$
אפליקציות

10 שנים לאפסטור: חנות האפליקציות ששינתה את העולם פוזלת למזרח

לפני 10 שנים השיקה אפל את חנות היישומים שלה, שהעניקה למפתחים גישה ישירה למשתמשים ואפשרה את עלייתן של תעשיות חדשות. עד היום היא מכניסה יותר כסף גם מחנות גוגל, שגדולה ממנה משמעותית. ואולם, השינויים בזירה העולמית לא פסחו גם עליה

עומר כביר 09:5010.07.18

כשאפל השיקה את חנות האפליקציות אפסטור היום לפני עשר שנים בדיוק, לא היו לה מתחרים אמיתיים בשוק הסמארטפונים. האנדרואיד הראשון HTC Dream הגיע לשוק רק חודשיים מאוחר יותר, סמסונג הציגה את סדרת S הפופולרית רק ב-2010 וענקיות ותיקות כמו נוקיה ובלקברי (שאז עוד כונתה RIM) עוד לא הבינו שקיצן קרב.

 

 

מאז עבר השוק טלטלות רציניות, חברות זינקו והתרסקו, מיקרוסופט נכוותה קשות בשוק המובייל, ואנדרואיד הפכה למערכת ההפעלה הפופולרית בעולם וסמסונג ליצרנית מכשירי המובייל הגדולה בעולם. אך דבר אחד נותר קבוע: על אף מספר המשתמשים הקטן יותר והיקף הורדות האפליקציות הצנוע יותר, האפסטור של אפל עדיין גורפת את עיקר ההכנסות בתחום.

 

דו"ח מיוחד של חברת האנליטיקה AppAnnie שפורסם לציון 10 שנים לאפסטור מראה כי החנות של אפל ייצרה פי שניים הכנסות מ-Google Play המתחרה, אף שהיקף הורדת האפליקציות ממנה נמוך משמעותית. לפי הדו"ח, ב-2017 הורדו 70% מאפליקציות המובייל מפליי, לעומת 30% מהאפסטור. אולם 66% מהוצאות המשתמשים על אפליקציות בוצעו באפסטור (המספרים אינם כוללים הכנסות מפרסום). מגמה זו נשמרה זה כחמש שנים גם כשמספר ההורדות נמצא בירידה.

 

מזל טוב לאפסטור מזל טוב לאפסטור

 

 

ב-2013, השנה הראשונה שבה היקף הורדת האפליקציות בפליי עבר את זה של האפסטור, עדיין 69% מהוצאות המשתמשים בתחום בוצעו באפסטור. אפל הוכיחה וממשיכה להוכיח שמספר המשתמשים הוא משני ליכולת לגרום להם לשלם עבור תכנים. והתשלומים הללו מתקבצים לסכומים אדירים. עד לדצמבר 2017 ביצעו משתמשים רכישות בסכום כולל של 130 מיליארד דולר, וכ-10,000 אפליקציות הניבו הכנסות ממשתמשים של יותר ממיליון דולר כל אחת. נכון למועד עריכת הדו"ח יש באפסטור 2 מיליון אפליקציות שהורדו יותר מ-170 מיליארד פעמים.

 

הצמיחה בהוצאות המשתמשים מהירה יותר מקצב הורדת האפליקציות. ב-2017 הורידו משתמשים מהאפסטור 30.5 מיליארד אפליקציות, שמסמנות קצב צמיחה שנתי ממוצע של 15% מאז 2011. אולם ההוצאות שלהם על אפליקציות רשמו באותה תקופה קצב גידול שנתי ממוצע של 52%, והסתכמו ב-42.5 מיליארד דולר. ולהערכת מחברי הדו"ח הרכבת לא צפויה להיעצר. השנה צפויות הוצאות המשתמשים באפסטור לצמוח ב־25% לכדי 53.1 מיליארד דולר ולהגיע ב־2022 לכדי 75.7 מיליארד דולר.

 

מספרים אלו מציגים רק תמונה חלקית, שכן הם מתייחסים רק להכנסות שנרשמו מרכישה של אפליקציות או רכישות שבוצעו בתוך אפליקציה באמצעות מערכת התשלומים של אפל. הכנסות של יישומים כמו אובר, שמבוצעות באמצעות הזנת כרטיס אשראי ושחיובן נעשה ישירות דרך החברה שמפעילה את האפליקציה, לא נמדדו בידי AppAnnie. כך שבפועל ההכנסות שייצרו אפליקציות האפסטור גבוהות עוד יותר.

 

יותר מחצי מהכנסות האפליקציות מגיעות מהמזרח

 

פילוח ההכנסות לפי אזורים גיאורפיים מציג תמונה מעניינת שמשקפת את התמורות שחלו בעשור האחרון בעולם הטכנולוגיה. בשעה שחברות רבות רושמות את עיקר הכנסותיהן ממדינות מפותחות (צפון אמריקה ואירופה), באפסטור דווקא איזור אסיה-פסיפיק הוא הדומיננטי ביותר. אזור זה, המורכב בעיקר מארצות המזרח הרחוק ובראשן סין והודו, אחראי ל-59% מהוצאות המשתמשים על אפליקציות ב-2017. רק 27% מההוצאות אשתקד נרשמו באמריקות ו-14% בלבד באירופה, המזה"ת ואפריקה (EMEA).

 

 

 

אן ת'אי, מנהלת מוצר באפסטור, על רקע מסכי חנות היישומים בכנס WWDC האחרון של אפל אן ת'אי, מנהלת מוצר באפסטור, על רקע מסכי חנות היישומים בכנס WWDC האחרון של אפל צילום: רויטרס

 

 

אזור אסיה-פסיפיק היה אחראי אשתקד גם למחצית מהורדות האפליקציות (49%) בשעה שהאמריקות ו-EMEA חלקו שווה בשווה את יתר ההורדות. לפי AppAnnie, הצמיחה בחלקן של מדינות המזרח הרחוק בהורדות ובהוצאות המשתמשים זינק בעקבות השקת אייפונים 6 ו-6 פלוס בסין ב-2014.

 

בחלוקה לפי מדינות, מאז השקת האפסטור ארה"ב מובילה את הדירוג הן מבחינת היקף הורדות (40.1 מיליארד) והן מבחינת הכנסות (36 מיליארד דולר). אולם סין נמצאת כמעט צמוד במקום השני עם 39.9 מיליארד הורדות ו-27.7 מיליארד דולר בהוצאות משתמשים. נתונים אלו, לצד העלייה הקבועה בנתח של מדינות אסיה-פסיפיק, הם חדשות מעולות עבור אפל שנאבקת זה שנים לשפר את ביצועיה בסין. המדינה אולי לא מספקת את ההכנסות שראשי אפל רוצים, אבל נראה שהמשתמשים הקיים יוצרים לחברה לא מעט הכנסות ברכישות באפליקציות. בהמשך הדירוג נמצאות יפן (9.5 מיליארד הורדות ו-25.2 מיליארד דולר בהוצאות משתמשים) ובריטניה (8 מיליארד הורדות ו-5 מיליארד דולר בהוצאות).

 

נתון מעניין נוסף הוא הכנסות לפי סוג אפליקציות. שליש מבין 4.5 מיליון האפליקציות שהושקו באפסטור עד תום 2017 היו משחקים. אשתקד היו המשחקים אחראים למעט פחות משליש מההורדות באפסטור - אך ל-75% מהוצאות המשתמשים. אז אמנם פחות משתמשים מורידים ומשחקים באפליקציות גיימינג לעומת כלל האפליקציות, אך אלו שעושים זאת משקיעים בכך סכומים משמעותיים הרבה יותר.

 

דומיננטיות ברורה לחברות הענק העשירות

 

למרות היכולת שמעניקה האפסטור לאפליקציות להגיע למשתמשים, היכולת של מפתחים עצמאיים להתעשר ממנה מצומצמת. רק 2,857 אפליקציות ייצרו אשתקד הכנסות של יותר ממיליון דולר, ומתוכן רק 564 ייצרו הכנסות של יותר מ-10 מיליון. מאחורי רוב אפליקציות עשירות אלו עומדות ככל הנראה חברות ענק כנטפליקס או מפתחות משחקים פופולריים.

 

מקור הכנסות משמעותי לאפליקציות הוא המנוי המתחדש שאפשר לרכוש במערכת הפנימית של אפל מתוך האפליקציות עצמן. מאז הושקה יכולת זו ב-2011 היא ייצרה הכנסות של 33.8 מיליארד דולר, כשליש מתוכן אשתקד. נטפליקס עמדה ב-2017 בראש דירוג האפליקציות לפי הכנסות ממנויים בתשלום, כשמאחוריה שירות הסטרימינג של ענקית האינטרנט הסינית טנסנט, אפליקציית הדייטינג טינדר, פלטפורמת הווידאו הסינית iQiyi ושירות המוזיקה בסטרימינג פנדורה. ספוטיפיי, שהובילה את הדירוג בשנתיים הקודמות יצאה ממנו לאחר שהפסיקה לאפשר רכישת מנוי פרימיום דרך אפליקציית האייפון שלה.

 

 

 

לפי AppAnnie האפליקציה הפופולרית ביותר באפסטור מאז היווסדה, שלא במפתיע, היא פייסבוק, שגרפה יותר הורדות מכל אפליקציה אחרת. קצת צפוי בהתחשב לכך שהרשת החברתית אוחזת ביותר מ-2 מיליארד משתמשים פעילים, רובם המכריע במובייל. האפליקציות של פייסבוק וגוגל שולטות ללא עוררין ברשימת 10 האפליקציות המורדות ביותר ואוחזות בשש מביניהן. ארבע המקומות הנוספים נתפסו בידי סנאפצ'ט, סקייפ ואפליקציות המסרים WeChat ו-QQ של טנסנט הסינית - עדות נוספת לדומיננטיות הגוברת של המשתמשים הסיניים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x