$
חדשות טכנולוגיה

מהפכת רשתות הדור ה-5 הפכה למלחמה טכנולוגית בין סין וארה"ב

בעוד ענקיות כקוואלקום מפתחות את התשתיות לתקן התקשורת החדש, שיהיה כה מהיר שיוכל להחליף את חיבור האינטרנט הביתי, מנסות המעצמות להקדים זו את זו במירוץ לדור החמישי. מה אפשר יהיה לעשות עם רשתות 5G?

רפאל קאהאן 08:0010.03.18

טכנולוגיות התקשורת בדור חמישי הן הדבר הכי חם בקרב רבות מחברות הטכנולוגיה, ששועטות לעבר פיתוחים חדשים בתחום - הן ברמת התשתית והן ברמת השירותים המתאימים.

 

 

רשתות 5G הן שדרוג עצום על פני רשתות הדור הרביעי: אם כיום מסוגלות הרשתות להעביר דאטה במהירות של 100 מגה-ביט בשנייה (ובישראל, פחות מכך ברוב המקרים), רשתות הדור הבא יאפשרו מהירות של 20 גיגה-ביט בשנייה.  

 

מה יאפשר הדור החמישי? מה יאפשר הדור החמישי? צילום: שאטרסטוק

 

 

מה אפשר לעשות עם זה? המון: מפריסה המונית של מכוניות אוטונומיות, דרך רחפנים שמשדרים כל הזמן ויישומי מציאות מוגברת ועד כלי אינטרנט הדברים, בתים חכמים, ערים חכמות ויישומים שונים שעד היום הצריכו מחשב חזק ותוכנה מיוחדת - ויוכלו לעבוד בתור שירותים בענן. למשל, אפשר יהיה לבצע סטרימינג של משחקי מחשב תובעניים, להוזיל שימוש בתוכנות מקצועיות יקרות, לשתף קבצים עצומים בקליק ועוד.

 

הטכנולוגיות שמרכיבות את תקן הדור החמישי נחלקות לשלוש: הראשונה מיועדת לתקשורת מהירה, השנייה לתקשורת יציבה ואחת והשלישית לצמצום השיהוי (latency) , כלומר זמן ההמתנה שבין שליחה וקבלה של מידע מהמשתמש לרשת.

 

משחקי מובייל? סטרימינג במקום הורדת קבצים משחקי מובייל? סטרימינג במקום הורדת קבצים צילום: רפאל קאהאן

 

 

כיום הטכנולוגיות המתקדמות ביותר מאפשרות לקבל רוחב פס של כ-1 גיגה-ביט לשנייה בחיבור רגיל דרך סיבים אופטיים. אמנם ניתן לספק מהירויות גבוהות יותר בחיבורים ייעודיים, אך אלה עולים הרבה כסף ולא מיועדים לציבור הרחב. בישראל מהירות של 1 גיגה-ביט מסופקת כיום רק בתשתית של אנלימיטד, חברת תשתיות האינטרנט של חברת החשמל, אך אלה נדירים מאוד ודורשים פריסה של סיבים עד הבית.

 

אחד מיתרונות רשתות הדור החמישי הוא בביטול התלות בפריסת תשתית סיבים אופטיים יקרה; כל מה שנדרש הוא אנטנה סלולרית. דמיינו לעצמכם שתוכלו לוותר על חיבור האינטרנט הביתי ושימוש רק בחיבור הסלולרי לכל צרכי התקשורת שלכם. זה פוטנציאל גדול, שבמלחמה עליו מעורבים כוחות גדולים.

 

אנטנת סלולר. סיבים? מי צריך סיבים? אנטנת סלולר. סיבים? מי צריך סיבים? צילום: shutterstock

 

 

לאחרונה התגלתה המלחמה המסחרית בין סין וארה"ב בתחום רשתות ה-5G. ארה"ב מונעת מחברת התקשורת החזקה בסין, וואווי, דריסת רגל בשוק המקומי בטענה שמוצריה מכילים רכיבי ריגול מסתוריים. מצד שני, סין מפעילה ניסיונות השתלטות על חברות טכנולוגיה אמריקאיות ובכללן קוואלקום. רק השבוע נודע שמשרד האוצר האמריקאי מנסה בכל כוחו לבלום את רכישת האחרונה בידי ברודקום שמוחזקת בידי איש עסקים סינגפורי - אך שלדעת האמריקאים עובד במקביל גם עבור הסינים.

 

קוואלקום, אינטל, נוקיה ואריקסון הם ארבעת השמות החזקים בתחום התקשורת בעולם המערבי. וואוי ו-ZTE הן המקבילות הסיניות שלהן. וואווי נחשבת כיום האויב מספר אחת של ארה"ב במאבק על השליטה בדור החמישי. החברה השקיעה כ-600 מיליון דולר מאז 2009 בפיתוח הדור החמישי והתחייבה להשקיע 800 מיליון דולר נוספים השנה להשלמת המחקר והפיתוח שלה בתחום. גם החברות האמריקאיות לא בוחלות בהשקעות עצומות ולאחרונה אף העלו בכירים בממשל הצעה לסבסד את המו''פ והקמת התשתית לדור החמישי בארה"ב. מדובר בצעד חריג עבור ממשל בעל מדיניות קפיטליסטית-שמרנית כפי שמוביל אותו דונלד טראמפ, דוגמה לעד כמה מדובר בטכנולוגיה חשובה לשליטה העולמית בעתיד הקרוב.

 

 

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ צילום: גטי אימג'ס

 

 

קוואלקום הדגימה בפני "כלכליסט" את הפיתוחים האחרונים שלה בתחום בתערוכת המובייל של ברצלונה, פיתוחים שממחישים את היקף ההשפעה שיהיו לטכנולוגיות האלה על חיי היומיום של כולנו. הרכב האוטונומי יתבסס רובו ככולו על היכולת לשלוט בו מרחוק במהירות בתנאי תחבורה משתנים. המציאות המדומה דורשת העברה מסיבית של מידע במהירות רבה כדי ניתן יהיה להשתמש בה ללא השפעות לוואי - אלה נגרמות בגלל השיהוי בין התזוזה של המשתמש לבין הקרנת התגובה בעולם הווירטואלי בו הוא נמצא - והדור החמישי הוא התרופה לכך. יתרה מכך, החיבור של הבית החכם לאינטרנט יצריך רוחב פס גדול כדי שניתן יהיה לשלוט מרחוק על שלל ההתקנים השונים שיכללו בו, ואת זה רק הרשתות המהירות החדשות יוכל לספק ביעילות.

 

מהיישומים הבולטים של רשתות 5G: רכב אוטונומי מהיישומים הבולטים של רשתות 5G: רכב אוטונומי צילום: רפאל קאהאן

 

  

התוצאה היא שלמרות שלוח הזמנים המקובל כיום מציין את 2020 כתאריך היעד להשקה מסחרית של השירות, הסיכוי לכך די קלוש. למעשה על פי הערכות ייקח עוד כמה שנים עד שניתן יהיה לקבל מהירות של 20 גיגה-ביט לסמארטפון או לבית. מנכ"ל ג'וניפר, רמי רחים, אף הצהיר השבוע שלדעתו הדור הרביעי עוד ימשיך להוות את הבסיס לתקשורת הסלולרית לזמן רב למרות שנמנע מלהעריך מתי יוחלף.

 

 

 

שלא כמו הדור הרביעי שבחלקו התבסס על ציוד קיים - הדור הבא ידרוש הקמה מאפס של כל תשתיות התקשורת בעולם. כל ספקיות התקשורת ייאלצו להשקיע מיליארדי דולרים בהקמה של אנטנות סלולריות שיוכלו לתמוך בו שלא לדבר על שדרוג ציוד הקצה. מדובר בבוננזה מסחרית שאף צד לא מוכן לוותר עליה בקלות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x