$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

ציפורי טרף: טוויטר היא סביבה רעילה לנשים, ולחברה לא אכפת

מחקר חדש מראה שהרשת החברתית הפכה לשדה מוקשים עבור נשים - ותגובתה מוכיחה שאין לה כוונה לשנות זאת, מדוע נודדות חברות ההייטק האמריקאיות אל ערים שמחוץ לעמק הסיליקון, טאמבלר מצליחה להפוך מצב רע לגרוע והאקרים משתמשים בטריק בן 2,400 שנה

ניצן סדן 15:3918.12.18

אוטומציה זדונית

 

טוויטר נורא משתדלת. באמת; פוטין שלח את הטרולים שלו לעוות דרכה את הפוליטיקה האמריקאית? היא משתדלת ליירט אותם; אחוז ניכר מהמשתמשים החודשיים שלה הם בוטים חודשיים? היא מנסה לצוד אותם; תוכן שנאה? טרור? גזענות? איום ונורא, טוויטר תנסה להשתיק את מפיציהם. הכל, ה-כל כדי שלמשתמשים יהיה נעים, נוח ובטוח להשתמש בה. ומה לגבי המשתמשות?

 

לפי דו"ח חדש של אמנסטי אינטרנשיונל, טוויטר היא סביבה רעילה לנשים, חד וחלק. הארגון ניטר, ניתח ובחן כ-15 מיליון ציוצים וגילה ש-7% מכל הציוצים שפונים לפוליטיקאיות ועיתונאיות הם ציוצי שנאה מיזוגניים. לנשים שאינן לבנות יש סיכוי גבוה ב-34% ליפול קורבן לבריונות אישית נגדן בטוויטר, ולנשים שחורות - סיכוי גבוה ב-84% לספוג מבול של שנאה מקוונת.

 

השנאה בטוויטר: נשים סובלות יותר השנאה בטוויטר: נשים סובלות יותר צילום: ניצן סדן

 

 

 

הדו"ח הופק במסגרת מחקר שבוצע ביחד עם חברת Element AI, וכלל ניתוח אלגוריתמי של תוכן פוגעני, ניתוח בעזרת בוחנים אנושיים. הוא עושה סדר במספרים, אבל לא מגלה תופעה חדשה: כל מי שיציץ בטוויטר יוכל לראות כמה תגובות מיזוגניות יש בה, וקשה שלא להיגעל; איומי אונס ותקיפה, מרומזים ולעיתים ישירים, הם מנת חלקה של כל אחת שהעזה להגיד משהו שהביא את הסעיף לאיזה אפס.

 

והדו"ח הזה שם את טוויטר במקום לא נעים. כזה שמחייב התייחסות. מה עשתה החברה? הוכיחה שלא סתם נדמה לנו, ובאמת לא אכפת לה: "טוויטר התחייבה פומבית לשיפור הבריאות הקולקטיבית, הפתיחות ודרך הארץ בשיח הציבורי שבה", אמרה ויג'איה גאדה, מנהלת תחומי המשפט, המדיניות, האמון והבטיחות בטוויטר. "בריאותה של טוויטר נמדדת בכמה שאנחנו עוזרים לעודד דיון בריא יותר, וחשיבה ביקורתית. מחלוקות, ניצול (הפלטפורמה - נ"ס), אוטומציה זדונית ומניפולציות גורעות מבריאות טוויטר. אנו מחויבים לשאת באחריות להתקדמות בנושא הזה".

 

אתם קולטים? הסבל של 51% מהאוכלוסיה (בקירוב, אני לא מינה צמח) לא מעניין את טוויטר; מישהו שאל אותה על בוטים ומניפולציות? על פתיחות? תגובת החברה לא הזכירה כלל נשים, שנאת נשים או משהו שצריך לעשות בעניין. זו תגובת קופי-פייסט שמראה על מחשבה חולה. זו, לראייתי, דוגמה ל"אוטומציה זדונית" עליה דיברה גברת גאדה, השופר התורן; פשוט גועל נפש.

 

סביבה רעילה - והחברה מתעלמת סביבה רעילה - והחברה מתעלמת צילום: שאטרסטוק

 

 

והאמת, חבל נורא שטוויטר לא מביעה רצון ספציפי להשתדל במקרה הזה. כי כאן דווקא יש מי שיעזור לה להצליח: אלמנט AI בנתה אלגוריתם שהצליח לזהות תוכן פוגעני כלפי נשים בצורה אפקטיבית יותר משל טוויטר עצמה. האלגוריתם אינו בשל להשקה ותחילת עבודה, אך יעיל דיו כדי לאפשר את המחקר של אמנסטי. טוויטר צריכה לשתף פעולה עם החברה הזאת ולראות איך אפשר להפוך את האלגוריתם הזה לפילטר קבוע, שיעזור להקל על המשתמשות. אנחנו לא רוצים לשמוע אותה מודה ומתנצלת - היא עושה זאת כבר שנים והמצב עדיין גרוע. אנחנו לא רוצים לשמוע איך היא משתדלת, אנחנו רוצים יעדים מדידים ודיווחים על ההתקדמות אליהם. 

 

החלה עונת הנדידה

 

גוגל הודיעה שתרחיב משמעותית את נוכחותה בניו יורק; החברה הודיעה השבוע שתקים מטה בשכונת ווסט וילג', בו יועסקו כ-7,000 עובדים. מדובר רק בצעד ראשון; בעשור הקרוב רוצה גוגל להעסיק כ-14,000 איש בניו יורק, פי שניים מסך העובדים שלה שם כיום.

 

החברה היא ענקית הטכנולוגיה האחרונה שהצהירה על הקמת מטה משמעותי מחוץ לעמק הסיליקון; אמזון תקים בקווינס שבעיר מטה שיעסיק 25,000 איש ומטה בסדר גודל דומה גם בארלינגטון שבווירג'יניה, אפל תרחיב מטה בטקסס בהשקעה של מיליארד דולר ועוד. כן, החברות ממשיכות להתרחב במגרש הביתי שלהן וגוגל רוצה להכניס למטה הראשי במאונטן וויו אפילו שכונת מגורים, אבל המגמה היא לנדוד הלאה, להתפשט ברחבי ארצות הברית.

 

תוכנית הרחבה של מטה גוגל בעיר מאונטן וויו תוכנית הרחבה של מטה גוגל בעיר מאונטן וויו צילום: Google HQ

 

 

למה הן עושות את זה? האם מאסו בעמק הסיליקון, צור מחצבתם, בו גדלו פרא על חשבון כל עסק, ארגון ותושב? האם חוו רגשות אשמה על הג'נטריפיקציה בסן פרנסיסקו? האם החליטו לתת הזדמנות הוגנת גם למתכנתים באזורים פחות טיפוסיים בארצות הברית של אמריקה? לא ולא; הן פשוט מפחדות מהנשיא טראמפ.

 

כמה מבכירי החברות הללו הואשמו בידי הרפובליקנים בתמיכה ברעיונות ליברליים; אחרים הואשמו בתמיכה פיננסית בהילרי קלינטון (בזמנו, הוערך שתציע למנכ"ל אפל להיות סגן נשיא אם תיבחר. הו, כמה תמימים היינו); ונגד חלק מהבכירים יש לנשיא חשבון אישי: הוא שונא את ג'ף בזוס, בעל הוושינגטון פוסט, ואף תכנן לפגוע בפעילות החברה דרך הטלת מגבלות על הדואר הפדרלי. חברות הטכנולוגיה נמצאות בתקופה רגישה מבחינה פוליטית: מקודמים בארה"ב מהלכי חקיקה להטלת מגבלות הגנת מידע בסגנון ה-GDPR של האיחוד האירופי, ישנם קולות שקוראים לפצל את פייסבוק וגוגל כדי להגביל את כוחן העצום בשוק הפרסום ועוד. ענקיות ההייטק לא מנסות להוכיח לציבור האמריקאי שהן תורמות לו גם אם אינו גר בפרבר מפונפן של סן-פרן; הן מתרחבות אל מחוץ לעמק כדי לתת לנשיא פחות סיבות לשנוא אותן, ויותר סיבות להתרברב. כך אולי יהיה לו קצת יותר קשה להלום בהן, כך אולי יהיה בעדן עוד מישהו בוושינגטון, כך אולי יחשוב פעמיים לפני שישלוף איזה מכס חדש שישפיע עליהן. בפועל, הן גם יצאו מורווחות; כל עיר שתקבל מטה גדול תספק שלל הטבות ותמריצים לחברה המקימה, ובהרבה מקרים יהיה כוח העבודה קצת יותר זול.    

 

קצרצרים

 

1. פייסבוק מתעכבת בהשקת תכונת "מחיקת היסטוריה" - כלי שנועד לאפשר לגולשים לנטרל בעבורם את מערכות איסוף המידע שתקעה פייסבוק ברחבי האינטרנט, בדמות כפתורי הלייק שלה. כמו כן, הכלי יאפשר למחוק את מידע הגלישה שהצטבר עליהם בשרתיה והגיע דרך ניטור פעולות הגלישה. הוא נחשף במאי האחרון ואמור היה להגיע כבר לשוק, אך עתה נודע שיושק רק באביב 2019. תודה רבה באמת; הו מה רחום וחנון הוא הקיסר צוקברג, שהעניק לנו בטובו קצת מהפרטיות שלנו בחזרה. האם המידע שאספה עלינו פייסבוק הגיע לידי גורמים מחוץ לחברה? כן. האם הוא יכול לשמש כדי לפגוע בנו? כן. האם החברה הזו תיענש אי פעם על מעשיה? בהתחשב ברפיסות הרגולטורים, אפשר רק לקוות.

 

הסוסים ברחו? פייסבוק שורפת את האורווה הסוסים ברחו? פייסבוק שורפת את האורווה

 

 

2. חסימת הפורנו ומחיקתו האוטומטית בטאמבלר תתחיל היום. החברה, שרכישתה בידי יאהו היתה אחת הטעויות המשונות של העשור האחרון בתחום הטכנולוגיה, ספגה זעם גדול מצד משתמשים שהחלו לעזוב. אפשר להבין את זעמם; לא מעט מהתוכן בטאמבלר הוא פורנוגרפי, ועם כל הבעיות האתיות שעולות מכך - אף אחד לא אוהב כשמצנזרים אותו אוטומטית. החברה פרסמה פוסט שנועד להרגיע את הזועמים: "אנו מבינים ומסכימים שהיו יותר מדי פוסטים שסומנו בטעות (כמיניים או פסולים - נ"ס) מאז הודענו על המדיניות החדשה", כתבה טאמבלר בהודעה באתרה. "אבל אם גולשים לא יערערו על כך, ייגמר להם המזל. זו יכולה להיות בעיה גם עבור חשבונות ותיקים פופולריים". נדמה לי שהבנתי מה השיטה של טאמבלר: היא יודעת שהגולשים נורא כועסים, אז היא רוצה לעורר כעס חדש, כדי שהכעס הזה יבטל את הכעס הקודם ובעצם הכל יהיה בסדר. הצעד הבא: לבטל את הגולשים.

 

 

 

3. אני לא יכול שלא להעריך יצירתיות של האקרים; חוליות סייבר מתקדמות מוצאות עוד ועוד דרכים להסתנן למערכות מאובטחות, לשלוט בנוזקות מרחוק ולגנוב מידע. למשל, היתה חוליה שהשתמשה בתשדורות לוויין כבסיס לתקשורת, חוליות עם נוזקות שתוכננו כך שיזיקו למחשבי חוקרי אבטחה שמנתחים אותן ועוד. אחת הטכניקות המעניינות לשליטה בנוזקות היא סטגנוגרפיה - הסתרת מסרים בתוך מסרים אחרים, במקרה זה תמונות. היו כמה וכמה חוליות שהשתמשו בתמונות שפורסמו בטוויטר כדי לשלוט בנוזקות מתקדמות ביותר, כשהנחיות הפעולה והמידע הגנוב הוסתר בתוך צילומים ואיורים. עתה נראה שהטכניקה הזו הגיעה גם לידי האקרים חובבים: חברת טרנד מיקרו חשפה מתקפת ריגול במסגרתה נשלטה נוזקה בסיסית ופרימיטיבית למדי דרך תמונות שפורסמו פומבית בטוויטר. ולא סתם תמונות - ממים. מי יודע כמה נוזקות נשלטות כך, וכולי תקווה שהרשתות החברתיות יפתחו רכיב סקירה שיסייע באיתור קודים חשודים בתוך תמונות. בינתיים, אפשר רק להעריך את השילוב בין חדש וישן: העדות הקדומה ביותר לסטגנוגרפיה היא מ-440 לפני הספירה.   

בטל שלח
    לכל התגובות
    x