$
מכשירים ומדריכים

פרשנות

ההתמכרות לסמארטפונים: משחק מכור ובעייתי

הדרישה של משקיעי אפל להתמודד עם תופעת ההתמכרות לטלפונים החכמים דוחקת את יצרנית האייפונים לפינה. איך מתמודדים עם קהל שיודע שיש לו בעיה, נהנה מיתרונות המכשיר שאליו הוא מכור ורחוק ממיצוי האפשרויות הגלומות בו?

יואב סטולר 11:5218.01.18

סטיב ג'ובס חזה ש"האייפון יהיה המשך ישיר של היד שלנו", הגדרה שטומנת בחובה שימוש כמעט רציף באיבר טכנולוגי חדש שילווה את המשתמשים בכל אשר ילכו. עשור לאחר הצגת האייפון הראשון ומהפכת הסמארטפון שבאה בעקבותיו, אלו דווקא בעלי המניות של אפל שדורשים ממנה לחקור את ההתמכרות האנושית למכשירים ולהקנות אמצעי שליטה והגבלה ייעודיים להורים.

 

 

קרן ג'אנה פרטנרס וקרן הפנסיה של מורי קליפורניה קלסטרס, שמחזיקות במניות אפל בשווי 2 מיליארד דולר, פנו החודש למנכ"ל החברה טים קוק במכתב שפורסם ב"וול סטריט ג'ורנל". הקרנות מבקשות מאפל להגיב לתופעת ההתמכרות לסמארטפונים בקרב ילדים ונוער ודורשות שתחקור את השפעת שימוש היתר במכשירים על בריאות הנפש.

 

הנתונים על התמכרות בני נוער לסמארטפונים קיימים כבר שנים. בסקר שנערך ב-2016 בידי Common Sense Media נמצא שמחצית מבני הנוער בארה"ב מרגישים מכורים לטלפונים שלהם. 72% מבני הנוער דיווחו על לחץ נפשי שדוחף אותם להגיב מיד להודעות שמתקבלות במכשיר. על פניו, החששות מהתמכרות בני נוער לסמארטפונים שמעלות הקרנות מזכירים את החשש מהתמכרות צעירים לטלוויזיה ולמשחקי וידאו בשנות השמונים, ולמחשבים ולקונסולות משחק בשנות התשעים. אך היותן של המתלוננות משקיעות בחברה שנהנית מתופעת ההתמכרות, ולפיכך הן עצמן נהנות מהתשואה שהיא נושאת בחובה, מזכה את טענותיהן בתשומת לב מיוחדת.

 

 איור: יונתן פופר

 

 

הקרנות מזהירות כי אם אפל לא תיקח בחשבון את ההשלכות הפוטנציאליות ארוכות הטווח של מוצריה היא מסתכנת בפגיעה במוניטין, הפסד משקיעים וסלידה של צרכנים ממכשיריה. יותר מכל, הסכנה המאיימת על החברה היא התערבות רגולטורית, דוגמת זו שעליה הודיע לפני כחודש שר החינוך הצרפתי: החל מספטמבר הקרוב ייאסר על תלמידי בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים במדינה להכניס סמארטפונים לשטח מוסדות החינוך.

 

ההגדרה המפחידה "התמכרות" מושכת מיידית את ההשוואה לצריכת סמים, אלכוהול וסיגריות או קפה ומזון. הטענה הרווחת היא שכל עוד ההתמכרות אינה מזיקה לבריאות אסור לרשויות להתערב.

 

 

 

 

 

אך לדברי ד"ר מירן בוניאל נסים, חוקרת בתחום הפסיכולוגיה של האינטרנט וחברה בצוות מחקר של ארגון הבריאות העולמי, ההתייחסות לסמארטפון כממכר שאינו מזיק לבריאות היא שגויה. לדבריה, נוסף להתמכרות, שמוגדרת כהפרעה ממשית לאורח החיים, הרפואה מכירה בנזקי הסמארטפון: פגיעה בחוליות הצוואר והגב, הפרעות שינה, ירידה ביכולות הראייה וקושי בקיום והתפתחות קשרים בינאישיים נמנים עם הסימפטומים העיקריים.

 

נזקים אלו יוחסו אמנם גם לשימוש בטלוויזיות ובמחשבים, אך בוניאל נסים מוסיפה למשוואה גורם מהותי והוא הניידות של הסמארטפונים שמעצימה לדבריה את הפגיעה. "אם בעבר היינו אומרים שהילד מגיע הביתה מבית הספר, רץ למחשב ומאותו רגע לא רואים אותו - היום הוא לא צריך להיות בבית והוא בוודאי גם שלא ירוץ כי הוא כבר הולך עם הטלפון ביד", היא אומרת. "הסמארטפון חיסל את מרווחי הזמן שייעדנו לקשרים בינאישיים, משימות שונות ואפילו לרגעים של בהייה והירגעות, שחשובים להתפתחות וליצירת יכולות חשיבה מחוץ לקופסה".

 

אם עד כה יכלה אפל להתעלם מהביקורת, הפעם תלונות המשקיעים אילצו אותה להגיב ולהודיע שהיא תמשיך ותפעל לטובת ההורים. תגובה צוננת ונטולת בשר, אך כזו שמודה בבעיה ועשויה להיות צעד משמעותי ראשון למציאת איזון בריא יותר לצורת השימוש בתוספת הטכנולוגית ליד. על אף החשש מהתמכרות ונזק בריאותי, הרוב המוחלט של קהל המשתמשים לא רוצה ככל הנראה לוותר על היתרונות המרובים של הסמארטפונים.

 

במקביל, במערכות החינוך במדינות רבות, כולל בישראל, עומלים על דרכים לנצל את חיבת היתר של ילדים ונוער למכשירים. תוכניות רבות בתחום ההוראה העוסקות בהתאמה אישית לצורכי הילד מבוססות על אפליקציות סלולר ועל יכולות המעקב והניתוח שמספקים הסמארטפונים. דרך אחרת היא שימוש ביישומים כמו אפליקציית החידונים Kahoot, שחדרה אל מערכת החינוך בארץ ומשמשת מורים לקיים חידונים מקוונים בין התלמידים, כשהסמארטפונים שלהם מאפשרים להם לבחור בתשובות הרצויות.

 

 

 

רתימת הסמארטפונים לשימושים חינוכיים היא ניסוי מעניין, אבל אסור שיבוא על חשבון התמודדות עם הנזקים שהם יוצרים. יש לקוות שלצד שיעור מתמטיקה משודרג עם אפליקציה יהיו גם מורים שיתאמצו להרים את ראשי הילדים מהמסך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x