$
חדשות טכנולוגיה

לראשונה בעולם: האיחוד האירופי קבע עקרונות אתיים לשימוש בבינה מלאכותית

צוות מומחים רב תחומי קבע שבעה עקרונות מנחים לפיתוחי AI, ביניהם שקיפות פעולה, גישה זהה ללא הבדלי מין, גזע ומגבלות פיזיות, ומניעת שימוש בבינה מלאכותית להפחתת העצמאות האנושית. העקרונות הללו יוכלו למקם את האיחוד בלב מהפכת ה-AI, ולהוות סמן ימני לגופים רבים בעולם

רפאל קאהאן 12:0309.04.19

האיחוד האירופי הודיע אתמול (ב') שהשלים תהליך קביעת עקרונות אתיים לשימוש ביישומי בינה מלאכותית. העקרונות פורסמו במסמך שנועד להתוות מדיניות פיתוח בנושא באיחוד בשנים הקרובות וייכנס לתוקף בשנה הבאה. הוא נוסח בידי קבוצת מומחים ובה אנשי אקדמיה, משפטנים, מדינאים ומומחים טכנולוגיים שונים.

 

 

זו הפעם הראשונה שגוף פוליטי-מדיני לוקח על עצמו את הניסוח של עקרונות מעין אלה. עד כה, רוב מדינות העולם אפילו לא הגיעו לשלב בו הן מגדירות את הטכנולוגיה והשימוש בה. בישראל למשל אין אפילו התייחסות לנושא הבינה המלאכותית בתוכניות העבודה של ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת. להלן העקרונות האתיים של פיתוחי AI באיחוד:

 

1. מערכות AI צריכות לאפשר שיוויון חברתי תוך תמיכה בצרכי בני האדם ובזכויותיהם הבסיסיות. בינה מלאכותית לא תגביל, תפחית או תשמש להפחתת העצמאות האנושית.

 

2. אלגוריתמים של בינה מלאכותית יציגו רף מינימלי של אמינות ויכולת להתמודד עם טעויות ותקלות בכל שלבי החיים של המערכת.

 

3. אזרחים זכאים לקבל שליטה מלאה על המידע שלהם. מידע שנאסף לא ישמש בשום צורה לפגוע או להגביל אותם.

 

 

עקרונות אתיים - צעד חשוב בדרך להרחבת תפוצת יישומי AI עקרונות אתיים - צעד חשוב בדרך להרחבת תפוצת יישומי AI צילום: שאטרסטוק

 

 

4. מערכות בינה מלאכותית יצוידו באמצעים שיאפשרו לשקף את הפעולה שלהן.

 

5. מערכות בינה מלאכותית יאפשרו גישה שווה ליכולות שלהן ללא אבחנה בין מין, גזע, מגבלות גופניות או מנטליות.

 

6. מערכות AI צריכות לשמש לשיפור המצב החברתי הקיים וכן לסייע לשיפור מצב הסביבה והקיימות.

 

7. מפתחי המערכות צריכים לכלול בהם מנגנונים שיאפשרו הטלת אחריות על תוצאות הפעולות של טכנולוגיות בינה מלאכותית.

 

עקרונות אלה מהווים כאמור מסמך מקדים ומדובר בהמלצות בלבד, ללא הגדרת סנקציות על גורמים שיחרגו מהם - אם כי אלו עשויות להגיע בעתיד. היוזמה של האיחוד האירופי חשובה משתי סיבות: ראשית, היא תאפשר לאיחוד להפוך לגורם משמעותי בעולם הבינה המלאכותית. עד כה היקף ההשקעות בתחום באירופה נמוך בהרבה מאשר במדינות אסיה או אמריקה. על פי נתוני האיחוד עצמו, הושקעו ב-2016 במדינות היבשת כ-3.2 מיליארד יורו בלבד בבינה מלאכותית, לעומת כ-9.7 מיליארד יורו באסיה ו-18.6 מיליארד יורו בצפון אמריקה.

 

 

 

שנית, היא תאפשר לאירופה להגדיר את המסגרת המשפטית, שאם תאומץ רשמית, תהפוך לקו מנחה גם עבור מדינות נוספות. כך היה למשל במסגרת החלת עקרונות הפרטיות שנוסחו בתקנות ה-GDPR ושכל החברות, הארגונים והממשלות החלו לפעול על פיהם גם ביבשות אחרות. עבור אירופה זו דרך מצוינת להכניס את עצמה בדלת האחורית ולהפוך לשחקן משמעותי בעולם ה-AI.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x