$
אפליקציות

בלעדי לכלכליסט

מבט מבפנים על ווטסאפ: "לא חשבנו על אקזיט, עסקנו בצמיחה"

יוג'ין פוקסמן, מראשוני העובדים בווטסאפ, סיפק בשיחה עם כלכליסט הצצה אל מאחורי הקלעים של אפליקציית המסרים מהקמתה, דרך האקזיט ועד לרכישת המיליארדים והחיים תחת פייסבוק: "הדבר החשוב היחיד היה להגיע למאות מיליוני משתמשים", סיפר

מאיר אורבך 13:2809.07.19
"מהרגע הראשון שהגעתי לווטסאפ היה ברור שהדבר החשוב היחידי הוא המשתמשים. לא היה שום מודל עסקי", חשף יוג'ין פוקסמן, מי שהיה העובד השמיני במפתחת אפליקציית המסרים המיידיים הפופולרית ווטסאפ לאחר הקמתה ב-2009, ומהנדס השרתים הראשון שלה - תפקיד שהציב אותו בלב העשייה הטכנולוגית בחברה שתלויה ביכולתה לספק שירות רציף. "בעמק הסיליקון היתה הבנה שחברה עם מאות מיליוני משתמשים תוכל לעשות מוניטיזציה ולייצר מהם הכנסות".

 

 

פוקסמן ביקר לאחרונה בישראל כאורח של מיזם Startup Grind בניהולו של שחר מטורין. בשיחה בלעדית עם כלכליסט סיפק פוקסמן הצצה לסיפורה של אפליקצית הצ'ט: מהקמתה, דרך מכירתה הדרמטית לפייסבוק תמורת 19 מיליארד דולר ב-2014 ונטישתם המתוקשרת של המייסדים לאחריה, ועד לעזיבתו את החברה אשתקד עם אופציות שהפכו אותו לפי ההערכות למיליונר. בסך הכל עבד פוקסמן בווטסאפ שמונה שנים (2018–2010), מהן ארבע תחת פייסבוק. כיום הוא מתמקד בייעוץ לחברות ובפילנתרופיה.

 

יוג'ין פוקסמן יוג'ין פוקסמן

 

 

"עזבתי כי כל מי שהכרתי שם כבר פרש וחיפשתי אתגרים חדשים", סיפר. "כולם נהנו מהאקזיט. המייסדים יאן קום ובריאן אקטון היו מאוד כנים ונדיבים עם העובדים, וזה היה חלק מהחוזה הלא כתוב: אתה עובד קשה ומקבל חלק מאוד קטן, אבל נהנה מהתוצאה. בכל השנים שעבדתי שם, המייסדים היו מאוד קשים עם העובדים, ולכן הבינו שבאקזיט צריך לתגמל".

 

לפני המכירה, חשתם כעובדים שהחברה מנהלת אסטרטגיית אקזיט?

"אף אחד לא חשב על אקזיט, היינו עסוקים כל הזמן בצמיחה. בבוקר האקזיט עצמו הופתעתי מאוד. רציתי לעשות שינוי חשוב בקוד, ויאן אמר לי לא לעשות כלום ולחכות, וזה מאוד תסכל אותי. התברר שהוא פשוט לא רצה הפתעות באותו יום.

 

ווטסאפ המוקדמת ווטסאפ המוקדמת

 

 

"זמן קצר לאחר מכן אספו אותנו בחדר והודיעו לנו על הרכישה. בערך 15 דקות לאחר מכן מנכ"ל ומייסד פייסבוק מארק צוקרברג נכנס לחדר עם הצוות שלו, ובירך אותנו על האקזיט. אני חושב שבאותו זמן כבר כל העולם ידע על זה. אני חושב שידעתי על האקזיט בערך באותו זמן עם שאר העולם".

 

"פייסבוק סייעו לנו לשלב וידאו וקול בווטסאפ"

 

בימים שבהם גוברות הקריאות לפירוק פייסבוק לגורמים שונים, הן מצד מחוקקים והן מצד בכירים לשעבר בחברה, מעניין במיוחד לשמוע על הלך הרוחות בווטסאפ בימים שלפני רכישתה בידי הרשת החברתית. "יאן תמיד חשב על המשתמשים", אמר, "ראינו שיש לנו עלייה מטורפת במספר המשתמשים והבנו שמשהו טוב יקרה איתם בעתיד. מעולם לא דובר אצלנו על רכישה או על משהו דומה.

 

"ביקשנו דולר אחד בשנה ממשתמשים ומעולם לא הכרחנו אף אחד לשלם, למעט מדינות מסוימות שבהן זה היה תנאי נדרש", חשף פוקסמן את מקור ההכנסות לפני הרכישה, אך מבלי לציין באילו מדינות מדובר. אותו דולר בשנה יצר לחברה תזרים הכנסות שאפשר לווטסאפ להמשיך ואפשר 'לרכוש' משתמשים.

 

 

מימין: יאן קום, בריאן אקטון ומארק צוקרברג מימין: יאן קום, בריאן אקטון ומארק צוקרברג צילומים: בלומברג, אי.אף.פי

 

 

"היו לנו כמה מאות מיליוני משתמשים, כך שגם שיעור קטן של משתמשים משלמים סיפק את החברה. המחשבה על צמיחה בהכנסות לא היתה קיימת. מטרת ההכנסות היתה רק לעזור לנו לתמוך בלקוחות".

 

אתה יכול להעריך מה היו ההכנסות של החברה ערב המכירה לפייסבוק?

"ההכנסה המשוערת שלנו לפני הרכישה היתה 40–30 מיליון דולר בשנה", העריך בזהירות. מספרים אלו עולים בקנה אחד עם נתונים שפרסמה פייסבוק לאחר רכישת ווטסאפ, שלפיהם במחצית השנה הראשונה של 2014 החברה רשמה הכנסות של 15.9 מיליון דולר.

 

איך הרכישה בידי פייסבוק הורגשה בתוך ווטסאפ?

"הדבר הראשון שקרה היה שהפסקנו לדרוש כסף מהמשתמשים. פייסבוק העדיפו גידול מהיר ולא היה להם עניין בסכומים הקטנים שהבאנו. כשנרכשנו היינו 55 עובדים וכחצי מיליארד משתמשים. כשעזבתי ב-2018 כבר היו בווטסאפ 500 עובדים ויותר מ-1.5 מיליארד משתמשים. חוץ מזה, בשנתיים הראשונות לא קרה כלום. נשארנו במשרדים שלנו לבד ועבדנו על המוצרים שלנו לבד ולפי התוכניות שלנו.

 

שילוב מפתיע. פייסבוק ו-ווטסאפ שילוב מפתיע. פייסבוק ו-ווטסאפ צילום: בלומברג

 

 

"שנתיים לאחר הרכישה עברנו לשבת בקמפוס הראשי של פייסבוק והחלו כמה פרויקטים. החלה אינטגרציה של תחומים רבים כמו פעילות עסקית ומשפטית, והתחלנו לעבוד עם הכלים השונים של פייסבוק. התהליך המרכזי שעבדנו עליו היה מעבר לענן של פייסבוק.

 

"המעבר לשימוש בטכנולוגיה שלהם היה מאוד חשוב לנו, יכולנו להשתמש במערכות האבטחה ובמערכות המסרים שלהם ובכל התשתיות שלהם. בכל הפעולות האלו עבדנו באופן עצמאי לחלוטין ורק נעזרנו בצוותים שלהם. כששילבנו טכנולוגיות של וידאו וקול נעזרנו בהם".

 

דבריו של פוקסמן בהקשר זה מעניינים במיוחד, על רקע המהלך שמוביל צוקרברג לאיחוד מערכות הצ'ט שמפעילה פייסבוק בשירותיה השונים, ובכלל זה ווטסאפ ואינסטגרם. המהלך נחשף לראשונה בינואר האחרון בניו יורק טיימס, שדיווח כי אף שהשירותים ימשיכו לפעול באופן נפרד, התשתית הטכנולוגית שמפעילה אותם תאוחד. פרשנים ורגולטורים הביעו חשש כי מהלך איחוד כזה יקשה על פירוק עתידי של החברה.

 

"פייסבוק לא שברה את ווטסאפ, זה לא שחור ולבן"

 

מייסד ווטסאפ בריאן אקטון עזב את פייסבוק בסוף 2017 תוך שהוא מוותר על חבילת אופציות בשווי 850 מיליון דולר, ומאז הרבה לתקוף את החברה של צוקרברג וקרא למשתמשים לעזוב את הרשת החברתית. בראיון שהעניק למגזין פורבס בספטמבר האחרון, פירט אקטון למה לא המתין עד לקבלת האופציות, וטען כי גם הוא וגם קום נטשו את הספינה על רקע חוסר הסכמות על האופן שבו החברה התכוונה לייצר הכנסות מווטסאפ.

 

מבקר בולט של הבוס לשעבר. אקטון מבקר בולט של הבוס לשעבר. אקטון צילום: בלומברג

 

 

הקרע בין מייסדי ווטסאפ לבין הנהלת פייסבוק הורגש במהלך העבודה?

"כעובדים לא חשנו בסכסוך, שלהערכתי היה מתגלע בכל מקרה", ענה פוקסמן. "היתה עלייה מסיבית במספר העובדים ומחברה קטנה הפכנו לחברה עם מאות עובדים. הצמיחה יצרה בעיות אחרות, אבל בשום שלב אנחנו העובדים לא חשנו בלחץ מצד פייסבוק. להפך, הם עזרו לנו מאוד כשרצינו להעביר את כל המשתמשים לענן שלהם. המעבר הזה היה בחירה שלנו בלבד ולא נבע מהוראה או מבקשה שלהם.

 

"אני חושב שיאן פשוט הגן עלינו מכל מה שקרה ברמת ההנהלה. הוא רצה שנמשיך לעבוד כרגיל בלי הפרעה. הופתעתי ממה שקרה עם בריאן ומכך שהיה מאוד ציבורי בדעתו. אני חושב שהיה צריך לעשות מוניטיזציה של ווטסאפ ולא לפסול את זה. אך לא אהבתי את הדרך שבה פייסבוק רצתה לעשות את זה ועל כך הסכמתי עם בריאן. אבל אז כבר עשינו את ווטסאפ לעסקים שהיה מאוד חשוב לנו.

 

"פייסבוק לא שברה את החברה, ווטסאפ לעסקים היה מאמץ משותף. חלק היה מאוד אגרסיבי אבל חלק ממה שנעשה היה לפי קו המחשבה של המייסדים מההתחלה. לא הכל שחור או לבן".

 

להתחיל לעבוד בחברה עם שמונה אנשים בלבד זה סוג של הימור.

"בימים הראשונים היה קשה לשכנע אותי להצטרף לווטסאפ. היום זה ברור שכולם היו צריכים ללכת לשם. עבדתי אז בתעשייה אחרת, היתה לי קריירה טובה, וכשסיפרתי לחבריי שאני עובר לעבוד בחברת צ'ט לטלפונים ניידים חשבו שאני משוגע.

 

 

 

"ב-2010 עוד לא היה ברור כמה המובייל יהיה גדול. האייפון רק יצא לשוק שנה קודם לכן ואנדרואיד עוד לא יצא. אבל יאן היה בעל חזון, הוא האמין שמובייל הוא יהיה הדבר הגדול הבא והבין כמה עוצמתי זה יהיה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x