$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אין משחק: סין חוסמת את כל אפליקציות הפוקר

הצנזורה הסינית חזרה לאשר משחקי וידאו אך פוקר ומה-ג‘ונג נשארו מחוץ לרשימה; יצרנית המסכים היפנית של אפל עומדת לעבור לידיים סיניות, בתקווה שארה"ב לא תטרפד את המהלך; בייטדאנס מוחה על פגיעה בזכויות הביטוי בהודו; וכוכבת ציד הצלופחים של המדיה החברתית בסין עושה טעות קטלנית

אופיר דור, בייג'ינג 09:5915.04.19

פוקר? התבלבלת, חבר

 

במהלך רוב 2018 לא אישרה הצנזורה הסיניות הפצת משחקי וידאו חדשים במדינה, כחלק מהמלחמה נגד התמכרויות ילדים לגיימינג. היתה זאת מכה קשה ליצרניות המשחקים ובראשן הענקית הסינית טנסנט, שאיבדה כשליש משוויה בבורסה. אישור המשחקים חודש במזל טוב בדצמבר האחרון ומאז קיבלו 959 משחקים אור ירוק, אלא שבניגוד לעבר - אף אחד מהמאושרים לא היה משחק פוקר או מה-ג‘ונג.

 

בעבר היו משחקי פוקר ומה-ג‘ונג סיני אחת הקטגוריות הנפוצות ביותר בשוק המשחקים במדינה. ברבעון הראשון של 2018, קצת לפני שהקפאת המשחקים נכנסה לתוקף, כ-50% מ-962 המשחקים שאושרו היו משחקים כאלה. עכשיו המספר ירד לאפס. הימורים אסורים בסין מאז עלתה המפלגה הקומוניסטית לשלטון ב-1949, אבל משחקי פוקר נותרו תחום פרוץ יחסית כשרבות מהאפליקציות איפשרו לשחק על כסף אמיתי בדרכים שונות.

 

אפליקציות פוקר? לא בסין אפליקציות פוקר? לא בסין

 

 

ואולם, בשנה החולפת החלו להתפרסם דיווחים על שינוי גישה סיני ביחס למשחקי פוקר מקוונים: באוגוסט אשתקד עצרה המשטרה בעיר שנג‘ן כנופיה שהפעילה אפליקציית פוקר שגרפה כחצי מיליארד דולר בשלושה חודשים; חודש אחר כך הודיעה טנסנט כי היא סוגרת את אפליקציות הפוקר הפופולריות שלה בנימוק של התאמות עסקיות. באוקטובר כבר חסמה סין את הגישה לשתי האפליקציות הפופולריות במדינה לפוקר, Poker King ו-Poker Tribe.

 

לכאורה אין כאן שום דבר מיוחד: מדינות רבות, כולל ישראל ורוב מדינות ארה“ב, אוסרות גם הן על הימורים אינטרנטיים לרבות פוקר. בישראל לא חוסמים גישה לאתרי הימורים זרים אבל אוסרים על חברות כרטיסי אשראי לקבל עסקאות המגיעות מאתרים כאלה. אלא שבסין הלכו צעד רחוק יותר ובעצם עצרו את אישור כל האפליקציות הקשורות במשחקי פוקר ומה-ג‘ונג, כולל האפליקציות התמימות יותר המארחות משחקים שלא על כסף אמיתי, בניסיון לפגוע בפופולריות הכוללת של המשחק במדינה.

 

 

אפליקציית הפוקר של טנסנט אפליקציית הפוקר של טנסנט

 

 

פוקר צבר כבר מעריצים רבים בסין ולכן לא ברור באיזו מידה חסימת משחקי פוקר תהיה אפקטיבית. באותו האופן קיים בסין איסור גורף על הפקה, הפצה ומכירה של חומרים פורנוגרפיים, שמובילים כולם לעונשי מאסר כבדים. למרות זאת בסקר עדכני שנערך בקרב צעירים סינים דיווחו 70% מהגברים ו-50% כי הם צופים בפורנו לפחות פעם בשבוע. כנראה שגם בנושא הימורים יהיו לא מעט פרצות שאפשר יהיה למצוא, בדיוק כמו שאתרי הימורים הפונים לישראלים משתמשים בבלדרים שגובים כסף מזומן מהלקוחות.

 

תצוגה כושלת

 

יצרנית המסכים היפנית לסמארטפונים ג'פאן דיספליי יכולה להוות קייס סטאדי מושלם לתלמידי מנהל עסקים בנוגע לסכנות האורבות לחברות שאינן מתאימות עצמן לשינויים הטכנולוגיים או אינן מגוונות את פעילותן בזמן. ג'פאן דיספליי, שקמה ב-2012 על ידי איחוד חטיבות המסכים של היטאצ'י, טושיבה וסוני, הונפקה ב-2014 בבורסה היפנית לפי שווי של 400 מיליארד יין. כיום, לאחר חמש שנים של הפסדים, החברה שווה רק שישית מהסכום, כ-66 מיליארד יין (9.8 מיליארד דולר). כדי להמשיך ולשרוד, בשבוע שעבר הודיעה החברה על מכירת השליטה בה לקבוצה סינית-טיוואנית.

 

ג'פאן דיספליי (Japan Display) היתה במשך שנים ספקית מרכזית של מסכי LCD למכשירי האייפון, שהיו אחראים למחצית מהכנסותיה. אלא שב-2017 אפל אימצה את טכנולוגיית OLED למסכי האייפון. מכיוון שג‘פאן דיספליי לא היתה מוכנה לייצור המוני של מסכי OLED בחרה אפל בסמסונג כספקית החדשה שלה. האייפון XR, הדגם היחיד שייצרה אפל מאז עם מסך LCD, התגלה ככישלון יחסי והשאיר את המפעל החדש שבנתה ג‘פאן דיספליי חצי ריק. גם היום ג'פאן דיספליי עדיין לא מוכנה לייצור המוני של מסכי OLED לסמארטפונים, אבל אמורה לייצר מסכים כאלה עבור השעון הבא של אפל - סוג של פרס ניחומים.

 

 

מסכי ג'פן דיספליי מודגמים על טאבלטים מסכי ג'פן דיספליי מודגמים על טאבלטים

 

 

 

במסגרת הרכישה הנוכחית, יזרימו יצרנית המסכים הטיוואנית TPK וקרן ההשקעות הסינית Harvest Group לג'פאן דיספליי כ-700 מיליון דולר ויקבלו את השליטה בחברה (49.8%) מידי קרן ההשקעות הממשלתית היפנית INCJ, שהתייאשה מיכולתה לחלץ את החברה. המשקיעים החדשים מתכוונים להקים מפעל חדש של ג‘פאן דיספליי לייצור מסכי OLED בסין, כדי ליהנות מהסובסידיות של הממשלה המקומית, צעד שייחסל כמעט סופית את התעשיה היפנית העצמאית לייצור מסכים לסמארטפונים, לאחר שנכשלה בתחרות מול היריבות מסין וקוריאה.

 

אבל יש עדיין מכשול אחד לא קטן לעסקה: בג‘פאן דיספליי אמנם הודיעו כי אינם מתכוונים לבקש את אישור המכירה מהוועדה האמריקאית לבחינת השקעות זרות, אך מכיוון שיש לג‘פאן חברה-בת בסן חוזה לרשויות בארה“ב יש אפשרות להתערב ולעצור את העסקה. מסכים הם לכאורה לא טכנולוגיה מאוד קריטית אבל החברה מייצרת גם סנסורים לטביעות אצבעות שעשויים להיחשב לרגישים לביטחון הלאומי האמריקאי. בעידן הנוכחי בו הממשל האמריקאי ממוקד בעצירת כל התקדמות טכנולוגית סינית, נראה שלא כדאי ליפנים לפתוח שמפניות עדיין.

 

קצרצרים

 

1. בחודש שעבר החלה מחאה של מתכנתים סינים נגד פרקטיקת העבודה האכזרית “996” המקובלת בחברות האינטרנט במדינה, וכוללת עבודה מתשע בבוקר עד תשע בערב, שישה ימים בשבוע. מי שממש לא התרגש מהתלונות של המתכנתים על הנזק לבריאותם היה ג‘ק מא, יו“ר ומייסד עליבאבא, החברה שבה ככל הנראה החל יישום הפרקטיקה. מא אמר באירוע בשבוע שעבר ש-996 היא ”ברכה“. "אם לא תעבוד 996 כאשר אתה צעיר, מתי תעשה זאת? האם אתה חושב שאם לא תעבוד אף פעם 996 בחייך זה כבוד שצריך להתפאר בו?", הוסיף מא. "אם אתה מצטרף לעליבאבא, תהיה מוכן לעבוד 12 שעות ביום. אנחנו לא זקוקים למי שרוצים לעבוד שמונה שעות ביום בנוחות“. חוקיות השימוש ב-996 מבחינת חוקי העבודה הסינים מוטלת בספק אבל אל תצפו שמא יוזמן לאיזושהי חקירה בקרוב.

 

 

רוצה לעבוד רק שמונה שעות ביום? ג'ק מא לא זקוק לך רוצה לעבוד רק שמונה שעות ביום? ג'ק מא לא זקוק לך צילום: עמית שעל

 

 

2. חברת הטכנולוגיה הסינית בייטדאנס פנתה לבית המשפט העליון בהודו בבקשה לבטל החלטה של בית משפט במדינת טאמיל נאדו לחסום את אפליקציית הסרטונים הקצרים המצליחה טיקטוק שבבעלותה. הנימוק של בייטדאנס: חסימה כזו תפגע בחופש הביטוי של האזרחים ההודים שמשתפים תוכן באפליקציה. טיקטוק זוכה להצלחה אדירה בהודו עם כ-240 מיליון הורדות עד היום, אך גם נתקלת בביקורת על התוכן וולגרי ומיני אליו נחשפים ילדים שמשתמשים בה. התגובה של בייטדאנס משעשעת למדיי בהתחשב בכך שהחברה לא מחתה עד היום על הפגיעה בזכות הביטוי של אזרחי סין כתוצאה מהחסימה של כל הרשתות החברתיות המערביות במדינה. למעשה ללא החסימה הזאת לא בטוח שבייטדאנס היתה מגיעה למעמדה כסטארט-אפ בעל השווי הגבוה בעולם.

 

 

3. צעירה סינית בשם טאנג צברה מיליוני צפיות באפליקציית הסרטונים הקצרים הסינית Kuaishou בזכות קטעים בהם היא מתפלשת בבוץ בבגדים קצרים ושולה צלופחים; מסתבר שיש שוק לא קטן גם לסוג הבידור הזה. הכל עבר בסדר עד שהרשויות גילו כי בחלק מהקטעים היא מופיעה עם צעיף אדום סביב צווארה. הצעיף האדום הוא סמל קומוניסטי המייצג את דמם של הגיבורים המהפכניים. טאנג נעצרה על ידי הרשויות המקומיות ל-12 יום, נקנסה ב-1,000 יואן (540 שקל) ואולי אפילו יותר גרוע, החשבון שבנתה באפליקציה נחסם. כמו שעושים כוכבי רשת במערב, גם כוכבי הרשת הסינים לא פעם משתמשים בפרובוקציות כדי למשוך תשומת לב וקהל. אלא שהסיכון בסין גדול מאשר במקומות אחרים ובסוף הפרובקציות האלה עלולות להסתיים בכלא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x