$
פטנטים וקניין רוחני

תרופות תוצרת סין? לא בסין

הממשל הסיני נאבק במחירי התרופות בסדרה של מהלכים המאיימים על רווחי שוק התרופות ועתידים להשפיע על חברות פארמה בינלאומיות

בשיתוף ריינהולד כהן 17:3009.09.19
לאחרונה הודיע הממשל הסיני כי יחיל בקרה הדוקה על מחירי התרופות במדינה, המהווה את שוק התרופות השני בגודלו בעולם. בין היתר, דווח לאחרונה על מערכת רכש חדשה שתאפשר מעקב באמצעות קוד אחר המחיר, המלאי והמכירות של כל תרופה ותרופה על מנת לאפשר בקרה אחר תנודות במחירים והגברת השקיפות בנוגע למחירי התרופות. יותר מכל בולטת יוזמת הממשל הסיני לרכש מאוגד של תרופות, שכן יוזמה זו זורעת אי ודאות רבה ומאיימת על הרווחיות של חברות תרופות בינלאומיות רבות.

 

אחד האמצעים העומדים לרשות חברת תרופות לשמירה על רווחיות של תרופה הוא קבלת מונופול עליה באמצעות רישום פטנט. לאחר פקיעת תוקף הפטנט, חברות מתחרות יכניסו לשוק תחליפים גנריים, מה שיביא לירידה חדה במחיר התרופה עד לרמה של 10% ממחירה המקורי.

 

למרבה ההפתעה, בסין המצב שונה. שם, מכירת תרופות גנריות היא רווחית במיוחד, ואחוז הרווח הגולמי ממכירתן מגיע ל74% ואף ל-90%. לשם השוואה -הממוצע הגלובלי על פי נתוני בלומברג עומד על כ-55%. הסיבה לכך נעוצה, בין היתר, בתקנים המחמירים של הבטיחות והבטחת האיכות הנהוגים בתעשיית התרופות שכן לרוב, חברות סיניות מתקשות לעמוד בהם. מצב זה מטיב עם חברות התרופות הזרות, לאור העדפתם של רופאים ומוסדות רפואיים בסין לרשום ולרכוש עבור מטופליהם תרופות מאת חברות זרות.

 

שוק התרופות הסיני מוכר כשוק פרוץ יחסית עקב העדר אכיפה של רגולציה קיימת ותקינה לא מחמירה באופן כללי. אחת הדוגמאות הבולטות היא הקלות בה ניתן להשיג בסין אנטיביוטיקה ללא מרשם. הדבר אסור על פי החוק, אך האיסור לא נאכף. התוצאה היא שצריכת האנטיביוטיקה לאדם בסין גבוהה עד פי 10 ממדינות אחרות, ארה"ב ביניהן, וזאת, על אף הדומיננטיות של רפואה מסורתית בסין. בין ההשלכות ההרסניות של אנטיביוטיקה בהישג יד לכל דורש, היא זינוק בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה בסין בשנים האחרונות.

 

לאחרונה, אף הוטל קנס גבוה במיוחד בסך של 1.3 מיליארד דולר על חברת תרופות סינית בתחום החיסונים (Changchun Changsheng Life Sciences Ltd), אשר הואשמה בייצור תרופות תוך שימוש בחומרים פגי תוקף, בייצור חיסוני כלבת שאינם יעילים, ובמסירת נתונים כוזבים.

 

 צילום: PIXABAY

 

במטרה להילחם במחירי התרופות הגואים, הכריזה ממשלת סין בסוף השנה שעברה על יוזמה חדשה לרכישה קולקטיבית של תרופות עבור בתי-חולים. שלב הפיילוט של היוזמה , כולל כעת כ- 11 ערים מרכזיות בסין, כדוגמת Guangzhou, Beijing ו-Shanghai (המונות יחד למעלה מ-70 מיליון תושבים), אשר מתאגדות ומוציאות מכרז משותף לאספקת תרופות עבור בתי-חולים. במסגרת היוזמה, יצרן תרופות בעל ההצעה הזולה ביותר, יזכה לבלעדיות באספקת התרופות לבתי חולים בערים המשתתפות בפיילוט. היוזמה כוללת כ-31 תרופות גנריות המשמשות למגוון של מחלות והתוויות, ביניהן לחץ דם, אלרגיה וסרטן (בסין מתגלים מדי שנה כ-4 מיליון חולי סרטן חדשים). ביולי השנה דווח על כוונת הממשל הסיני להרחיב את התכנית, אם כי בתנאים רכים יותר אשר יתירו למשל 3 זוכים במקום מכרז.

 

כצפוי היוזמה נתקלה בהתנגדות של חברות גנריות זרות וסיניות כאחד, והביאה לירידה דרמטית של מחירי התרופות – בממוצע של 52%, ואפילו עד 90% במקרים מסוימים. מתוך עשרות יצרני פארמה בסין, מרביתם כבר הוציאו לאחרונה אזהרות רווח, וחלקם אף קשרו את האזהרה ליוזמת הרכש המאוגד. עוד דווח כי רק 2 תרופות מאת יצרנים זרים (אחת מאת AstraZeneca הבריטית-שבדית ושנייה מאת החברה האמריקאית בריסטול מאיירס) זכו במכרז לאחר חיתוך דרמטי של 60-80% במחיר התרופה.

 

 צילום: PIXABAY

 

יוזמה רפורמית אחרת בסין, יכולה לנחם את החברות הבינלאומיות, מכיוון שהיא מאפשרת אישור מהיר במיוחד של תרופות זרות, אפילו תוך שבועות ספורים. Roxadustat, תרופה לאנמיה שפותחה על ידי החברות AstraZeneca ו-Fibrogen, אושרה בסין בזכות הרפורמה החדשה עוד לפני שאושרה ביתר המדינות בעולם, וזאת באופן תקדימי.

 

ניתן ללמוד מכך שסין בכל זאת חותרת לעודד חברות זרות להשתתף בשוק התרופות שלה, בעוד שהחברות הסיניות, המתבססות בעיקרן על גנריקה, צפויות להינזק ממהלכים דומים. כל שנותר הוא להמשיך לעקוב אחר ההשפעה של היוזמה החדשה על תעשיית התרופות הגנריות בסין כמו גם על ההשלכות שעשויות להיות לדבר על פיתוח תרופות חדשות.

 

אין במידע הכלול לעיל כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג שהוא, ובכלל זה ייעוץ משפטי, או תחליף לייעוץ כאמור, ואין להסתמך עליו בעת קבלתה של כל החלטה מכל סוג שהוא.

 

חזרה לערוץ הפטנטים והקניין הרוחני >>

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x