$
הייטק והון סיכון

חברת MeMed קיבלה מענק של 4.1 מיליון דולר ממשרד ההגנה האמריקאי

החברה מפתחת בדיקה חדשנית שמסייעת במלחמה בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. MeMed הקימה חברה בת בארה"ב שנועדה לקדם את מגעיה עם הממשלה המקומית ועם ממשלות נוספות

עומר כביר 07:0607.02.18
משרד ההגנה האמריקאי העניק ל-MeMed הישראלית מענק בסך 4.1 מיליון דולר כדי להעביר את המוצר שלה לשלב הייצור ההמוני. החברה פיתחה בדיקה חדשנית שמסייעת במלחמה בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה באמצעות אבחנה בין זיהוי נגיפי לחיידקי.

 

 

המוצר המקורי של החברה מיועד למעבדות בבתי חולים, כבר זכה לאישור רגולטורי ונמצא בשימוש בכמה בתי חולים. המענק מיועד למוצר דור ב', שניתן לשימוש במרפאות או משרדי רופא ללא צורך בשירותי מעבדה. לדברי המייסד והמנכ"ל, ד"ר ערן אדן, עד סוף השנה צפוי מוצר זה לקבל אישור רגולטורי באירופה, שיאפשר את הכנסתו לשימוש גם בישראל. במקביל, הקימה MeMed חברה בת בארה"ב, שתפעל לקידום קשרים עם הממשל האמריקאי ועם מדינות נוספות.

 

MeMed נוסדה ב-2009 על ידי אדן וד"ר כפיר עובד, שמכהן כסמנכ"ל הטכנולוגיות. הבדיקה שפיתחה החברה מסוגלת לזהות בדיוק גבוה האם זיהום בחולים עם מחלת חום הוא ממקור חיידקי או ממקור נגיפי ומספקת לרופאים מידע חשוב על סוג הטיפול שיש לתת. זיהוי מקור הזיהום מהווה כלי חשוב לרופא המטפל, ומסייע לו להחליט בדיוק גבוה האם יש צורך לתת למטופל אנטיביוטיקה. הבדיקה לא מתבססת על דגימת הגורם המזהם, אלא על התגובה של המערכת החיסונית. יתרון זה מאפשר לבצע את הבדיקה באמצעות בדיקת דם פשוטה, בלי צורך להגיע למקור הזיהום שיכול להיות קשה להגעה או לא ידוע, תוך קבלת תוצאות בתוך דקות או שעות במקום ימים.

 

מימין: ערן אדן וכפיר עובד, מייסדי החברה מימין: ערן אדן וכפיר עובד, מייסדי החברה צילום: אלעד גרשגורן

 

 

דור א' של הבדיקה דורש תפעול על ידי לבורנט מיומן והמתנה של שעתיים לקבלת תוצאות. בדיקה זו כבר נמצאת בשימוש שגרתי בבתי החולים הלל יפה ובני ציון לצד מחקרים קליניים בבתי חולים בארץ ובחו"ל. דור ב' הוא מוצר נייד, קטן ממדפסת שולחנית, שמיועד לשימוש במרפאות ונקודות טיפול. הוא פשוט לתפעול ואינו מצריך ידע מיוחד, ומסוגל לספק תוצאות בתוך 15 דקות.

 

את המענק קיבלה MeMed מתוכנית המחקר המדעי של משרד ההגנה (Congressionally Directed Medical Research Programs). "הוא יממן חלק מהעלות של העברה מפיתוח לייצור, ואת החיבור של הטכנולוגיה לענן", אמר אדן ל"כלכליסט". "יש פער בין היכולת לשים קופסה על השולחן לבין ייצור בהיקף גדול. זה מענק מאוד תחרותי, ואת ההתמודדות עליו הובילו עובדות MeMed ד"ר טניה גוטליב והמהנדסת נוגה סלמון.

 

יש למענק כמה משמעויות. ראשית, זה מחזק עם שיתוף הפעולה שלנו עם ממשלות. קיבלנו כבר יותר מ-25 מיליון דולר במענקים. שנית, זה אישור חשוב לעבודה שלנו. כדי לקבל את המענק עברנו הליכי בדיקת נאותות על בסיס חופשי מצד נציגים של משרד ההגנה. והכי חשוב, זה סולל את הדרך לעסקאות עתידיות בהקפים גדולים".

 

כדי לקדם עסקאות אלו, הקימה החברה לפני כשבועיים חברה בת בארה"ב, MeMed US. "המטרה שלה היא להעצים את המגעים מול ממשלות בכל בעולם", אמר אדן. "היא תתמקד במסחור, וניהול מגעים ומערכות יחסית מול הממשל הפרדלי בארה"ב וממשלות אחרות. אנחנו מתכוונים לעבות את הפעילות של החברה בת עם הזמן".

 

עובד הוסיף שבחברה עובדים על הרחבת יכולות מוצר דור ב' מעבר לבדיקה שמזהה את סוג הזיהום. "זו פלטפורמה שמאפשרת לעשות מדידות שעד היום לא ניתן היה לעושת ליד מיטת המטופל, רמות הדיוק והניתוח מאפשרות לבדוק כל מיני חלבונים שהיה קשה לבודק מחוץ למעבדת בית חולים", אמר. "זה פותח בפנינו שתי אפשרויות עיקריות: הראשונה, לקחת סמנים שרופאים משתשמי בהם כיום בצורה שגרתית אבל קשה למדוד מחוץ למעבדה ולהנגיש למקומות הרבה יותר רחבים בתחום הרפואה. למשל, חלבון בשם טרופונין, שמשמש לקבוע האם למטופל יש אירוע לבבי. זו בדיקה מוכרת שלא הונגשה מחוץ למעבדות מרכזיות. יש אפשרות לעשות את זה עם דור ב' שלנו. 

 

ההזדמנות השנייה, הגדולה יותר, היא קו מוצרים שלנו שמתבסס על תגובת מערכת החיסון. כל מחלה שבה יש למערכת החיסון תגובה שונה שמאפשרת אבחנה מבדלת היא פוטנציאל מבחינתו. העקרון אותו עקרון: לשאול את מערכת החיסון ולסייע לרופע לעשות אבחנה נכונה מהר יותר".

 

המענק הנוכחי מצטרף ל-9.2 מיליון דולר שקיבלה החברה בשנה שעברה מהסוכנות להפחתת איומים של משרד ההגנה, ולמענקים ופרסים בסך יותר מ-11 מיליון דולר מהאיחוד האירופי. לצד מענקים אלו גייסה החברה עד עתה 30 מיליון דולר ממשקיעים דוגמת המיליארדר לי קא שינג, עו"ד חנינא ברנדס ומייסד סקייפ יאן טלין, ומהקרנות Social Plus Capital ו-WPI.

 

 

 

עד כה השלימה ופרסמה החברה שלושה ניסויים קליניים רחבי היקף, שניים מהם הובלו באופן עצמאי על ידי מדענים חיצוניים. הניסויים פורסמו בכתבי העת המדעיים הנחשבים בתחום: Pediatrics, כתב העת הרשמי של האגודה האמריקאית לרפואת ילדים, Lancet Infectious Diseases ו-Plos One.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x