$
חדשות טכנולוגיה

הסקנדל הבא: פייסבוק העבירה בחשאי מידע אישי לאפל וסמסונג

החברה מסרה לעשרות חברות תוכנה וחומרה מידע אישי על לקוחותיהן, שנדלה דרך הרשת החברתית. העברת המידע בוצעה בניגוד לחוק בארה"ב, והוא הועבר בין השאר גם למיקרוסופט ואמזון

רפאל קאהאן 12:4904.06.18

פייסבוק העבירה מידע פרטי של משתמשים לידי 60 חברות - ביניהן יצרניות סמארטפונים כסמסונג, אפל ובלקברי וחברות שירותים ותוכנה כאמזון ומיקרוסופט. לפי דיווח של הניו יורק טיימס, העבירה פייסבוק גם מידע של משתמשים שרכשו את מוצרי החברות - וגם של חבריהם, על אף תקנות של רשות הסחר הפדרלית בארה"ב שמחייבות אישור משתמשים במקרים שכאלה.

 

 

אם לא די בכך, לפי מקורות הטיימס, במקרים רבים הועבר המידע מפייסבוק לחברות על אף שהמשתמשים התנגדו לכך באופן מפורש. איסוף המידע האמור החל לפני כעשור, כשפייסבוק החלה לצבור תאוצה. השת"פ בינה ובין יצרניות המובייל וחברות התוכנה איפשר לה לקבל גישה אל רשימות אנשי קשר, יישומי צ'ט ולהטמיע כפתורי לייק באתרים ושירותים מקוונים שונים.  

 

משתף מידע. מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק משתף מידע. מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק צילום: איי אף פי

 

  

לא מעט משיתופי הפעולה האמורים קיימים גם כיום, אם כי פייסבוק החלה לצמצם אותם מאז אפריל שעבר, כשהבינה את היקף ההסתבכות שלה בפרשת קיימברידג' אנליטיקה. בכירי פייסבוק אמנם טענו אז שהחברה לא איפשרה למפתחים חיצוניים לבצע כריית מידע עוד מ-2015, אך לא חשפו את שיתופי הפעולה עם ענקיות ההייטק.

 

בבדיקה שביצע הטיימס תוך שימוש במכשיר בלקברי מ-2013, התחברו אנשי המערכת לפייסבוק תוך שימוש בחשבון בעל כ-550 חברים. במהלך ניטור התקשורת בין המכשיר לשרתי פייסבוק התברר שאפליקציית ה-Hub שמשמשת כמרכז התקשורת של המכשיר הועבר מידע על כ-295 אלף חברים של חברים ליצרנית. בלקברי עברה מאז למערכת הפעלה אחרת, ולטענתה לא מבצעת איסוף מידע מפייסבוק בימים אלה.

 

מחלקים מפתחות לזרים

 

"זה כמו שמנעולן יספק את המפתחות לדלת הבית שלכם לכל חבריו מבלי ליידע אתכם מראש", הסביר את הפרשה יועץ פרטיות של ה-FTC. בפייסבוק טוענים שהמידע שהועבר במסגרת ההסכמים האלה שימש אך ורק למהלכים של שיפור חוויית המשתמש ברשת החברתית על מכשירי היצרנים ולא מעבר לכך. לדבריהם לא ידוע על שימוש לרעה במידע. עם זאת, ראוי לציין שטענה דומה נשמעה בתחילתה של פרשת קיימברידג' אנליטיקה - כך שקשה להתייחס להצהרות האלה ללא מידה מסוימת של ספקנות.

 

יש לציין שגם בקרב בכירי פייסבוק בזמנו המהלך נתפס כפגיעה בפרטיות. כך אמר סנדי פרקילס, לשעבר ראש תחום הפרסום צד שלישי ופרטיות בפייסבוק. פרקילס עזב את פייסבוק בשנה שעברה והפך מאז לאחד מהמבקרים הגדולים שלה. לדבריו, הפעילות הזו גם סותרת את עדותו של מארק צוקרברג ובכירים נוספים מול הקונגרס.

 

 

 

אפל הסבירה לניו יורק טיימס שהמהלך היה נחוץ כדי לאפשר העלאה של תמונות לפייסבוק ללא צורך בפתיחת האפליקציה על האייפון. לדבריה מאז ספטמבר אין גישה כזו למכשירים. בסמסונג העדיפו שלא להגיב לטענות העיתון וכך גם אמזון. במיקרוסופט הוסבר שההסכם היה בתוקף מאז 2008 ושימש רק להוספה של חברים ואנשי קשר וכן לקבלת התראות על המכשיר. עוד הוסבר שהמידע מעולם לא הועבר לשרתי החברה ושהוא אוחסן מקומית על המכשירים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x