$
חדשות טכנולוגיה

מתי תהיה לנו בינה מלאכותית אמיתית?

ספר חדש מנתח את משמעות ה-AI ומבדיל בין היכולת לבצע שורת פעולות מורכבת ובין היכולת להבין מה בעצם נעשה. להערכת עתידנים, מומחים ואנשים בתחום הרובוטיקה, כנראה שלא תהיה מכונה שבאמת חושבת לפני שנת 2100, ויתכן שלעולם לא תתקיים מכונה שמרגישה

רפאל קאהאן 17:5630.11.18

בינה מלאכותית הפכה בשנים האחרונות למילת באז, שמשקפת עתיד מזהיר, אסון קרב או עוד חברה שמנסה לקפוץ על העגלה. ואולם, נכון להיום אין לאף חברה אינטליגנציה מלאכותית אמיתית, רק תוכנות שיודעות לבחור תגובה למצבים בהם נתקלו - אם הוזנה התגובה למאגר שלהן.

 

 

בליבה של תיאוריית הבינה המלאכותית עומדת השאיפה לייצר מכונה שתהיה מסוגלת לחשוב כמו מוח אנושי - לקבל החלטות על בסיס ניסיון והיגיון. בהמשך הודבקו לשאיפה הזו גם רעיונות של תודעה ורגשות, אך אלה אינם יעדים רשמיים. נכון לעכשיו, יעדי הבינה המלאכותית הם לבצע פעולות בסיטואציות בהן אנשים לא יכולים לקחת חלק ביעילות (למשל, חילוץ נפגעים באזור אסון) או לא רוצים לקחת חלק (למשל, נהיגה לעבודה בבוקר). יעד נוסף הוא ביצוע פעולות בצורה יעילה וזולה יותר מבני אדם - החלפת אנשים בתוכנות.

 

 

בינה מלאכותית? אנחנו בדרך בינה מלאכותית? אנחנו בדרך צילום: רויטרס

 

 

לא פלא, אם כן, שיישומי ומחקרי בינה מלאכותית זוכים להיקפי השקעות שרק הולכים וגדלים. ויש הרבה צורך במחקר: נכון להיום, כלי ה-AI המתקדמים ביותר, שמסוגלים לנתח המון מידע ולהסיק מסקנות, הם בעלי אינטליגנציה משל חולדה ממוצעת. יש להבדיל בין כלים אלה ובין החזון העתידני של בינה מלאכותית כללית, קרי מכונה שחושבת כמו יצור חי.

 

בספר שראה אור לפני מספר ימים, "אדריכלי הבינה" (Architects of Intelligence), ראיין המחבר, מרטין פורד, כ-23 ממומחי הבינה המלאכותית המובילים כיום בעולם ושאל אותם מתי להערכתם נגיע לשלב בו יש כ-50% סיכוי שהבינה המלאכותית תתחרה בבני אדם ביכולותיה. התוצאות נעו בין שנת 2029 כפי שחוזה ריי קורצווייל, העתידן ומנהל ההנדסה של גוגל, לבין שנת 2200 כפי שמעריך רודני ברוקס, מייסד איירובוט. לפי אתר The Verge, ההערכה הממוצעת עומדת על שנת 2100, והאנושות לא תגיע להישג הזה לפני שתצליח לפתור בעיות פיתוח אדירות.

 

הניצחון במשחק אינו אינטליגנציה

 

למרות שנראה שכוח העיבוד של המחשבים המודרניים שובר את יכולות המוח האנושי, כפי שהוצג בניסויים בהם ניצחו מערכות בינה מלאכותית אלופי שח או גו אנושיים, לא היו אלו מכונות שחושבות. הן רק קראו את מפת המשחק ובחרו תגובה מתאימה במהירות; די בכך שהיריב היה מבצע משהו שלא נכלל ברשימת המקרים שתיעדה התוכנה, והיא היתה כושלת. התוכנות יודעות לפעול בהתאם לסיטואציה, אך לא להבין מה הן עושות ולא ברור כיצד יצליח המדע לגשר על פני התהום הזו.

 

 

 

התהום בין היכולת לפעול והיכולת לבצע את הפעולה לאור מה שאנו מכנים "השכל הישר" אף גדולה יותר; לדברי פורד, חלק מהמומחים מאמינים שזה אפשרי ורק שאלה של זמן ומאמץ, בעוד אחרים רואים בכך ניסיון תפל - וכלל לא רואים טעם בללמד מכונות לפעול בצורה זו או להבין לוגיקה סימלית. אז קחו בערבון מוגבל חברות שמתהדרות ביכולות ה-AI שלהן; התוכנות יכולות להיות יעילות מאוד, מהירות מאוד, חכמות מקודמותיהן ומתאימות ללקוחות, אך עדיין לא מדובר באינטליגנציה. וגם התוכנה הכי חכמה יודעת בשלב זה לפעול רק לפי רשימת תגובות מוכנה מראש, ובבואה להתמודד עם סיטואציה חדשה תפסיד לאדם - ולפעמים גם לעכברוש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x