$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

אפל נפרדת מאינטל והמעבדים שלה, כדי להשקיע בשיפור עצמי

ענקית הטכנולוגיה האמריקאית עתידה לחסל את השותפות הוותיקה עם אינטל ולפתח בעצמה את המעבדים למחשביה האישיים. המהלך עשוי להזריק חדשנות לתחום השבבים הקריטי, שסובל מהיעדר תחרות

עומר כביר 09:2204.04.18

לחשושים על המהלך הסתובבו בעולם הטכנולוגיה כבר כמה חודשים; אנליסטים ופרשנים שמכירים את אפל ואת אופן הפעולה שלה לא הופתעו. ובכל זאת, כשבלומברג חשפה השבוע שהחל מ-2020 אפל צפויה להוציא את מעבדי אינטל ממחשבי המק שלה ולהחליף אותם במעבדים פרי פיתוחה ותכנונה, פרצה סערה. מניית אינטל סיימה את המסחר של יום שני בירידה של 6%.

 

 

קל להבין למה: אחרי הכל, מדובר באחד האירועים החשובים בעולם המחשוב בשנים האחרונות. כזה שעשוי להשפיע לא רק על עתידן של אפל ואינטל, אלא גם על החדשנות בשוק המחשוב בכלל. ובדרך, גם להפוך ישראלי אחד, ג'וני סרוג'י, למועמד מוביל לתפקיד מנכ"ל אפל.

 

מעבד אינטל. אפל רוצה משלה מעבד אינטל. אפל רוצה משלה

 

 

בשלב זה אין מידע רב על המהלך. לפי דיווח בלומברג, הפרויקט, שמכונה בשם הקוד הפנימי Kalamata, נמצא עדיין בשלבי פיתוח ראשונים. הוא זכה כבר לאישור בכירי אפל, וכנראה ייצא לפועל במהלך רב שלבי, כחלק מאסטרטגיה רחבה יותר להעביר לידי החברה שליטה על כמה שיותר שלבים במחזור החיים של מוצריה. אפל כבר עשתה זאת בהצלחה במכשירי המובייל האייפון והאייפוד, שרצים על מעבדים שעיצבה בעצמה, אף שמיוצרים בפועל בידי ספקיות כ-TSMC וסמסונג.

 

השבב שאחראי לחידושים

 

בשנים האחרונות הפכו מעבדים ושבבים למוקד החדשנות בעולם המחשוב. פריצות דרך בתחום לא קשורות כבר רק לכוח עיבוד רב יותר או לצריכת אנרגיה נמוכה יותר, אלא ליכולות חדשות משמעותיות שמשפיעות על כל האקוסיסטם. השליטה של אפל בהליך העיצוב והתכנון של מעבדיה מספק לה שליטה ישירה במפת הדרכים של המכשירים שלה והתכונות שהיא רוצה לשלב בהן, בלי תלות בגורמים חיצוניים.

 

לא פעם זה מאפשר לה להקדים את המתחרות בשנים אחדות. כך, יכולת זיהוי הפנים Face ID המשולבות באייפון X, שמקדימה משמעותית את יכולות המתחרות, מתאפשרת בעיקר הודות למערכת מצלמה חדשנית אבל גם בזכות עיצוב ייחודי במעבד שיצר "מתחם מאובטח" לצורך ביצוע הזיהוי.

 

 

מערכת זיהוי הפנים באייפון X מערכת זיהוי הפנים באייפון X צילום: רויטרס

 

 

מעבד אחר, ה-A11 Bionic שמשולב באייפון X, 8 ו-8 פלוס, כולל רשת נוירונית ייעודית שתומכת בתכונות כמו ה-Animoji - אייקוני AR מאוירים שמתחקים אחר תנועות הפנים של המשתמש - וכן יכולות בינה מלאכותית ולמידת מכונה.

 

 

 

מעבדים הם לא רק המנוע של המכשיר, הם ליבת היכולות החדשניות שלו והשפעתם ניכרת כמעט בכל פרט בחוויית המשתמש. לכן המהלך של אפל בתחום המחשבים האישיים כל כך חשוב. לא רק לה, אלא לתחום כולו. כיום שולטות שתי חברות בייצור המעבדים לכל שוק המחשבים האישיים: אינטל, שמחזיקה בכ-75% ממנו, ו-AMD.

 

זה לא שאין חדשנות בתחום, שתי החברות משיקות מדי שנה מעבדים מהירים, חזקים ויעילים יותר שמאפשרים יכולות רחבות יותר. אבל השאלה היא לא האם יש חדשנות, אלא האם יש מספיק ממנה. האם המחשבים שלנו לא אמורים להיות מסוגלים לעשות הרבה יותר משהם מסוגלים לעשות היום. זו, כנראה, אחת השאלות המרכזיות שהובילו את אפל להיכנס למהלך הנוכחי.

 

 

 

מנכ"ל אפל, טים קוק מנכ"ל אפל, טים קוק צילום: רויטרס

 

 

לאפל יש חזון ברור לאיך עולם המחשוב צריך להיראות בשנים הקרובות. החזון הזה הוא שהוביל אותה לעצב מעבדים משלה לתחום המובייל, כדי שתוכל להביא מהר יותר לשוק יכולות חדשניות בהתאם ללוח הזמנים שלה ובלי תלות במפת הדרכים של הספקיות.

 

עכשיו בחברה רוצים לעשות אותו דבר בתחום המחשבים האישיים. מעבד פרי פיתוחה של אפל יכול לאפשר לה, למשל, ליצור אינטגרציה טובה יותר בין המק לאייפון כך שיוכלו לתפקד כשני חלקים של שלם אחד, כשכל מכשיר הוא המשכו הישיר של האחר.

 

תודה על העזרה - ולהתראות

 

אפל לא יוצאת למהלך הזה כלאחר יד. החברה שייסד סטיב ג'ובס משתמשת במעבדי אינטל במחשבי המק שלה מאז 2006, והשותפות הזו היתה טובה מאוד עבורה. היא סייעה לסגור את פער האפליקציות בין מק לווינדוס, ובעיקר סייעה למחשבי המק להפוך להצלחה דווקא בעידן שבו מכירות המחשבים האישיים בירידה. מעבדי אינטל סייעו להפוך את אפל משחקנית זניחה בשוק ליצרנית המחשבים האישיים הרביעית בגודלה בעולם.

 

 

 

אבל השותפות הזו, סבורים עתה באפל, מיצתה את עצמה והגיעה לסוף דרכה. כעת יש לאפל מספיק יכולות לתפוס פיקוד על ליבת המחשבים האישיים שלה (בתחום המודמים החברות דווקא מהדקות את היחסים). זו צפויה להיות דרך רצופת קשיים ולא מעט סכנות, שהעיקרית בהן היא שהתוצר הסופי יהיה כל כך עלוב שהוא ייכשל בשווקים או יאלץ את אפל לבטל את הפרויקט. אבל בחברה סבורים שהיתרונות הרבים גוברים על הסכנות האפשריות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x