$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

אינטל יודעת למה כדאי לה להשקיע בישראל

ענקית השבבים מכירה את ישראל היטב, ויודעת שהיא יכולה לסמוך על יכולות הייצור המתקדמות שיש בה; היא גם יודעת כי המענקים שתקבל פה מאוד נדיבים

מאיר אורבך 10:0329.01.19

אינטל הפתיעה בסוף השבוע האחרון עם דו"חות מאכזבים כאשר התחזית של החברה לשנה הקרובה היתה מאוד לא מעודדת. קריאה מעמיקה של הדו"ח גורמת להבנה שעיקר האי בהירות נובע מסיבות פוליטיות ועסקיות חיצוניות לחברה. אינטל נמצאת בתקופה מאוד מאתגרת פנימית וחיצונית. ברמה הפנימית החברה, ששווה כיום בנאסד"ק בשווי של מעל ל-211 מיליארד דולר, מתנהלת כבר חצי שנה ללא מנכ"ל.

 

מנכ"ל החברה, בוב סוואן ,הודיע שאינו רוצה בתפקיד אלא רוצה להיות סמנכ"ל הכספים של החברה. מבחינה חיצונית, הנשיא דונאלד טראמפ, שחיבק את החברה בתחילת כהונתו כאשר החברה הודיעה על חיזוקי המפעלים בארה"ב, מזעזע את שוקי העולם וגורם לחברה להרבה אי בהירות בשווקי בעולם ובעיקר מול סין.

 

עובדה אחת בולטת מאוד כאשר מסתכלים על עתיד החברה: אינטל פיספסה בעבר מהפכות טכנולוגיות. את מהפכת הסלולר היא הצליחה לפספס יותר מפעם אחת. שבבי המתחרות שלה נמצאים בכל טלפון ואינטל נאלצת ליהנות רק משאריות בעולם הסלולרי.

 

אבל הפעם אינטל מוכנה לעולם החדש. החברה חזקה מבחינה טכנולוגית עם יכולות מתקדמות והבנה לאן השוק הולך בעתיד - ענן, בינה מלאכותית, רכב אוטונומי וביג דאטה.

 

 

מפעל אינטל בקריית גת מפעל אינטל בקריית גת צילום: הרצל יוסף

 

הכרזתה של אן קלאהר, סמנ"כלית בכירה בחברה כי "ההזדמנות העסקית הגדולה ביותר של החברה ניצבת בפנינו ואנו ננקוט בצעדים הדרושים כדי שרשת הייצור שלנו תהיה גמישה, דיה להגיב לשינויים בביקוש" - היתה בבחינת הצהרת כוונות על מוכנות החברה להשקיע והרבה, ללא קשר לעתיד הקרוב שעליו יש עננות.

 

צעדי הגנה כדי לשמור על הכנסות והוצאות  

  

הגמישות הזו, שהחברה רוצה ליצור לעצמה, דורשת לא רק גמישות אלא בעיקר הגדלה משמעותית של כושר הייצור. אינטל לא מצליחה לעמוד בביקוש לשבבים שלה ולכן היא משקיעה הרבה ובמהירות. ייתכן והשנה הקרובה תהיה "מעוננת" מבחינת המאקרו, ואינטל מודעת לכך ולכן ייתכן שתנקוט בצעדי הגנה כדי לשמור על הכנסותיה והוצאותיה.

 

אבל אינטל יודעת שהעולם הטכנולוגי שועט קדימה. מהפכת ה-AI בפתח והביקוש לשבבים שידעו להתמודד עם יכולות מחשוב מתקדמות הוא הגל הבא. מהפכת החדשנות רק החלה ואינטל מבינה שכדי לקחת חלק בה היא חייבת להיות ערוכה לכך וחייבת לעשות בשביל זה שני דברים מרכזיים: לא לפספס את הרכבת הטכנולוגית ולהיות מוכנה לכך עם כל יכולות הייצור. לשניהם אינטל דואגת. הרכישה של חברת מובילאיי מוכיחה שאינטל תעשה הכל כדי להיות בעולם הרכב והשקעה של 15 מיליארד דולר עבורה הוא סכום פעוט.

 

ישראל נדיבה מאוד במענקים

 

השקעה של 10 מיליארד דולר בישראל בשנים הקרובות אינה רק אמירה על העתיד של אינטל אלא גם אמירה חד-משמעית של החברה על ישראל. אינטל מכירה את ישראל היטב ויודעת שהיא יכולה לסמוך על יכולות הייצור המתקדמות שיש בה. המפעל בישראל נחשב לאחד הטובים בעולם מבחינת החברה והיכולות של העובדים כאן רק מעודדים את החברה העולמית להרחיב את יכולות הייצור שלה.

 

אבל אינטל גם יודעת עוד דבר - שישראל נדיבה מאוד במענקים. בכל פעם שאינטל הקימה מפעל או הרחיבה אותו, ממשלת ישראל העמידה לחברה מענקים נאים ביותר של מאות מיליוני שקלים.

 

ב־2014 הכריזה אינטל על השקעה של כ־23.5 מיליארד שקל בפיתוח האתר בקריית גת. כנגד אותה השקעה היא קיבלה מענק של 1.7 מיליארד שקל. בזכות ההשקעה הוכרה החברה על ידי צוות מנכ"לים המורכב מבכירי האוצר, רשות המסים ומשרד הכלכלה, כחברה אסטרטגית לפי החוק לעידוד השקעות הון. ההכרה הזו העניקה לה שיעור מס חברות נמוך במיוחד של 5%, לעומת 23% שמשלמות כל החברות. ב־2018 אינטל הגישה בקשה חדשה להשקעה נוספת בהיקף של 17.5 מיליארד שקל והושג סיכום כי החברה תהיה זכאית למענק של 700 מיליון שקל.

 

חשוב לציין, אינטל היא לא רק המעסיק הפרטי הגדול ביותר במשק הישראלי כיום, היא גם אחד המשקיעים הנאורים במשק עם תוכנית גיוון והשקעה רבה ברמה החברתית, אבל אינטל עדיין חברה זרה שיודעת להלך קסם על קברניטי המשק ולהוציא מהם בכל פעם כשהיא אומרת את המילה "מפעל חדש", סכומי כסף נאים ושלל הטבות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x