$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

כך הופכת חברות האינטרנט הסיניות את הגיימרים לזומבים

חברות האינטרנט הסיניות משתפות פעולה כדי להשאיר את הגיימרים מקסימום זמן מול המסך; בכירי ההייטק הסיני מואשמים בשוחד; ופוקסקון מתכננת להתחיל להרכיב בהודו את דגמי הפרימיום של אפל

אופיר דור, בייג'ינג 16:1031.12.18
תמשיך לשחק, האוכל בדרך

 

לסינים יש בעיה ידועה של התמכרות למסכים. פעם, בימים בהם לא לכל אחד היה מחשב, בילו צעירים סינים ב"אינטרנט קפה" השכונתי, משחקים שעות על גבי שעות עד שאחד מהם מת, מאבד תחושה באיבר חיוני או נשלח לגמילה עם מכות חשמל. היום לרוב המשתמשים כבר יש מחשב בבית ובכל מקרה רוב הפעילות נעשית בסמארטפון. כך נולד הכינוי הסיני ”שבט ההולכים עם הראש למטה“ - אנשים שבוהים בסלולרי כל היום.

 

משתמשי מובייל בסין משתמשי מובייל בסין צילום: Bruno’s Public Diary

 

 

הממשלה הסינית מאשימה מפעם לפעם את האינטרנט ומשחקי המחשב בהפצת שלל רעות חולות, כמו פגיעה באיכות הראייה של הציבור, ומטילה שורה של הגבלות על התחום. בעבר זה היה סגירה של אלפי אינטרנט קפה והיום כופה הממשלה הגבלת שעות משחק לילדים או עוצרת הפצה של משחקים חדשים. השבוע הסתיימה הקפאה ארוכה במיוחד, בת תשעה חודשים; לראשונה מאז מרץ אושרה השקת 80 כותרים ראשונים.

 

אבל חברות האינטרנט הסיניות חכמות מהממשל ותמיד חושבות קדימה איך לגרום למשתמשים שלהן להתמכר יותר. זה לא נעשה חלילה מכוונה רעה, רק מרצון טהור להגדיל רווחים. מילת הקסם של השנים האחרונות בנושא הזה היא מנויים משותפים, שיתופי פעולה בין חברות שמטרתם להקל על הגיימר או הגיק חובב האינטרנט, או במילים אחרות - להפוך אותו לזומבי.

 

 

סמארטפון גיימינג של שיאומי סמארטפון גיימינג של שיאומי צילום: Xiaomi

 

 

פורצת הדרך בתחום המנויים המשותפים היא טנסנט, יוצרת אפליקציית הרשת החברתית המובילה בסין וויצ‘ט ומפתחת משחקי הווידאו הגדולה בעולם. טנסנט חתמה עם צ‘יינה יוניקום, מפעילת הסלולר השנייה בגודלה בסין, על הסכם במסגרתו רוכשי מנוי מיוחד יקבלו נפח גלישה בלתי מוגבל לשימוש במוצרי החברה, כדי שלא יצטרכו חלילה להפסיק לשחק אפילו לרגע אחד בגלל שחבילת הגלישה שלהם נגמרה.

 

זהו פתרון מעולה לשתי החברות: כשטנסנט מבטיחה משתמשים שנשארים דבוקים למסך במשך שעות רבות יותר וצ‘יינה יוניקום מרוויחה מנויים חדשים, גיימרים חובבי משחקי טנסנט המצטרפים למבצע החדש. מאז הפכו חבילות כאלה לסטנדרט כמעט בסין וגם חברות סטרימינג ומשחקים אחרות מציעות גישה לא מוגבלת או כמעט לא מוגבלת לאפליקציות שלהן בשיתוף עם מפעילות הסלולר.

 

עכשיו מגיע השלב הבא של שיתופי הפעולה. מוקדם יותר החודש הודיע שירות הסטרימינג הסיני ביליבילי, המתמחה באנימה, קומיקס וגיימינג, על שיתוף פעולה מעניין עם חברת משלוחי המזון ele.me. במסגרת המבצע המיוחד, מציעות החברות ללקוחות ליהנות משני העולמות, גם לקבל כניסה בלתי מוגבלת לכל התכנים של ביליבילי וגם הנחות גדולות בהזמנת ארוחות הביתה.

 

המטרה: משתמשים שממשיכים לשחק כמו מכונות המטרה: משתמשים שממשיכים לשחק כמו מכונות צילום: Photo Elsoar

 

 

הקהל של ביליבילי צעיר במיוחד, כש-82% מהמשתמשים בשירות הם בני שמונה עד 28. זה קהל שגם ככה ידוע בסין כגיקי במיוחד, כלומר לא בדיוק האנשים שנחשפים להרבה אור שמש ביומיום. כעת יש להם אפילו עוד פחות סיבות לצאת מהבית, כשאוכל מסובסד יכול להגיע עד פתח דלתם. יש כאן בעצם שחזור של החוויה באינטרנט קפה הידועים לשמצה של סין, בהם אפשר להזמין אוכל בלי לקום מהמסך. בקיצור, כדאי להעמיד שוב את בתי החולים בכוננות לכריתת איברים או לחלופין למכות חשמל.

 

המעטפות האדומות מככבות גם בהייטק

 

סין ידועה בתרבות השוחד הנרחבת שלה, כשמעטפות אדומות עם מזומנים עוזרות כבר עשרות שנים לפתוח דלתות בממשל ולקרב בין לקוחות לספקים. עם עלייתו לשלטון ב-2012 יצא נשיא סין שי ג‘ינפינג לקמפיין נרחב למלחמה בשחיתות.

 

שש שנים אחרי, הקמפיין הזה ממשיך לייצר מספרים מטורפים: לפי הנתונים האחרונים, יותר מ-2.7 מיליון בני אדם נחקרו במסגרתו, 1.5 מיליון ספגו עונשים ו-58 אלף הועמדו למשפט פלילי. הקמפיין יצא נגד פקידים זוטרים (המכונים ”זבובים“) אך גם נגד מנהיגים בכירים (המכונים ”נמרים“). אחד מאחרוני הנמרים שנלכדו הוא לו ויי, פעם הרגולטור האימתני של האינטרנט בסין ואחד מ-100 האנשים החשובים בעולם של המגזין טיים ב-2015, והיום נאשם שמחכה לעונשו בגין קבלת שוחד של 4.6 מיליון דולר.

 

הקמפיין התחיל אמנם במרדף אחרי פקידי ממשל וקציני צבא מושחתים, אך במהלך השנים התרחב גם למגזר העסקי בסין. למרות זאת, המנהלים בחברות הטכנולוגיה הסיניות נשארו ברוב המקרים מחוץ לחדרי החקירות. אלא שבחודשים האחרונים גם זה משתנה כאשר צפות יותר ויותר האשמות בשוחד נגד בכירים במגזר ההייטק הסיני. בתחילת דצמבר פרסמה עליבאבא כי שיאנג ווידונג, נשיא פלטפורמת הסטרימינג הפופולרית שלה Youku, נעצר בחשד לקבלת תשלומים לא ראויים. מדובר באחד המנהלים הבכירים ביותר בהייטק הסיני שהואשם בשוחד.

 

שיאנג ווידונג שיאנג ווידונג צילום: AP

 

 

עוד קודם הודיעה ענקית הטכנולוגיה מייטואן דיאנפינג כי פיטרה את מנהל חטיבת משלוחי המזון, מקור הרווח המרכזי של החברה, בשל חשד לקבלת שוחד. החברה הנסחרת בבורסה בהונג קונג דיווחה כי מאז פברואר מסרה שמות של 89 עובדים ושותפים עסקיים שלה למשטרה כתוצאה מחקירת שחיתות פנימית.

 

בשבוע שעבר פורסם בסין על מעצר נוסף של מנהל בענקית טכנולוגיה אחרת, ByteDance, החברה-האם של האפליקציה טיק טוק והסטארט-אפ היקר בעולם עם שווי של 75 מיליארד דולר. המנהל, שתפקידו לא פורסם, חשוד בקבלת שוחד במיליוני יואן ומכונית יוקרה משותף עסקי. זהו המעצר השני בחברה השנה כאשר במאי עצרו הרשויות מנהל אחר של ByteDance, שהיה אחראי על אפליקציית הסטרימנג הפופולרית חוושאן, בחשד לשוחד.

 

כששואלים סינים מדוע כל כך הרבה פקידים סינים מקבלים שוחד, הם יסבירו לך לא פעם שהסיבה נעוצה במשכורות הנמוכות יחסית שמקבלים אפילו הבכירים במשרדי ממשלה וחברות ממשלתיות. כדי להתפרנס כמו שצריך, הם צריכים להשלים הכנסה בטובות הנאה. אלא שבמגזר ההייטק הסיני אפשר להרוויח לא מעט כסף, בעיקר כשמדובר במנהלים בכירים. כנראה שאף פעם אין ממש גבול לחמדנות. בטח גם המנהלים בהייטק הסיני בטוחים שהם מופלים לרעה, למשל מול השכר של מקביליהם באמריקה.

 

קצרצרים

 

1. הודו מסתמנת כאחת המרוויחות ממלחמת הסחר בין ארה“ב לסין. פוקסקון, קבלנית הייצור של אפל צפויה להקים במדינה פס ייצור למכשירי האייפון החדשים, בהשקעה של 365 מיליון דולר. הוא צפוי להתחיל לפעול כבר ב-2019 ולייצר כ-25 אלף משרות חדשות. כיום מורכבים בהודו רק דגמים זולים יותר מסדרת אייפון SE ואייפון 6S על ידי קבלנית ייצור אחרת של אפל. המהלך יסייע לאפל ופוקסקון להפחית את החשיפה להתרחבות אפשרית של מלחמת הסחר, לאחר שהנשיא טראמפ איים בעבר להטיל מכס של 10% על אייפונים שמגיעים מסין. שאף אחד לא יהיה מופתע אם הנשיא יתחיל לתקוף גם את הודו.

 

מייד אין אינדיה. אייפון XS Max מייד אין אינדיה. אייפון XS Max צילום: אוראל כהן

 

 

2. כמה כבר יכולה להיות שווה אפליקציה שמסייעת בשיעורי הבית לתלמידים? כאשר מדובר בסין, מדינה אובססיבית להצלחה בלימודים, השמיים הם הגבול. האפליקציה הסינית Yuanfudao הודיעה בשבוע שעבר על גיוס של 300 מיליון דולר נוספים בהובלת טנסנט ועלתה בכך לשווי של 3 מיליארד דולר. האפליקציה עושה את רוב הכסף מקורסים אונליין אבל התכונה המגניבה ביותר שלה מאפשרת לסרוק שאלות משיעורי הבית ולקבל תשובות מיידיות. לפי הדיווח, לאפליקציה יש 200 מיליון משתמשים. בעיני זה עדיין קצת עצוב שילדים צריכים לקבל עזרה מאפליקציה בשיעורים במקום להיעזר בהורים או אחים גדולים כמו פעם, אבל אולי אני סתם מיושן.

 

 

 

3. כמעט לא עובר שבוע מבלי שבסין ממציאים שימוש חדש לטכנולוגיית זיהוי פנים. סין היא מדינה שעובדת מלמעלה למטה וכאשר ממשל המרכזי מאמץ טכנולוגיה, למשל זיהוי פנים, הדרגים למטה מגלים עקביות מרשימה ביישום שלה לאורך כל תחומי החיים, בלי התעסקות בשאלות קטנות כמו פרטיות. היישום של השבוע הנוכחי מגיע ממיזמי הדיור הציבורי בבייג'ינג, שצפויים להכניס לשימוש עד אמצע 2019 טכנולוגיות זיהוי פנים ומנעולים חכמים. המערכת אמורה למנוע כניסה של אנשים לא מורשים למתחמים אך גם לפקח שהדיירים אינם מסבלטים את הדירות שקיבלו באופן לא חוקי. כלומר מי שרוצה לקבל דירה מוזלת בסין היום, חייב כעת להסכים שתהיה תקועה לו מצלמה בכניסה לבית. תשלום שכר דירה מלא מעולם לא היה אטרקטיבי יותר.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x