$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פייסבוק מדלגת ממוקש למוקש

הנהלת הרשת החברתית ממשיכה לספור כאבי ראש מאז נחשפה פרשת קיימברידג' אנליטיקה, התאונות הקטלניות בהן היו מעורבים כלי רכב אוטונומיים מציבים את עתיד הקטגוריה בסימן שאלה, וול סטריט מוותרת על בלוקצ'יין ומיקרוסופט יוצאת לחנך את הגיימרים

יוסי גורביץ 16:4828.03.18
ממוקש למוקש

 

בעוד פייסבוק מנסה להתחמק מפרשת קיימברידג' אנלטיקה, הצליחה לעצבן משתמשים בדרך אחרת: הם גילו שהיא אספה את הודעות ה-SMS ועקבה אחרי שיחות הטלפון שלהם. החברה ניסתה לטעון שהמשתמשים יכולים להאשים את עצמם, כי הם הסכימו בהיסח הדעת לכך כי פייסבוק הסתירה את כפתור ה"התחרפנתם? בחיים לא" בארון מים שעליו הכיתוב "זהירות, נמר" והציגה להם רק את האופציה "כן, בבקשה, אפשר עוד?". המשתמשים לא קנו את זה, ומאחר ויש אמריקאים בסיפור, כבר הוגשה התביעה הראשונה.

  

פייסבוק טענה שהיא לא אוספת את התוכן של המסרונים עצמם, אבל קצת קשה להאמין לה בימינו. בנוסף, קיימת תיאוריית קונספירציה נפוצה למדי לפיה פייסבוק מאזינה לשיחות שלנו דרך המיקרופון וכך ממקדת את הפרסום (זה לא נכון והנה ההסבר) - אך עניין איסוף הודעות ה-SMS רק חיזק את התיאוריה והלחיץ אף יותר את הלחוצים. מי שרוצה למנוע מפייסבוק מלנטר את הודעות ה-SMS ורשימות אנשי הקשר שלו, מוזמן להציץ במדריך הזה.

 

ימים רעים עוברים על הנהלת הרשת החברתית פייסבוק ימים רעים עוברים על הנהלת הרשת החברתית פייסבוק צילום: משאטרסטוק

 

  

ואם זה לא היה מספיק, נציב הפרטיות של ניו זילנד הודיע שפייסבוק מפרה את חוקי הפרטיות של המדינה, וציין שכאשר המשרד שלו הגיש לה צו שדורש ממנה למסור אילו פרטים של משתמשים היא מחזיקה, פייסבוק השיבה שהיא לא כפופה לחוקי הפרטיות של ניו זילנד ושהיא מסרבת למסור את המידע. בחוצפה נדירה, טענה החברה שהיא לא צייתה לצו משום שהוא היה פוגע בפרטיות של המשתמשים. בתגובה, פרסם הנציב את כל הסיפור, הודיע שהוא מוחק את חשבון הפייסבוק שלו, ורמז שהוא ישקול להמשיך את המאבק באמצעים משפטיים. כרגע, החוק הניו זילנדי לא מאפשר לו דרכי פעולה אחרות אם פייסבוק נצמדת לסירובה.

  

זהירות, ערפל לפניך

 

השנים האחרונות היו רוויות אופטימיות ביחס לעתידן של מכוניות אוטונומיות, ודיברו על כך שהן יהיו על הכבישים בקרוב. זה כנראה לא הולך לקרות: התאונה של אובר באריזונה ותאונה של רכב טסלה על כביש 101 - שתיהן קטלניות - שינו משמעותית את דעת הקהל.

 

זה היה צפוי למדי: בשלב מסוים, רכב עצמוני היה מבצע תאונה קטלנית. בני אדם עושים כאלה כל דקה בערך. ואף על פי כן, לבני אדם יש פחד קמאי ממכונות עם רשיון להרוג, והמכונה הקטלנית ביותר הידועה לאדם היא מכונית.

 

 

המכונית האוטונומית של אובר, בבדיקה לאחר התאונה המכונית האוטונומית של אובר, בבדיקה לאחר התאונה צילום: רויטרס

 

 

בעקבות התאונה של אובר, הודיעה החברה שהיא לא תבקש שוב רשיון למכוניות עצמוניות בקליפורניה - משום שהתאונה נבחנת על ידי חוקרים פדרליים. הרשיון של אובר בקליפורניה יפוג בסוף השבוע. אתמול (ג') אסר מושל אריזונה על אובר לבצע ניסויים ברכב עצמוני במדינתו "עד להודעה חדשה". בקליפורניה, אגב, ערכה אובר את הניסויים שלה גם מבלי שהיה לה רשיון, ואנשים שמו לב לכך אחרי שרכב שלה חצה באור אדום וכמעט סידר שם למישהו ארון ופרחים.

 

החקירה במקרה של אובר מתמקדת כעת בשאלה מדוע בחרה החברה להסיר כמה מהחיישנים של הרכב שלה, בהשוואה לדגמים קודמים שלה-עצמה ולדגמים של מתחרותיה. הרכבים החדשים של אובר מצוידים במערכת לידאר אחת בלבד, שמוצבת על הגג; דגמים קודמים הכילו ארבעה מערכות לידאר. מומחים אומרים שרכב עצמוני מתפקד, כמו זה של חברות אחרות, היה מזהה את הולכת הרגל ובולם בזמן.

  

אבל הבעיה לא נגמרת באובר. אנווידיה השעתה את הניסויים בפלטפורמת הנהיגה האוטונומית שלה, עד שיתברר מה התוצאות של החקירה במקרה התאונה של אובר. כך עשתה גם טויוטה. אבל מעבר לאובר, הבעיה הרצינית ביותר היא של טסלה; ביום ו' האחרון התרחשה תאונה קטלנית של אחד מכלי הרכב שלה בכביש 101. רשות הבטיחות בדרכים של ארה"ב הודיעה רשמית על חקירת התאונה, ספציפית כדי לברר האם מערכת הנהיגה העצמונית של הרכב היתה מעורבת. הנהג התנגש בגדר ההפרדה והמכונית התלקחה. הנהג מת מפצעיו והכביש נחסם לכמה שעות עקב חשש שהסוללה של רכב הטסלה נחשפה ועשויה להרעיל את האזור.

  

השילוב של כמה תאונות כאלה תוך זמן קצר, למרות שהוא מגיע אחרי שנים כמעט נטולות תאונות (ואלו, כמעט בלי יוצא מן הכלל, באשמת נהג אנושי), צפוי להטיל צל כבד על עתידה של המכונית העצמונית.

 

אז מה אמרתם שעושים עם זה?

 

לפני כשנה וחצי היו דיווחים נלהבים על כך שוול סטריט משקיעה עניין רב בבלוקצ'יין. אף משקיע שעיניו בראשו לא היה מטריח עצמו במבט שני על ביטקוין, אבל הטכנולוגיה שמאחוריו - הו! פה בטח יש פוטנציאל!

 

או שלא; שורה של פרויקטי בלוקצ'יין שנבחנו על ידי חברות וול סטריט נסגרו לאחרונה. הסיבה פשוטה למדי: תשתיות בלוקצ'יין לא מציעות שום יתרון על המערכת הפיננסית הקיימת שעובדת לא רע, לפחות מהצד הטכני.
מי צריך את הבלוקים האלה? מי צריך את הבלוקים האלה?

 

 

לבלוקצ'יין יש יתרון מובהק אחד, אם אתה פרנואיד: אין שום פיקוח על טרנסאקציות שמבוצעות בהפרדת המידע לבלוקים, אין שום גוף גדול שיכול לקבוע ולנהל דברים מלמעלה. שזה נחמד, אם אתה לוקה בליברטריאניות, אבל לא שימושי לאף אחד אחר. הסיבה פשוטה: אם מחר מישהו גונב את כרטיס האשראי שלך וחוגג עליו, יש לך ביטוח. אם מחר מישהו גונב את סיסמת המטבע הדיגיטלי שלך, אין אף אחד שיכול לומר לספר הרישום: "לא, זו עסקה בלתי חוקית, זה לא קרה" ומה לעשות, חברות בנקאיות צריכות להיות מסוגלות לתקן טעויות.

 

קצרצרים

 

1. פיירפוקס כאן בשבילך: מוזילה, יצרנית הדפדפן העצמאי, הודיעה על תוסף חדש שהמטרה שלו הוא להרחיק את המרגלים של פייסבוק. מוזילה לא יכולה למנוע מפייסבוק לאסוף עליך מידע כשאתה באתר שלה, אבל בכל פעם שאתה עוזב את משחטת הפרטיות התוסף ימנע ממנה לעקוב אחריך ברשת. הריגול הזה קריטי מבחינתה, משום שהוא מאפשר לה להצליב את המידע שיש לה על המשתמש ובין הפעילות שהוא עושה ברשת מבלי לדווח לה.  

 

דפדפן פיירפוקס של מוזילה דפדפן פיירפוקס של מוזילה צילום: אתר מוזילה

 

 

2. בנוסף לשאר הצרות שלה, פייסבוק חטפה תביעה יצוגית על כך שהיא מאפשרת אפליה בדיור במודעות שמפורסמות אצלה. למרות טענות חוזרות ונשנות על כך שהפסיקה עם הנוהג הבלתי חוקי הזה לפני כשנה וחצי, בדיקה חוזרת העלתה שמודעות אפליה עדיין נמכרות ברשת החברתית. ארגונים שמייצגים נשים, אמהות חד הוריות ויוצאי צבא תובעים כעת את פייסבוק על אפליה נגדם, אפליה שהיא הרוויחה ממנה יפה. נעדכן.

  

3. הודו אוסרת על גוגל להפעיל את שירותי המיפוי והצילום של גוגל סטריט וויו בשטחה. גוגל הגישה בקשה לכך לפני שלוש שנים, והביורוקרטיה ההודית הידועה עשתה את שלה. הממשלה לא נימקה את ההחלטה, אבל נרמז שמדובר בשיקולי ביטחון: משרד ההגנה הביע התנגדויות באוקטובר האחרון. המשמעות המתבקשת היא שלא יהיו רכבים אוטונומיים של גוגל בהודו בעתיד הנראה לעין.

  

4. מכה ל-FBI במלחמת ההצפנה: זוכרים את פרשת האייפון מסן ברנרדינו, שהנהלת הסוכנות הוציאה צו לאפל כדי שתפרוץ אותו? ובכן, מסתבר שהבולשת לא טרחה להודיע לתובעים שהיא לא מיצתה את ההליכים לפני הבקשה. היא הפעילה האקרים חיצוניים שהצליחו בסופו של דבר לפרוץ את המכשיר, ולמרות שהיא ידעה שהם על סף הצלחה, היא בכל זאת הגישה את צו החיפוש. או, במילים אחרות: ניסתה להשיג ניצחון משפטי בעל תוקף הצהרתי בתיק שהיא יכלה לפתור בכוחות עצמה.

  

 

 

5. למיקרוסופט נמאס מהטרולים שהורסים את חוויית המשחק לאנשים אחרים בפלטפורמת האקסבוקס שלה, ועל כן החל ממאי תדרוש מאנשים להקפיד על שפה ראויה כלפי שחקנים אחרים. יש להניח שבחודשים הקרובים המודרטורים של מיקרוסופט יהיו עמוסים בערימות של טרולים שיצווחו שנפגעה זכותם המולדת להרוס את ההנאה של אנשים אחרים. השינוי נראה מינורי יחסית, אבל הוא צעד קטן בדרך לתירבות השטחים שפעם היו מערב פרוע ברשת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x