$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

המסכים מתפרקים, האירועים נדחים: מה עובר על הטלפון המתקפל של סמסונג?

ענקית המובייל הודיעה שהמכשיר ההיברידי גלקסי Fold אינו בשל לשוק - מה אפשר ללמוד מכך על קטגוריית המוצר הזו, ועל סמסונג עצמה? וגם: עובדי גוגל שהובילו מחאה נגד ההנהלה מתחילים לשלם מחיר אישי ואלון מאסק מבטיח את הבלתי אפשרי

ניצן סדן 10:5623.04.19

כל עכבה - לטובה?

 

סמסונג הודיעה אתמול בערב שתדחה את השקת הגלקסי Fold ההיברידי, הטלפון המתקפל הראשון שלה והמוצר שנתפס כסמן הימני של הקטגוריה הצעירה כולה. ההשקות תוכננו להתבצע השבוע בשנגחאי, הונג קונג, טייוואן וארצות הברית, וסמסונג לא פרסמה עדיין תאריכים חלופיים. כמו כן, נודע שהחברה הקפיאה גם את סדנאות ההדרכה לעובדי המכירות, ובעצם מחשבת מסלול מחדש בכביש שסללה בעצמה. בנוסף, נודע שגם וואווי, שחשפה סמארטפון היברידי מעניין מאוד משלה, תדחה את השקתו. מה קורה פה בעצם, ומה זה אומר על טלפונים המתקפלים?

 

 

מכשיר הגלקסי Fold מכשיר הגלקסי Fold צילום: רויטרס

 

 

נתחיל בסמסונג: החודש היא התחילה להפיץ טלפוני גלקסי Fold בין עיתונאי טכנולוגיה בארצות הברית ובאירופה, לצורך ביצוע סקירות. הסקירות הללו הן הדרך הכי טובה של הציבור לדעת מה שווה המכשיר החדש, שכן מופיע בו כל מה שלא כתוב בפרסומות: נקודות הכשל, היתרונות הקטנים וחוות דעת אובייקטיבית. והנה, כמה סוקרים, בהם אנשי בלומברג ואתרי טכנולוגיה ותיקים ומבוססים, אמרו שהמסך של ה-Fold פשוט מת להם בידיים. בדיקה ראשונית גילתה שני סוגי תקלות. הראשונה טכנית וקשורה כנראה למכה שקיבלו המכשירים וחומרים שנמצאו בתוכם. השנייה תפעולית, וקשורה למקרים בהם הכותבים הוציאו את הגלקסי מהקופסה, הסירו מעל המסך שלו מדבקת הגנה שקופה כפי שיש תמיד על מסכי סמארטפונים - והופתעו לגלות שהמדבקה היתה בעצם חלק מהמסך.

 

גלקסי Fold בידי אחד הסוקרים גלקסי Fold בידי אחד הסוקרים צילום: איי פי

 

 

מבחינת החברה, התקלה הראשונית היא בעיה גדולה, שכן אם ספגו המכשירים שהובלו לנקודות ההפצה מכות דומות באריזות שלהם, הרי שתצטרך להתמודד עם אלפי לקוחות זועמים. והתקלה השנייה? היא בגדר אסון: אם עיתונאי טכנולוגיה מנוסים לא הבינו שהציפוי הוא חלק מהמסך והסירו אותו, יש להניח שכל הרוכשים כולם יעשו זאת. ואת תאונת השרשרת הזו סמסונג רוצה לעצור בזמן.

 

ההחלטה שלה באה לידי ביטוי בהודעה רשמית לתקשורת בחו"ל במסגרתה גם הודתה שקיימות תקלות לא ברורות, גם אמרה שהטלפון צריך שיפורים, וגם הסבירה שבלי השיפורים הללו לא תוכל להעניק חוויית שימוש אופטימלית ולכן בחרה לדחות את ההשקה.

 

על כך, אני מסיר את כובעי בפניה: חברות טכנולוגיה נוהגות להתרוצץ כתרנגולות ערופות בכל פעם שהן נקלעות לאסון יח"צ, כשהמטרה היא לשמור על המשקיעים רגועים אך בפועל מתקבלת תוצאה הפוכה. למשל, כשאפל השיקה את האייפון 4, בעל עיצוב אנטנות עם בעיית הולכה, אמר סטיב ג'ובס לאחד המתלוננים "אתה לא מחזיק אותו נכון" בחוצפה וזלזול; וכשהבינה פייסבוק שעוד רגע נחשף משבר קיימברידג' אנליטיקה, מיהרה להודיע שהיא מנתקת את קשריה עם החברה - ובכך הדגישה את רמת הכסת"ח שלה. אבל סמסונג למודת קרבות בנושא: ב-2016 הופיעו דיווחים על התלקחות ספונטנית של מכשירי Note 7 מתוצרתה. בתחילה היו מעטים ופזורים, אך לקח לחברה זמן להבין שיש פה ליקוי סדרתי קריטי בסוללות, כזה שהוביל אותה לביטול ייצורו והפצתו. עתה עשתה החברה מה שלמדה מאותה פרשה. במקום לרוץ קדימה עם תוכניות השיווק, לעצור תותחים.

 

מכשיר ה-Mate X של וואווי מכשיר ה-Mate X של וואווי

 

 

פרשת הגלקסי Fold עדיין לא הגיעה לסיומה, אך כבר ניתן ללמוד ממנה משהו על חולשתן של חברות טכנולוגיות אל מול אילוצי המציאות. סמסונג היתה חייבת להיות הראשונה להשיק סמארטפון היברידי; בשנים האחרונות קצת איבדה את הילת החדשנות שלה, בעוד וואווי שועטת אל עבר צמרת טבלת המכירות ומאיימת להדיח אותה, וחברות סיניות אחרות ממציאות תצורות טלפונים שגורמות למכשירי סדרת גלקסי להיראות מיושנים. הטלפון המתקפל נועד לשנות זאת, ולהניח את היסודות למהפך אסטרטגי: הרחבת ההסתמכות של סמסונג על פעילות חטיבת המסכים שלה. אם תצליח להיתפס כחלוצת המסכים הגמישים, תוכל להתחיל לייצר ולהציע צירי מסך לשווקים רבים - מסמארטפונים ועד מכוניות, שלטי חוצות, חפצים ביתיים ומה לא.

 

אבל הטלפון המתקפל הוא הצעד הראשון במסע הזה. לעומתה, רצתה וואווי טלפון מתקפל כדי לעשות את הזינוק הנדרש ולהדביק סוף-סוף את סמסונג. אז כדי להיות ראשונות, ביצעו שתי החברות פשרות הנדסיות למיניהן: פחות בדיקות, פחות אימותים, פחות בחינות עומסים ושימוש. ככל הנראה שזו הסיבה ששתי החברות לא נתנו לעיתונאים להתנסות בטלפונים המתקפלים שלהן במועדי השקתם.

 

לראותו בלבד: הטלפון המתקפל של וואווי בתוך כלוב זכוכית לראותו בלבד: הטלפון המתקפל של וואווי בתוך כלוב זכוכית צילום: בלומברג

 

 

קשה להאשים פה את סמסונג: החברה ידעה שהיא חייבת להיות ראשונה, ולקחה בחשבון זה יבוא עם מחיר. אגב, יכול להיות שלוואווי אין שום תקלה בטלפון, שה-Mate X פועל כמובטח. אבל עצם הדחייה של סמסונג מעניקה לה מרווח נשימה חשוב - עתה תוכל לבצע עוד בדיקה או שתיים, עוד איזה ניסוי שטח, ולשפר את הסיכויים שהטלפון שלה יגיע לשוק כשהוא ברמה של מוצר ולא של אב טיפוס.

 

ומה ניתן ללמוד מכל הסיפור על קטגוריית הסמארטפונים ההיברידיים? בשלב זה, שום דבר. דורות ראשונים של מוצרים תמיד עושים בעיות, וליקויים מתגלים בתחילת הדרך - לפעמים, ליקויים קריטיים. סמסונג הגיבה נכון במקרה הזה, וכך גם וואווי. ימים יגידו האם ההימור על טלפונים מתקפלים שעולים אלפיים דולר ויותר היה מוצדק, ואם יגשימו שתי החברות את שאיפותיהן: וואווי - להשתלט על שוק הטלפונים החכמים ואילו סמסונג - להתרחק ממנו.

 

אני לא מפונק, אני אקטיביסט

 

כמה מעובדי גוגל, שהובילו את השביתה ההמונית שאורגנה בנובמבר שעבר כמחאה על מדיניות ההנהלה במקרי הטרדה מינית, רועדים מפחד. בראיון ל-Wired מסרו שהחברה פשוט מתנכלת להם; שהבוסים סימנו אותם כאנשים שעושים צרות, וזה בא לידי ביטוי ביחס השוטף אליהם, ואף בפוטנציאל הקידום והצמיחה שלהם בתוך החברה. העובדת מרדית' וויטאקר סיפרה לוויירד שנמסר לה שהתפקיד שלה ישתנה באופן דרמטי ואילו קלייר תומפסון סיפרה שנמסר לה שעומדים לשנמך את התפקיד שלה. השתיים האשימו את ההנהלה במדיניות נקמנית, והחלו לאסוף עדויות ממפתחים ועובדים אחרים בגוגל, כדי לאתר מקרים נוספים שכאלה.

 

המחאה שלהן היתה מוצדקת ביותר: גוגל החרישה מקרי תקיפה מינית שבוצעו בידי בכירים בה, לרבות ממציא אנדרואיד אנדי רובין, שעזב את החברה עם מצנח זהב מהאגדות. אני יכול להבין את מובילי אותה מחאה, כמו גם מובילי מחאות אחרות בגוגל: זו שתקפה את השת"פ עם הפנטגון, זו שתקפה את התוכניות לשוב ולפעול בסין תוך שת"פ עם הממשלה ועוד. העובדים יכולים להשפיע, אז הם משפיעים - ולוקחים את החברה לכיוונים קצת יותר אתיים, קצת יותר הוגנים.

 

עובדי גוגל מפגינים נגד החברה עובדי גוגל מפגינים נגד החברה צילום: Noah Berger

 

 

אך בעוונותי, אני יכול להבין גם את ההנהלה: חברה פרטית אינה מסגרת דמוקרטית. לגוגל יש יעדים שהגדירה ההנהלה, אילוצים שמגיעים מרגולטורים, מתחרים ואלמנטים טכנולוגיים, ובמשך שנים ארוכות התייחסה לכל דבר אחר כרעש-רקע. בשנתיים האחרונות התגברה התחרות על הגישה למפתחים מנוסים, והם הפכו למנוף לחץ נוסף: חברות שקיבלו שם של מעסיק אטום וחסר מצפון לא יכל להשיג את המפתחים הכי טובים - לא בלי לשפוך עליהם המון כסף. זאת, בעוד מעסיקים שנתפסו כהוגנים יכלו להשיג עובדים מעולים בעלות סבירה בהרבה. מבחינת גוגל, עובדים שעושים בלאגן הם סיכון; ביכולתם להתסיס קבוצות גדולות ולהוביל לפרישת מתכנתים מצוינים. הם אפילו לא חייבים להיות מתכנתים מצוינים בעצמם; די שיגייסו למטרתם כמה, וכבר צריך להקשיב לדרישותיהם במקום למלמל "חיזרו לעבודה".

 

אני מברך את המוחים ומובילי המחאה, ומקווה שיהיו כמה שיותר כמותם בכמה שיותר חברות. ואולם, באותה נשימה אזכיר שעליהם לקחת בחשבון שלפעולות המחאה יכולים להיות מחירים אישיים. גוגל תוכל תמיד לטעון שביצעה שינויים בתפקידים שלהם ואף פיטרה אותם מסיבות אחרות שלא קשורות דווקא למחאה, ושפיטרה רבים אחרים כמותם שכלל לא היו בין המוחים; לחברה הזאת יש יותר משבעים אלף עובדים ואין לה בעיה לפטר מאה כדי שלעשרה לא תהיה עילה לתביעה או לקמפיין תמיכה בקרב השאר. חשוב לזכור: בחברה קפיטליסטית, העובד הוא משאב, והבוס חייב לו רק את מה שמאלץ אותו החוק.

 

קצרצרים

 

1. אלון מאסק, בעל הפה הכי גדול בהייטק (לפחות מאז שסטיב באלמר עבר לתחום הספורט המקצועי וג'ון מקאפי ויתר על נשיאות ארצות הברית), עושה זאת שוב: אתמול הודיע חגיגית שתוך שנה תשיק טסלה שירות מוניות אוטונומיות ובו מיליון כלי רכב. לבי עם בעלי המניות שלו. אם הוא רציני, הם בצרות צרורות; אני אפילו לא יודע איך אפשר לחשב את העלות של דבר כזה, שנשען על טכנולוגיה בוסרית, מערכי ייצור שאינם קיימים, והון שאין לטסלה - ויכול להיות שאין גם לאף חברה אחרת. ואם הוא מתלוצץ או מגזים, כמו שהוא נוטה לעשות בערך פעם בחודשיים ולהסתבך עם ה-SEC? הרי שלפניהם תזכורת שלא קל להשקיע בחברה שמונהגת בידי בוס גוזמאי.

 

אלון מאסק אלון מאסק

 

 

2. עובדי מיקרוסופט וגיטאב הביעו תמיכה בקמפיין חדש בסין שמתנגד למדיניות ההעסקה של מתכנתים במדינה. המדיניות מכונה 996, על שם היקף העבודה: מתשע בבוקר עד תשע בערב, שישה ימים בשבוע. חברות סיניות רבות, ביניהן עליבאבא, מתגאות במדיניות הזו כאות לחריצות ולעוצמה שלהן. אבל העובדים קורסים תחת העומס, ובחודש שעבר הופיעה ראשית מחאתם בעמוד בגיטהאב. עובדי החברות האמריקאיות הביעו את התמיכה במכתב פתוח, שנועד לאותת להנהלה שעדיף לה לא לחנוק ולמחוק את הקמפיין הסיני - גם אם תהיה נתונה ללחצים גדולים; מיקרוסופט עושה עסקים בסין, וכל לקוחותיה הטכנולוגיים הם שמואשמים בניצול העובדים.

 

 

 

3. הסנאטורית האמריקאית אליזבת וורן רוצה לפרק חברות טכנולוגיה מכוחן - ביניהן אמזון; לא פעם הביעה את רצונה להגביל את תחומי הפעילות של ענקית הקמעונאות, לפני שתצמח בארה"ב עוד מפלצת רב-ראשית ששום רגולציה לא תוכל להגביל (או במילים אחרות, עוד גוגל ופייסבוק). היא שבה והדגישה את כוונותיה בפורום של CNN שנערך השבוע, אך כשנשאלה על כך, הודתה שהיא בעצמה לקוחה של אמזון - ושהיא מתכננת להישאר לקוחה של אמזון. כזו היא אחיזת ענקיות הטכנולוגיה: אנו כועסים עליהן, מפחדים מהן, אך לא מסוגלים לעשות את הצעד הראשון ולהתנתק ממה שהן מספקות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x