$
הקברניט

פורצי הדרך

האח הגדול לובש גוף זעיר: הכירו את רובוט הריגול של ארה"ב

הצבא האמריקאי החל להצטייד ברובוט ה-Black Hornet, כלי בגודל של חרגול שיכול לעקוב אחר אנשים מרחוק ובשקט, להכווין כוחות, לחשוף מארבים ועוד. בשדה הקרב הוא יכול לייצר ערך משמעותי, אבל דברים יסתבכו אם במקרה ינחת בידי כוחות משטרה

ניצן סדן 16:0009.02.19
הכירו את Black Hornet, רובוט מעופף זעיר, שגודלו כשל חרגול. צבא ארה"ב הודיע שבחר בו במסגרת מכרז לפיתוח הדור הבא של חיישני הקרב - שצפוי להיות קטן מאי פעם. בשנים הקרובות ייערכו צעדי הטמעה, ולאחר מכן יתחילו לוחמי הצבא האמריקאי להסתובב בזירות הפעולה עם רובוט בכיס.

 

 

 

מדובר בכלי טיס זערורי, משקלו 32 גרם בלבד; ביכולתו לטוס לטווח של שני ק"מ, במהירות של 21 קמ"ש - מה שיאפשר לו לרדוף אחר כוחות רגליים. גופו מכיל סוללה שמספיקה ל-25 דקות פעילות.

 

כלי טיס בגודל של חרק. בלאק הורנט כלי טיס בגודל של חרק. בלאק הורנט צילום: FLIR

 

 

עיצובו דווקא נשען על עיקרון בן מאה שנה: במקום תצורה רב להבית כשל רחפן, יש לו רוטור ראשי ורוטור זנב, כמו למסוק סטנדרטי. את הרובוט פיתחה חברת FLIR - מותג ציוד צבאי ותיק ומפורסם, שמוכר יותר מתחום מערכות ראיית הלילה. ואכן, מצויד הבלאק הורנט במצלמת יום ולילה מתקדמת.

 

 

 

 

 

מה כבר אפשר לעשות עם רובוט מעופף זערורי בשדה הקרב? הרבה מאוד. למשל, לעקוב אחר מבוקשים בצורה שעד כה, יכלו רק מרגלים אנושיים לעקוב: מחבלים בכירים יודעים שהם מבוקשים, ונוהגים להתחבא כשמזל"טים מופיעים בשמיים. לפעמים הם נעים דרך חורשות וצמחייה סבוכה, ותחת כל מה שיסתיר את העין שבשמיים. לבלאק הורנט אין את הבעיה הזו; הוא יכול לעקוב אחר אדם גם מגובה הברך, ממרחק של כמה מטרים בלי שאפשר יהיה להבחין בו. הרובוט יוכל לאמת את מיקומו של מבוקש במבנה לפני הפצצה או חטיפה, לחשוף מארבים ועוד.

 

זו ציפור, זה מטוס... כן, זה מטוס זו ציפור, זה מטוס... כן, זה מטוס צילום: FLIR

 

 

לצד זמן הפעולה הקצר יחסית, יש למסוקון הזה חיסרון נוסף: ההסתמכות על מדחף ראשי אחד אמנם מוזילה אותו וגם יכולה לתרום למהירות הטיסה, אך עמידותו ברוח נמוכה משל כלי רב להבי והתמרון שלו פחות זריז.

 

בעוד גנרלים טוענים שפיתוחים כבלאק הורנט יוכלו לשפר את הבטיחות המבצעית, איסוף המודיעין וכמובן - חיסול האויבים, יש שרואים ברובוטים המעופפים כאיום לזכויות אדם. כוחות משטרה במדינות רבות בארה"ב מקבלים עודפי ציוד צבאי, בלי קשר לצורכי שיטור קונקרטיים. למשל, משטרת העיר דורוויל בג'ורג'יה מפעילה נגמ"ש M113, כמו אלה שמשרתים שנים רבות בצה"ל, וכוחות משטרה רבים משתמשים ברובי סער עם כוונות מיוחדות, למרות שמתארי וטווחי הירי קצרים בהרבה ממה שמאפשר ציוד שכזה.

 

 

 

הבלאק הורנט אינו יקר, וגם פשוט ונוח להפעלה - מה שעושה אותו למועמד טוב עבור רשימות הציוד הבאות שיכינו גורמי שיטור. יש לו גם עוד יתרון מוחץ: אם יתקלקל, יפול מן השמיים ויפגע למישהו בראש, כנראה שלא יפצע אותו ויסבך את המשטרה בתביעה לא נעימה או בתאונה מסוכנת. בעוד תפקוד המיקרו-מסוק בשדה הקרב אכן מייצר ערך, הטסתו בשטח עירוני עלולה להעמיק את הפגיעה בפרטיות הציבור הרחב - במיוחד עם הצמיחה בתפוצתן של תשתיות זיהוי פנים המוניות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x