$
המדריך

מדריך כלכליסט

כך תבחרו לפטופ לימודים לילד, בפחות מ-1,500 שקל

שנת הלימודים מתקרבת וישנם יותר ויותר בתי ספר שבהם המחשב חיוני ונחוץ. כך תבחרו לילדיכם לפטופ שלא יהיה יקר או כבד מדי, ויענה על הצרכים שלהם ולא רק על הרצונות שלהם. מדריך להורים

ניצן סדן 08:5925.08.18

 


 

 

 

תלמידי בית ספר זקוקים למחשב נייד; בעזרתו יוכלו להקליד חומר בכיתה, לעבור עליו בבית, להכין שיעורים ולצפות במצגות וחומר לימודי. הילד יראה במחשב משהו אחר: מכונת משחקים ומולטימדיה - ולכן חשוב לבחור עבורו דגם שיתאים לצרכים שלו כתלמיד ולא רק לרצונות שלו.  

 

 

מדריך זה יציג בפניכם שיקולים חשובים בבחירת לפטופ, רכיבי חומרה רלוונטיים ודגמים מתאימים לדוגמה. הוא מתמקד במחשבים לילדי בית הספר היסודי, מחשבים קטנים ופשוטים שעולים פחות מ-1,500 שקל. כן, ישנם דגמים חזקים ומפוארים בשוק, אך אין הם מספקים כל יתרון עבור התלמיד ואין סיבה לשלם אלפי שקלים רק כי הילד רוצה לפטופ "כמו של אבא". בנוסף, מתמקד המדריך בלפטופים ולא בטאבלטים; מחקרים ודיווחים מהשטח הוכיחו שמחשבי לוח אינם מועילים לילדים, משום שנועדו לצריכת תוכן ולא ליצירתו - ובבית הספר צריך לכתוב כדי ללמוד - או יותר נכון, להקליד.

 

לא כל מחשב שמתאים לך יתאים גם לילד שלך לא כל מחשב שמתאים לך יתאים גם לילד שלך צילום: שאטרסטוק

 

 

לפני הכל, חשוב לזכור שלא בכל בית ספר ובכל שיעור מותר להשתמש במחשב - וזה תלוי במדיניות המוסד החינוכי, ולכן חשוב לברר זאת מול ההנהלה. באותה הזדמנות, ודאו האם ישנן תוכנות ספציפיות - לומדות ויישומים יעודיים - בהם בחר בית הספר להשתמש. בדרך כלל, יתאים מחשב ווינדוס סטנדרטי לצורכי הלמידה.

 

איך בוחרים מחשב לילד?

 

הגודל קובע. מידות המחשב צריכות להתאים לילד. תלמידי בית ספר יסודי יכולים להסתדר עם לפטופים בתצורת 11.6 אינץ' ו-12.5 אינץ', שהמקלדות שלהן קטנות ודחוסות עבור מבוגרים רבים - אך נוחות עבור אצבעות של ילד. בנוסף, משקלם פחות מ-1.5 ק"ג.

 

 

תלמיד ומחשב תלמיד ומחשב צילום: שאטרסטוק

 

 

תלמידי תיכון יכולים להסתדר עם מחשב סטנדרטי למבוגרים, אך גם עבורם כדאי להעדיף מחשבי 13.3 אינץ' או 14 אינץ', ששוקלים פחות משני ק"ג. למחשבי 15.6 אינץ' יש מסכים גדולים יותר וגם חלל פנימי שמאפשר התקנת כרטיסי מסך חזקים שמריצים משחקי תלת ממד כבדים - אך גם גופם כבד יותר. קחו בחשבון שככל דהילד יגדל, כך יסתובב יותר עם המחשב על הגב (למשל, ילך מבית הספר ישר להסתובב באיזה קניון או בחוף הים) ואינו מודע להשפעת המשקל על בריאות הגב.

 

פונקציונליות ולא סטייל. יכול להיות שהילד שלכם ירצה מקבוק או XPS כמו שלכם, או מחשב בצבע ספציפי. התעלמו משיקולי אסתטיקה וסגנון - זה מחשב שנועד לעזור לילד להכין עבודות ומטלות לימודיות ותו לא. חבל שתשרפו כסף על מותגים כשכל מחשב מתאים יעשה את העבודה.

 

לימודים ולא משחקים. כל הילדים אוהבים משחקי וידאו, ויתכן שירצו שתקנו להם לפטופ גיימינג ללימודים. זו בחירה גרועה להפליא: אלו המחשבים הכי גדולים, כבדים ויקרים בשוק - והעובדה שביכולתם להטיס משחקים תהווה גורם הסחת דעת שילד לא יוכל לעמוד בפניו.

 

איזה מפרט כדאי לבחור?

 

תצורה: ישנן שלוש תצורות מחשבים בשוק - לפטופ רגיל, לפטופ היברידי בו המסך מתנתק מיחידת המקלדת ומתפקד כטאבלט, ולפטופ היברידי בו ציר המסך מאפשר לסובב ולשטח אותו על תחתית הגוף ליצירת מעין מחשב לוח.

 

התצורה הראשונה היא הפונקציונלית ביותר: נוחה לעבודה, פשוטה לתחזוקה ותיקון ולרוב עמידה יותר בנזקים. התצורה ההיברידית בעלת המסך המתנתק אולי תאפשר עבודה נוחה כטאבלט, אך פחות נוחה לעבודה במצב לפטופ - המצב בו ישתמש הילד רוב הזמן; בגלל שביחידת המסך המתנתקת יש גם סוללה, המחשב פחות יציב ועלול ליפול בקלות כשעובדים איתו על הברכיים, בשל חלוקת המשקל בו.

 

 

לפטופ היברידי בתצורת מסך נשלף לפטופ היברידי בתצורת מסך נשלף צילום: ניצן סדן

 

 

התצורה ההיברידית בעלת המסך המסתובב אמנם מציעה יכולת עבודה כטאבלט, אך לא בצורה נוחה; מדובר במוצר שאוחזים ביד בזמן שמשתמשים בו, והמשקל שלו כבד משמעותית משל טאבלט. בנוסף, אין לתצורת טאבלט יתרון אמיתי בבית הספר: תלמידים צריכים לכתוב עבודות, והכי נוח לעשות זאת בעזרת מקלדת פיזית מתאימה.

 

 

לפטופ היברידי בתצורת מסך מתהפך לפטופ היברידי בתצורת מסך מתהפך צילום: רפי קאהאן

 

 

מעבד: דגם המעבד אינו מהותי בבחירת מחשב לתלמיד; היישומים שהוא נדרש להפעיל אינם תובעניים ולא מצריכים יותר מדי כוח ולכן גם מעבד בן שנתיים-שלוש יעשה את העבודה. היתרון של מעבד חדש (דור שמיני של אינטל, או שביעי של AMD) הוא בעיקר ביעילות הפעולה, שמאפשרת זמן עבודה ארוך יותר ללא טעינה.

 

זיכרון פעולה: זהו רכיב שמשפיע מהותית על חוויית השימוש עבור ילדים, בגלל אפליקציה אחת: דפדפן הכרום של גוגל. ילדים גולשים הרבה, ונדרשים לא פעם לחפש מידע ופותחים לשוניות דפדפן רבות. כרום הוא זללן RAM מפלצתי, ולכן עדיף לבחור במחשב בעל 4 גיגה-בייט של זיכרון פעולה ולא פחות.

 

מרחב אחסון: ישנם מחשבים מוזלים שמיועדים למערכת החינוך, ונמכרים עם כונן קשיח של 32 גיגה-בייט. זה יכול להספיק עבור תלמידי בית הספר היסודי, אך מומלץ לבחור בדגמים בעלי מרחב אחסון של 64 גיגה-בייט ומעלה. לפטופים סטנדרטיים, שלא יועדו במקור לילדים, נמכרים עם כוננים של 256 גיגה-בייט ומעלה, מרחב אחסון מספק.

 

זמן סוללה: המחשב צריך להיות מסוגל לפעול כל זמן שהילד בכיתה. אמנם יש שקעים בכיתות, אך מספרם לא בהכרח תואם את מספר הילדים ומורים בטח כבר שומעים תירוצי "נגמרה לי הסוללה" מתלמידים שממאנים להשתתף בשיעור. ולכן, מומלץ לבחור בלפטופ עם זמן סוללה של שש שעות ומעלה; זו לא בעיה, שכן רוב המחשבים בגדלים של פחות מ-13 אינץ' מספקים זמן פעולה שכזה. וזהו. אלו הם רכיבי החומרה היחידים שחשוב לשים לב אליהם. לכל לפטופ יש מצלמה, ולכל לפטופ יש שקע USB שאפשר לחבר אליו עכבר. זהו, המחשב והילד מוכנים ללימודים.

 

דגמים לדוגמה

 

רוב יצרניות המחשבים מוכרות בארץ דגמים מוזלים, שחלקם אף נועדו לילדים. לדגמים הללו יש מפרטים דומים, והם נבדלים ביניהם בעיקר במרחב האחסון, בעיצוב ובגודל ואיכות התצוגה. לראייתי, כל אחד מהם יוכל להתאים לילד בבית הספר היסודי ולענות על הצרכים שלו - בהוצאה מינימלית.

 

אסוס Vivobook E12, מחשב בגודל 11.6 אינץ' ולו מרחב אחסון של 32 גיגה-בייט וזיכרון פעולה של 4 גיגה-בייט. שימו לב שהוא נמכר גם בדגם עם זיכרון של 2 גיגה-בייט בלבד, שעלול להיות קצת חלש מדי. מחיר: החל מ-950 שקל

 

 

E12 של אסוס E12 של אסוס

 

 

לנובו IdeaPad 120s, מחשב בגודל 11.6 אינץ', מרחב אחסון של 64 גיגה בייט וזיכרון פעולה של 4 גיגה-בייט. מחיר: החל מ-1,100 שקל 

 

 

לנובו 120S לנובו 120S

 

 

סדרת Stream 11 של HP, מחשב בגודל 11.6, מרחב אחסון של 32 גיגה-בייט וזיכרון פעולה של 4 גיגה-בייט (שימו לב - מחשב זה לא מיובא לארץ באופן סדיר וקבוע, אך זמין ביבוא מקביל). מחיר: החל מ-1,200 שקל

 

לפטופ מסדרת Stream של HP לפטופ מסדרת Stream של HP

 

 

Inspiron 3162 של Dell, מחשב בגודל 11.6 אינץ', מרחב אחסון של 32 גיגה-בייט וזיכרון פעולה של 4 גיגה-בייט (שימו לב - נמכר גם הוא בגרסת 2 גיגה-בייט). מחיר: החל מ-1,300 שקל 

 

 

inspiron 3162 של Dell inspiron 3162 של Dell

 

 

בחרתם מחשב. מה עכשיו?

 

חשוב לזכור שבחירת המחשב היא רק צעד ראשון: חשוב לבוא עם הילד לחנות ולתת לו להתנסות במחשב ולראות שהוא מתאים עבורו. זיכרו שבחנות יש גם דגמים יקרים ומתקדמים יותר - וגם מוכר שירצה למכור לכם דגמים יקרים יותר; לכן חשוב להגיע כשאתם יודעים מה אתם מחפשים, ולא ליפול ברשתו של זבן שישכנע אתכם שילד בכיתה ו' צריך לפטופ עילית של 6,000 שקל.

 

לאחר שבחרתם מחשב עבור הילד, קריטי להדריך אותו על שימוש בטוח: הימנעות מאתרים חשודים, מהתכתבות עם זרים ברשת וממסירת פרטים אישיים לאתרים מפוקפקים. המהדרין יתקינו על המחשב גם כלי ניטור גלישה, שמאפשר לדעת לאן גלש הילד - ולחסום בפניו תכנים בעייתיים.

 

 

 

כאמור, לילדים גדולים כתלמידי תיכון אפשר לקנות מחשבים חזקים יותר, בתצורות של 13.3 אינץ' ויותר. וגם במקרה זה לא צריך להוציא הרבה כסף; HP מוכרת דגם 14 אינץ' של מחשב ה-Stream, שעולה 2,200 שקל. גם כאן לא מדובר במחשב שיכול להריץ משחקים, אך יענה על צורכי הלמידה בקלות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x