$
חדשות טכנולוגיה

בחירות 2019

ישראל לא ערוכה למלחמה בפייק ניוז לקראת הבחירות

בארבע השנים שחלפו מאז מערכת הבחירות הקודמת, העולם המקוון השתנה לחלוטין. הרשתות החברתיות הפכו למגרש משחקים לגורמים אפלים ועתירי ממון, זרים ומקומיים, שמפעילים רשתות של חשבונות מזויפים כדי להשפיע על דעת הקהל

עומר כביר 14:5625.12.18

ייקחו עוד כמה ימים עד שמערכת הבחירות תצא רשמית לדרך. צריך לחוקק חוק, קריאה ראשונה, ועדה, שנייה ושלישית. וגם אחר כך ייקח קצת זמן לחמם מנועים, לצאת לפריימריז במפלגות, להתחיל לבנות מטה ולהניע את הקמפיין. עד שכל זה יקרה, יש כבר כוחות שעובדים במלוא המרץ על מערכת הבחירות. הם ממוקדים בהקמת מערכים, גיוס עובדים, פתיחת עמודי וחשבונות פייסבוק ורשתות חברתיות אחרות, וחיבור רובוטים על מנת שיוכלו להתחיל במשימה: להפיץ פייק ניוז ומידע מטעה, להשחיר מועמדים מסוימים ומפלגות מסוימות ולרומם אחרות, ולקדם אג'נדות.

 

 

 

אנחנו בישראל רגילים למערכות בחירות בתדירות גבוה יחסית, אבל מערכת בחירות כמו זה שצפויה לנו בחודשים הקרובים טרם נראתה כאן. בארבע השנים שחלפו מאז מערכת הבחירות הקודמת העולם השתנה לחלוטין, ובפרט העולם המקוון. רשתות חברתיות הן כבר לא מקום שוויוני או אפילו הוגן וגלוי, ותחת זאת הן מגרש משחקים לגורמים אפלים ועתירי ממון, זרים ומקומיים, שמפעילים רשתות של חשבונות מזויפים בניסיון להשפיע על דעת הקהל.

 

 

מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג. פלטפורמה להטעיות והטיות מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג. פלטפורמה להטעיות והטיות תמונה: CNN

 

 

זו תהיה מערכת הבחירות הארצית הראשונה בעידן הפייק ניוז ורשתות הבוטים, והיא עלולה להיות לוהטת יותר, עימותית יותר, אולי אפילו אלימה יותר. והכל בחסות גורמים עלומים שיעשו הכל כדי לקדם את האג'נדות שלהם, החל מהגדלת ההצבעה למפלגה שמשרתת את האינטרס שלהם ועד זריעת ריב ומדון רק לשם הפילוג והסכסוך, כדי לערער את הדמוקרטיה הישראלית (כפי שעשו, למשל, הרוסים בבחירות לנשיאות בארה"ב שהתקיימו ב־2016).

 

מרוסיה ועד איראן

 

התשתיות לכך כבר מוכנות ופרוסות, ומי שיחפש אותן יצליח למצוא. ההאקר והאקטיביסט נעם רותם חשף בנובמבר האחרון, בשיתוף עם פעיל הקוד הפתוח יובל אדם, רשת של בוטים וחשבונות מזויפים שהפיצה תוכן שתומך בראש הממשלה בנימין נתניהו. רותם אמר אתמול (ב') ל"כלכליסט" שמדובר רק בקצה הקרחון. "זיהינו כמה רשתות, כמה מהן גדולות, שאנחנו מאמינים שמופעלות על ידי מפלגות", הוא גילה. "במקרה אחד זיהינו פעיל מפלגה שעומד בראש אופרציה. השימושים של הרשתות האלו במערכות בחירות הוא הדהוד של מסרים מצד אחד והשתקה של מתנגדים מצד שני".

 

עם זאת, לדברי רותם, ספק אם ניתן יהיה לחשוף את כל הרשתות האלו לפני הבחירות: "יש עוד עבודה, ואין לנו המון משאבים, שצריך להשקיע כדי לחשוף את כל הרשתות ולפעול לסגירתן. מכיוון שמדובר בפוליטיקה פנימית, שייתכן שמופעלת על ידי מפלגות, מסוכן לתת למדינה להתעסק עם זה. מצד שני, אין אף גוף במדינה ש'הוגנות' ברשת זה המנדט שלו".

 

אבל לא רק גורמים פנימיים עלולים להשפיע על מערכת הבחירות. חברת מודיעין הסייבר קלירסקיי חשפה לאורך החודשים האחרונים פעילות איראנית מסועפת להפצת פייק ניוז, שכללה גם את ישראל ופנתה גם לגולשים דוברי עברית.

 

מנכ"ל החברה בועז דולב, אמר אתמול ל"כלכליסט" שלקראת הבחירות ניסיונות השפעה מסוג זה צפויים להחריף ולהתרחב. "אנחנו מעריכים שבמערכת הבחירות הקרובה יהיו גורמים מחוץ לישראל שינסו להשפיע על הבחירות, החל מגורמי ממשל רוסים, וכלה בוודאי בגורמים אירניים ואחרים שינסו לייצר סוג של החלשה של הממשל בישראל בכל דרך שנראית להם הגיונית", הוא העריך.

 

לדברי דולב, הגורמים הרוסיים צפויים להתמקד במהלכים שמטרתם שיסוי של הצדדים במפה הפוליטית זה בזה, מתוך מטרה להחליש את מוסדות השלטון הדמוקרטי בישראל, כפי שהם עושים בכל רחבי העולם. "לגבי האיראנים, אנחנו מעריכים ש הם יבקשו לגרום לכמה שיותר עימותים פנימיים", הוסיף דולב.

 

עם זאת, לישראל יש כמה יתרונות מובנים בהתמודדת עם מתקפות בינלאומיות מסוג זה, ובראשם השפה העברית: "השפה מקשה על השחקנים הזרים להתערב, שכן קשה ליצור תרגומי מכונה אמינים בעברית ‑ דוברי עברית טובה ועדכנית נדירים במערכות השונות. העמידות הישראלית לחדשות צהובות אף היא משחקת תפקיד במערכת החיסונית הישראלית, מכיוון שחדשות שנתפסות כמזעזעות בעיני איראני, למשל, לא מניעות את אמות הספים. בישראל יש מודעות גבוהה לנושא וישנן כמה קבוצות העוקבות אחר הללו, ולכן ישנו סיכוי טוב שיותר ניסיונות כאלה ייקטעו באיבם".

 

 

ההאקר והאקטיביסט נעם רותם. "אין גוף במדינה שהוגנות ברשת היא המנדט שלו" ההאקר והאקטיביסט נעם רותם. "אין גוף במדינה שהוגנות ברשת היא המנדט שלו" צילום: אוהד צויגנברג

 

 

אחד הגורמים בעלי ההשפעה המשמעותית ביותר על מערכת הבחירות צפויה להיות פייסבוק. הרשת החברתית ופלטפורמות שבבעלותה כמו ווטסאפ ואינסטגרם יהיו זירת המשחקים המרכזית בעבור גורמים זדוניים שמעוניינים להשפיע על מערכת הבחירות, והכלים והכוח לזהות ולעצור אותם נמצאים כמעט כולם בידי החברה.

 

צוות הביטחון של פייסבוק

 

פייסבוק נערכת לבחירות בישראל בצורה זו או אחרת מזה חודשים רבים. באוגוסט החלו אנשי החברה בשיחות רשמיות עם ועדת הבחירות, ובאוקטובר הגיע לישראל מנהל תחום ממשל ובחירות בפייסבוק, שון אוונס, לפגישה עם יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר.

 

מקור הבקיא בנושא אמר ל"כלכליסט" שפייסבוק גם תקים צוות מיוחד שיעבוד מול מפלגות ופוליטיקאים במטרה ללמד ולהדריך אותם לגבי מדיניות החברה. אנשי הצוות יבהירו להם שפעולות כמו פתיחת חשבונות מזויפים או ספאם אסורות לפי כללי פייסבוק ויכולות להביא לחסימתם. הרשת החברתית גם מתכוונת להשקיע מאמצים באיתור והסרה של פרופילים פיקטיביים ושל עמודים מזויפים, ותעזר לצורך כך במערכות זיהוי פנימיות שלה ובדיווחים של משתמשים.

 

מנהלת המדיניות של פייסבוק בישראל ג'ורדנה קוטלר, אמרה אתמול ל"כלכליסט": "יש לנו צוות מיוחד שעובד על ביטחון בפלטפורמה. תפקידו לבדוק שמטפלים בכל דבר שרואים, בין אם זה הגיע ממקורות שלנו, ממקורות חיצוניים, מגופי ממשל או מהתקשורת כיד לטפל בכל בעיה שאנחנו רואים בזמן אמת".

 

עם זאת, שניים מהכלים החשובים ביותר של פייסבוק למלחמה בפייק ניוז, שהיה להם אימפקט משמעותי בבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב, לא יהיו מוכנים בזמן למערכת הבחירות הנוכחית ולמעשה לא יופעלו בה עבור הקהל המקומי. הראשון, שילוב של מידע משירותי בדיקת עובדות חיצוניים כדי לזהות, לסמן וליידע קישורים לידיעות שמפיצות מידע שגוי. גולשים יוכלו אמנם לדווח על תוכן בעייתי מסוג זה, אך לדברי המקור, יישום כלים שמסירים לגמרי או מורידים את החשיפה בניוז פיד של תוכן מקומי שזוהה כשגוי לא יופעלו בארץ לפני הבחירות.

 

כלי משמעותי אחר הוא אימות באמצעים מתקדמים של זהות של כל אדם שמבקש להציג פרסומת פוליטית בפייסבוק, ויצירת ארכיון של פרסומות פוליטיות שהציגו עמודים שונים. בארה"ב, כלי זה הקשה משמעותית על גורמים זרים ואלמוניים להציג פרסומות ואפשר לכל גולש לדעת מי עומד באמת מאחורי איזו פרסומת. ואולם, לדברי המקור יישום כלי שכזה דורש זמן ומאמצים כדי להתאימו לכל מדינה, ולא ניתן יהיה לעשות זאת בזמן למערכת הבחירות הקרובה.

 

אפשר לתרץ את היעדר הכלים האלה בכך שמדובר במערכת בחירות שהוקדמה במפתיע, אך יהיה זה תירוץ קלוש במיוחד. לכל בר־דעת היה ברור שישראל הולכת בקרוב למערכת בחירות חודשים לפני ההכרזה אתמול, ופייסבוק הייתה אמורה להתחיל להיערך לכך ולהתאים את הכלים האלו מוקדם יותר. ואולם, להגנתה של פייסבוק ייאמר שמדובר בתהליך מורכב באמת ושהחברה נאלצת להיערך למערכות בחירות על בסיס קבוע, במדינות עם הרבה יותר תושבים.

 

כך או כך, הישראלים מגיעים למערכת הבחירות שתתנהל באווירה שהם לא התמודדו אתה קודם לכן, כשהשחקנית הגדולה ביותר בתחום לא מוכנה עם הכלים החשובים ביותר, וכשלא ברור מה גורמים מקומיים יכולים, או בכלל רוצים, לעשות נגדה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x