$
אפליקציות

פרשנות

מזל טוב, זה באג: מה קורה כשאפליקציה מנהלת לך את ההריון?

עשרות נשים למדו בדרך הקשה מה קורה כשמסתמכים על אפליקציית בריאות במקום על רופא אנושי; הן נכנסו להריון כשניסו להימנע ממנו. על אף פריצות הדרך והחיסכון בזמן שמעניקות אפליקציות, לפעמים עדיף לחפש בינה טבעית ולא מלאכותית

ניצן סדן 16:4319.01.18
מאז המצאת מחשבון הכיס, אנו משתמשים במכונות כדי לעשות עבורנו חישובים - חלקם פשוטים כמו 57x14 וחלקם מורכבים, כגון המלצות סחר בורסאי ע"ב ביצועי מניות. מהפכת המובייל של העשור הקודם יצרה אצלנו תלות ביישומים; למשל, גם אנשים עם ניסיון של 30 שנה בכבישי ישראל יעדיפו להזין יעד בווייז ולא לנסוע כפי שהתרגלו. לרוב התוצאות חיוביות ומועילות, שכן בכוחן לחסוך זמן, לצמצם מרווחי טעות ולפשט פעולות; אך השבוע למדנו מה קורה כשהסיפור מסתבך.

 

 

אפליקציית Natural Cycle, שמשמשת 700 אלף נשים בארץ ובעולם לניטור מחזורי הביוץ שלהן, החלה את דרכה כרעיון מועיל: המשתמשת מזינה נתונים כחום גוף וזמני מחזור, והיישום מראה לה קלנדרית את ימי שיא ושפל הפוריות. זה שירות שמשמש גם נשים שרוצות להיכנס להריון - וגם כאלו שמבקשות להימנע ממנו, על בסיס עיקרון הימים הבטוחים.

 

אפליקציית Natural Cycles אפליקציית Natural Cycles

 

 

בימים האחרונים עלה שמה של NC לכותרות, לאחר ש-37 משתמשות בשבדיה הופתעו לגלות שהן הרות, לאחר שקיבלו נתונים שגויים מהאפליקציה. הנהלת NC מצאה עצמה במצב בעייתי, שכן שיווקה את המוצר מיומו הראשון ככזה שיכול לסייע במניעת הריון ואף התהדרה בשיעורי הצלחה של יותר מ-90% בכך. אל תלונות המשתמשות, שהועברו לרגולטור שירותי הבריאות במדינה, הצטרפה חוות דעת של בית חולים שבדי גדול, אשר זיהה את הקשר בין הביוץ המפתיע והשימוש ב-NC.

 

זה לא שאי אפשר לסמוך על תוכנות בתחומי הרפואה; בשנים האחרונות חל זינוק בשימוש ביישומים רפואיים, שנועדו להנגיש מידע לציבור (למשל, אפליקציה של K Health וקופת חולים כללית), לסייע בקבלת החלטות עבור רופאים ובניטור טיפולים ותגובות בין-תרופתיות (כמו MEDicide ו-Mydimed הישראליות); אבל מדובר בכלי עזר שמציגים מידע בדוק וחקור לפציינטים, או מידע תומך-החלטה עבור רופאים מוסמכים. כל נתון שתפלוט התוכנה יהיה בגדר הצעה, אותה יכול רופא לקבל או לבטל על סמך נסיונו, פתולוגיית הפציינט והמסלול הטיפולי המקובל.

 

 

 

אפליקציה שאומרת לך מתי ישנה סבירות נמוכה שתיכנסי להריון על בסיס שיטה בעייתית היא לא פחות ממלכודת וגובלת בהונאת צרכנים; חוקרים הוכיחו ששיטת הימים הבטוחים אינה תופסת כשמדובר בפציינטית בעלת מחזור לא סדיר, שזרע יכול לבצע הפרייה גם מספר ימים לאחר קיום יחסי מין ועוד.

 

37 מ-700 אלף שנכנסות להריון נראות כסטיית תקן לגיטימית למתבונן מהצד - אך מה יגידו הנשים שזה קרה להן? האם יבצעו הפלה? האם זוהה ההריון בשלב שמאפשר זאת ללא הליך כירורגי? מדובר בבלאגן שהיה קל להימנע ממנו, אם רק היו מקשיבים לרופא ולא לאפליקציה. Natural Cycles זמינה גם בישראל, ויש עוד עשרות יישומים כמותה שפועלים על רעיון דומה: לוקחים את הימים הבטוחים - עיקרון בעייתי אך מוכר היטב, בונים ממשק פשוט ומבטיחים למשתמשת שליטה טובה יותר על הגוף שלה, שתתקבל גם בלי הטרחה שבקביעת תור והגעה לרופא.

 

קריטי לזכור שבניגוד לרופאים, שפועלים בתוך מסגרת מבקרת, מנטרת וזהירה - ליזמים אין מחויבות שורשית לשבועה ההיפוקרטית ואת הרגולטור הם פוגשים רק לעיתים רחוקות; נכנסת להריון לא רצוי? תשמעי, באגים זה דבר שקורה, יגידו למשתמשת. יש לנו תת-סעיף בעמוד ה-30 של תנאי השימוש, בזכותו לא תוכלי לתבוע אותנו.

 

 

 

הלקח שניתן ללמוד פה הוא שכשמדובר בסוגיות בעלות תוצאות רגישות או בלתי הפיכות, עדיף להשאיר איש מקצוע במעגל ולא לסמוך על אפליקציה לבדה. עם כל הכבוד לטכנולוגיה, בינה טבעית עדיין עדיפה עשרת מונים על בינה מלאכותית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x