$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי לכלכליסט

עיכובים בהרחבת המפעל של אינטל בקרית גת

בשבוע האחרון הגיעו למערכת "כלכליסט" עדויות של קבלני המשנה העובדים עם החברה, שכבר החלו לעבוד על הפרויקט - וכעת מדווחים על האטה משמעותית בקידומו; על פי חלק מהעדויות, חלק מקבלני המשנה אף פוטרו. אינטל: "כל השקעה מבוצעת בשלבים ותמיד ייתכנו שינויים בהתאם לצרכים עסקיים, כלכליים ואחרים"

סופי שולמן 09:2327.05.19
עיכובים בהרחבת המפעל של אינטל בקרית גת, כך נודע ל"כלכליסט". בשבוע האחרון הגיעו למערכת "כלכליסט" עדויות של קבלני המשנה של אינטל, שכבר החלו לעבוד הפרויקט - וכעת מדווחים על האטה משמעותית בקידומו. על פי חלק מהעדויות, חלק מקבלני המשנה אף פוטרו בעקבות הערכות כי העבודות יוקפאו לתקופה שעשויה להגיע לחצי שנה.

  

מפעל אינטל בקריית גת מפעל אינטל בקריית גת

 

באינטל אומרים בתגובה: "אינטל מחוייבת לישראל וממשיכה להשקיע בה. ישראל היא אחד ממרכזי הייצור והפיתוח הגלובליים של אינטל, עם פעילויות כמו מפעל הייצור בקריית גת ומטה הניהול של מובילאיי בירושלים. אינטל הגישה תוכנית עסקית למרכז ההשקעות בחודש ינואר ומאז לא הוציאה עדכון על פרויקטים חדשים. כפי שתוקשר בהודעה של מנהלת הייצור העולמית אן קלהאר בחודש דצמבר האחרון, כל השקעה מבוצעת בשלבים ותמיד ייתכנו שינויים בהתאם לצרכים עסקיים, כלכליים ואחרים".

 

התחייבות להשקעה של 10 מיליארד דולר 

אינטל הכריזה על הרחבת המפעל בתחילת 2019. במסגרת הפרויקט התחייבה יצרנית השבבים להשקיע 10 מיליארד דולר בפעילות החדשה, בתמורה לשורה של הטבות שקיבלה ממשרד האוצר. ההטבה המשמעותית ביותר הייתה מענק של 9.1% מן ההשקעה המתוכננת, שהם כ-3.6 מיליארד שקל שיפרסו על פני עשר שנים עד 2029. מרבית המענק יגיע אחרי 2022, כך שבמשרד האוצר עדיין לא צריכים למצוא מקור תקציבי לאותו מענק.

 

לצד המענק הזה תקבל אינטל מענק נוסף של 4% בנוסף למענק של 4% על העסקה הקודמת, כך שתקבל עוד 700 מיליון שקל בהמשך להשקעה הקודמת. כמו כן, לצד המענק תיהנה אינטל גם מהתחייבות ל-10 שנים מיום סיום הקמת המפעל, שתתחיל ב-2024, בהטבות המס שלה, כך שתשלם שיעור מס חברות של 5% במקום 23%.  

 

אישור על הקמת מפעל באירלנד

 

ואולם, בחודשים האחרונים נרשמו מספר שינויים בסביבת החברה שעשויים לגרום לאינטל לחשוב מחדש על ההרחבה המואצת של הפעילות. ההתפתחות הדרמטית ביותר היא האישור שהגיע לפני מעט יותר משבוע מן הרשויות המקומיות באירלנד, להקמת המפעל החדש של אינטל שם. החברה האמריקאית תיכננה אמנם להקים את שני המפעלים, הן באירלנד והן בישראל, בנוסף לעוד מפעל באורגון בארה"ב, אך על פי הערכות כעת היא לא זקוקה לשניהם במהירות המירבית.

 

על כן, האישור באירלנד, שגם שם זכתה אינטל להטבות מהממשלה, טרף את הקלפים. לצד הרצון של אינטל להתקדם בהרחבת שני האתרים, הדוחות הכספיים שלה הציגו חולשה ברבעון הראשון של 2019, עד כדי הורדת תחזיות להמשך השנה. על רקע זה, יש מי שמעריכים בתעשייה כי במצבה הנוכחי החברה עשויה להחליט לקדם במהירות רק אחד מן המפעלים והשני יתקדם בקצב איטי יותר, לפחות עד סוף 2019 - אז אמורה החברה לראות את התפתחויות מעבדי 10 נ"מ בשוק.

 

שני המפעלים, הן בישראל והן באירלנד, מיועדים, על פי הערכות שכן החברה לא משחררת מידע רשמי בעניין, בעיקר לשבבי הדור החדש של 10 ננו מילימטר (מספר הטרנזיסטורים). כיום באתרים בישראל מיוצרים מעבדים בטכנולוגיה המתקדמת ביותר שקיימת באינטל - 10 ננו מילימטר שהאתר הנוסף שמייצר אותם הוא רק המפעל באורגון בארה"ב. באירלנד מיוצרים כיום שבבים בטכנולוגיה מיושנת יותר של 14 נ"מ.

 

אחד האתגרים הגדולים של אינטל היום הוא לשפר את היעילות של מעבדי 10 נ"מ ולהציג תחרות יציבה למעבדי 7 נ"מ של יריבתה המרה TSMC. המתחרה הטאווינית כבר מצליחה לייצר כמויות מסחריות של המעבדים החדשניים, שמכים את מעבדי ה-14 נ"מ של אינטל בעוצמה, ביעילות וביכולת העיבוד על שטח פנים קטן משמעותית. על פי הערכות, אפל ו-AMD כבר מריצות את המוצרים החדשים שלהן על מעבדי 7 נ"מ בעוד שהלקוחות של אינטל עדיין מתקשים לקבל את מעבדי 10 נ"מ בכמויות מספקות. הדברים זכו להתייחסות בדוחות הכספיים של אינטל ל-2018, בהם היא ציינה "אתגרים" כהגדרתה בייצור כמויות מסחריות של מעבדי 10 נ"מ וכי העלייה המשמעותית בהיקפי הייצור שלהם נדחית ל-2019.

 

תוצאות מאכזבות

הדברים מגיעים כאשר ברקע התוצאות הכספיות המאכזבות שפירסמה אינטל לרבעון הראשון של 2019, שכללו גם הפחתת תחזיות להמשך השנה. על פי התחזית, ההכנסות של אינטל עשויות לרדת ב-2019, לראשונה מאז 2015. החברה אף הודיעה על יציאתה מתחום השבבים לדור 5G בסלולר משום שאינה רואה בו מסלול ברור לרווחיות. על רקע זה רשמה מניית אינטל ירידה של 22% בשנה האחרונה, והחברה נסחרת בשווי של 200 מיליארד דולר.

 

אינטל מעסיקה 11.7 אלף עובדים בישראל ו-1,100 נוספים בחברה הבת מובילאיי. ככלל, אינטל אחראית ל-52 אלף משרות ישירות ועקיפות בישראל.

 

ההשקעה המתוכננת במפעל החדש באירלנד נמוכה מזו בישראל, וצפויה להסתכם ב-4 מיליארד דולר, לפחות בשלב הראשון; גם שם מדובר בתוספת למפעל שכבר קיים באתר, בשם LEIXLIP. אינטל, שהגישה את התוכניות לרשויות האירלנדיות עוד ב-2017 ונתקלה בהתנגדויות רבות של גורמים מקומיים, העריכה ככל הנראה כי האישורים לא יתקבלו בזמן הקרוב. בהמשך עשויה ההשקעה של אינטל בהרחבת הייצור באירלנד להגיע אף ל-8 מיליארד דולר. המפעל במחוז קילדייר נפתח לראשונה ב-1989 ומאז קיבל הטבות בקרוב ל-14 מיליארד דולר מן הממשלה האירית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x