$
הסטארטאפים המבטיחים 2019

הסטארטאפים המבטיחים

מקום רביעי - FundBox ,BlueVine ו־Behalf: הפינטק עולה לצמרת

שלוש הכוכבות של הענף מספקות קו אשראי לעסקים קטנים בארה"ב, ורושמות צמיחה מטאורית בהיקפי הפעילות

הגר רבט 09:0608.05.19

ל-50 הסטארט-אפים המובילים - לחצו כאן

 

בישראל פועלות כיום כ־400 חברות פינטק, אבל רק רבע מהן מציעות שירותים לקהל הישראלי. הסיבה לכך היא בעיקרה רגולטורית: חברה שפועלת בתחום הפיננסי צריכה להתאים עצמה לדרישות הרגולטוריות במדינת היעד, וישראל הקטנה פשוט לא מצדיקה את המאמץ עבור חברות ששואפות לנתח שוק משמעותי. לכן שלוש החברות המאכלסות את המקום הרביעי פועלות היום רק בשוק האמריקאי: BlueVine, FundBox ו־Behalf מציעות כולן פתרון לבעיה משמעותית בשוק העסקי בארה"ב — מתן קו אשראי לעסקים קטנים. במשך שנים, מערכת הבנקאות האמריקאית התקשתה לענות על הצורך של עסקים קטנים ובינונים במימון זמין, לא מעט בגלל הקושי לבצע הערכת סיכונים לחברות ועסקים כאלה. הזמן והמשאבים הרבים הדרושים לבנק לשם אישור הלוואות קטנות הביאו לפריחה בשוק האשראי החוץ־בנקאי, כשבשנים האחרונות גם ענקיות כמו אמזון ופייפאל מציעות שירותים כאלה ללקוחותיהם.

 

קצת במפתיע אולי, כמה יזמים ישראלים ראו את ההזדמנות הטכנולוגית הגלומה כאן, והם מציעים פתרונות מימון מהירים ופשוטים למאות אלפי בתי עסק וחברות. ההתקדמות הטכנולוגית בתחומים כמו למידת מכונה והמעבר למחשוב בענן הביאו למהפך ביכולת ניהול סיכונים בתחום: לא רק שמדובר בחיסכון עצום בעלויות, אלא שהביג דאטה מאפשר תוצאה מדויקת יותר. שירותי האשראי החוץ־בנקאיים מבוססים לרוב על רישום מהיר לשירות וקבלת אישור למימון תוך דקות ספורות, לרוב באמצעות איסוף נתונים ממקורות אונליין שונים וניתוח סיכונים מהיר. כך תהליך חיתום שמוערך בכמה אלפי דולרים לכל לקוח עבור הבנק, הופך סקיילבילי וזול במיוחד עבור חברות הטכנולוגיה.

 

שלוש החברות הבאות נבדלות זו מזו בנתח השוק ובהיקף העסקאות השנתי שלהן, אבל עבור כולן השנה הקרובה צפויה להיות משמעותית מאוד, עם התרחבות הן ברמת המוצר והן ברמת הלקוחות והשירות. 

 

 

BlueVine

 

בלו ויין היא אורחת קבועה ברשימה, שממשיכה להציג צמיחה מרשימה משנה לשנה. החברה, שהחלה את דרכה עם מתן מימון בצמוד לחשבוניות, מציעה היום מגוון רחב יותר של מוצרים פיננסים הכוללים גם קו אשראי בהיקף גדול יותר.

 

ב־2017 החברה העניקה הלוואות בהיקף של כחצי מיליארד דולר, והסכום הזה הוכפל ב־2018, מה שהביא אותה להיקף פעילות של יותר מ־100 מיליון דולר בחודש. אבל המטרה עליה הצהירה בלו ויין תמיד הייתה השקת מערכת הפעלה פיננסית לעסקים קטנים: זו צפויה להתגשם השנה, ולהפוך את החברה לשחקנית משמעותית הרבה יותר במערכת הפיננסית האמריקאית.

מימין ניר קלר ו אייל ליפשיץ מ-BlueVine
מימין ניר קלר ו אייל ליפשיץ מ-BlueVine

 

 

FundBox

 

פאנדבוקס, שנוסדה באותה שנה כמו בלו ויין, החלה גם היא את דרכה במתן שירות אשראי לעסקים קטנים אל מול חשבוניות לפרעון עתידי, מתוך הבנה של מייסדיה שהמלווה הגדול ביותר לעסקים קטנים הם הספקים שמוכרים להם באשראי. ההצלחה של החברה הביאה אותה לשרטט מטרה חדשה: הקמת רשת אשראי בתחום ה־B2B. הייחוד של פאנדבוקס הוא שמאמצי השיווק שלה מופנים לספקים, ואלה מאפשרים ללקוחותיהם לשלם באמצעות הפלטפורמה של החברה הישראלית. השיטה הזאת מאפשרת לחברה ליצור רשת לקוחות שמתרחבת בצורה כמעט אורגנית. 

 

 

אייל שנער מ-FUNDBOX אייל שנער מ-FUNDBOX צילום: ASHELY BATZ

 

גם פאנדבוקס פועלת היום רק בארה"ב, אבל להבדיל משתי החברות האחרות ברשימה, היא פוזלת גם לשווקים אחרים. יצירת רשת B2B היא אמנם פתרון אלגנטי לבעיית ההלוואות בשוק הפיננסים האמריקאי, אבל היא ישימה גם בשווקים אחרים, שבהם הבעיה הזו אולי פחות אקוטית. יש סיכוי טוב, אם כן, שעד סוף השנה נשמע על השקת פעילות של החברה גם במקומות נוספים בעולם.  

 

Behalf

 

ביהאף מציעה מודל של עבודה מול שני הצדדים בעסקה (המוכר והקונה), כאשר הרוכשים מתווספים לפלטפורמה בפעם הראשונה במעמד הרכישה, אבל המימון יוצר לפועל רק עם ביצוע העסקה, בדיוק כמו כרטיס אשראי.

 

שי (מימין) ובנג'י פיינברג, מייסדי ביהאף שי (מימין) ובנג'י פיינברג, מייסדי ביהאף צילום: תמוז רחמן

 

ביהאף היא החברה הוותיקה ברשימה אבל גם הקטנה בה, עם קצת פחות מ־100 עובדים. זה לא מנע ממנה להפוך לאחד הפתרונות החוץ־בנקאיים המוכרים בתחום. זו גם הסיבה לכך שהיא החברה הישראלית הראשונה בתחום לזכות בהשקעה מקרן הפינטק החדשה של ענקית האשראי העולמית Visa. במסגרת ההסכם בין השתיים ויזה מציעה ללקוחות העסקיים של ביהאף פתרון תשלום באמצעות כרטיס אשראי וירטואלי שמעניק אשראי מיידי לרכישות העסקיות שלהם. העבודה המשותפת עם ויזה, לצד נוכחות של בכירים אחרים מעולם האשראי בדירקטוריון של החברה, היא זו שתאפשר לחברה לעשות כברת דרך משמעותית גם בשנה הבאה. מבחינה רגולטורית, שיתופי פעולה כאלה מאפשרים גם לסטארט־אפים קטנים או מקומיים להשיק פעילות רחבת היקף גם ללא השקעה משמעותית בלוקליזציה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x