$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

רוסיה מתכננת נקמת סייבר על המתקפה האמריקאית בסוריה

סוכנויות מודיעין איתרו היערכות נרחבת למהלך סייבר רוסי נגד מטרות מערביות, איך מצליחים מפיצי הפייק ניוז להסתיר את זהותם, מה עובר על העובדים המסכנים במחסני אמזון ומדוע החליטה ממשלת צרפת לעזוב את ווטסאפ וטלגרם

יוסי גורביץ 14:5817.04.18
מתקפה א-סימטרית

 

שירותי המודיעין של ארה"ב, בריטניה ואח"כ גם אוסטרליה דיווחו על פריצות מתואמות של האקרים ממקור רוסי למספר גדול של שרתים בעולם, ביניהם שרתי תשתיות קריטיות ושרתים של עסקים גדולים, אבל גם שרתים ביתיים. הדיווח על הפריצות יצא בהודעות רשמיות של שלל ארגוני מודיעין. הפריצות הללו, מעריכים השפיונים, הן חלק ממבצע משולב - ככל הנראה מתקפת סייבר מסיבית נגד מטרות במערב. ההנחה שאין נוקבים בשמה היא שלאחר שארה"ב ובעלות בריתה תקפו בסוריה, מתכננת רוסיה להשיב אש בדרך אחרת.

 

בדרך למתקפת נגד. פוטין בדרך למתקפת נגד. פוטין צילום: softpedia

 

 

להתקפות סייבר רוסיות יש היסטוריה ארוכה: התקפות ראשוניות, כנגד המדינות הבלטיות, נרשמו כבר בשנות האלפיים המוקדמות. אסטוניה היתה תחת התקפת סייבר ממושכת של רוסיה ב-2007, התקפה שבשלב מסוים גררה תגובה של נאט"ו בדמות מטס בשמי אסטוניה. כאשר כוחות קרקע רוסיים פלשו לגיאורגיה ב-2008, ההתקפה הקרקעית לוותה בהתקפת סייבר ניכרת על אתרי הממשלה הגיאורגית, שקרסו כליל עד שגוגל נתנה להם מחסה בשרתיה. הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2014 לוותה בשורה של התקפות סייבר, שנמשכות עד היום; אוקראינה היא את שדה הניסויים של רוסיה בלוחמת סייבר, ואת ההצלחות שם היא מעתיקה למקומות אחרים.

 

שירותי המודיעין המערביים נמנעו מלציין את העובדה שארה"ב ובריטניה נערכות למתקפת נגד משלהן, ושגם הן מגששות את דרכן אל תוך מערכות רוסיות. זו אחת הסיבות לכך שרוסיה פועלת בשנים האחרונות לסגירת הרשת שלה: המטרה היא לא רק לפגוע ביכולת של פעילי אופוזיציה רוסים לתקשר זה עם זה ולחשוף את פשעיה של רוסיה לעולם, אלא גם להקטין את החשיפה של רוסיה למתקפת נגד מקוונת.

 

קשה לפגוע במטרות שלך אם הן לא מחוברות. כן, יש בכך פגיעה כלכלית, אבל לאור העובדה שהוטלו סנקציות על האוליגרכים המקורבים לפוטין, כנראה שזה מחיר שהקרמלין מוכן לשלם. ואולם, אל לנו לשכוח שההערכות הללו נשענות על מודיעין מערבי, עם אינטרסים משלו - ושמתקפת סייבר היא לא דבר שאפשר לאכן במדויק ולדעת מי אחראי לה.

 

מי אכל את הדמוקרטיה שלי?

 

התקפות סייבר הן צד אחד של המתקפה הרוסית. צד אחר, שבו הם מגלים התמחות מרשימה מאז המאה ה-19, הוא מתקפות דיסאינפורמציה - פייק ניוז. אולי המבצע המשפיע ביותר של המודיעין הרוסי – ספציפית האוחרנה הצארית – הוא "הפרוטוקולים של זקני ציון", הזיוף האנטישמי שמתאר קנוניה יהודית להשתלטות על העולם. הוא עדיין רב מכר, 120 שנה בערך לאחר יציאתו ומאה שנים לאחר שנחשף כזיוף.

 

מחקר חדש, שמתבסס על ניתוח של 5 מיליון מודעות פוליטיות פלגניות שפורסמו בפייסבוק, מגלה שרוב מוחלט של הארגונים שפרסמו את המודעות הללו לא מוכרים. או, במילים אחרות, הם ארגוני חזית מפוברקים - עוד התמחות של השירותים הרוסיים. קבוצה אחת שהפיצה את המודעות זוהתה בבירור כרוסית (מישהו שם הולך להנזף על זה) אבל זהותן של 122 קבוצות אחרות פשוט לא ידועה.

 

 

מי עומד מאחורי הדיסאינפורמציה? מי עומד מאחורי הדיסאינפורמציה? צילום: shutterstock

 

 

זה, כמובן, לא הפריע לפייסבוק לקחת את הכסף שלהן ולכרסם עוד קצת בדמוקרטיה המערבית. החברה הודיעה לאחרונה, כחלק ממסע ההתחמקות מטענות הציבור והמחוקקים, שהיא מתכוונת לדרוש ממפרסמים פוליטיים הוכחות לקיומם. לפייסבוק יש בקושי עשור בעולם הזה, לשירותים הרוסיים יש יותר ממאה והם ימצאו פרצות. זה הג'וב שלהם והם טובים בו.

 

ובמה טובה פייסבוק? בלהתחמק מרגולציה, תוך שהיא מתמודדת מפעם לפעם עם תביעות של משתמשים זועמים. השבוע פסק שופט בארה"ב שפייסבוק לא תוכל להתחמק מתביעה יצוגית שהוגשה נגדה בנושא השימוש שלה בכלי זיהוי פנים ללא הסכמת המשתמשים. השופט קבע שתביעה יצוגית היא הדרך הטובה ביותר לטפל בנושא. בדרך כלל, עצם ההכרה בתביעה כיצוגית היא המשוכה הגבוהה ביותר בפני התובעים. סביר להניח שכרגיל, החברה תשלם כמה עשרות מיליונים כדי שהנושא לא באמת יגיע לבית משפט.

 

חיי כלב

 

תנאי העבודה המזעזעים במחסנים של אמזון עולים מדי פעם ומזעזעים לכמה דקות את המצפון, ואז הם נמוגים לאיטם ואתה נזכר שלאמזון יש שירות ממש מעולה ואולי לא כדאי להכנס למטבח ולברר איך מכינים את הנקניקיה. אבל החברה הופכת את יכולת ההכחשה הזו לקשה מיום ליום.

 

ספר שיוצא כעת בבריטניה מתאר את חוויותיו של כתב שהסתנן למחסן של אמזון בבריטניה – הוא כתב על עבודות בשכר נמוך ברחבי בריטניה ולא התמקד רק באמזון. עדיין, המחסנים האלה, שמכונים אורווליאנית "מרכזי סיפוק" (fulfillment centers) עובדים על פי שיטת ניקוד שלילית: ככל שלוקח לעובד יותר זמן לבצע משימה שמלכתחילה היא בלתי אפשרית, כך עולה הניקוד שלו עד שהוא מפוטר.

 

 

פועלים במחסן של אמזון פועלים במחסן של אמזון

 

 

השיטה הזו הומצאה, בשינויים המתבקשים, על ידי נפתלי פרנקל, קצין סובייטי שניהל את הגולאגים בתחילתם ושהגיע לרעיון של הקצאת מזון על פי כמות עבודה. אם עמדת במכסה בלתי סבירה, קיבלת מזון - לא מספק, אבל מזון. אם לא עמדת במכסה, המזון שלך קוצץ עד שהיית מת. מעניין אם אמזון מכירה את הסיפור הזה.

 

עניין הניקוד היה ידוע; מה שהיה פחות ידוע הוא שאמזון קיצצה משעות העבודה של העובדים את הזמן שהם שהו בשירותים. במתקן שבו שהה הכתב, השירותים היו במרחק ארבע קומות ממקום העבודה ורבע מייל ממקום העבודה. זמן ההליכה והחזרה מהם היה כעשר דקות. היה הליכה לשירותים היתה מובילה לפיטוריו של העובד. התוצאה: עובדים התחילו לשאת איתם בקבוקים שלתוכם הטילו מימיהם.

 

אפילו ב"סדנאות השטן", המפעלים הידועים לשמצה של אנגליה במהפכה התעשייתית, לא התנהלו כך כלפי עובדים. אמזון, כמובן, מכחישה את הטענות הללו. ספק אם די בכך. הגיע הזמן לחקירה ממשלתית מסודרת, ולקנסות משמעותיים במידת הצורך.

 

קצרצרים

 

1. איך זה לא קרה קודם: בזמן שמתרבים דיווחים על היערכות רוסית למתקפה על המערב, בממשלת צרפת החליטו שהגיע הזמן להפסיק להשתמש בווטסאפ ואף בטלגרם, שחביבה מאוד על הנשיא מקרון. הסיבה פשוטה למדי: השרתים נמצאים מחוץ לצרפת ובהישג ידם של כוחות ביון עוינים (ההגדרה של כוחות ביון עוינים: כל מי שהוא לא אתה). בהתאם, הממשלה הצרפתית פיתחה שירות מסרונים מוצפן משלה, שיושב על שרתים שלה, וכ-20 פקידים בכירים בוחנים כעת את השימוש בו. היה והיא תישא חן בעיניהם, השימוש בה צפוי להיות מורחב לפקידי הממשלה כולה עד הקיץ. כך צריך.

 

 

עמנואל מקרון עמנואל מקרון צילום: רויטרס

 

 

2. סברה מקובלת היא שמשטרים דיקטטוריים חסינים לדעת הקהל. זה לא מדויק: משטרים דיקטטוריים לא יודעים מתי מחאה תהפוך למרידה, האם המחאה היא עממית או תוצאה של קשר, מקומית או רחבה; אין לה דרך לברר הן משום שהציבור משקר לה מרוב פחד והן משום שהיא משקרת לעצמה. נשים גרמניות עשו את הבלתי ייאמן והפגינו מול מטה הגסטפו בימי מלחמת העולם השנייה, לאחר שבעליהן היהודים נאסרו; הגסטפו נבהל ושחרר אותם. משהו מעין זה קרה אתמול בסין: ווייבו, המקבילה המקומית לטוויטר, הודיעה השבוע שתצנזר תוכן שקשור להומוסקסואלים. התוצאה היתה התקוממות משתמשים כל כך נרחבת, שאמש החברה כבר התקפלה והודיעה שהיא חוזרת בה. צריך לזכור: משתמשי ווייבו מחויבים לציין את שמם האמיתי ולהזדהות. כשהחברה אסרה על תוכן גאה, היא פעלה על פי מדיניות המפלגה, או על כל פנים מדיניות המפלגה כפי שהיא הבינה אותה. מאות אלפי משתמשים, חשופים לחלוטין, תקפו את מדיניות המפלגה בפומבי ואילצו את ווייבו לחזור בה. האומץ שזה מצריך הוא מדהים. התנהל כאן בפועל משא ומתן: המפלגה העלתה בלון ניסוי, כדי לראות האם פיסת הדיכוי הזו תעבור גם היא, והמשתמשים הפילו אותו.

  

3. ליפט, המתחרה של אובר בארה"ב, הודיעה שעד כה הרוויחו הנהגים שלה חצי מיליארד דולר בטיפים, ושבשנת 2017 שיעור הטיפים עלה בשמונה אחוזים ביחס לשנת 2016. הפרסום של ליפט הוא חצי עקיצה לאובר, שנאלצה באוגוסט האחרון לדדות אחרי ליפט ולאפשר לנהגיה לקבל טיפים. ליפט טוענת, בנוסף, שנהגיה מקבלים שכר חציוני של 29.47 דולר לשעה - משמעותית יותר מהשכר של נהגי אובר ומשמעותית יותר מהשכר הממוצע.

  

4. חברת הטלפוניה האמריקאית טי-מובייל נאלצה להודות בתרגיל מסריח באופן חסר תקדים: לטי-מובייל לא היה כוח להשקיע בתשתית באזורים הכפריים בארה"ב, אף שהזכיון שלה מחייב אותה לכך, אז כשהיו מגיעות שיחות לאזורים נטולי התשתית, החברה היתה משמיעה למחייג צליל תפוס, כך שהוא היה מאמין שהצד אליו הוא מחייג עסוק בשיחה אחרת ולא יכול לענות - בעוד שבפועל החברה לא ניסתה לחבר את השיחות כלל. טי-מובייל תשלם 40 מיליון דולר בלבד על התרגיל, שהיה צריך לגרום להמון זועם לעלות על המטה שלה.

  

 

 

5. סמארטפונים הזניקו את יכולת התקשורת שלנו קדימה (יותר מדי קדימה, כנראה) אך לא עבור עיוורים. הטלפונים הישנים של פעם אולי היו מסורבלים מאד, והיה קל יותר לשלוח איתות סמאפור מאשר לשלוח SMS באמצעות מקלדת של שלוש אותיות למספר, אבל לעיוורים הם היו קלים לשימוש. השימוש העולה ברמקולים חכמים, מצד שני, ממש שימושי מבחינתם. כתב של האטלנטיק לימד את אביו העיוור להשתמש באלקסה, ותוך זמן קצר למד האחרון שיטות תקשורת חדשות עם העולם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x