$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

כשאפילו כרטיס אוטובוס הופך למשת"פ ממשלתי

משתתפי ההפגנה ההמונית בהונג קונג גילו כמה מסובך לחמוק מזיהוי דיגיטלי וריגול ממשלתי בעיר מודרנית; רשת הדור החמישי של דרום קוריאה מגיעה למיליון משתמשים בתוך 69 יום בלבד; וסין מתגאה במערכת הדירוג האנושי הגדולה ביקום

אופיר דור, בייג'ינג 16:0417.06.19

משת"פ ממשלתי בארנק

 

השקט חזר לרחובות הונג קונג בסוף השבוע, לאחר שהמנהיגה קארי לם נסוגה ודחתה את יישום החוק השנוי במחלוקת שהיה מאפשר להסגיר חשודים בביצוע פשע לסין. לם אפילו פרסמה אתמול התנצלות על ליקויים בעבודת הממשלה בהונג קונג אשר "הובילו למחלוקות וסכסוכים וגרמו לאכזבה וצער לאנשים“. השקט אמנם חזר, אבל את הפגנת הענק שהתקיימה שם ביום א' שעבר - בה השתתפו לטענת המארגנים כשני מיליון מוחים - אף אחד לא ישכח במהרה.

 

ההפגנה אולי תיזכר בזכות תמונות ההמונים שמתעמתים עם שוטרים חמושים, אך מאחורי הקלעים ניהלו המפגינים בהונג קונג קרב נוסף, דרמטי לא פחות: מאבק לטשטוש החתימה הדיגיטלית שלהם כמשתתפים במחאה. היתה להם סיבה טובה להסתיר את זהותם: לאחר המאבק הקודם בעיר ב-2014 העמידו הרשויות תשעה ממנהיגי המחאה לדין, ושלחו אותם לכלא.

 

ההפגנה בהונג קונג ההפגנה בהונג קונג צילום: בלומברג

 

 

 

זה התחיל בכרטיס האוקטופוס המפורסם של הונג קונג, שמאפשר לקנות מצרכים בחנויות נוחות, אוכל במסעדות ובעיקר לשלם על נסיעות במטרו העירוני בלי לעמוד כל פעם בתור מחדש. לכל תושב בהונג קונג יש אחד כזה לפחות בארנק. הכרטיסים כוללים שבב שמתעד את היסטוריית הנסיעות ויתרת המזומנים, ובחלק מהמקרים מקושרים לשמו של הנוסע. עיתונאים שסיקרו את ההפגנות גילו במפתיע תורים ארוכים מול המכונות למכירת כרטיסים חד-פעמיים, מכונות אשר ביום רגיל אף הונג קונגי מקומי לא חולם להתקרב אליהן. ”אנחנו פוחדים שהמידע שלנו יתועד“, הסבירו המפגינים את הבחירה.

 

זה לא נגמר רק בכרטיסי המטרו; ארגון זכויות הגולשים Keyboard Frontline פרסם עלון דיגיטלי ובו הסביר למפגינים איך להגן על זהותם. בין השאר הומלץ למפגינים לא להשתמש ברשתות WiFi ציבוריות, ושעדיף להשאיר את הטלפון בבית או להשתמש בכרטיס סים אנונימי. המחמירים יותר המליצו למפגינים לעטוף את תעודת הזהות, הדרכון וכרטיסי הבנק בנייר אלומיניום, כדי למנוע קריאה מרחוק של השבבים בתוכם באמצעות גלי רדיו.

 

 

 

המפגינים גדשו את הרחובות המפגינים גדשו את הרחובות צילום: איי אף פי

 

 

עצה נוספת למפגינים היתה לבטל את פתיחת הסמארטפון דרך טביעת אצבע או זיהוי פנים. על פי החוקים בהונג קונג, אי אפשר לדרוש מעצור להפליל את עצמו ולכן המשטרה המקומית אינה יכולה לחייב אותו לספק את סיסמת הפתיחה לטלפון. לעומת זאת השוטרים יכולים להכריח אותו לפתוח את המכשיר באמצעות מידע ביומטרי.

 

כחלק ממאמצי שמירה על חשאיות התקשורת, אימצו המפגינים את טלגרם בתור הרשת החברתית המועדפת בימי המחאה במקום ווטסאפ. מייסד טלגרם פבל דורוב הפנה אצבע מאשימה לסין: לטענתו, שהיא עומדת מאחורי מתקפת סייבר שבוצעה על שרתי החברה במהלך ההפגנות, שהביאה להאטת השירות.

 

פבל דורוב פבל דורוב צילום: Dan Taylor

 

 

יש משהו די מצמרר בקושי להישאר אנונימיים אפילו לרגע בתוך עיר מודרנית, שהומחש היטב בצעדים שנקטו המפגינים בהונג קונג. הקשר בין נוחות השימוש באמצעים דיגיטליים, כמו תשלומי מובייל, לבין ויתור על הפרטיות הוא משהו שכמעט לא חושבים עליו ביומיום. רק בנסיבות בהן כדאי לנו להסתיר את נוכחותנו מסיבות כאלה ואחרות, אנחנו נזכרים עד כמה קשה בעידן הדיגיטלי להתחמק מלהשאיר חתימה אלקטרוני כשמסתובבים בכיס עם מכשיר GPS מובנה בדמות כרטיס מטרו. כרטיסי המטרו, אגב, משמשים כבר שנים את המשטרה בהונג קונג ובערים נוספות לפענוח פשעים.

 

הפרחים לטראמפ

 

ב-3 באפריל השנה הפעילו בבת אחת שלוש חברות הסלולר של דרום קוריאה רשת 5G. זה קרה בשעה לא קונבנציונלית במיוחד, 11 בלילה, כאשר החברות הקוריאניות משתחלות לפני ורייזון האמריקאית, שהשיקה את הרשת שעות לאחר מכן, וכובשות את התואר מפעילות הרשת הסלולרית המסחרית הראשונה מדור חמישי. בוורייזון לא לקחו את ההפסד כל כך בקלות וטענו כי רשת ה-5G של דרום קוריאה היא לא יותר מגימיק יחסי ציבור והמשתמשים היחידים בה הם שישה סלבריטאים מקומיים שצוידו בסמארטפונים תואמים.

 

הדור החמישי כבר באוויר הדור החמישי כבר באוויר צילום: שאטרסטוק

 

 

חודשיים וחצי לאחר מכן, מסתבר כי הרשת הקוריאנית היא הרבה יותר מיח"צ: ביום ב' שעבר הודיעו הרשויות הקוריאניות כי מספר המצטרפים לרשת חצה את רף המיליון באופן רשמי. לרשת נדרשו 69 יום בלבד להגיע למיליון משתמשים, לעומת 80 יום שנדרשו להגיע למיליון משתמשים על רשתות הדור הרביעי שהושקו בדרום קוריאה ב-2011. הערכה היא כי עד סוף 2019 תגיע הרשת ל-4-5 מיליון משתמשים.

 

רשת 5G מציעה מהירויות מסחררות של פי 20 מרשתות 4G הנוכחיות, אבל ההשקה בקוריאה לא היתה נקייה מבעיות. בסמסונג גלקסי S10, אחד משני הסמארטפונים היחידים שתומכים כרגע ברשת (יחד עם V50 ThinQ של LG), התגלתה תקלה מטרידה שגורמת לניתוק המכשיר כאשר עוברים מרשת 5G ל-4G. בנוסף, בכיר בחברה הודה כי בפועל אין עדיין יישום מושך במיוחד שישכנע אנשים לעבור למכשיר 5G.

 

החברות הדרום קוריאניות חיפו על הבעיות באמצעות שיווק אגרסיבי, שכלל הנחות של עד 50% על מכשירי ה-5G של סמסונג ו-LG, שמחירם המקורי 1,000 דולר ויותר, כמו גם תוכנית אטרקטיביות במיוחד עם נפח גלישה גדול. המבצעים היו כל כך אגרסיביים עד שהרגולטור הקוריאני הזהיר את שלושת החברות כי הן נכנסות לתחרות פרועה מידי.

 

דגם ה-5G של סמסונג, באירוע חשיפתו דגם ה-5G של סמסונג, באירוע חשיפתו צילום: סמסונג

 

 

החברות הקוריאניות קיבלו גם לא מעט רוח גבית ופרסום חינם במהדורות החדשות בחודשים האחרונים בחסות ההתנגשות בין ממשל הנשיא טראמפ לבין ענקית הטלקום הסינית וואווי. האמריקאים אמנם מאשימים את וואווי בשלל אישומים כמו הפרת הסנקציות עם איראן, אך לדעת רבים מאחורי הכל עומד קרב על השליטה בטכנולוגיית 5G. איזה קוריאני שפוי יוותר על הזדמנות לדגום את הטכנולוגיה שאולי תוביל למלחמת העולם השלישית, במיוחד כשהיא בהנחה?

 

קצרצרים

 

1. בסין יש את הגשר הימי הגדול בעולם, השוק הסיטונאי הכי גדול, הטלסקופ הגדול ביותר ואפילו רזרבות מטבע החוץ הכי גדולות. בשבוע שעבר הכריז הבנק המרכזי במדינה בחגיגיות כי לסין יש גם את מערכת הדירוג החברתי הגדולה ביקום הידוע. הבנק מסר כי 900 מיליון אזרחים כבר מקוטלגים במערכת הדירוג החברתי הסינית, שאמורה לייצר מדד ארצי למהיימנות הציבור עד 2020. בכל יום מתקבלות חמש מיליון שאילתות על אזרחים סינים למאגר המידע. עד היום נהוג היה לדבר על הדירוג החברתי בסין כאל מערכת מבוזרת שמפעילות בנפרד חברות עסקיות ורשויות עירוניות אבל עכשיו מוזכרת לראשונה מערכת שמתרגמת מידע ממקורות שונים למאגר עם פורמט אחיד. איזה מידע נאסף שם בדיוק על כל אחד? לא לגמרי ברור. וכאן מתחילה הבעיה.

 

 

 

2. כולנו חיים עמוק בתוך הסמארטפון ובסין המצב הוא מהחמורים ביותר. יש להם כינוי מבריק במדינה: ”שבט האנשים עם הראש למטה“. לפי מחקר עדכני, משתמש סמארטפון סיני בילה השנה בממוצע 4.7 שעות מול אפליקציות בידור שונות, עלייה לעומת 4.1 שעות בשנה שעברה. חלק מההתמכרות הזאת לסמארטפון היא תוצר נוסף של מדיניות הילד אחד, כאשר לרבים מבני הדור הצעיר הסיני, שגדלו במשפחות של ילד אחד בלי אחים ואחיות, פשוט יותר קל לתקשר עם המכשיר מאשר עם בני אדם אמיתיים. אחרי שרואים קבוצת חברים סינית שמחה מתיישבת ביחד בבית קפה רק כדי שכל אחד מהם ישחק במכשיר שלו לאורך כל הזמן מבינים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x