$
חדשות טכנולוגיה

מבוכה בוושינגטון: טראמפ שכר חברה שגנבה מידע אישי מ-50 מיליון איש

חברת קיימברידג' אנליטיקס השתמשה במידע פרטי כדי להציף תוכן במהלך בחירות 2016, במטרה להשפיע ישירות על דפוסי ההצבעה. מנכ"ל החברה - שלה קשר רוסי - התפאר בכך שהצליח לגרום למנוע מתומכי קלינטון מללכת לקלפיות

יואב סטולר 13:1418.03.18
דונלד טראמפ שכר חברה שהשתמשה במידע שאספה ללא אישור מכ-50 מיליון משתמשי פייסבוק במהלך קמפיין הבחירות של 2016. על פי הדיווח בניו יורק טיימס, חברת קיימברידג' אנליטיקס, שעומדת מאחורי הפרשה מחזיקה בתואר המפוקפק של דליפת המידע המשמעותית ביותר מפייסבוק שנחשפה עד כה.

 

 

המידע הפרטי של המשתמשים שימש את החברה לפיתוח תוכנה שמטרתה לא היה רק לפצח את הפרופיל הפוליטי של כל אדם, אלא אף להבין כיצד להשפיע ואף לשנות אותו לטובת לקוחותיה.

 

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ צילום: איי אף פי

 

 

פייסבוק הודיעה על השהיית השת"פ עם חברת המחקר האינטרנטית שבסיסה באנגליה, לאחר שזו קיבלה את המידע החשאי אודות גולשים ברשת החברתית באופן פסול, החזיקה בו והשתמשה בו לתועולות לקוחותיה. בתוך כך, השהתה פייסבוק גם את החשבון של אחד מעובדי קיימברידג' אנליטיקס - זה שחשף את הסיפור מול הניו יורק טיימס.

 

על פי החשיפה, את המאגר העצום של המידע האישי של 50 מיליון הפרופילים קבלה קיימברידג' אנליטיקס מפעילות שאושרה על ידי פייסבוק, אבל אך ורק עבור מחקר אקדמי. ד"ר אלכסנדר קוגן, איש סגל באוניברסיטת קיימברידג' פעל במסגרת מחקר לניתוח פרופילים אישיים באמצעות מידע פרטי ברשת החברתית ולכן אושר לו להפעיל אפליקציה בה אסף את המידע.

 

ד"ר קוגן היה מחויב למחוק את המידע שהנוגש לו במסגרת הורדת האפליקציה – שחשף את הפעילות והרשומות הפרטיות של מורידי האפליקציה וחבריהם בפייסבוק. עם זאת, קוגן שיקר לפייסבוק בדבר מחיקת הנתונים ובמקום מכר את המידע לחברה דרך חברת בת שהקים. כל זאת נעשה ללא ידיעתה של פייסבוק ובניגוד ברור למדיניותה. לימים התגלה כי קוגן החליף בינתיים את שמו וכיום נקרא אלכסנדר ספקטר. בנוסף לכך, התברר שבמקביל לפעילותו פעל גם באוניברסיטת סנט פטרסבורג וזכה למימון רוסי מהקרמלין בעבור מחקרים פסיכולוגיים שערך, גם הם על משתמשי רשת הפייסבוק.

 

 

ולדימיר פוטין ולדימיר פוטין צילום: איי אף פי

 

 

החברה הבריטית צברה לעצמה מוניטין רע מאוד עוד לפני חשיפת הקשר הנ"ל; את דמותה המפוקפקת תפסה החברה בעיקר במערכות הפוליטיות האחרונות בארצות הברית ובבריטניה בעת משאל עם בנושא הברקזיט. דימוי של זו הפועלת בקור רוח כשהיא מפרה את פרטיותם של מתשמשי הרשתות החברתיות ומנצלת את אלו לצרכיה.

 

המצביעים של קלינטון נשארו בבית

 

לצידה של קיימברידג' אנליטיקס יש גורמים בוושינגטון שמפנים ביקורת קשה במיוחד כלפי פייסבוק עצמה, בטענהה שהיא שחייבת לספק הסברים על שלא עשתה די כדי להגן על הציבור. החברה שמחזיקה ברשומות אינסופיות של מידע משתמשים היתה צריכה לוודא למי היא מנגישה אותו ולפקח על כך.

 

המוצר המרכזי של קיימברידג' אנליטיקס, שבהנהלתו של אלכסנדר ניקס, הוא יכולות ה"מיקרו טרגטינג". על פי המודל שפיתחו החברה מציעה שירות מסרים משתנים לפי פלחים ספציפים וממוקדים מאוד באוכלוסייה, כדי לתפור את המסר בדיוק לעמדתם של קהלי היעד השונים. קהלים אלו תוייגו לפי פרופילים מדוקדקים המתבססים על תפיסותיהם.

 

 

הילארי קלינטון הילארי קלינטון צילום: רויטרס

 

 

ב-2016 התפאר ניקס כיצד הצליחה החברה בניהולו להשתמש בעמדות, החששות, הרצונות והפחדים של מיליוני המצביעים האמריקאים, בעזרת המידע שניתחו מהפייסבוק ושירותים אחרים, לחשיפת האזרחי ארצות הברית למסרים המדויקים שישחקו לטובת המועמד הרפובליקני כשכל אחד קיבל מסר אחר (גישת "הפרד ומשול" קלאסית). בין ההישגים בהם התרברב המנכ"ל היה השארת בוחרים פוטנציאליים של הילרי קלינטון בביתם, כך שלא יצאו להצביע.

 

 

 

לדברי הניו יורק טיימס, שקיבל מסמכים מפלילים אודות הפעילות המפוקפקת של החברה בדבר השגת הנתונים האישיים, סטיב באנון עצמו נקשר בחברה ואף כיהן בה כסגן נשיא. קיימברידג' אנליטיקס התקשרה עם באנון עוד כשהיה בתפקידו כעורך אתר ברייטבארט, המחזיק בקו ימין קיצוני, שלאחריו מונה ליועצו הבכיר של הנשיא הנבחר טראמפ. אדם מוכר נוסף בקרב הרפובליקנים ששמו נקשר בחברה ואף השקיעה בה כ-15 מיליון דולר הוא התורם הרפובליקני רוברט מרסר, שמחזיק בקשרים רבים במפלגה ובעברו היה מדען מוביל ב-IBM .
בטל שלח
    לכל התגובות
    x