$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

פייסבוק: סיבה טובה לאופטימיות

אחרי שהקנס הלא מרגש של 5 מיליארד דולר בפרשת קיימברידג' אנליטיקה כבר מאחוריה, וביצועים כספיים טובים מהצפוי ברבעון השני - כל מה שצריכה המניה של פייסבוק זה עוד פוש קטן כדי למחוק סופית את הנפילה הגדולה

עומר כביר 10:1925.07.19

ממש בקרוב, אולי אפילו כבר בתחילת אוגוסט, פייסבוק תמחק את הסימן האחרון של פרשת קיימברידג' אנליטיקה. אחרי שהקנסות בארה"ב מאחוריה, אחרי שגם מעט המשתמשים שנטשו את הרשת החברתית חזרו אליה, והביאו נוספים בעקבותיהם, אחרי שהביצועים הכספיים ברבעון השני היו טובים מהצפוי, עתידה עכשיו גם המניה להשלים התאוששות ארוכה ואטית מהנפילה העצומה שרשמה בשנה שעברה.

 

 

 

 

ב-26 ביולי 2018, לפני שנה בדיוק, אחרי פרסום דו"ח רבעוני קשה מהצפוי וכשפרשת קיימברידג' אנליטיקה עדיין בראש הכותרות, על כל ההשלכות האפשריות שלה, איבדה מניית פייסבוק 20% משוויה ביום אחד, ושווי השוק של החברה נחתף בכ-120 מיליארד דולר. היה זה יום המסחר הגרוע בתולדות פייסבוק, ואובדן השווי הגדול ביותר ביום אחד בהיסטוריה של חברות ציבוריות. אחרי הירידה הזו הגיעה תקופה של זגזוגים עם מגמה כללית של ירידה למטה, בין השאר על רקע חשיפות נוספות על התנהלות בעייתית בחברה לאורך השנים, כאשר בערב חג המולד האחרון הגיע המנייה לשפל.

 

ואולם, 2019 עמדה בסימן היפוך מגמה והמניה חזרה לטפס בעקביות. דו"ח מוצלח לרבעון הראשון והעדר שערוריות משמעותיות סייעו לחברה לשפר את הביצועים במסחר. עתה, אחרי שהקנס הלא מרגש של 5 מיליארד דולר בפרשת קיימברידג' אנליטיקה כבר מאחוריה (ועדיין עם רווח נקי של יותר מ-2 מיליארד דולר לרבעון), וביצועים כספיים טובים מהצפוי כל מה שצריכה המניה זה עוד פוש קטן כדי למחוק סופית את הנפילה הגדולה.

 

 

מארק צוקרברג בעדות בקונגרס ב-2018 מארק צוקרברג בעדות בקונגרס ב-2018 צילום: רויטרס

 

עם סגירת המסחר אתמול היתה מניית פייסבוק במרחק 13 נקודות משווי השיא שלה טרם הנפילה (217.5 נקודות), ובמסחר המאוחר היא כבר צמצמה את הפער ל-11 נקודות. אם לא יקרה שום דבר לא צפוי, הדרך של פייסבוק בחזרה לפסגה היא עניין של שבועות מעטים לכל היותר, אולי אפילו ימים.

 

ולמשקיעים יש סיבה טובה לאופטימיות. ההכנסות ברבעון השני עלו ב-27.6% והגיעו ל-16.89 מיליארד דולר. מדובר אמנם בקצב גידול אטי יותר מזה שרשמה החברה ברבעון השני של 2018, אך כזה שהיא התריעה עליו כבר בשנה שעברה ושעדיין היה גבוה מהתחזיות.

 

הרווח הנקי אמנם נחתך ב-49% ל-2.62 מיליארד דולר, אך לא בגלל בעיה מבנית כמו גידול בהוצאות אלא בגין שני משתנים חד-פעמיים: 2 מיליארד דולר לתשלום הקנס בפרשת קיימברידג' אנליטיקה (3 מיליארד דולר נוכו כבר ברבעון הקודם) ו-1.1 מיליארד דולר לתשלום מס הכנסה על פיצוי מבוסס מניות בגין פסיקה של בית משפט פדרלי. בלי ניכויים אלו, היו הרווחים דווקא בעלייה. ונכון, אי אפשר לספור כסף שצריך להיות שם, אך בכל הנוגע למניות ההסתכלות העיקרית היא קדימה ואם אין בעיות מבניות קבועות שמביאות לירידה ברווחים, משקיעים נוטים להתעלם מאירועים חד-פעמיים כאלו.

  

תרמה לכך העובדה שמספר המשתמשים ברשת החברתית ממשיך לגדול בעקביות. מספר המשתמשים הפעילים בחודש עלה ב-8% לעומת שנה שעברה וב-1.3% לעומת הרבעון הרציף והגיע ל-2.41 מיליארד איש (האנליסטים צפו 2.42 מיליארד משתמשים). מספר המשתמשים הפעילים ביום עמד על 1.59 מיליארד איש (לעומת תחזיות של 1.57 מיליארד), עלייה של 8% לעומת הרבעון המקביל ו-1.9% לעומת הרבעון הרציף. בסך הכול, יותר מ-2.1 מיליארד איש משתמשים מדי יום בלפחות אחת מהאפליקציות של פייסבוק (הרשת החברתית, אינסטגרם, ווטסאפ או מסנג'ר) ויותר מ-2.7 מיליארד איש בחודש משתמשים בהן – מספרים זהים בדיוק לאלו מהרבעון הראשון של השנה.

 

הבדיקות לא מפחידות את המשקיעים

 

ברבעון השני של 2018, שמתייחס לתקופת השיא של העיסוק התקשורתי בקיימברידג' אנליטיקה, אבדה פייסבוק. 3 מיליון משתמשים יומיים באירופה (ועוד מיליון נטשו ברבעון השלישי). הזיכרון הציבורי של הפרשה אולי עדיין חי, אבל לא מספיק בועט כדי להרחיק את המשתמשים מהרשת החברתית וכיום מספר המשתמשים שלה, בכל האזורים הגיאוגרפיים שלפיהם מפרסמת החברה נתונים, גבוה משהיה לפני שנה.

 

באסיה-פסיפיק אף רשמה החברה הישג נאה במיוחד, וחצתה לראשונה את קו מיליארד המשתמשים החודשיים אחרי עלייה של 2.24% לעומת הרבעון הראשון ו-12.2% לעומת הרבעון המקביל ב-2018. בתוספת העובדה שהכנסות החברה באזור זה רשמו את הצמיחה הגבוה ביותר מכל אזורי הפעילות של פייסבוק (30.1%), והגיעו ל-3.01 מיליארד דולר (מספר שיא לאזור אסיה-פסיפיק), ולמשקיעים יש סיבה טובה לאופטימיות. בקצב הזה, רבעון שבו האזור עולה למקום השני, על חשבון אירופה, כאזור הפעילות המכניס ביותר של פייסבוק אינו רחוק מדי.

 

אבל הדבר המעניין ביותר היתה התגובה של השוק, או שמא העדר התגובה, להודעה חשובה שפייסבוק מסרה בדו"ח שלה. לדברי פייסבוק, בימים אלו מתנהלות נגדה שתי בדיקות נפרדות בנושא הגבלים עסקיים, אחת נפתחה על ידי ה-FTC ביוני והשנייה על ידי משרד המשפטים האמריקאי ביולי. הבדיקה של משרד המשפטים היא במסגרת בדיקה רחבה יותר שמקיפה ענקיות טכנולוגיה נוספות. פייסבוק היא הראשונה

שמאשרת שהיא חלק מבדיקה זו, אך אישור זה לא התקבל בהפתעה. על הבדיקה של ה-FTC היו קודם לכן בעיקר הערכות, אך לא אישור ודאי.

 

אפשר היה לצפות שהודעה שכזו, שהחברה נמצאת במוקד של שתי בדיקות נפרדות מצד שני רגולטורים מרכזיים, תייצר בהלה בשוק, תוביל לירידת המניה. אבל זו דווקא הגיבה לדו"ח בעליות. המשמעות ברורה: הבדיקות לא מפחידות את המשקיעים. הם ראו איך נגמרה פרשת קיימברידג' אנליטיקה, ומבינים שגם אם יהיה בסוף ההליכים החדשים איזה שהוא עונש, הוא יתמצה כנראה בקנס שהחברה לא תתקשה לאכול ובכמה סנקציות איזוטריות שלא יכבידו על פעילותה.

 

שנה וחצי אחרי פרשת קיימברידג' אנליטיקה, כשכל המערכת מודלקת על ענקיות הטכנולוגיה, כמחוקקים נוזפים ותוקפים אותן דרך קבע, מי שמהמר בכספו בטוח שהרגולטורים לא יכולים לנשוך את פייסבוק, לכל היותר להביא איזה כרסום קטן. העובדה שמשקיעים כבר לא מפחדים מחקירה רגולטורית היא הראיה הטובה ביותר לכך שמשהו צריך להשתנות, מהותית, אם באמת רוצים להגביל את הכוח של חברות הטכנולוגיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x