$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אל תחפשו תשובות בגוגל, גם היא כבר לא יודעת מה נכון

אלגוריתם גוגל יתחיל להציג בתוצאות החיפוש דעות שונות - מה שיסייע למפיצי שקרים ודיסאינפורמציה, מטבע ה-Tether מתגלה כהונאה, חוק המעקב הממשלתי בבריטניה שוב הוגדר כבלתי חוקי ולארה"ב יש בעיות GPS

יוסי גורביץ 13:4231.01.18
תראו, זה לא פשוט

 

כשגוגל יצאה לדרך, לפני 20 שנים כמעט, המטרה שלה היתה שאפתנית אך פשוטה: לאנדקס את הידע האנושי ולהציג למשתמש את התשובה המדויקת ביותר האפשרית לשאלה שלו, בהסתמך על סך הידע הזה.

 

בתחילת העשור עשתה שינוי חשוב: תוצאות החיפוש הותאמו למשתמש. אם עד לאותו הרגע, כל תוצאת חיפוש בגוגל לאותו המושג העלתה אותן תוצאות, מעתה גוגל למדה את המשתמש והציגה לו את התוצאות הטובות ביותר עבורו. מצד אחד, המשתמשים הרוויחו - לעתים, הרוויחו הרבה; גוגל יכולה לדעת, למשל, כשאתה מחפש מסלול מסוים מאיפה אתה צפוי להתחיל אותו - אבל מצד שני, נוצר פילוג. שני משתמשים לא ראו יותר את הרשת באותה הצורה. כעת מגיע שינוי פרדיגמה נוסף, הפעם גם מסוכן.

 

מחפשים בגוגל? התשובות יהפכו לפחות ברורות מחפשים בגוגל? התשובות יהפכו לפחות ברורות

 

 

בשנים האחרונות, גוגל מציעה לצד תוצאת החיפוש הבולטת שלה תקציר, snippet. אם תגגלו "ג'ורג' אורוול", בצד ימין של הדף של גוגל יגיע תקציר שיציין ששמו האמיתי הוא אריק ארתור בלייר, את שנות חייו, תמונה איקונית, וכמה ציטוטים חשובים. הבעיה היא שהתקצירים האלה סיבכו את גוגל משמעותית בשנים האחרונות: נהיה קל להטות את תוצאות החיפוש שלה. החברה נפלה לשלל בורות, בין השאר כאשר התגלה שחיפוש אחרי מושגים שקשורים לשואה מביא לאתרים של הכחשת שואה.

 

זו היתה תוצאה אלגוריתם גוגל, שנשען על חוכמת ההמונים: אם מספיק אנשים מקליקים על תוצאה נכונה, זו התוצאה הנכונה. רק שלעתים ההמונים לא חכמים אלא ערמומיים וזדוניים. מי שאירגן מספיק מכחישי שואה שיקליקו על תוצאה, יגרום לה לצוף.

 

כעת אומרת גוגל שהיא תשנה את הצורה שבה תקצירים עובדים: לחלק מהשאלות יהיה לא תקציר אחד אלא כמה, כי ההנחה היא שהם יכולים כולם לשרת את המשתמש. הדוגמא שהיא הביאה היתה השאלה "האם לטאות הן חיות מחמד טובות". במקום לתת את התשובה הנכונה, שהיא כמובן "אמא'לה, לטאה", גוגל מצטטת את התשובה המוצלחת ביותר בשאלה האם לטאות ראויות לבוא בחברת בני אדם. אבל, אומרים בחברה, כשחושבים על זה גם התוצאה לשאלה "האם לטאות הן חיות מחמד גרועות" היא תשובה רלוונטית: אם אתה מתלבט בשאלה האם לקנות את האיגואנה האדישה או את הנחש המצחקק, יש תועלת בתשובה "ברח כל עוד נשמתך באפך".

 

ואני מניח שכל זמן שזה קשור ללטאות זה יכול לעבוד. ספק אם זה יהיה מועיל, למשל, בשאלות מדעיות. האם יש אמת בבריאתנות? לא, אבל אם גוגל תציע כמה תשובות בנושא, היא תסתבך. האם בני אדם תורמים להתחממות הגלובלית? כן, אבל מה יקרה אם גוגל תציע כמה אלטרנטיבות? וזה רק מדע. מה יקרה כשניכנס להיסטוריה או דת? למי שייכת קשמיר, הודו או פקיסטן? האם תושבי טרנסילווניה הם רומנים או הונגרים? מי אשם בפתיחת מלחמת העולם הראשונה?

 

רק לאחרונה הסתבכה גוגל עם השאלה "מיהו ישוע הנוצרי": האם היא תציג את האופציה "בן האלוהים שיגאל את כל בני האדם" הנוצרית-סטנדרטית לצד "משיח שקר" (מסורת יהודית קלאסית), יחד עם "מורה מוסרי שנצלב שלא בצדק" האוניטרי מול "משיח בעיני עצמו עם השכלה קלטית שניסה להביא את הגאולה ונכשל" של רוברט גרייבס, לצד עושה הניסים אפולוניוס מטואנה, שחסידיו הזועמים טענו שישוע הוא חיקוי זול שלו? כי אם כן, אפשר להבטיח בשלווה לחבר המנהלים של גוגל שזה יהיה כל מה שהם יעסקו בו בשנה שלאחר מכן. ואם דווקא בשאלות כאלה גוגל תתחמק מתשובה, היא תאבד הרבה מהחשיבות שלה. נעדכן.

 

אתה! כן, אתה! עם המטבע קריפטו!

 

הרגולטורים בארה"ב שלחו צווי הבאה לבורסת הקריפטו ביטפינקס ולמפעילי מטבע בשם Tether, ובו הם רוצים הסברים על הפעילות שלהם. לא ברור מה הרשויות רוצות מביטפינקס, אבל במקרה של Tether ככל הנראה מדובר בסוג של הונאה.

  

Tether הוא סוג חריג של מטבע וירטואלי. היוזמים שלו טוענים שהוא צמוד לדולר, כך שהמחיר שלו לא נע ונד כמו פוליטיקאי ממפלגת מרכז. ואולם, כדי שהמחיר אכן יהיה צמוד לדולר, ליזמים צריך להיות דולר אחד על כל Tether, כדי שהם יוכלו לרכוש אותו מהמשקיעים. הם טוענים שיש להם, אבל עד כה הם נמנעו מלספק ראיות לכך - ולפני שבוע הודתה החברה שהיא הפסיקה את קשריה עם חברת רואי החשבון שהיתה אמורה לוודא בדיוק את זה.

 

איפה הכסף, Tether? איפה הכסף, Tether? צילום: NPR

 

 

אנשים חשדנים שמו לב ש-Tether מתזמנת את היציאה של מטבעות חדשים עם קריסה של מחיר הביטקוין, ואז משתמשת בהם כדי לרכוש ביטקוין. בקיצור, חוץ מלשים שלט "זהירות, הונאה" החברה עשתה הכל. עכשיו הרשויות רוצות הסברים. אם שוכנעתם לרכוש Tether, סביר להניח שכבר עשו עליכם קופה.

 

בחדשות טובות יחסית לשחקני הקריפטו, הודיעה דרום קוריאה שהיא לא מתכוונת לאסור בקרוב על בורסות מטבעות וירטואליים, אבל היא זיהתה עבירות מטבע שבוצעו בקריפטו בשווי של כ-600 מיליון דולר. מה בדיוק היא תעשה בנושא? עוד לא ברור.

  

חוק המעקב הבריטי הוכרז כבלתי חוקי 

 

שלושה שופטים משפט לערעורים בבריטניה פסלו אתמול (ג') את חוק הריגול הפנימי המופרך של הממלכה המנוטרת, שמאפשר לכוחות המשטרה שלה לאסוף מידע על תושבי הממלכה ללא צו בית משפט. השופטים מצאו שהחוק מנוגד לחוקים האירופיים ושהמדינה לא מבטיחה הגנות ראויות למידע של המשתמשים.

 

הריגול הממשלתי נעצר, אך צפוי להימשך הריגול הממשלתי נעצר, אך צפוי להימשך צילום: shutterstock

 

 

שזה נחמד, אבל הממשלה מתכוונת להעלות את החוק להצבעה מחדש. בפעם שעברה הוא עבר בהצבעה תוך יום אחד, למרות שהממשלה עצמה העריכה שבתי המשפט יפסלו אותו. וזו לא הפעם הראשונה: בתי המשפט פסלו את חוקי המעקב של בריטניה גם ב-2015. 

 

אז בעוד פעילי זכויות האדם וחברי הפרלמנט שנלחמו נגד החוק מרוצים מהפסיקה, הם יודעים שהממשלה פשוט תנסה להעביר אותו שוב. החדשות הטובות, בערך, הן שהחוק עולה בקרוב לדיון בבית הדין האירופי לצדק, שכבר פסל כמה חוקים בעייתיים בתחום. מצד שני, בריטניה פרשה רשמית מהאיחוד האירופי. מצד שלישי, היא לא פרשה מהאמנה האירופית בתחום זכויות האדם; היא זו שיצרה אותה לאח מלחמת העולם השנייה.

 

קצרצרים

 

1. שיבושים קשים צפויים ברשת ה-GPS בדרום מערב ארה"ב בשבועות הקרובים, והם צפויים להשפיע בעיקר על טיסות. כידוע, רשת GPS היא במהותה רשת צבאית, וכעת חיל האוויר האמריקאי עורך תרגיל שנתי ענק, מה שיצריך פחות או יותר את כל המשאבים של הרשת. לחילופין, המטרה היא למשוך תשומת לב הרחק ממה שמתרחש באזור 51. התרגיל כבר החל להשתבש: מטוס אוסטרלי התפוצץ בלהבות בסוף השבוע, וחמישה אנשים נפצעו.

 

לוויין GPS לוויין GPS צילום: נאס"א

 

 

2. פייסבוק החלה לעדכן את המשתמשים האמריקאים שנחשפו לדפי תעמולה רוסים במהלך בחירות 2016. כאן אירע משהו מבדח (או עצוב, תלוי בנקודת המבט): חלק ניכר מהמשתמשים סירבו להאמין בכך שמדובר בעמודים רוסים, והאשימו את פייסבוק בכך שהיא עוסקת בצנזורה. הם טענו שזכותם להחליט במה מהם מאמינים בלי שאיזה פוליטרוק יגיד להם מה נכון ומה לא. אחרים זינקו ישירות לתיאוריית קונספירציה, וטענו שבכך שפייסבוק הסירה את העמודים היא מונעת מהם לדעת האם אלו היו דפים אמיתיים. בהתחשב בכך שהרוסים בחרו בקפידה את הנחשפים לעמודים שלהם על פי הטיה קונספירטיבית מלכתחילה, זה לא כל כך מפתיע. כמובן, אין לנו שום דרך לדעת אם העמודים שפייסבוק הסירה אכן היו עמודי תעמולה רוסית, ועד כמה היתה הבדיקה שלה בנושא מעמיקה.

  

3. אובר חוזרת לשטיק ישן שלה ומגייסת את המשתמשים למחאה. במדינת ניו סאות' וויילס שבאוסטרליה החליטו להטיל מס של דולר על שימוש במוניות ובאובר, בין השאר כדי לפצות את נהגי המוניות שהשקיעו ברשיון מונית על כניסתה של אובר לשוק. באובר טוענים שלא צריך לפצות את נהגי המוניות בכלל, והיא קוראת לנוסעים שלה למחות נגד המס. הנהגים עדיין מאוגדים, עדיין לא עובדים באובר, והיא טרם הצליחה לשבור אותם.

 

 

4. מהנדס בכיר לשעבר בפייסבוק חבר לחוקר, ויחדיו הם חיברו מסמך שמקונן על כך שפייסבוק לא עושה די הצורך כדי למנוע דיסאינפורמציה. למרבה הצער, ההצעות שלהם לא נוגעות בלב הבעיה: הם לא רוצים לגעת באלגוריתם של פייסבוק, פשוט משום שהם יודעים שהחברה לא תסכים לכך לעולם. במקום זה הם רוצים יותר שקיפות: לדעת מי פונה אליך ומאיזו סיבה. כמובן, כדי לדעת דבר כזה צריך או לקבל את דבריו של הכותב כפשוטם, או לבדוק מיהו. לפייסבוק אין עניין לעשות דבר כזה, כי זה עולה יותר מדי כסף ויעכב משמעותית את הפרסום בפייסבוק. בהתאם, החוקרים מדברים על בינה מלאכותית שתעשה את העבודה הזו. אם יש משהו שבינה מלאכותית לא תוכל לעשות בעתיד הנראה לעין הוא להבין מה בדיוק בני אדם רוצים, איפה הם רומזים, למה הם רומזים, מאיפה הם באים. המסמך הזה, ודומים מסוגו, נראים כמו ז'אנר "דופקים קופה ובוכים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x