$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הממשלה נגד ליברה: ממטרת ההבטחות של פייסבוק פיזרה אדים בסנאט האמריקאי

דיוויד מרקוס, מנהל פעילות המטבע הווירטואלי של הרשת החברתית הגיע לענות על שאלות המחוקקים האמריקאים בנוגע למיזם, אך כמה מתשובותיו נראו מתחמקות ואחרות - כפשוט לא נכונות; אפל מרחיבה את מאמצי התוכן המקורי שלה דווקא בתחום הפודקאסטים; ואמזון שוברת שיא קריפיות חדש

עומר כביר 13:5217.07.19
בדיחה שחוקה על עורכי דין (ואולי דווקא על פוליטיקאים) שואלת, איך יודעים מתי עורך דין משקר? כאשר הפה שלו נע ומילים יוצאות. בהשלכה על פייסבוק אפשר לשאול, איך יודעים מתי בכיר בענקית הטכנולוגיה משקר? כשהוא מעיד בקונגרס האמריקאי. דייוויד מרקוס, שמוביל את מאמצי ליברה בתוך פייסבוק, הגיע אתמול לוועדת הבנקאות של הסנאט במאמץ לשכנע את המחוקקים שהם לא צריכים לדאוג לגבי המטבע הדיגיטלי שהחברה מתכננת להשיק ב-2020. אבל דיווח שהתפרסם כמעט מיד לאחר מכן הטיל צל כבד על הדברים שאמר מרקוס, ורק הגביר את החששות הגדולים גם כך לגבי תוכניות החברה בתחום.

 

 

מרקוס עומד בראש קליברה, חברה בת בבעלות מלאה של פייסבוק שדרכה תרכז החברה את מאמצי הפיתוח והקידום שלה לליברה. המטבע עצמו ינוהל על ידי גוף נפרד, ארגון ליברה, שפייסבוק היא רק אחת מכ-30 החברים המייסדים שלו, אך עדיין הכוח המוביל מאחוריו. מרקוס הוא נשיא פייפאל ומנהל פייסבוק מסנג'ר לשעבר, נבחר אישית על ידי מארק צוקרברג להוביל את ליברה, וככל הנראה הוא כפוף ישירות למנכ"ל.

 

הדיון נפתח בהצהרה מוכנה מראש של מרקוס, שהתפרסמה כבר יום קודם לכן. בין השאר הבטיח מרקוס שליברה לא יושק לפני שכל הסוגיות הרגולטוריות יטופלו במלואן, ובפרט ציין שהמטבע יעמוד בכל הכללים הרגולטוריים של ארה"ב. זאת, אף שארגון ליברה יפעל מג'נבה ולכן לכאורה לא יהיה כפוף לרגולטור האמריקאי אלא לרגולטור הפיננסי של שווייץ, FINMA. "קיימנו כבר דיונים ראשוניים עם FINMA ומצפים להמשיך לפעול אתם ליצירת מסגרת רגולטורית מתאימה לארגון ליברה", אמר.

 

 

דיוויד מרקוס מעיד בסנאט דיוויד מרקוס מעיד בסנאט צילום: CNBC

 

 

מרקוס ציין עוד שהחברה כבר פועלות מול כמה רגולטורים בארה"ב, וכן עם קבוצת עבודה של ה-G7 שכוללת שרי אוצר ובנקים מרכזיים. בתשובה לשאלה שהופנתה אליו, אמר שלא יתנגד לקבל משכורת מפייסבוק בליברה כדי להדגים את האמון שיש לו במטבע (אמירה שקל לשחרר לאוויר ושאין שום הכרח לעמוד מאחוריה ברגע האמת). כמו כן, ניסה להרגיע את הסנאטורים בחזית הפרטיות, כשהבטיח שפייסבוק לא מתכוונת להוון מידע משתמשים שיעשו שימוש בליברה או באפליקציות שקליברה תפתח בעבורו. בהקשר של הגנה על המשתמשים, הבטיח: "נציב הפרטיות והמידע הפדרלי של שווייץ (FDPIC) יהיה רגולטור הפרטיות של ארגון ליברה". זכרו את האמירה הזו, היא תחזור לרדוף את מרקוס במערכה השלישית.

 

הסנאטורים בחדר נשארו ספקנים, במקרה הטוב. "המוטו שלהם הוא לפעול מהר ולשבור דברים, וזה בהחלט מה שהם עשו", אמר הסנאטור הדמוקרטי שרוד בראון. "הם פעלו מהר ושברו את השיח הפוליטי שלנו, הם פעלו מהר ושברו את העיתונות, הם פעלו מהר וסייעו לרצח עם, הם פעלו מהר והם עוזרים לערער את הדמוקרטיה שלנו. עכשיו פייסבוק מבקשת מאנשים לבטוח בהם עם השכר שהשתכרו בעמל רב. צריך כמות מדהימה של יהירות כדי להביט בניסיון העבר הזה ולחשוב, 'אתם יודעים מה אנחנו צריכים לעשות עכשיו? בואו נקים בנק משלנו, גרסה משלנו של הפדרל ריזרב למטרות רווח, ובואו נעשה את זה בכל העולם'.

 

"פייסבוק מסוכנת. יכול להיות שפייסבוק לא מתכוונת להיות מסוכנת, אבל היא לא מכבדת את הכוח של הטכנולוגיות היא משחקת אתן. כמו פעוט שהצליח להגיע לחפיסת גפרורים, פייסבוק שרפה את הבית שוב ושוב, וקראה לעל הצתה 'חוויית למידה'. פייסבוק אמרה, 'ביטחו בנו'. ובכל פעם שהאמריקאים בטחו בהם, הם נכוו".

 

 

לא סומך על פייסבוק. בראון לא סומך על פייסבוק. בראון צילום: CNBC

 

 

הסנאטור הדמוקרטי בריאן שטץ הוסיף: "למה שפייסבוק, מכל החברות, תעשה את זה? אולי לפני שאתם עושים דברים חדשים אתם צריכים לוודא שהחנות שלכם מתוקנת?" הסנאטור הדמוקרטי כריס ואן הולן אף הרחיק לכת והשווה את ארגון ליברה ל-Spectre, ארגון הרשע והפשע מסדרת סרטי ג'יימס בונד.

 

מרקוס ניסה לפייס את הסנאטורים והבטיח שהחברה תפעל כמיטב יכולתה על מנת לזכות באמון של 2 מיליארד משתמשיה. "עשינו טעויות בעבר. עבדנו ואנחנו עובדים קשה מאוד כדי להשתפר", אמר (ואם זה נשמע לכם מוכר, זה לא במקרה: מדובר בשטיק קבוע של נציגי פייסבוק מאז עדות צוקרברג בקונגרס בשנה שעברה).

 

הרתיעה מהמהלך של פייסבוק כל כך גדולה, שבאופן נדיר היא אחדה בין מחוקקים דמוקרטים לרפובליקנים בתקופה שבה השיח הפוליטי בארה"ב מקוטב מתמיד. הסנאטורית הרפובליקנית מרתה מקסאלי אמרה "אני לא מסוגלת לבטוח בכם". בעוד שעמיתה, טום קוטון, הביע חשש שהמערכת של ליברה תפלה לרעה משתמשים שמרנים – שיקוף של טענה קבועה שמוטחת בחברות טכנולוגיה ושלפיה הן סובלות מהטיה ליברלית.

 

 

מנגד, הסנטור הרפובליקני פטריק טומי אמר: "אני חושב שאנחנו צריכים לחקור את זה ולשקול את ההטבות לצד הסיכונים. להודיע מראש שאנחנו חייבים לחנוק את התינוק הזה בעריסה נראה מוקדם להחריד". בכך, אגב, הוא חולק באופן נדיר לרפובליקני על דברים שאמר דונלד טראמפ רק לפני ימים ספורים. ל'מטבע הווירטואלי' של פייסבוק, ליברה, יהיה מעמד נמוך הוא לא יהיה אמין", הוא כתב בחשבון הטוויטר שלו בשבוע שעבר. "יש לנו רק מטבע אמיתי אחד בארה"ב, והוא חזק מתמיד, אמין ומהימן. זה המטבע הדומיננטי ביותר בכל מקום בעולם, והוא תמיד יהיה כזה. קוראים לו דולר אמריקאי!"

 

התחושה בסוף הדיון בן השעתיים היתה שעדותו של מרקוס עשתה אך מעט על מנת להרגיע את חששות הסנאטורים. בדיווח שהתפרסם זמן קצר לאחר תום העדות ב-CNBC היה כדי לאשר את החששות. זוכרים את נציב הפרטיות השווייצרי, FDPIC, זה שמרקוס הבטיח שיהיה רגולטור הפרטיות של ארגון ליברה? CNBC החליטו לפנות אליו ולשאול "אתה מכיר את הבחור הזה?" - והתשובה לא צריכה באמת להפתיע אתכם.

 

"עד היום, המקדמים של ליברה לא יצרו אתנו קשר", נמסר בתגובה. "אנחנו מצפים שפייסבוק או המקדמים שלו יספקו לנו מידע מוצק בבוא הזמן. רק אז נוכל לבחון את היקף היכולת שלנו להחיל פיקוח או ייעוץ משפטי. בכל מקרה, אנחנו עוקבים אחרי ההתפתחויות של הפרויקט בדיון הציבורי". בפייסבוק אישרו בתגובה שהם טרם עמדו בקשר עם ה-FDPIC.

 

 

ארנק הקריפטו של פייסבוק ארנק הקריפטו של פייסבוק

 

 

כלומר, בגוף שלדברי מרקוס אמור להיות רגולטור הפרטיות העליון של המטבע, מי שלכאורה יהיה אמון על מניעת שימוש לרעה במידע משתמשים, אומרים שפייסבוק עוד לא דיברו איתם. אמרו שבכלל לא ברור להם האם תהיה להם את הסמכות להיות רגולטור הפרטיות. מרקוס, במקרה הטוב, עיוות את המציאות.

 

והעיוות הזה מעמיד בספק חמור את כל עדותו. מה בדיוק המשמעות של הדיונים שלדבריו התקיימו כבר עם רגולטור הפיננסים השווייצרי? האם החברה באמת מתכוונת לעמוד בכל הרגולציה האמריקאית ולהשיק את המטבע רק אחרי שהיא תעמוד בה? מומחים אמרו לוול סטריט ג'ורנל שהם עצמם לא יודעים איך אפשר לעמוד בהבטחה האחרונה. "למעשה אין לנו מסגרת רגולטורית שמטפלת בצורה מספקת בשוק של נכסים דיגיטליים כמו ביטקוין", אמר טימותי מסד, לשעבר יו"ר ה-CFTC, הרגולטור האמריקאי של שווקי האופציות והחוזים העתידיים. "אין לנו דרך מקיפה לבחון את זה".

 

מרקוס, בקצרה, הגיע לסנאט ופיזר הבטחות שלא בטוח שהוא יכול לעמוד בהן, וספק אם פייסבוק בכלל רוצה או מתכוונת לעמוד בהן. זה אולי היה עובד לפני כמה שנים (אם כי יותר סביר שזה אפילו לא היה מגיע לכדי שימוע בקונגרס בשלב מוקדם כל כך), אבל המחוקקים, מקבלי ההחלטות, הרגולטורים, הציבור והתקשורת, כבר שבעו מההבטחות וההתחייבות של פייסבוק. כולם כבר מזהים את התרגילים שלה, וכולם כבר יודעים שיש סיבה טובה מאוד לפקפק בכנות הצהרותיה ולפשפש היטב בתוכניותיה.

 

פייסבוק שרפה יותר מדי בתים מכדי להמשיך ליהנות מהרצון הטוב של הגורמים השונים. אין זה אומר שצריך לפסול את ליברה בצורה גורפת ולמנוע השקה של המטבע. מהלך כזה יהיה תגובת יתר קיצונית. מה שיש לעשות הוא להפעיל את כל הכלים הרגולטוריים והפיקוחיים הקיימים, אפילו ליצור חדשים במקרה הצורך, כדי לפקח ולבקר כל היבט בפעילות ליברה, לזהות את כל התרחישים והכשלים האפשריים ולמצוא דרכים למנוע אותם או להתמודד איתם. התגובות השליליות שבהן נתקלה הכרזת פייסבוק על ליברה, החששות הכבדים שהועלו אתמול בשימוע של מרקוס, מצביעות על כך שהפעם הגורמים השונים לא יישארו שאננים. שאם פייסבוק תרצה להתקדם עם ההשקה, היא תצטרך לעבור מסלול מכשולים ולזכות באישור כל הגורמים הרלוונטים. מי יודע, אולי אפילו בסוף זה יהיה מוצר מוצלח.

 

 

קצרצרים

 

1. כמה שווה פשפוש עומק במידע הפרטי שלכם למשך 48 שעות? לפי אמזון, קרדיט של 10 דולר לרכישות באתר. זו התמורה שהציעה החברה למשתמשים שיסכימו לאפשר לה לנטר את פעילותם באתרים שונים בזמן מבצעי פריים דיי. אמזון, יש משהו קריפי שלא תעשו?

 

 

 

אמזון פריים דיי אמזון פריים דיי

 

 

2. אפל מרחיבה את מאמצי התוכן המקור שלה ומתכננת להתחיל לשלם בעבור הפקת פודקאסטים בלעדיים לפלטפורמה שלה. בכך מנסה החברה לסגור פער מול סופיטפיי, שרכשה בשנה האחרונה שתי חברות פודקאסטים בכמה מאות מיליוני דולרים. אפל ככל הנראה לא מתכוונת לרכוש חברות, אלא רק לשלם על תכנים שיופקו בעבורה.

 

 

 

3. שופט בית המשפט העליון של ארה"ב בדימוס, ג'ון פול סטיבנס, מת הלילה והוא בן 99. סטיבנס, שפרש מבית המשפט ב-2010, נחשב לאחד השופטים בעלי ההבנה הטכנית הגדולה ביותר בהיסטוריה של בית המשפט העליון. ב-1978 הוא כתב החלטה שהגנה על תעשיית התוכנה ממערכת הפטנטים בשנים המעצבות הקריטיות שלה, ב-1984 הוא כתב את החלטת הרוב שדחתה ניסיון של הוליווד לעצור שיווק של מכשירי וידאו, וב-1997 הוא הוביל לפסילה של הסעיפים הדרקוניים ביותר בחוק שהיה פוגע משמעותית בחופש הביטוי באינטרנט. אתר ארסטכניקה, שהכתיר אותו כ"שופט שקידם את מהפכת האינטרנט", הציג את חייו והשגיו בתחום.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x