$
חדשות טכנולוגיה

תעלומת הפייק ניוז בקנדה עוברת דרך חברה מרחוב שוקן

בקנדה פורסמה ידיעה שקרית שלפיה פוליטיקאי מקומי מחזיק באחוזה בשווי 5.5 מיליון דולר. חקירה קושרת לידיעה את חברת FrontStory מת"א, שניצלה את פלטפורמת טאבולה לקידומה. האם היה זה ניסוי כלים להתערבות בוטה יותר בבחירות הכלליות?

עומר כביר 06:5017.06.19

בפברואר האחרון החלו אתרי חדשות להציג לגולשים בקנדה קישורים לידיעת פייק ניוז שטענה שיו"ר מפלגת NDP, ג'אגמט סינג, מחזיק באחוזת ענק בשווי של 5.5 מיליון דולר. אתרים מקומיים כמו "ונקובר קורייר", לצד שחקנים בינלאומיים כמו "האינדפנדנט" ו"הגרדיאן" הבריטיים או האתר של ערוץ ההיסטוריה, הציגו כולם את הידיעה. עיתונאים מקומיים שזיהו במהירות שמדובר בפייק ניוז חשדו מהר מאוד שמישהו מנסה, בדרך די מרושלת, להתערב בבחירות בזק מיוחדות לפרלמנט שבהן התמודד סינג באותה עת.

 

מה שהם לא ידעו, ומה שהתברר רק חודשים מאוחר יותר בעקבות חקירה של הגוף הממשלתי שאחראי על ניהול הבחירות בקנדה, שהממצאים של החוקרים קושרים את הידיעה לחברה ישראלית אלמונית, FrontStory, שפועלת מבניין ישן ברחוב שוקן בתל אביב. בפרונטסטורי טענו בתגובה שהאתר שממנו הופץ הפייק ניוז נבנה על ידיה בעבור אחד מלקוחותיה ושאין לה אחריות לתכנים שמתפרסמים בו, אך סירבו למסור את פרטי הלקוח.

 

"מחפשים סיפורים משפטיים מבדרים?"

 

ב־5 בפברואר הבחינו כתבי אתר החדשות הקנדי The Tyee, שמסקר בעיקר את פרובינציית בריטיש קולומביה, במשהו מוזר. אתרים בעלי שם קידמו ידיעה שכותרתה "ג'אגמט סינג משוויץ באחוזה החדשה שלו". לחיצה על הקישור הובילה לידיעה באתר אלמוני בשם AttorneyCocktail.com, שהבטיחה "13 בתים מפנקים של סלבריטיז – הם ממש יודעים איך לבזבז את ההון שלהם". הידיעה, שכיום כבר אינה זמינה, כללה למעשה 145 בתים, ובהם בתים אמיתיים של ידוענים כמו איוונקה טראמפ, מייקל ג'ורדן ודרייק. סינג היה מספר 145, אך בניגוד למפורסמים האחרים הרשומה שלו לא כללה תיאור כלשהו אלא רק את הכותרת "ג'אגמט סינג – 5.5 מיליון דולר, קנדה".

 

משרדי חברת  פרונטסטורי בת"א משרדי חברת פרונטסטורי בת"א צילום: אוראל כהן

 

אתר AttorneyCocktail.com מתאר את עצמו כמרכז מידע לנושאים משפטיים. "אנחנו מספקים את ההתפתחויות המשפטיות האחרונות מחקיקה ועד פסקי דין", נכתב באתר. "אם מה שאתם מחפשים זה סיפורים משפטיים מבדרים, אנחנו נדאג לכם. עם השילוב המושלם בין חדשות לבידור, תוכלו למצוא סיפורים על הצד המשפטי של חיי הסלבס תוך קבלת תשובות לשאלות שהכי חשובות לכם".

 

סינג, שמאז 2017 מכהן כיו"ר New Democratic Party, מפלגה קטנה יחסית עם 41 מתוך 338 מושבים בבית התחתון ואפס מושבים בבית העליון, התמודד באותה עת בבחירות מיוחדות לפרלמנט כנציג מחוז בארנבי סאות' בבריטיש קולומביה. הידיעה זוהתה רק כשלושה שבועות לפני הבחירות, שבסופן ניצח סינג שכיום מכהן כחבר בפרלמנט הקנדי. הסמיכות לבחירות עוררה חשש שמדובר בניסיון להשפיע על תוצאותיהן, ועוד כזה שהצליח למקם ידיעה מפוקפקת מאתר זניח במקום בולט באתרים מכובדים.

 

המיקום התאפשר בזכות העובדה שיוצרי הפייק ניוז ניצלו את הפלטפורמה של טאבולה הישראלית כדי לקדם אותה. יובהר כבר כאן: טאבולה לא אחראית ליצירת הידיעה השקרית והגיבה באופן כמעט מיידי כשהתבקשה להסירה מהפלטפורמה שלה. ואולם, יוצרי הידיעה הצליחו לנצל את הפלטפורמה של טאבולה לטובתם בקלות יחסית. המערכת של החברה מאפשרת לאתרים לקדם ידיעות שלהם בתשלום באתרים אחרים, בבוקסה או באזור שמיועדים לכך ומובחנים בבירור. כך, יוצרי ידיעה מאתר שכמעט אינו מוכר הצליחו לספק לו נוכחות באתרים בעלי שם, כאשר פילוח גיאוגרפי מאפשר להציג אותה רק לגולשים מקנדה גם כשאלו מבקרים באתרים שאינם קנדיים אך עובדים עם טאבולה.

 

כתבי The Tyee פנו לטאבולה בנושא, וקיבלו תשובה מהירה מהמנכ"ל והמייסד אדם סינגולדה, שהבהיר שמדובר בהפרה של מדיניות החברה והידיעה הוסרה מהרשת שלהם. "המפרסם – במקרה זה Attorney Cocktail – היה אחראי לבחירת התמונה והתוכן והעלאתם לפלטפורמה של טאבולה", הוא כתב להם, לפי ידיעה שהתפרסמה באתר.

 

 

מימין: נציב הבחירות של קנדה סטפן פרו ומנכ"ל ומייסד טאבולה אדם סינגולדה מימין: נציב הבחירות של קנדה סטפן פרו ומנכ"ל ומייסד טאבולה אדם סינגולדה צילום: Chris Wattie

 

מאמצי הכתבים לזהות את מפעילי Attorney Cocktail לא זכו להצלחה ופניות לכתובת האימייל שמופיעה באתר הוחזרו לשולח. סינגולדה עצמו סירב לשתף פרטים על זהות מפעילי האתר, בטענה שהדבר מנוגד להתחייבויות חוזיות של טאבולה.

 

במקביל לבדיקה העיתונאית, מפלגת NDP פנתה בתלונה בנושא לנציב הבחירות של קנדה, המקבילה המקומית של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שהורה לפתוח בחקירה שאותה הוביל אחד החוקרים שעובדים עבורו, ניקולס אלכסנדר. דו"ח החקירה טרם התפרסם רשמית ואינו זמין לעיון ברשת, ואולם הוא נמסר לאתר החדשות הקנדי Blacklock’s Reporter, בעקבות בקשה שהועברה לפי חוק חופש המידע. עורך האתר טום קורסקי העביר את הדו"ח המלא ל"כלכליסט" בעקבות פנייה אליו.

 

"לא נחשוף פרטים בלי צו מבית משפט"

 

לפי הדו"ח, משרדו של נציב הבחירות קיבל ב־6 בפברואר תלונה מ־NDP על הידיעה המדוברת. לפי התלונה, נציגי המפלגה פנו גם הם לטאבולה בבקשה להסירה, וזו הגיבה במהרה והודיעה שהסירה את הידיעה. "אנחנו סורקים את הרשת כדי לזהות ובמקרה הצורך להסיר תוכן דומה", כתבה לנציג המפלגה סגנית נשיא טאבולה לסוגיות משפטיות, שלי פייוף.

 

ב־7 בפברואר התקשר אלכסנדר למספר הטלפון של סינגולדה, והשאיר לו הודעה קולית שבה ביקש ממנו ליצור אתו קשר. לאחר מכן שלח החוקר אימייל למנכ"ל החברה. "מאוחר יותר באותו יום אחרי שעזבתי את העבודה, שלי פייוף שלחה אליי אימייל שבו אמרה שהיא זמינה לשוחח על הנושא", הוא כתב. יום למחרת התקשר החוקר שעבד עם אלכסנדר על התיק, פול קוטור, לפייוף וביקש פרטים על פרסום הידיעה בפלטפורמה שלהם, כולל מקורה ופרטי תשלום. "פייוף השיבה שהיא רשמה בפניה את השאלות ושתחזור לחוקרים", כתב אלכסנדר.

 

כעבור חמישה ימים שלחה פייוף אימייל לחוקרים, שבו ציינה שטאבולה היא מתווך ניטרלי בין מו"לים דיגיטליים למפרסמים, ואמרה שמגבלות חוקיות מונעות מהחברה לחשוף מידע על המפרסמים. ב־20 בפברואר השיב אלכסנדר שהמודעה הפרה את החוק המקומי ודרש את שם המפרסם ואת פרטי הקשר שלו. יום למחרת השיב לחוקר משרד עורכי דין ממונטריאל שמייצג את טאבולה, ואמר שהחברה לא יכולה לחשוף פרטים אלו ללא צו בית משפט.

 

 

 

 

ב־5 במרץ פתח פול קוטור, שמתואר בדו"ח כאנליסט מנוסה, במאמצים עצמאיים לאיתור מפרסם הידיעה. באמצעות אתר Wayback Machine איתר החוקר גרסאות מאורכבות של AttorneyCocktail.com, ומצא שהתמונה של סינג שלוותה את הידיעה אורכבה באתר ב־5 בפברואר. "למרות המחקר הזה, זהות יוצר המודעה נותרה בלתי ידועה", כתב אלכסנדר.

 

בדיקה שערכה אנליסטית אחרת, בשם גבריאלה האריס, העלתה ממצאים מסקרנים יותר שקשרו את האתר לחברה ישראלית. לפי הדו"ח, האריס מצאה באתר כתובת אימייל לפניות info@AttorneyCocktail.com. ואולם, כאשר הניחה את סמן העכבר על הכתובת, הבחינה שהיא למעשה מפנה לאימייל info@OMGstudios.com. בדיקה בגוגל שמאפשרת לראות אילו אתרים מקשרים לאתר מסוים מצאה שאתר omgstudios.com כולל קישור ל־AttorneyCocktail.com.

 

או.אמ.ג'י סטודיוז היא חברה ישראלית שרשומה ברשם החברות, ושמציגה את עצמה באתר כסטודיו לפיתוח תוכנה. המנכ"ל ומייסד החברה, לפי אתרה, הוא דן אבידר. לפי הדו"ח הקנדי, או.אמ.ג'י שינתה את שמה והיא עתה FrontStory. גם מייסד ומנכ"ל חברה זו הוא דן אבידר, ולפי הדו"ח רבים מעובדי או.אמ.ג'י לשעבר עובדים כעת בפרונטסטורי. החברה מתארת את עצמה כ"צוות בינלאומי של כישרונות שעובדים 24/7 על איסוף הסיפורים הטובים ביותר, בזמן אמת, ויצירת תוכן מרגש לקהל גדול". בין השותפים של החברה מוזכרת טאבולה עצמה.

 

אלכסנדר מצא עוד שהידיעה המדוברת מהווה הפרה של חוקי הבחירות של קנדה, לא מכיוון שמדובר בפייק ניוז אלא מכיוון שמדובר בפרסום בחירות כהגדרתו בחוק, שלא הציג הצהרות אימות כפי שמחייב החוק הקנדי. לסיכום, הוא מציין שהמפתח לפתרון השאלה מי עומד מאחורי פרסום הפייק ניוז נמצא בידי טאבולה עצמה.

 

"אני מאמין שטאבולה מחזיקה ברשותה במסמכים ובמידע שדרושים כדי לקדם את החקירה לזיהוי מקורות המודעה ותפקידם של Attorney Cocktail, OMG ו־Frontstory", הוא כתב. טאבולה התבקשה בדו"ח למסור מסמכים בנושא, אך לא ברור אם אכן עשתה זאת.

 

"סינג היה מנצח בכל מקרה בבחירות"

 

אחרי קריאת הדו"ח יצא "כלכליסט" בניסיון לקבל תשובות מאבידר ופרונטסטורי, וביקר במשרדי החברה ברחוב שוקן בתל אביב. המשרדים ממוקמים בבניין תעשייתי ישן וגדול בן 12 קומות, שמשכן מחסנים, מעצבי בגדים ובקומה אחת אפילו מטבח של חברת קייטרינג. אף שעל אחת מתיבות הדואר בכניסה מופיע השם או.אמ.ג'י סטודיוז, הגרפיטי המעוצב מחוץ לדלת החברה בקומה ה־10 מכריז FrontStory.

 

אחרי צלצול באינטרקום בכניסה למשרדים הוכנסנו אליהם והופנינו, לבקשתנו, לחדר שבו ישב אבידר. אחרי שהצגנו את עצמנו ושאלנו את אבידר אם הוא קשור ל־Attorney Cocktail, סירב המנכ"ל להשיב לשאלות, ביקש מאיתנו לעזוב מיד את המשרדים, ואמר שעלינו לתאם פגישה. בדרכנו החוצה שבנו ושאלנו את אבידר אם הוא קשור לאתר, אך הוא סירב להשיב לשאלה זו, או למסור מספר טלפון שיאפשר ליצור איתו קשר לתיאום פגישה. אחרי שעזבנו את המקום, התקשרנו למשרדי החברה וביקשנו לדבר או לתאם פגישה עם אבידר, אך נענינו בסירוב שלווה בניתוק מיידי.

 

"אין לנו אחריות על התוכן שמתפרסם"

 

כמה שעות לאחר הביקור של "כלכליסט" במשרדי החברה פנה אבידר באמצעות פייסבוק וביקש למסור תגובה בנושא. "כלכליסט" העביר כמה שאלות מפורטות, ואולם החברה לא התייחסה אליהן ישירות. "פרונטסטורי היא חברה טכנולוגית המספקת תוכנה המזהה ערכי משתמש בזמן אמת ומעניקה לבעלי אתרים אפשרות לשליטה במקורות התנועה באופן אוטומטי, כך שיוכלו להגיב בזמן אמת", נמסר בתגובה.

 

עוד נמסר כי "לפרונטרסטורי אין אחריות על התוכן המתפרסם באתרי האינטרנט שמפעילים לקוחותיה. לאחר פנייה מצד נציב הבחירות של קנדה, ביצענו בירור מול מפעילי האתר Attorney Cocktail הנמנה עם לקוחותינו, שממנו עלה כי פרסום הידיעה המדוברת נעשה בתום לב וללא כוונת זדון. שוב נדגיש, אנו חברה טכנולוגית שאינה קשורה או מודעת לתכנים המתפרסמים ב־Attorney Cocktail". אבידר סירב לציין מי הלקוח המדובר, או להעביר את פרטי הקשר שלו.

 

הקשר בין Attorney Cocktail לאבידר ופרונטסטורי, לפיכך, לא ברור לחלוטין, והשאלה האם החברה הישראלית אחראית להפצת הפייק ניוז בבחירות בקנדה נותרה ללא מענה. ואולם, קורסקי מ־Blacklocks סבור שלא מדובר בתרגיל חד־פעמי. "זה היה ניסיון חובבני לדיסאינפורמציה בבחירות שסינג היה מנצח בהן בכל מקרה", הוא אמר ל"כלכליסט". "זה הגיוני רק אם מדובר במבדק של גורמים פוליטיים לקראת הבחירות הלאומיות בקנדה באוקטובר. העובדה שמישהו עשה את כל זה בשביל תעלול מיותר אומרת לי שהם רצו לבדוק אם זה יעבוד".

 

כלומר, מפיץ הפייק ניוז עשה אולי ניסוי כלים לשיטה חדשה שיכולה להקנות לו אמינות רבה יותר. בניגוד להפצת פייק ניוז בפייסבוק, הידיעות של טאבולה מופיעות באתרים אמינים ובעלי שם בכל העולם, כאשר גולש מן השורה לא תמיד מבחין בין תוכן מקורי של האתר לתוכן של טאבולה שלא בשליטת האתר. ניצול הפלטפורמה של החברה להפצת פייק ניוז יכול ליצור מראית עין שהתוכן נוצר או נתמך על ידי האתר שבו הוא מוצג, להגדיל את אמינותו ולסייע לתפוצתו.

 

בחברת טאבולה בחרו שלא להגיב לדיווח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x