$
חדשות טכנולוגיה

דיווח: עובדי וואווי סייעו לדיקטטורים באפריקה להפעיל תוכנת ריגול ישראלית נגד גורמי אופוזיציה

לפי תחקיר של הוול סטריט ג'ורנל, עובדים של ענקית הטכנולוגיה הסינית סייעו לגורמים רשמיים במדינות לרגל אחרי מתנגדי משטר או פעילים פוליטיים, תוך שימוש בנוזקת ריגול שפותחה בידי חברה ישראלית. בוואווי מכחישים את הדיווח

רפאל קאהאן 21:5414.08.19

עובדים של וואווי במספר מדינות אפריקאיות וביניהן אוגנדה וזמביה סייעו לגורמים רשמיים במדינות לרגל אחרי מתנגדי משטר או פעילים פוליטיים. ברוב המקרים, כך על פי תחקיר שמפרסם הוול סטריט ג'ורנל, בוצעו המעקבים על ידי האפריקאים עצמם אך בסיוע טכני של עובדי וואווי שהוצבו בנציגויות המקומיות של החברה. 

 

 

הדיווח כולל גם עדות של גורמים אוגנדים כיצד עובדי החברה סייעו לאנשי סוכנות הביון המקומית להשתמש בציוד ריגול וסייבר נגד גורמי אופזיציה כגון הזמר בובי וויין שחזר לאחרונה למדינה כדי לתמוך במתנגדי הנשיא המכהן. וויין עצמו מזוהה כנתמך על ידי הממשל האמריקאי.

 

על פי עדות של גורמים רשמיים, צוות אוגנדי שישב במפקדת המשטרה של בירת המדינה, קמפלה, ניסה במשך ימים ארוכים לפרוץ לתשדורות הווטסאפ והסקייפ של בובי וויין. אותם גורמים גם העידו שהכלי ששימש אותם לצורך כך היא "נוזקת ריגול שפותחה בידי חברה ישראלית". אך לאחר שנכשלו הם ביקשו עזרה מצוות עובדים של וואווי שעבד באותו הזמן במקום. וואווי היא ספקית ציוד התקשורת הדיגיטלית המובילה במדינה.

בירת אוגנדה, קמפלה בירת אוגנדה, קמפלה צילום: cc by weesam

  

 

שליט אוגנדה יוורי מוסווני שליט אוגנדה יוורי מוסווני צילום: רויטרס

 

 

  

נוסף למעורבות לכאורה של גורמים ישראלים בפעילות הסייבר של מדינות אפריקאיות, התחקיר ממחיש את החשיבות של אפריקה עבור סין. וואווי הפכה ב-20 השנים האחרונות לאחת הספקיות העיקריות של טכנולוגיית תקשורת למדינות היבשת. במקרים רבים היא גם מספקת ציוד מעקב או משתפת פעולה עם ספקיות חיצוניות של ציוד כזה.

 

 

חנות של וואווי בבייג'ינג חנות של וואווי בבייג'ינג צילום: רויטרס

 

בג'ורנל מציינים כי לא נמצאו הוכחות לריגול של בייג'ינג בסין או לכך שמנהלי וואווי ידעו, הורו על או אישרו את פעולות הסיוע בריגול שבהן נקטו עובדי החברה. בנוסף צויין כי לא נמצא משהו ספציפי בטכנולוגיות התקשורת של וואווי שמאפשר פעילות - תוך שהם רומזים להצהרות הבית הלבן וגורמים בממשל האמריקאי כי הציוד של החברה הסינית מהווה סכנה ביטחונית.

 

וואווי: "אין לנו את היכולת לבצע את הפעולות המתוארות"

 

דוברות וואווי עצמה דחתה מכל וכל את הטענה שעובדיה סייעו לפעילות הריגול. "הקוד האתי של החברה אוסר בפירוש ביצוע של פעילות שעשויה לעבור על חוקי המדינה, לפגוע בפרטיות המשתמשים או לפגוע בלקוחותינו", נאמר בהודעתה. "אין לנו את היכולת או את החוזים לבצע את הפעולות המתוארות", הבהירו בוואווי.

 

אף שוואווי עצמה מספקת רק ציוד תקשורת, היא פעילה במספר מדינות אפריקאיות שנחשבות על פי כל סטנדרט בינלאומי כדיקטטורות או לפחות כמדינות בהן המשטר אינו דמוקרטי. כך למשל מוזמביק, רואנדה, גאנה וחוף השנהב, כולן מדינות בעלות אופי שאינו דמוקרטי, משתמשות בציוד של וואווי במסגרת פרויקטים למעקב וריגול אחרי האזרחים וגורמי אופוזיציה.

 

המעורבות של סין באפריקה אינה מסתכמת באספקת ציוד תקשורת של וואווי. במקרים רבים חברות סיניות מפעילות תשתיות מקומיות, בונות ומפעילות נמלים או מקימות פרויקטים בתחום הכרייה והאנרגיה. יש לציין שאפריקה מהווה את אחד ממקורות המחצבים הגדולים כיום ושליטה בשרשרת האספקה של האורניום, היהלומים או הזהב והמתכות הנדירות, מהווה תמריץ גדול להשקעה העצומה של בייג'ינג ביבשת. כל זה מהווה חלק מיוזמת החגורה והדרך שאותה פיתחה סין כדי להפוך למעצמה בעלת יכולת השפעה על מדינות המערב.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x