$
מכשירים ומדריכים

פורצי הדרך

הישג אוטונומי: סירה רובוטית צלחה לבדה את האוקיינוס האטלנטי

לראשונה בהיסטוריה הצליחה סירת מפרש עצמונית להגיע מניופאונדלנד לאירלנד, ללא מעורבות ספן אנושי. ההישג הזה מקדם אותנו אל עולם בו ספינות אוטונומיות מטיילות באוקיינוסים ואוספות מידע מדעי, מחלצות ימאים ומוזילות עלויות שילוח בינלאומיות

ניצן סדן 17:5007.09.18

הישג משמעותי בתחום התחבורה האוטונומית: סירה עצמונית קטנה הצליחה לצלוח את האוקיינוס האטלנטי. הסירה נבנתה בידי מספנות Offshore Sensing הנורווגיות, במטרה לעמוד באתגר Microsransat - תחרות צליחת האוקיינוס שהוכרזה ב-2006. הסירה, Sailbuoy שמה, היא הראשונה שמשלימה אותו: 200 ניסיונות אחרים של חברות מארה"ב, אירופה וסין הסתיימו בכישלון, כשהסירות אבדו וטבעו.

 

 

Sailbuoy היא סירת מפרש זעירה שנעזרה בחיישנים וניתוח זרמי הים כדי לתמרן עצמה מניופאונדלנד לאירלנד. המסע ארך חודשיים וחצי, ובמהלכו נשענה על אנרגיה סולארית להפעלת מערכותיה. הסירה העבירה נתוני מיקום והתקדמות, אך לא נשלטה מרחוק בשום שלב במסעה. אתגר צליחת האוקיינוס קשה מאוד בשל הזרמים האלימים והרוחות החזקות, שיכולים בקלות להסיט כלי שיט ממסלולם או לשאוב אותם למצולות.

 

 

הסירה הנורווגית שצלחה את האוקיינוס לבדה הסירה הנורווגית שצלחה את האוקיינוס לבדה צילום: sailbuoy.no

 

 

היתרון של ספינות מסחר ומיכליות אוטונומיות הוא ברור: נתח עצום מהסחר העולמי נשען על נתיבים ימיים, כשהצוות עצמו הוא הוצאה לא מבוטלת עבור חברות השילוח, הסוחרים והלקוחות שלהם - עלות מוצר כוללת את כל תהליך הפצתו ממרכז השילוח ועד לחנות. אך מה יכולה לעשות סירה אוטונומית? הרבה מאוד: היכולת לתפקד בלב האוקיינוס ללא מגבלות היא יתרון גדול.

 

ים גדול, סירה קטנה ים גדול, סירה קטנה צילום: sailbuoy.no

 

 

למשל, במקרים בהם צריך לחלץ אנשים מחופים ואיים או ספינות שניזוקו. עוד שימוש הוא בעת סריקות וחיפושים אחר כלי טיס שאבדו בים; כיום מוגבלים החיפושים בזמן ותקציב, וסירות אוטונומיות קטנות יוזילו את התהליך וייעלו אותו.

 

 

 

עוד שימוש לסירה עצמונית הוא מדע ומחקר: כלים אלה יוכלו להוזיל משמעותית מחקרים אקולוגיים וביולוגיים שונים ולקדם את הידע האנושי, כשהם מסתובבים באוקיינוס ומשדרים את ממצאיהם למרכזי בקרה מרוחקים בדומה ללוויינים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x