$
חדשות טכנולוגיה

מנכ"ל גוגל יתייצב היום ל"מסדר בושה" בקונגרס האמריקאי

סונדאר פיצ'אי יגיע היום לשימוע על רקע שלל השערוריות האופפות את גוגל - חשדות לצנזורת תוכן ימני, התוכנית לשוב לפעולה בסין, פרשת ההטרדות המיניות בחברה ועוד. אף שהאירוע מסמן את המיאוס מענקיות הטכנולוגיה, ספק אם יהיו לו השלכות משמעותיות

עומר כביר 10:3311.12.18

הקונגרס האמריקאי הפך בשנה האחרונה להצגה הטובה ביותר בסביבה למתעניינים במעלליהן וחטאיהן של ענקיות הטכנולוגיה. אחרי שנים של כמעט התעלמות מצד החברות וחוסר מעש מצד המחוקקים, השערוריות ששטפו בשנתיים האחרונות ענקיות כמו פייסבוק, טוויטר וגוגל דחפו את המחוקקים לפעול בתקיפות רבה יותר.

 

 

הרעש הציבורי המתמשך שעוררו אותן שערוריות לא הותירו לבכירי החברות יותר מדי ברירה, אלא להיענות לדרישת נבחרי הציבור ולהגיע לגבעת הקפיטול כדי לספק תשובות.

 

מצעד הנזיפות החל באפריל השנה, בעקבות התפוצצות דליפת המידע של פייסבוק לחברת קיימברידג' אנליטיקה. מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג הגיע לקונגרס לשני ימי עדות מתישים ומתוקשרים בני יותר מחמש שעות כל אחד, במהלכם נצלב מכל כיוון אפשרי, בצדק ולעתים גם שלא בצדק.

 

עדות צוקרברג בבית הנבחרים האמריקאי עדות צוקרברג בבית הנבחרים האמריקאי צילום: רויטרס

 

 

היה זה רגע תרבותי כה מכונן שהוא הוליד אינספור בדיחות, חיקויים וממים. בספטמבר האחרון התייצבו במשותף לעדות דרמטית לא פחות מנכ"ל טוויטר ג'ק דורסי וסמנכ"לית התפעול של פייסבוק, שריל סנדברג.

 

היום מגיע תורה של גוגל: מנכ"ל החברה סונדאר פיצ'אי יגיע לקונגרס בשעה שהחברה שלו, כמו רבות אחרות, מוצאת עצמה אפופה בשלל שערוריות. הרגע הזה דרמטי במיוחד שכן פיצ'אי ולארי פייג', מנכ"ל אלפבית, לא נענו לקריאת הקונגרס להתייצב לעדות לצד סנדברג ודורסי. במקום זאת הציבו המחוקקים כסא ריק במעין מחאה ילדותית.

 

 

סונדאר פיצ'אי סונדאר פיצ'אי צילום: בלומברג

 

 

עתה, במקום לחלוק את הזעם עם שתי מטרות נוספות, פיצ'אי ייאלץ להתמודד בגפו מול מחוקקים שגילו השנה שהשתלחות בבכירי חברות הטכנולוגיה עושה להם טוב בקרב הבוחרים. והוא עושה זאת בעיתוי מטריד במיוחד עבור גוגל, שמעורבת לאחרונה במספר שערוריות מתוקשרות במיוחד שלפחות חלקן צפויות לעלות במסגרת העדות.

 

המחוקקים הימנים מצחצחים חרבות

 

השערוריה העיקרית שעמה מתמודדת גוגל היא פרשת ההטרדות המיניות בחברה, שהתפוצצה בסוף אוקטובר. הרעש החל לאחר שהניו יורק טיימס חשף שמייסד אנדרואיד ובכיר גוגל לשעבר אנדי רובין התבקש להתפטר מהחברה לאחר שעובדת התלוננה כי הוא כפה עליה לבצע בו מין אוראלי. לאחר שהתלונה נמצאה אמינה רובין הלך הביתה כשהוא זוכה לבונוס נאה של 90 מיליון דולר. אלא שרובין לא היה היחיד, ולפי הדיווח בעשור האחרון היו בגוגל לפחות שני מקרים דומים ומקרה שלישי שבו הבכיר המטריד נשאר בחברה ואף קיבל משרה עם תגמול גבוה יותר.

 

 

הפרסום עורר זעם רב בחברה ומחוצה לה והתגבר לאחר שפיצ'אי חשף במייל לעובדים שבשנתיים האחרונות פיטרה גוגל 48 עובדים, מהם 13 מנהלים בכירים, בעקבות תלונות על הטרדה מינית. עובדים אלו לא זכו לפיצוי פרישה, אך גוגל שמרה את פיטוריהם בסוד וכתוצאה מכך אפשרה להם למצוא בקלות תעסוקה בחברות אחרות. בשיא הזעם הפנימי יצאו 20 אלף מעובדי גוגל בעולם לשביתה והפגנה בדרישה לשינויים נרחבים באופן התמודדות החברה עם האשמות בהתנהלות מינית לא הולמת, שנענו בחלקם הגדול.

 

אף שמדובר בבעיה אמיתית, פיצ'אי צפוי לחטוף אש חזקה יותר בסוגיה פחות מהותית ובעיקרה מדומיינת: טענות לא מבוססות להטיה פוליטית אנטי ימנית, אנטי רפובליקנית ואנטי שמרנית בפלטפורמות השונות של החברה. כמעט כל חברות הטכנולוגיה חוטפות בנושא הזה, ובראשן פייסבוק וטוויטר, לרוב בעקבות פרסומים קונספירטיביים באתרי ימין שלרוב מבוססים על מידע מסולף או פשוט שקרי.

 

גוגל עלתה על המוקד הרפובליקני בספטמבר, לאחר שאתר הימין ברייטברט פרסם סרטון שתיעד את פיצ'אי ונשיא אלפבית סרגיי ברין מנחמים עובדים בחברה לאחר ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות. שמרנים קפצו על החשיפה כראיה לכך שגוגל מנסה להשתיק את תומכי טראמפ, והיו שהציעו לחקור את החברה בנושא. חשיפת הסרטון הגיעה לאחר חודשים ארוכים של האשמות דומות כנגד גוגל, שחלקו הובלו בידי הנשיא טראמפ עצמו. באוגוסט טען טראמפ שגוגל "טיפלה" בתוצאות החיפוש כך שיציגו סיפורים שליליים עליו, האשמה שגוגל הכחישה בתוקף. מחוקקים ימנים כבר איימו להוציא זימון שיחייב את בכירי גוגל להופיע בפניהם.

 

שינוי בסנטימנט הציבורי

 

סוגיה מהותית נוספת שצפויה לעלות בדיון בקונגרס היא פעילותה של גוגל בשנה וחצי האחרונות לפתח מנוע חיפוש מצונזר לשוק הסיני. באוגוסט נחשף שהחברה החלה בפיתוח גרסה מצונזרת למנוע החיפוש תחת שם הקוד Dragonfly כחלק ממאמציה לחזור בהרחבה לסין. לפי דיווחים, גוגל אף יוצרת רשימות שחורות של אתרים שלא יוצגו בתוצאות מנוע החיפוש.

 

חשיפה זו עוררה כעס רב בחברה ומאות עובדים חתמו על מכתב שקורא לבכיריה לעצור את הפיתוח. הזעם בנושא אילץ את פיצ'אי לנסות ולהרגיע את השטח ובאסיפה במטה החברה הוא אמר כי גוגל "לא קרובה" להשיק מוצר חיפוש בסין. עם זאת, הוא ניסה להסביר מדוע החברה כן צריכה לפעול במדינה הטוטליטרית. לאור האיבה שמגלה ממשל לסין ועל רקע מלחמת הסחר המתחממת בין סין וארה"ב, הפזילות של גוגל לכיוון מדינת הענק צפויה להטריד לא מעט מחוקקים.

 

המהלכים של החברה לכניסה מחודשת לסין עוררו עליה ביקורת מעניינת גם מצד צבא ארה"ב. ביוני הודיעה גוגל שלא תחדש חוזה עם הצבא במסגרתו השתמשה בטכנולוגיות בינה מלאכותית כדי לסייע בפענוח תצלומי מל"טים. זאת לאור מחאה חריפה מצד העובדים. לדברי ראש המטות המשולבים, גנרל ג'וזף דאנפורד, זה בלתי ניתן לתירוץ שגוגל לא רוצה לעבוד עם הפנטגון בשעה שהיא פועלת להרחבת פעילותה העסקית בסין. "אנחנו הטובים, וזה לא מובן לי למה נעשות פשרות כדי לקדם אינטרסים עסקיים בסין, שם אנו יודעים שהחירות מוגבלת", אמר.

 

חרף המחלוקת הרבות ספק אם יצא משהו קונקרטי מהעדות של פיצ'אי. כמו במקרה של צוקרברג, זו תהיה בעיקר הזדמנות עבור המחוקקים לנסות לייצר כותרות. פיצ'אי מצדו נדרש בעיקר לא לפלוט אמירות מביכות כדי לוודא שגוגל תעבור את טבילת האש בשלום יחסי. גם כך השטן התורן הוא פייסבוק, שסובלת משערוריות פרטיות חמורות בהרבה.

 

 

 

אולם קיומה של העדות מסמלת הליך מתמשך של שינוי בסנטימנט הציבורי כלפי ענקיות הטכנולוגיות, בעיקר בסוגיות כמידע אישי ופרטיות, שזכה לכינוי טקלאש (Techlash). פעילי פרטיות, ארגוני זכויות ברשת ופרשני עבר ביקרו את התנהלות החברות בנושאים אלו כבר זמן רב, אבל רק בשנה האחרונה הסוגיה הגיעה גם לטיפול מרכזי מצד כלי התקשורת גדולים, משתמשים ומחוקקים. עד כה לא נראו תגובות מהותיות מצד הרגולטורים, אך אם הלחץ הציבורי יימשך גם זה עשוי להגיע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x