$
פטנטים וקניין רוחני

למה חשוב להסדיר מראש זכויות קניין רוחני עם נותני שירותים?

בהזמנת פיתוח או עיצוב של מוצר מספק כיצד נקבע למי שייכת הזכות בפיתוח או בעיצוב? האם למזמין ששילם עבור הפיתוח או ליוצר? כאשר אין חוזה בין הצדדים התשובה אינה אחידה.

בשיתוף ריינהולד כהן, מאת: עו"ד רקפת פלד 14:4714.08.19
עסקים נוהגים דרך קבע להזמין פיתוח וייצור של מוצרים מספקים שונים, בין אם בתחום התכנון, העיצוב, המחשוב ובין בכל תחום שניתן להעלות על הדעת. אותם עסקים נוהגים להניח כי אם הזמינו תכנון מוצר מספק השירות (כדוגמת פיתוח תוכנה או עיצוב רהיט או מוצר) ושילמו עבור השירות – הם יהיו בעלי מלוא זכויות הקניין הרוחני במוצר שפותח במימונם. כך לדוגמה, עסק שהזמין פיתוח תוכנה ומימן את עלות פיתוחה, מניח כי הזכויות בתוכנה ובקוד המקור יהיו בידיו, או אם עסק הזמין ומימן עיצוב של שולחן ייחודי – הוא מניח כי הזכויות באותו עיצוב יהיו נתונות בידיו. האמנם? התשובה לסוגיה זו, על פי הדין, אינה אחידה במקרה שהנושא לא הוסדר חוזית בין הצדדים.

 

על פי הוראות חוק שונות בדין הישראלי, קיים חוסר אחידות במענה על השאלה מי הבעלים של יצירה במצב שבו הנושא לא הוסדר מבחינה חוזית בין הצדדים, כאשר לפי חוקים מסוימים מי ש"יצר" את היצירה יהיה הבעלים בה ולפי חוקים אחרים מי ש"הזמין" את היצירה יהיה הבעלים בה.

 

כך, על פי חוק זכות יוצרים, אשר מסדיר את הזכויות ביצירות אומנותיות, קולנועיות, ספרותיות (ובכלל זה תוכנות מחשב המוגדרות כיצירה ספרותית) וכדומה, "היוצר" הוא הבעלים הראשון של היצירה גם במקרה שהיצירה הוזמנה על ידי מזמין כלשהו, אלא אם הוסכם אחרת בין הצדדים (בכפוף לחריג של יצירה שהיא צילום של אירוע משפחתי).

 

לעומת זאת, על פי חוק העיצובים, העוסק במראה חזותי של מוצר, "המעצב" הוא הבעלים הראשון של העיצוב, אולם ככל שהעיצוב הוזמן על ידי אחר הרי שבמקרה כזה "המזמין" ולא המעצב יהיה הבעלים של עיצוב שעוצב לפי הזמנה (אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין ובין המעצב).

עו"ד רקפת פלד עו"ד רקפת פלד צילום: מיכאל טופיול

 

כך לדוגמא, בכל הנוגע ליצירה שהיא "שיר", הנהנית מהגנת "זכות יוצרים", הן במצב שבו היוצר כתב שיר לעצמו והן במצב שבו מישהו הזמין כתיבת שיר אצל היוצר - זכויות הבעלות בשיר יהיו נתונות תמיד ליוצר, אלא אם הוסכם אחרת בין הצדדים. לעומת זאת, בכל הנוגע לאגרטל מעוצב (שהוא סוג של עיצוב) – הרי שבמצב שבו המעצב עיצב אותו מיוזמתו, הזכויות בעיצוב יהיו נתונות למעצב, אבל אם העיצוב הוזמן על ידי חברה מסוימת – זכויות העיצוב יהיו נתונות לחברה ולא למעצב.

 

המצב יכול להסתבך אף יותר כאשר זכות היוצרים והזכות בעיצוב מתערבבות זו בזו. כך למשל, אם חברה מסוימת הזמינה אצל מעצב חיצוני אגרטל מעוצב, עליו מצויר ציור העומד בזכות עצמו ואשר ניתן להפרדה מהאגרטל עצמו – האגרטל נחשב "עיצוב", ולכן הזכויות בו נתונות לחברה שהזמינה אותו. אולם הציור שמתנוסס עליו ייחשב כ"יצירה" שזכאית להגנת חוק זכות יוצרים ולכן הזכויות בה נתונות ליוצר ולא לחברה שהזמינה את האגרטל המעוצב המצויר. במצב כזה המעצב יהיה רשאי לעשות שימוש נפרד ומקביל באותו ציור, פעמים רבות למורת רוחה של החברה שהזמינה אצלו את האגרטל המעוצב המצויר.

 

על כן, נדמה שאין מנוס מהסדרה חוזית של הזכויות בין הצדדים על מנת להימנע ממחלוקות בעתיד על רקע חוסר האחידות בהסדרה החקיקתית בנושא זה.

 

כותבת המאמר היא עו"ד רקפת פלד , שותפה בגילת, ברקת ושות' מקבוצת ריינהולד כהן, מומחית לקניין רוחני

 

אין במידע הכלול לעיל כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג שהוא, ובכלל זה ייעוץ משפטי, או תחליף לייעוץ כאמור, ואין להסתמך עליו בעת קבלתה של כל החלטה מכל סוג שהוא.

 

חזרה לערוץ הפטנטים והקניין הרוחני >>

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x