$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי לכלכליסט

ג'נרל אלקטריק ורוש במגעים להקמת מרכז מו"פ בישראל

התאגיד האמריקאי והחברה השווייצרית בוחנים עם רשות החדשנות הקמת מרכז מחקר שישתלב בתוכנית הלאומית לקידום בריאות דיגיטלית בישראל

יואב סטולר 07:1122.04.18

חברת המכשור ג'נרל אלקטריק (GE) וחברת הפארמה רוש (Roche) במגעים עם רשות החדשנות הישראלית במטרה להקים חברה־בת משותפת שתפעיל מרכז מחקר ופיתוח (מו"פ) בארץ, כך נודע ל"כלכליסט".

 

על פי הפרטים שידועים על השיחות בין הצדדים, נכון להיום מתמקדות החברות בהקמת זרוע מו"פ משותפת, ולא בייצור, או בפיתוח ייצור, או בפעילות מכירות של מכשור בארץ.

 

השיחות שמנהלים גורמים מצד החברות כבר עברו את שלבי ההיכרות בין הצדדים והגיעו לכדי בחינה ממשית של התנאים, ההטבות והפעילות המקומית. עוד נודע כי ג'נרל אלקטריק ורוש מקיימות מגעים עם פינלנד, ויישקלו לפתוח מרכז דומה שם ולא בישראל.

מנכ"ל ג'נרל אלקטריק ג'ון פלאנרו. בוחנים אפשרות להקמת מרכז מו"פ בישראל או בפינלנד מנכ"ל ג'נרל אלקטריק ג'ון פלאנרו. בוחנים אפשרות להקמת מרכז מו"פ בישראל או בפינלנד צילום: בלומברג

 

 

לדברי שני גורמים בתחום שמקורבים לשיחות, בין מוקדי העניין שמשכו את החברות הבינלאומיות לשקול הקמת מרכז מו"פ בישראל היתה גם התוכנית הלאומית לבריאות דיגיטלית.

 

התוכנית הלאומית מתבססת על תקציב של כ־922 מיליון שקל בחמש השנים הקרובות. הסכום הגדול מעיד על הכוונה שהתוכנית תציב את ישראל במעמד משמעותי בתחום בעולם. התוכנית שהוכרזה בחודש מרץ תעביר כספים לקופות החולים על מנת שאלו ישביחו את התיעוד הרפואי והמערך הדיגיטלי של שירותי הבריאות שמוענקים לתושבי ישראל. המטרה בהשבחה זו היא להפוך ערמה בלתי נגמרת של רשומות - למכרה של תובנות ומידע.

 

ישראל מהווה סביבת מחקר אטרקטיבית עבור חברות בתחומי הבריאות, הרפואה, הפארמה והמכשור. זאת בזכות שירותי הבריאות המסובסדים, המבנה הארגוני של קופות החולים והמעבר לתיעוד רפואי ממוחשב בתקופה מוקדמת יחסית. בנוסף לטיפול במידע הקצתה ממשלת ישראל במסגרת התוכנית 223 מיליון שקל לתמיכה במחקר ופיתוח דיגיטלי רפואי באקדמיה ובתעשייה. בשיחה עם "כלכליסט" אמר ראש ענף הבריאות בחטיבת הטכנולוגיה ברשות החדשנות דוקטור איתי קלע, כי "הליווי הרפואי מגיל ינקות עד זקנה, קבלת הטיפול הרפואי באופן תכוף, מוסדות האקדמיה הפועלים בתחום, הציבוריות של ארגוני הבריאות והיקפיה המזעריים של המדינה - הופכים את ישראל לאטרקטיבית בעיניי החברות הזרות. קיומם של כלל המשתנים הללו במרחק נסיעה זניח יחסית למדינות אחרות בעולם הוא שקוסם לבאים מבחוץ משום שהעברת ממצאים, פגישות ועבודה סימולטנית הם ברי השגה באזור כל כך קטן ודחוס כמו ישראל", אמר קלע.

 

לדבריו יש כיום בין 7 ל־10 חברות בינלאומיות המקיימות שיחות עם רשות החדשנות במטרה לבחון פתיחת פעילות בישראל באופנים שונים. קלע אומר כי חלק גדול מהמגעים התנהלו עוד לפני פרסום התוכנית הלאומית ולכן היא לא היתה העוגן להתעניינותן. אך הוא מעיד שמאז העברתה בממשלה לפני כחודש גדלה ההתעניינות הכללית בה.

 

עם זאת כאמור, מדינת ישראל אינה לבד בתחרות על פתיחת החברה־הבת של ג'נרל אלקטריק ורוש ואיתה המרכז החדש. על פי שני מקורות שבקיאים בפרטים, חברות האם בוחנות בו בעת אפשרות חלופית. לפי העדויות, אלו מנהלות מגעים מקבילים עם גורמי ממשל בפינלנד על הקמת אותו מוקד מו"פ שעל בחינת פתיחתו בישראל מדווח "כלכליסט" לראשונה.

 

כפי שישראל עשתה באותה תוכנית, מהלך שחלק בלתי מבוטל ממנו ומחשיבותו הוא עצם הכוונה כי הממשלה מעוניינת ופועלת לטובת הנושא, כך גם לפינלנד יש מה להציע. לאחרונה יצאו לפועל בדיקות ומחקרים שנתמכו במערכת הבריאות הפינית, ובכלל זה קבלת נתונים על בדיקות הדם שנלקחו מעשרות אלפי באי המערכת. צעד שאושר וגובה בשאיפה של פינלנד, כמו של ישראל ואחרות לבצע התאמות, מהלכים ורפורמות במטרה למשוך פעילות חדשנות שבתקווה תייצב את המדינה כמוקד עולמי בתחום.

 

קלע סירב להתייחס בשיחה עם "כלכליסט" למקרה הפרטני של ג'נרל אלקטריק ורוש, אולם מסר כי גם לו נודע על בחינת החלופה הפינית.

 

מחברת ג'נרל אלקטריק נמסר בתגובה כי "על אף פניית 'כלכליסט' אנחנו לעולם לא נגיב על שמועות".

 

מחברת רוש לא נמסרה תגובה עד מועד כתיבת הכתבה.

 

ממשרד החדשנות נמסר כי אנשיו "מכירים את הפעילות המדוברת, אבל מנועים מלשתף בפרטים על אודותיהם של מקרים פרטניים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x