$
חדשות טכנולוגיה

דיווח שוטף

צוקרברג: "אנחנו לא מאזינים לכם דרך המיקרופון של הסלולר"

מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג העיד במשך 5 שעות בפני הסנאט והשיב לשאלות הסנאטורים בעקבות פרשת קיימברידג' אנליטיקה. "נסכים לחקיקה שתחייב אותנו לקבל מראש את הסכמת הגולש לשימוש במידע שלו"

עומר כביר 02:2411.04.18

01:00 - צוקרברג אומר שפייסבוק לא אוספת מידע קולי של משתמשיה. ״יש תיאוריית קונספירציה שאנחנו מקשיבים לאנשים שמנהלים שיחות, זה לא נכון״. 

 

00:55 - צוקרברג אומר שהוא מאמין שפייסבוק שומרת על המידע של משתמשיה יותר טוב מהממשל הפדרלי. ״בפייסבוק יש לך שליטה מלאה על המידע שאתה משתף ברשת שלנו ואתה יכול למחוק אותה במלואה, מה שלא קורה בארגוני מודיעין של הממשלה שאוספים מידע על אזרחים, ןלכן אני לא חושב שההשוואה בינינו לבין שירותי ביטחון נכונה״. צוקרברג אומר בתשובה לשאלה של סנטור הייל כי הוא לא רואה בעצמו ובחברה קורבנות ומסכים ש-87 מיליון המשתמשים שפרטיהם האישיים הודלפו הם אכן קורבנות כי המידע שלהם נוצל בניגוד לרצונם".

 

00:42 - צוקרברג אומר שהוא לא יכול להבטיח שלא יהיו עוד מודעות בסגנון הרוסי שמנסות להתערב בהליכי בחירות אבל שהוא יעשה את המקסימום כדי להילחם בכך. ״מה אתה עושה כדי להבטיח שכסף זר לא ישתמש בפייסבוק כדי להתערב בבחירות באמריקה?״ צוקרברג משיב: ״אנחנו ראשית מוודאים מי עומד מאחורי המודעה ושנית מה המיקום שממנו אתה פועל באמצעות שליחת קודים פיזיים לכתובת שבה נרשמת״.

 

 

00:33 - על שאלה בנושא שיתוף הפעולה של פייסבוק עם המימשל בזיהוי חשודי טרור פוטנציאליים משיב צוקרברג שפייסבוק לא משתפת פעולה פרואקטיבית כיום אלא רק בבקשות ספציפיות ודוחה בקשות שהן רחבות מדי.

על השאלה הם לדעתו פייסבוק גדולה מדי כיום משיב צוקרברג כי צריך לזכור שהרוב הגדול של 2 מיליארד המשתמשים בפייסבוק הם מחוץ לארה"ב "ואני חושב שאנחנו צריכים להיות גאים בכך", אמר צוקרברג. הוא הדגיש  "אני לא חושב שכל רגולציה היא בהכרח רעה, אך מסכים עם הדעה שכאשר מטילים רגולציה בענף מסויים, יש להיזהר שהרגולציה החדשה לא מחזקת דווקא את החברות הקיימות בענף ומקשה על מתחרים להיכנס לענף.

 

00:20 - צוקרברג נשאל האם הוא מאמין שממשלות סין ורוסיה אוספות ואוגרות מידע על משתמשים. צוקרברג משיב שיש חקירה בנושא בהמשך לפרשת קיימברידג' אנליטיקה ועד כה לא נמצאו ראיות לכך אך הוא מאמין שיש קבוצות שפועלות מטעם מדינות זרות שעושות זאת.

 

0015 - צוקרברג נשאל האם יתמוך בחקיקה שתחייב את פייסבוק לקבל מראש את אישור הגולש לעשות שימוש במידע שהיא אוספת אודותיו, כמו שנעשה באירופה. צוקרברג משיב שבעיקרון הוא מסכים לכך אך יש צורך לדון בפרטים של חקיקה שכזו. האם יסכים לחקיקה שתחייב הסכמת הורים לילדים עד גיל 16 לשימוש במידע שלהם לכל מטרה למעט שיתופה? צוקרברג משיב שעקרונית זה דבר מאד חשוב אך אומר שלא בטוח שצריך חקיקה בנושא. גם הפעם צוקרברג מתחמק מתשובה ישירה ואומר שהוא ישמח שהצוות שלו יעבוד עם הסנאט בנושא הזה. 

 

00:10 - צוקרברג נשאל איך הוא מגדיר שיח שנאה ובמיוחד על שיח סביב הפלות. ״אני חושב שזה מעלה שאלה מעניינת לגבי איזה נושאים אנחנו רוצים שחברות טכנולוגיה צריכות לסנן בהן את התכנים. אני חושב שהמחוקק צריך לשאול את עצמו באיזה נושאים צריך להציב גבולות״, משיב צוקרברג.

 

 

23:55 - ״לאנשים אין מושג על מה הם חותמים. אני מבין שזה מבלבל אבל בבקשה תסביר למה אנשים מסכימים״, נשאל צוקרברג, ומשיב: ״אתה מסכים לאיזה תוכן אתה משתף״. ״מה לגבי החלק הלא כיפי שאנשים חוששים לגביו? האם הרגלי הגלישה שלך נאספים? אנחנו לא מבינים בדיוק מה קורה עם המידע הזה והאם אתם מבדילים בין מידע שנאסף? אם אני שולח מיילים בתוך ווטסאפ האם אתם מוסרים אותו למפרסמים?". צוקרברג משיב שהמסרים בווטסאפ לא נאספים ולא מופק מהם מידע והוא לא משמש לפרסומות במקומות אחרים בשירותי פייסבוק.

 

23:41 - סנטור ווייטהאוס מבקש לחדד את משמעות הסילוקים הללו מהפלטפורמה. צוקרברג מסביר מה אמרו קיימברידג' אנליטיקה לגבי מחיקת המידע וחוזר על תיאור מהלך הדברים שדווח בשבועות הקודמים. לדברי צוקרברג, פייסבוק חוסמת פעילות של קיימברידג' אנליטיקה והחברות הקשורות אליה אך לא אנשים פרטיים כמשתמשים. הסנטור שואל לגבי הליך האימות שיבוצע עבור משתמשים שמעלים מודעות פוליטיות ואיך בודקים כשמדובר בחברות קש. "נוודא איפה הם יושבים פיזית כדי לוודא שהם לא שחקנים רוסים", משיב צוקרברג, אך מודה שהחברה תיתקל בבעיה במקרה של שחקנים זרים שמפעילים את שירותיהם מתוך גבולות ארה"ב.

 

23:35 - העדות ממשיכה. צוקרברג מבקש לתקן תשובה קודמת ומחדד שקיימברידג׳ אנליטיקה אכן הייתה מפרסם ב-2015 והחברה יכלה לסלק אותה מהפלטפורמה ושגתה כשלא עשתה זאת.

 

23:24 - חברי הסנאט יוצאים להפסקה של כמה דקות.

 

23:23 - קרוז שואל האם פייסבוק מפטרת אנשים בשל דעות פוליטיות, צוקרברג משיב שלא ושהוא לא טורח לברר את הדעות הפוליטיות של אנשים. "אז למה פוטר פאלמר לאקי (מייסד אוקולוס שנרכשה על ידי פייסבוק, ע"כ)?" דרש קרוז לדעת. צוקרברג השיב שמדובר בסוגיה אישית, אך שדעותיו של לאקי לא היו קשורות להחלטה לפטרו. אגב, קרוז לא טורח להזכיר בתשאולו שהוא השתמש בשירותיה של קיימברידג' אנליטיקה במהלך קמפיין הפריימריז שלו.

 

 

מבט מלמעלה על העדות מבט מלמעלה על העדות צילום: איי פי

 

 

23:20 - סנטור טד קרוז שואל האם פייסבוק רואה את עצמה כפורום נייטרלי. "יש תוכן מסוים שאנחנו לא מתירים - תוכן, אלים, פורנוגרפיה…" מתחיל צוקרברג להשיב לפני שקרוז קוטע אותו וחוזר על השאלה. "אנחנו לא רואים את עצמו כחברה שעוסקת בביטוי או צנזור פוליטי", משיב צוקרברג. קרוז טוען בתגובה שפייסבוק מצנזרת באופן קבוע תכנים בעלי גוון שמרני-ימני או דתי. "נראה שיש דפוס של הטיה פוליטית", הוא טען. צוקרברג השיב: "אני מבין מאיפה מגיע החשש הזה, כי פייסבוק פועלת מעמק הסיליקון. זו דאגה מוצדקת". קרוז שואל האם פייסבוק מודעת לכך שהוסר עמוד כלשהו של מועמד דמוקרטי או של עמודים בעלי תכנים ליברליים, ובתשובה השיב צוקרברג שאין לו ידע בנושא.

 

23:17 - אחד הסנאטורים מציג לצוקרברג את תנאי השימוש באפליקציה של קוגן, שלפיהם מפעיל האפליקציה יכול למכור את המידע שהיא אוספת לגורם אחר (כפי שבאמת נעשה). "היינו צריכים להיות מודעים לזה", הודה צוקרברג.

 

23:14 - בתשובה לשאלה מרחיב צוקרברג את תחומי האחריות של פייסבוק ואומר: "אנחנו אחראים לתוכן שמתפרסם בפלטפורמה שלנו". מדובר באמירה יוצאת דופן שמטילה על פייסבוק מחויבות רחבה יותר לניהול המתרחש בפלטפורמה שלה.

 

23:10 - מניית פייסבוק טיפסה ב-4.5% במסחר בניו יורק, במקביל לעדותו של המייסד ומנכ"ל החברה מארק צוקרברג בסנאט.

 

בורסת נאסד"ק, ניו יורק בורסת נאסד"ק, ניו יורק

 

 

23:02 - סנטור דיק דרבין ביקש מצוקרברג לשתף את הוועידה במלון שבו הוא לן בלילה. "לא", השיב צוקרברג במבוכה לקול צחוק הקהל. "זו שאלה של פרטיות, וזה משהו שגם משתמשים בפייסבוק צריכים לצפות לו", אמר דרבין. צוקרברג הזכיר שיש בפייסבוק כלים שונים שמאפשרים למשתמשים לשלוט ברמת השיתוף של התכנים שלהם ובהגדרות הפרטיות שלהם.

 

22:43 - סנאטור פטריק לאהי מזכיר איום על חייו של עיתונאי מוסלמי במיאנמר שלא זוהה על ידי פייסבוק ולא הוסר חרף פניות חוזרות ונשנות. "אנחנו עובדים על הסרת דברי שטנה בתוך 24 שעות", אמר צוקרברג. "אנחנו צריכים להגביר את המאמצים במיאנמר משמעותית. אנחנו מקימים צוות מוצר שיבצע שינויים סצפציפיים במדינה ובמדינות אחרות כדי למנוע מדברים כאלו לקרות".

 

22:42 - לצוקרברג יש שיטה להתחמק משאלות שלא נוח לו לענות עליהן. למשל, אתה כשנשאל האם פייסבוק אוספת מידע על משתמשים גם כשהם לא מחוברים לרשת החברתית הוא השיב: "אני רוצה לוודא שאני נותן תשובה מדויקת, והצוות שלי יחזור אלייך עם תשובה מלאה". סביר להניח שצוקרברג יודע את התשובה (היא כן), אבל לא רוצה שיצולם ויוקלט כשהוא אומר אותה בעצמו ולכן מעביר את הסוגייה לתשובה בכתב שתתקבל מהצוות שלו ושתעורר פחות תשומת לב. הוא כבר השתמש בטריק הזה כמה פעמים במהלך הדיון.

 

22:36 - ככל שהדיון מתקדם, צוקרברג נראה רגוע ונינוח יותר. אולי כי בינתיים השאלות לא היו קשות מדי, אולי כי הבין שהוא מוכן ומסוגל להתמודד עם התשאול בלי קושי יוצא דופן. הוא גם מצליח לצאת יפה ממלכודות שסנאטורים מנסים לטמון לו.

 

22:20 - סנאטורית דיאן פיינשטיין מבקשת לדעת מה פייסבוק עושה כדי למנוע התערבות של גורמים זרים בבחירות. "אחת החרטות הגדולות שלי היא שהיינו אטיים לזהות את הפעילות של הגורמים הרוסיים בבחירות ב-2016. שנת 2018 היא שנה חשובה מאוד לבחירות בארה"ב ובחו"ל, ונעשה כל שאפשר כדי למנוע התערבות. אני בטוח שאנחנו יכולים לעשות את זה כי במערכות כמו הבחירות לנשיאות צרפת עשינו שימוש בכלי AI (בינה מלאכותית) שהורידו חשבונות מזויפים לפני שהם הספיקו להפיץ מידע. עד סוף השנה נעסיק יותר מ-20 אלף אנשים שיתמקדו בסקירת וסינון תוכן, בסינון פייק ניוז ופוסטים של שנאה וגזענות, ובביקורת על תכנים המתפרסמים בפלטפורמות של פייסבוק".

 

22:16 - סנאטור ת'ון מזכיר את הפרסום בוויירד שמתעד 15 שנות התנצלות מצד פייסבוק. "עשינו הרבה טעויות", מודה צוקרברג. "בעשור הראשון חשבתי שהאחריות שלנו היא לבנות כלים שיעצימו אנשים לעשות דברים טובים. מה שלמדנו עכשיו זה שאנחנו צריכים לקחת תפקיד יותר פעיל. לא רק לבנות כלים, אלא לוודא שהם משמשים למעשים טובים ומועילים".

 

 

צוקרברג. החודש הקשה ביותר של פייסבוק עד כה צוקרברג. החודש הקשה ביותר של פייסבוק עד כה צילום: איי אף פי

 

22:10 - גרסלי סיים את חקירתו, סנאטור ביל נלסון לוקח את המושכות, מזכיר את ההתבטאות של שריל סנדברג, שלפיה משתמשים שלא רוצים לראות פרסומות על סמך מידע אישי ייאלצו לשלם ושואל האם יש לפייסבוק כוונה לגבות כסף על שירות כזה. "למשתמשים יש אפשרות כבר היום להגביל את המידע שמשמש להצגת פרסומות. אנשים אולי לא אוהבים פרסומות, אבל ממש לא אוהבים פרסומות לא רלוונטיות. אנחנו לא מציעים אפשרות לשלם כדי לא להציג פרסומות, כי אנחנו רוצים להציע שירות חינם לכולם. רק ככה אנחנו יכולים להגיע למיליארדי אנשים".

 

נלסון מזכיר שפייסבוק כשלה שוב ושוב בהגנה על מידע של משתמשים, ושואל למה פייסבוק לא הודיעה על כך לנפגעים מיד כשגילתה על התקרית ב-2015. צוקרברג מזכיר צעדים שונים שנקטה פייסבוק, אך לא משיב לשאלת נלסון. "אין לך חובה אתית להודיע להם?" דורש הסנטור. צוקרברג: "כשקיימברידג' אנליטיקה הודיעה לנו שהיא מחקה את המידע חשבנו שזה תיק סגור. זו היתה טעות".

צוקרברג עונה לשאלות הסנאטורים צוקרברג עונה לשאלות הסנאטורים צילום: איי אף פי

 

 

22:03 - ראשון השואלים, יו"ר הדיון - סנטור צ'ק גרסלי שמבקש לדעת האם ידוע לפייסבוק על העברת מידע נוספות וכמה פעמים זה קרה. "אנחנו מנהלים חקירה מלאה של כל אפליקציה שהיתה לה גישה רחבה למידע לפני שהגבלנו את הגישה", משיב צוקרברג. "אם נגלה שהם עושים משהו לא ראוי נחסום אותם מפייסבוק".

 

בתשובה לשאלה האם בעבר ערכה פייסבוק חקירה כדי לוודא מחיקה של מידע שהושג בניגוד לתנאי השימוש השיב צוקרברג בחיוב, אך מציין שהוא לא יודע כמה פעמים נעשה הדבר ומבטיח שצוותו יספק תשובה מלאה בהמשך.

 

גרסלי מבקש לדעת למה פייסבוק לא מגלה למשתמשים את כל הדרכים שבהן נעשה שימוש במידע שלהם. צוקרברג משיב: "זה חשוב שאנשים ידעו מה נעשה עם המידע שלהם. לכן כל פעם שהם משתפים מידע יש להם אפשרות לבחור מי בדיוק יחשף אליו. לאורך השנים רצינו ליצור מדיניות פרטיות פשוטה שאנשים יוכלו להבין, כי אם המסמך ארוך מדי אף אחד לא יקרא אותו".

 

21:57 - ועכשיו מגיע סוף סוף הרגע של צוקרברג, שפתח את עדותו בהערות מוכנות מראש, שמהוות גרסה מקוצרת של ההערות שפורסמו כבר אתמול. צוקרברג סיים את הערות הפתיחה. עוברים לחלק החקירה של השימוע, ובו כל סנטור יקבל חמש דקות לתחקר את צוקרברג.

 

21:54 - סנטור ביל נלסון: "אם אתם וחברות מדיה חברתית אחרות לא תיסגרו על עצמכם, לאף אחד מאתנו לא תהיה פרטיות. אם לא תשמרו על המידע שלכם מגניבה, הערך האמריקאי של פרטיות אישית לא יהיה קיים יותר. מהבוקר ועד הערב אנחנו בטאבלטים, וחברות כמו פייסבוק מנטרות את הפעילות שלנו ואוספות מידע. לפייסבוק יש אחריות להגן על המידע הזה. אמרת לי אתמול שכשלתם בכך. לא מדובר בפעם הראשונה שפייסבוק כשלה בהגנה על מידע משתמשים. אנחנו מבינים שקיימברידג' אנליטיקה שיקרה לצרכנים ולכן, אבל האם פיקחתם על הפעילות? ולמה לא הודעתם ל-87 מיליון משתמשים שהמידע המזהה שלהם נלקח? מהשיחה אתך הבנתי שאתה רוצה לעשות את הדבר הנכון ולבצע רפורמות. אנחנו רוצים לדעת אם זה יספיק. אם פייסבוק וחברות אחרות לא יכולות או לא מוכנות לתקן את הפגיעה בפרטיות, אנחנו בקונגרס נהיה חייבים לעשות את זה".

 

 

הסנאטורים ומולם מארק צוקרברג הסנאטורים ומולם מארק צוקרברג צילום: רויטרס

 

21:45 - סנאטורית דיאן פיינשטיין: "מר צוקרברג, יש לך הזדמנות אמיתית להוביל את התעשייה. בחודשים האחרונים ראינו איך שחקנים זרים מנצלים את פייסבוק כדי להשפיע על בחירות ולתמרן מצביעים. אני מאמינה שפייסבוק, באמצעות מה שאתה תגיד לנו כאן, תצביע על האופן שבו התעשייה מתכוונת לפעול ולבצע רגולציה לעצמה".

 

21:43 - צוקרברג משיב לדברי הפתיחה של הסנאטורים בפנים חתומות, נטולות הבעה, מביט מדי פעם לניירות שמונחים על שולחנו. נראה שהוא נערך לתחילת דברי הפתיחה שלו בעוד דקות ספורות.

 

 

צוקרברג. פנים חתומות צוקרברג. פנים חתומות צילום: איי אף פי

 

מארק צוקרברג בסנאט מארק צוקרברג בסנאט צילום: איי אף פי

 

21:39 - סנטור ג'ון ת'ון: "יש הרבה שאלות על ההתנהגות של קיימברידג' אנליטיקה, אבל כפי שאמרת כנראה שלא מדובר באירוע מבודד. הרעיון שעל כל אדם שניסה אפליקציה נחשף מידע של 300 אנשים אחרים הוא מטריד. רובנו מבינים שאנחנו מספקים מידע על עצמנו בתמורה לשירות זול. אבל שני הצדדים צריכים לדעת מה הסיכונים, ואני לא משוכנע שלמשתמשי פייסבוק יש את המידע הדרוש כדי לקבל החלטה. בעבר הסכמנו לאפשר לחברות טכנולוגיה לבצע רגולציה עצמית, אבל יכול להיות שזה ישתנה. אנחנו רוצים לשמוע מה פייסבוק וחברות אחרות יעשו כדי לקבל אחריות גדולה יותר על הנעשה בפלטפורמות שלהן".

 

21:34 - סנאטור צ'ק גרסלי פותח את הדיון: "זהו דיון ייחודי. הסוגיות שנדון בהן יכללו פרטיות, הגנת צרכן ואכיפה. יש לנו 45 סנטורים בדיון. זה אולי לא הרבה יחסית לפייסבוק, אבל משמעותי לסנאט".

 

לפני צוקרברג ידברו ראשי שתי הוועדות שמארחות את הדיון. אחרי דברי הפתיחה של צוקרברג יקבל כל סנאטור חמש דקות לתשאל את צוקרברג.

 

21:31 - מארק צוקרברג הגיע לאולם חנוט בחליפה - מראה מאוד יוצא דופן למנכ"ל פייסבוק שלרוב מעדיף לבוש יומיומי יותר, למשל החולצה המפורסמת עם הקפוצ'ון. הוא מתיישב במקומו בעוד עשרות צלמים מקיפים אותו רגע לפני שיפנו את השטח לתחילת השימוע.

 

 

מארק צוקרברג בסנאט מארק צוקרברג בסנאט

 

21:30 - הסנטורים מתחילים למלא את האולם. ביניהם: הסנטור הרפובליקני טד קרוז. לקרוז אינטרס אישי בפרשה - במהלך הפריימריז במפלגה הרפובליקנית הוא נעזר בשירותיה של קיימברידג' אנליטיקה, כאשר גם המידע שהיא סיפקה לו היה מבוסס על מידע אישי שהגיע מפייסבוק.

 

21:20 - האולם בסנאט שבו ייערך השימוע מוכן לרגע האמת ועמוס בצופים, צלמים ועיתונאים. המושבים הריקים היחידים: אלו של הסנאטורים והכיסא ששמור לצוקרברג. כולם מחכים בדריכות לתחילת השימוע.

 

 

מפגינים נגד פייסבוק מחוץ לבניין הקונגרס מפגינים נגד פייסבוק מחוץ לבניין הקונגרס צילום: איי פי

 

20:55 - פרטיהם של כ-47 אלף משתמשי פייסבוק ישראלים דלפו לחברת קיימברידג' אנליטיקה - כך נמסר הערב מפייסבוק ישראל. לדברי הרשת החברתית, לאחר בדיקה יסודית ומקיפה שערכה החברה התברר שרק 28 ישראלים התקינו את האפליקציה ששימשה להעברת המידע האישי. מכיוון שהאפליקציה העבירה גם מידע אישי ופעילות של חברים, מספר הנפגעים גבוה הרבה יותר ועומד לדברי פייסבוק על 47,014 איש.

 

20:05 - רגע האמת של מארק צוקרברג: מייסד ומנכ"ל פייסבוק יעיד הערב, החל מ-21:15 בערך, בפני הסנאט על פעילותה של פייסבוק בפרשת קיימברידג' אנליטיקה.

 

את עדותו צפוי צוקרברג לפתוח בהערות מוכנות מראש שכבר פורסמו אתמול, ובראשן האמירה שליוותה כל התבטאות ציבורית של צוקרברג בימים האחרונים: "אני אחראי למה שקרה, ואני מצטער". לא היתה לנו ראייה נרחבת מספיק של האחריות המוטלת עלינו, וזו הייתה טעות גדולה", צפוי צוקרברג להגיד. "זו היתה טעות שלי, ואני מצטער. פייסבוק לא עשתה מספיק כדי למנוע שימוש לרעה בכלים שברשותה. פייסבוק עשתה טעויות בכל הטיפול שלה בפייק ניוז, במעורבות זרה בבחירות, בליבוי שנאה ובפגיעה בפרטיות".

 

הפרשה התפוצצה לפני קרוב לחודש, כשהניו יורק טיימס חשף שחברת המחקר קיימברידג' אנליטיקה השתמשה במידע על 50 מיליון משתמשי פייסבוק (לאחרונה הודתה פייסבוק שמדובר במידע על כ־87 מיליון משתמשים), שהשיגה בדרכים מפוקפקות. החברה השתמשה במידע כדי לבנות פרופילים פסיכולוגיים מדויקים של משתמשים ובהמשך השתמשה במידע כדי לסייע לקמפיין הבחירות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ במדיה החברתית, במטרה להפעיל מניפולציות על מצביעים פוטנציאליים לטובת טראמפ, או נגד הצבעה בכלל במקרה שמדובר היה בתומכי קלינטון. אמנם אין אפשרות לכמת מדעית את מידת ההשפעה שהיתה לפעילות זו על תוצאות הבחירות, אך לפי הערכות, היא היתה בין הגורמים המרכזיים שסייעו לניצחון טראמפ ב־2016.

 

 

מארק צוקרברג מארק צוקרברג צילום: Getty

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x