$
הסטארטאפים המבטיחים 2019

הסטארטאפים המבטיחים

האקזיט הענק, ההנפקות שבדרך והאכזבות הקטנות

ממכירת דאטורמה ואימפרבה, ועד ההנפקות הקרובות של פייבר ו- Gett, שורת סטארט־אפים מרשימת המבטיחים של השנה שעברה מצדיקים את הבחירה בהם. אבל לא כולם

מאיר אורבך 09:3208.05.19

ל-50 הסטארט-אפים המובילים - לחצו כאן

 

השנה שחלפה מאז יום העצמאות שעבר היתה עוד שנה מצוינת להייטק הישראלי, כשהחברות בענף גייסו סכום שיא של 6.4 מיליארד דולר ב־623 עסקאות. האם אנחנו בבועה? זה עדיין לא ידוע, אבל בשנה האחרונה חברות ההייטק הישראליות הבינו שהן יכולות לגייס סכומים נכבדים. הגיוסים האלה תומכים לא רק ביכולתם לצמוח, אלא גם ביכולתם לשרוד עם כמות מאוד נכבדה של מזומנים. אם השנה החולפת עמדה בסימנם של שני אקזיטי ענק, בשנה הקרובה אפשר לצפות להנפקות של שורת חברות ישראליות בולטות.

 

המצליחות

 

ב־12 החודשים האחרונים רשם ההייטק הישראלי שני אקזיטים מרשימים: הראשון היה מכירת מלאנוקס לאנבידיה בכ־6.9 מיליארד דולר. האקזיט המשמעותי השני היה של חברה שהופיעה אשתקד ברשימה זו, במקום ה־19: ביולי האחרון הודיעה ענקית התוכנה סיילפספורס שהיא רוכשת את דאטורמה הישראלית, שמאחדת ומנתחת נתוני שיווק, בכ־850 מיליון דולר. דאטורמה, שנוסדה על ידי רן שריג ואפי כהן, גייסה עד למכירתה רק 50 מיליון דולר מכמה קרנות מובילות דוגמת מרקר, סידר, אינוביישן אנדברס ולייטספיד - אבל הצליחה להביא תשואת עתק למייסדיה (שרשמו הכנסה של כ־100 מיליון דולר מהאקזיט) וגם למשקיעיה.

 

שאול אולמרט, מייסד ומנכל playbuzz שאול אולמרט, מייסד ומנכל playbuzz צילום: אוראל כהן

 

 

בעקבות הרכישה הפכה דאטורמה למרכז הפיתוח של סיילספורס בישראל.

 

רכישת דאטורמה היתה ייחודית לא רק בגלל הסכום העצום והרווח למייסדים ולמשקיעים, אלא בעיקר כי סיילספורס בחרה בה מכיוון שהצליחה להוכיח שהיא לא רק טכנולוגיה מוצלחת, אלא גם מערכת עם ביקוש עצום בקרב תאגידים בשוק. דאטורמה הגיעה למכירות של כ־100 מיליון דולר בשנה לפני המכירה לסיילספורס, שהבינה שבזכות מערך השיווק העצום שלה מכירות אלו יגדלו מהר מאוד; יתרה מכך, דאטורמה נמצאת עמוק במספר רב של חברות ענק, מה שמאפשר לסיילספורס הזדמנות להציע להן שירותים נוספים.

 

 

מימין: אפי כהן ורן שריג, דאטורמה מימין: אפי כהן ורן שריג, דאטורמה צילום: עמית שעל

 

עוד אקזיט משמעותי נרשם באוקטובר 2018 עם מכירת אימפרבה, חברת הסייבר הוותיקה ששלמה קרמר (מתהילת צ'ק פוינט) היה ממייסדיה, ועזב אותה בינואר אותה שנה. אימפרבה, שהופיעה ברשימה זו כמה פעמים, נרכשה על ידי קרן תומא בראבו האמריקאית תמורת 2.1 מיליארד דולר, מחיר שגילם פרמיה של 30% על מניית החברה.

 

שחר וייסר, מייסד ומנכ"ל גט טקסי שחר וייסר, מייסד ומנכ"ל גט טקסי צילום: Dan Taylor

 

חברה בולטת נוספת ברשימה עומדת לבצע צעד משמעותי: על פי הערכות, פייבר הוותיקה, שעומדת מאחורי האתר המוביל בעולם לתעסוקת פרילנסרים, תצא להנפקה בנאסד"ק במהלך 2019. השווי המוערך של ההנפקה הוא כ־800 מיליון דולר. פייבר, תחת המנכ"ל מיכה קאופמן (שהוא גם מייסד־שותף) גייסה מאז הקמתה ב־2010 סכום של 111 מיליון דולר, בין היתר מבמסר ונצ'רס וקומרה קפיטל. כיום מעסיקה החברה כ־450 עובדים בישראל ובעולם. זו היתה שנה עמוסה לפייבר, עם שתי רכישות שהצטרפו לאחת מוקדמת יותר: בפברואר 2018 היא רכשה את ClearVoice, המספקת שירותי תוכן במודל תוכנה כשירות בענן, וחודש קודם היא רכשה גם את חברת הסטארט־אפ האמריקאית AND CO, שמאפשרת ללקוחותיה הפרילנסרים של פייבר להנפיק חשבוניות ולעקוב אחרי הוצאות וניהול פרויקטים. רוב הרכישות אמורות להעשיר את הפורטפוליו של פייבר ולסייע לה לקראת ההנפקה.

 

 

זיו קדם, מנכ"ל zerto זיו קדם, מנכ"ל zerto צילום: עמית שעל

 

סייבריזון, שהיתה במקום הראשון ברשימת "כלכליסט" אשתקד, חתמה במהלך השנה על הסכם משמעותי עם יצרנית השבבים ARM, שבבעלות הענקית היפנית סופטבנק (שהשקיעה גם בסייבריזון). השנה האחרונה היתה מוצלחת מאוד לחברת הסייבר הישראלית, שעל פי הדיווחים כבר מגיעה למכירות של יותר מ־100 מיליון דולר בשנה.

 

 

ליאור דיב, מנכ"ל סייבריזון ליאור דיב, מנכ"ל סייבריזון צילום: עמית שעל

 

עוד הנפקה ישראלית מעניינת, של חברה שגם היא עוררה עניין רב בשנה האחרונה, היא של אפליקציית הנסיעות גט. החברה, שנוסדה על ידי דייב וייסר ושולטת בשוק המוניות המקומי, הבינה שתתקשה לגייס כמויות עצומות של כסף פרטי נוסף, ולכן החלה במהלך אסטרטגי משמעותי של צמצום הפסדים ושאיפה להגעה לרווחיות בסוף השנה. מבחינת גט, ההגעה לרווחיות היא לא רק יעד אלא גם כורח של אין ברירה, נוכח חוסר יכולתה להמשיך לגייס. אם גט תעמוד במסע לרווחיות בצורה טובה, היא שוקלת הנפקה בתל אביב או בלונדון. על תוכניות ההנפקה העיבה מעט פרישת סמנכ"ל הכספים הוותיק, טל ברנר.

 

 

מיכה קאופמן, מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן, מנכ"ל פייבר צילום: עומר הכהן

 

חברת זרטו שזכתה במקום הראשון ב־2017, תצא גם היא להנפקה במהלך 2019. הנפקת החברה, שמספקת פתרונות גיבוי והתאוששות לשירותי ענן של ענקיות אינטרנט, צפויה להגיע גם היא למאות רבות של מיליוני דולרים.

 

המאכזבות

 

בצד של המאכזבות בלטו כמה חברות אשר עברה עליהן שנה לא פשוטה. הראשונה היתה פלייבאז של שאול אולמרט, שביוני 2018 נאלצה לבצע סבב פיטורים משמעותי של עשרות עובדים, ולאחר מכן התארגנה מחדש לקראת צמיחה עתידית. הפיטורים נתנו לחברה אוויר לנשימה והחזירו אותה לפסי הצמיחה, אך קצב הצמיחה המואץ שאליו קיוותה החברה עדיין רחוק.

 

חברה נוספת שעברה זעזוע לא קל היתה וויביץ (Wibbitz): יותם כהן, אחד ממייסדי החברה (לצד זוהר דיין) ומנהל הפעילות שלה בישראל, פרש ממנה בתהליך שקט שנמשך כמה חודשים והושלם בדצמבר האחרון. באותו חודש גם פיטרה החברה עשרה עובדים (כ־10% מכוח העבודה שלה), בקיצוץ רוחבי שנועד להקטין את ההוצאות שלה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x