$
חדשות טכנולוגיה

מכה לגולשים: נציבות התקשורת הפדרלית חיסלה את ניטרליות הרשת

מעתה, יוכלו ספקיות האינטרנט בארצות הברית להחליט איזו תעבורה לתעדף ועל איזו לגבות תוספת תשלום. מדובר במהלך שזכה להתנגדות קשה מצד חברות טכנולוגיה, אבות האינטרנט ופוליטיקאים משני צידי המפה

יואב סטולר ושירות כלכליסט 21:0114.12.17

מכה קשה לרשת החופשית: נציבות התקשורת הפדרלית בארה"ב (FCC) הצביעה היום (ה') בעד ביטול התקנות שאכפו ניטרליות רשת.

 

 

התקנות אושרו ב-2015 בימי ממשל אובמה, במטרה להגן על ציבור הגולשים באינטרנט מפני הטיית השימוש ברשת בידי הספקיות. רשת ניטרלית פירושה שאסור לחברה שמספקת שירותי חיבור לאינטרנט להעדיף תעבורה מסוג אחד על פני אחר, למשל - להחליט שסטרימינג של וידאו, משחקים מקוונים או פייסבוק צורכים יותר מדי רוחב פס ולכן מתומחרים יקר יותר משירותים אחרים. יו"ר הנציבות אג'יט פאי ושני החברים הרפובליקנים הנוספים בה הצביעו בעד ביטול הניטרליות, לעומת שני נציגי הדמוקרטים בוועדה שהתנגדו לצעד.

מפגינים נגד ההחלטה מפגינים נגד ההחלטה צילום: Newsweek

 

אם כיום יכולים משתמשים בארצות הברית לצרוך שירותים מקוונים ללא הגבלה ומשלמים רק על החיבור (ועל שירותי פרימיום), יתכן שבקרוב יהפכו שירותים רבים ליקרים יותר, מה שיפגע בצרכנים. בנוסף, יוכלו ספקיות האינטרנט להגביל תעבורה של שירותים שמתחרים בשותפות שלהן; ספקיות כקומקאסט מפעילה בעצמה שירותי תוכן, דבר ששם אותה בעמדת כוח מול המתחרות.

 

בעקבות ההחלטה, הממשל הפדרלי לא יראה מעכשיו בתעבורת הרשת משום תשתית כמו שנהוג בתחום הטלפוניה - תפיסה מעט אנכרוניסטית בהתחשב בכך שכיום השימוש בטלפון כפי שהכרנו במאה שעברה כמעט נמוג לאור מעבר של אזרחי ארצות הברית והעולם המערבי כולו לתקשורת האינטרנטית.

 

זו הפעם הראשונה בעשור האחרון בה ה-FCC מתנגדת בעצמה לניטרליות הרשת, כשבעבר קידמה תפיסה זו בעצמה במטרה להגביל את כוחן של ספקיות האינטרנט. פאי, ראש ה-FCC הוביל את ההחלטה מאז מונה לתפקיד במאי האחרון, כחלק ממדיניות הנשיא דונלד טראמפ להפוך את החלטות קודמו, ברק אובמה. 

 

"החלטה פזיזה"

 

מאז נחשפה התוכנית לביטול הניטרליות, עורר המהלך התנגדות רבה בקרב חברות טכנולוגיה, פעילי זכויות גולשים, פוליטיקאים דמוקרטים ורפובליקנים כאחד, אבות האינטרנט כווינט סרף וטים ברנרז-לי ואפילו ב-FCC עצמה; סמנכ"ל הטכנולוגיה של הנציבות טען שיש לדחות את ההצבעה וללמוד את הנושא - טענה אליה הגיב פאי בביטול. "זו החלטה פזיזה, ששמה את ה-FCC בצידה השגוי של ההיסטוריה, בצידו השגוי של החוק, ולא לצד הציבור", אמרה ג'סיקה רוזנוורצל, סנאטורית דמוקרטית בעקבות פרסום ההחלטה.

 

 

אג'יט פאי אג'יט פאי צילום: בלומברג

 

פאי הוביל במהלך 11 חודשי כהונתו מספר הקלות רגולטוריות והסביר כי ביטול הניטרליות דווקא יועיל לצרכן האמריקאי. לדבריו, השינוי ייאלץ המתחרות בתחום להציע מגוון עשיר יותר של תכנים ושירותים בארצות הברית. לדבריו, "אנחנו מסייעים לצרכן ומקדמים את התחרות. המהלך יתמרץ את ספקיות האינטרנט להקים תשתיות רשת, במיוחד באזורים בהם התשתיות לוקות בחסר".

 

מומחים המתנגדים לביטול הפיקוח הפדרלי הזהירו לאחרונה מפני מצב בו האינטרנט שהכרנו ישנה את פניו. זאת מכיוון שהאינטרנט אינו רק כלי לשוטטות או תקשורת יומיומית, אלא כלי משפיע ביותר להפצת מידע, לחדשות ולמעשה לתפיסת העולם של כל באי הציוויליזציה האמרקיאית במאה ה-21. העדפת אתר אחד על משנהו עלולה להביא למחיקתן של עמדות מסוימות, או לפגוע בתחרות של החברות השונות ברשת.

 

כבר היום ישנם ארגונים עסקיים וצרכניים שמלינים על העדפות פסולות לטענתם מצד ספקיות הרשת. כך, ניתן לשמוע מצד חוגים אמריקאיים מסוימים את התלונה על כך שהספקית הענקית AT&T חסמה את השימוש באפליקציית FaceTime של אפל באייפונים הנמצאים ברשת שבבעלותה. בנוסף, שוק שעלול להיפגע גם כן בעקבות ביטול התקנות הוא פיתוח האפליקציות והכלים האינטרנטיים. חברות רבות שמוצריהן ושירותיהן מבוססים על רשת האינטרנט יסבלו מהעלויות הנוספות.

 

 

 

מזה שבוע מתקיימות בארצות הברית מאות הפגנות ומחאות הקוראות למנוע את ביטול הניטרליות. חלק מהקבוצות הפעילות במאבק ואף אתרי אינטרנט שונים קראו לציבור למחות נגד ממשל טראמפ שהוביל את המהלך והצהירו שבכוונתם להביא את הסוגיה גם לבית המשפט במידת הצורך.

 

עם זאת, איש בארצות הברית, כולל חברי הנציבות וספקיות הרשת, לא יודע עדיין עד כמה תשתנה המציאות בעקבות הביטול. חלק מהחברות הפועלות בתחום תשתית הרשת אף התחייבו בינתיים שלא לשנות כלל את מדיניותן בעקבות המהלך שהוביל הממשל.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x