$
חדשות טכנולוגיה

נחשפה רשת איראנית להפצת פייק ניוז - גם בישראל

חברת מודיעין הסייבר הישראלית קלירסקיי חשפה כי הרשת כללה מאות פרופילים מזויפים ברשתות חברתיות ו-150 אתרים שהתחזו ל-98 גופי תקשורת; הרשת פעלה בעיקר במדינות שפועלות נגד איראן, ובראשן ארה"ב, ישראל, ערב הסעודית, טורקיה ותימן

עומר כביר 14:4430.11.18

איראן הפעילה רשת עולמית להפצת פייק ניוז, שכללה מאות פרופילים מזויפים ברשתות חברתיות ו-150 אתרים שהתחזו ל-98 גופי תקשורת ושפעלה ב-29 שפות וב-28 מדינות או אזורים גיאוגרפיים - כך חושפת היום חברת מודיעין הסייבר הישראלית קלירסקיי.

 

לפי דו"ח שפרסמה החברה, הרשת פעלה בעיקר במדינות שפועלות נגד איראן בזירה האזורית והעולמית ובראשן ארה"ב, ישראל, ערב הסעודית, טורקיה ותימן. היעד העיקרי של הרשת היה העולם הערבי, ו-40 מהאתרים היו בערבית. 22 אתרים פעלו באנגלית ועוד 19 בפרסית. כן זוהו כמה אתרים בטורקית, ספרדית וצרפתית. במקביל פנה הרשת לקהילות ממוקדות כמו דוברי פשטו באפגניסטן ובפקיסטן (6 אתרים) או דוברי אורדו (6 אתרים).

 

פרופיל מזויף בפייסבוק שחשפה קלירסקיי פרופיל מזויף בפייסבוק שחשפה קלירסקיי

 

שיטת הפעולה של הרשת התבססה על גניבת כתבות מאתרי חדשות מוכרים, ועריכתן כך שיתאימו לאינטרסים האיראנים. מערך החשבונות והעמודים המזויפים שימש להפצת כתבות ערוכות מגמתית אלו והגברת ההד של המסרים האיראניים ברשתות החברתיות. שלושת האתרים האיראניים שאת פעילותם בישראל חשפה קלירסקיי בספטמבר, ובהם גם האתר בעברית תל אביב טיימס, הם חלק מרשת זו.

 

הרשת פעילה החל מ-2012, ומתחילת פעילותה התמקדה בהפצת פייק ניוז במדינות בעלות עניין לאיראן, ובראשן טורקיה, מצרים ואפגניסטן, שהתמקדו בתקיפת אויבות איראן באזור בדמות ישראל וערב הסעודית. האתרים שפעלו בארה"ב ובאירופה התמקדו בביקורת על הממשלות שם והצגתן ככושלות ואת ראשיהן כמושחתים ולא ראויים לתפקידם. זאת, בניסיון להשפיע על דעת הקהל ולהסית את הציבור נגד ממשלות שמתנגדות לאיראן. אתרים שפעלו במדינות מוסלמיות באפריקה ובאסיה התמקדו בהצגת פעילות איראן בעולם המוסלמי באור חיובי. אתרים שפעלו במדינות בעלות ברית של איראן, דוגמת סוריה ורוסיה, הפיצו מידע בגנות יריבים משותפים.

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: שאטרסטוק

 

לפי קלירסקיי, את הרשת האיראנית מפעילה קבוצה מאורגנת שמורכבת מעשרות כתבים ועורכים דוברי שפות שונות, מעצבים גרפיים, מפתחי תוכנה, מומחי מדיה חברתית ועוד. חלק מהאתרים אף כוללים אפליקציות מובייל שפותחו כאמצעי הפצה נוספים. באתרים אחרים האיראנים מפיצים אפליקציה בשם Quds Day לקידום יום התמיכה בהתנגדות הפלסטינית, שמצוין באיראן ביום השישי האחרון של הרמדאן.

 

"אנחנו רואים כאן מאמץ יוצא דופן של האיראנים לייצר שינוי גלובלי בתודעה הציבורית במטרה להסתיר את השאיפות האמתיות של המשטר באיראן", אמר מנכ"ל קלירסקיי, בועז דולב, בהודעה לעיתונות. "מדובר בחשיפה של תמנון תודעתי רחב היקף המראה את הכוונות והיכולות של המשטר האיראני ליצור שינוי תודעתי בעולם ולקדם את האג'נדה של המשטר באמצעות האינטרנט. התשתית הזו מכוונת לפעול ברמה התודעתית היא אף יכולה לשמש כדי לשבש פעילות של מוסדות שונים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x