$
חדשות טכנולוגיה

AI טוב, מורה לחיים: תוכנה בסין בדקה מבחנים למיליוני תלמידים

אחד מכל ארבעה בתי ספר במדינה שולב בניסוי חשאי, במסגרתו מערכות בינה מלאכותית בדקו עבודות ומבחנים במקום המורים. הניסוי הדגים יכולות מתקדמות במיוחד בניתוח שפה טבעית, ובמסגרתו נתנה התוכנה לתלמידים הערות והצעות לשיפור

יואב סטולר 12:0028.05.18

אחד מכל ארבעה בתי ספר בסין השתתף בניסוי במהלכו מבחנים ועבודות של תלמידים נבדקו בידי תוכנת בינה מלאכותית - ולא בידי מוריהם. לפי דיווח של ה-South China Morning Post, בניסוי השתתפו מדענים משורות האקדמיה והצבא, והוא נערך תחת מעטה חשאיות, בסיוע מחשב רב עוצמה. 

 

 

בניגוד למחשבים שבודקים מבחנים במבנה אמריקאי, הניסוי הסיני התבסס על ניתוח טקסט טבעי לבדיקת עבודות ומבחנים בעלי שאלות פתוחות. האתגר כאן משמעותי מאוד, שכן על התוכנה לזהות את ההיגיון שמאחורי הטקסט ולנתח את העבודות בהתחשב בשיקולים כענייניות התשובה, הניסוח והמשלב הלשוני.  

 

מבחנים? שהמחשב יבדוק? מבחנים? שהמחשב יבדוק? צילום: shutterstock

 

 

אם לא דיי בכך, המחשב הוסיף לצד הציון שנתן לעבודה נקודות לשיפור: כל עבודה בעייתית קיבלה הערות, המלצות לתרגול נושאים ספציפיים ועוד. גם היקף הניסוי הוא אתגר לא מבוטל: השתתפו בו, לפי הדיווח, כ-60,000 בתי ספר כשבחלקם אלפי תלמידים.

 

במסגרת ערפול הניסוי, לא ידעו ההורים שילדיהם מעורבים בו. הגישה אל מסופי המערכת הוגבלה לצוות מורשה ותוצאות המבחן היו מסווגות. עם זאת, חלק מבתי הספר סיפרו כי למרות ההשקעה האלגוריתם עדיין רחוק מלהיות מושלם: מורים ברחבי סין טענו שקטעי כתיבה מצויינים זכו לעיתים לציון נמוך ללא סיבה נראית לעין. וואנג ג'ינג, אחד מבתי הספר היוקרתיים ביותר בסין, אמר למורנינג פוסט: "אנחנו נוהגים בזהירות רבה. מה שקורה בקמפוס נשאר בקמפוס. תוצאות הבדיקה לא יתגלו לציבור".

 

פיתרון טכנולוגי שכזה עשוי להפחית מהמורים את העומס הכרוך בבדיקת מבחנים, ולהעניק להם את היכולת להשקיע אותו בחינוך והעשרת התלמידים. כמו כן, בדיקה ממוחשבת בעלת יכולות הבנה עמוקות עשויה למנוע טעויות בהערכת המבחן שנובעות מעייפות, שחיקה וחוסר ריכוז מצד המורים ובמקרים גרועים יותר מהשפעה לא עניינית כדוגמת היחסים שבין התלמיד למורה. באמצעות רמה כזו של הבנה עמוקה של שפה והתנסחות, יוכלו מפתחי כלי AI להגיע להישגים נוספים בתחום ניתוח מאגרי המידע, השפה הטבעית ועוד.

 

 

זאת אינה המערכת הראשונה בעולם לבצע את המשימה המורכבת. בשירות הבחינות במערך החינוך האמריקאי פועלת מערכת מקבילה בשם e-rater שמציעה בדיקה אוטומטית של קטעי הכתיבה בלימודי התואר השני. ואולם, ביכולתה של הגרסה הסינית לבצע את המהלכים בשתי שפות שונות – סינית ואנגלית, הישג מרשים מאוד.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x