$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הרגולטורים סוגרים את המלתעות על הנפקות ה-ICO

ארה"ב, שווייץ ודרום קוריאה מאסו במודל ההנפקה שמקדם הונאות ונוכלויות, טראוויס קלאניק מצליח לבלגן את אובר על אף שהודח מכס המנכ"ל, האם הגילויים הבאים בתחום הטיית הבחירות בארה"ב יבואו דווקא מבריטניה ומי מתנגד לחיסונים בציוצי טוויטר

יוסי גורביץ 14:4601.10.17
ולפעמים, החגיגה נגמרת

 

בחודשים האחרונים הזהרנו כאן מספר פעמים מכך שהצעצוע החדש של עולם ההשקעות, הנפקת מטבע דיגיטלי (ICO), הוא כלי שרת בידי נוכלים. בסוף השבוע התעוררו רגולטורים ברחבי העולם ופעלו בהתאם. הבולט שבהם היה הרגולטור הדרום קוריאני, שהלך בעקבות מקבילו הסיני ופשוט אסר על הנפקות ICO. בהודעת הרגולטור נאמר עוד כי בכוונתו להטיל "עונשים קשים" על כל צד שישתתף בהנפקת ICO, בכלל זה מוסדות פיננסיים, אם כי הרגולטור לא הגדיר אילו עונשים יקבלו העבריינים. הסיבה לאיסור היא ההנחה ש-ICO מקדם נוכלות – והערה נלווית, שצריכה להדאיג את סוחרי הביטקוין, היא שבכוונת הרגולטור לעקוב מקרוב ולהדק את הנהלים ביחס לסחר במטבע דיגיטלי בכלל.

 

הרשות לניירות ערך בארה"ב הודיעה שהיא מגישה כתב אישום כנגד "איש עסקים" ושתי חברות, בחשד להונאה בהנפקת ICO. הנוכל, מקסים זאסלבסקי, הפעיל את שתי החברות וערך הנפקת ICO , כאשר לטענת ה-SEC הוא מבטיח למשקיעים הכנסות ניכרות מהפעולה של שתי החברות - רק שלאלה אין כל פעילות בפועל, וב-SEC אומרים שהמטבע הדיגיטלי שמכר זאסלבקי כלל לא קיים.

 

 

כסף וירטואלי, רווח וירטואלי כסף וירטואלי, רווח וירטואלי צילום: סי די בנק

 

 

Finma, המקביל השווייצרי, הודיע בסוף השבוע שהוא פתח בחקירות כנגד 11 מקרים חשודים של הנפקת ICO, וזאת לאחר שכבר הגיש כתב אישום אחד - כנגד שלוש חברות - כעשרה ימים קודם לכן. כשהבירה העולמית של נוכלות פיננסית אומרת שקצת הגזמת, המצב שלך כנראה קשה. כרבע מהכסף שגויס באמצעות ICO השנה, אגב, מוחזק על ידי קרנות שרשומות בשווייץ. בפינמה אמרו עוד שיש חשש כבד לכך שהנפקות ICOs הן הונאה. קריפטו-אנרכיסטים אמרו בתגובה שאם שווייץ לא רוצה את הכסף המפוקפק שלהם, הם יעבירו את העסקים שלהם למקום שכן רוצה אותם. וואלה.

 

היו"ר לשעבר SEC, ארתור לוויט, אמר לאחרונה שלהערכתו הרשות לא ערוכה לטפל בכל הנושא של מטבעות דיגיטליים. יש לה, הוא אמר, יותר מדי בלאגנים אחרים על הראש, והיא לא צריכה גם את הצרה הזו. התוצאה של הגישה הזו היא שה-SEC שללה השנה מספר פעמים בקשות לרישום וניהול של מטבעות דיגיטליים. לוויט הזהיר עוד שלדעתו הביטקוין הוא בועה שצפויה לפקוע – ובהנתן המדיניות של ה-SEC ושל רגולטורים אחרים, זו כנראה נבואה שמגשימה את עצמה.

 

שוטה וכספו נפרדים במהירות, כידוע, אבל רק לעתים נדירות היו כל כך הרבה אזהרות מצד רגולטורים לשוטים. היזהרו שלא ימכרו לכם אוויר.

 

עוד פופקורן!

 

בסוף השבוע, ביצע המנכ"ל המודח של אובר, טראוויס קלאניק, מהלך חריג: הוא הודיע ללא כל התרעה מוקדמת על כך שהוא ממנה שני חברים חדשים בחבר המנהלים. זה קרה בזמן שהמנכ"ל החדש, דארה קוסרשאהי, התחיל להיערך לנסיעה ללונדון, שם הוא אמור היה לנהל מגעים דיפלומטיים עם רשות התעבורה כדי לנסות ולמנוע את האיסור על אובר לפעול שם.

 

רגע, איך בעצם קלאניק - שכבר איננו מנכ"ל - ממנה שני חברים בחבר המנהלים? ובכן, מסתבר שהכללים של אובר הם לא בדיוק התקנון הרגיל של חברות, אלא נתפרו למידותיו של קלאניק. כיממה לפני שהנ"ל ביצע את המהלך שלו, הוגשה לחבר המנהלים הצעה שאמורה היתה לנטרל את הכוח העודף שיש לקלאניק בחברה. ההצעה אמרה שכל המניות בחברה ייחשבו למניות "מניה אחת, זכות הצבעה אחת" – בניגוד למניות שקלאניק חילק לעצמו בזמן הקמת החברה. עוד אמורה היתה ההצעה לשנות את התנאי שאיפשר לקלאניק למנות שלושה חברים בחבר המנהלים – משהו שנדחף לשם בתקופה מוקדמת יותר – ומעתה קלאניק אמור היה למנות את עצמו, חבר המנהלים אדם נוסף, והמקום השלישי היה אמור להיות במינוי משותף של המשקיעים וקלאניק.

 

 

ממשיך להפריע. טראוויס קלאניק ממשיך להפריע. טראוויס קלאניק צילום: TechCrunch

 

 

כנראה שכולם, כולל קלאניק, שכחו מהזכות שלו למנות עוד חברים בחבר המנהלים. ומאחר וההצעה רק הוגשה וההצבעה עליה אמורה להיות רק ביום שלישי, ומאחר וקלאניק לא רצה שהיא תעבור, הוא מיהר למנות שני אנשים משלו בחבר המנהלים ואף הודיע במפורש שהמטרה של מינויים היא לטרפד את השינויים. שזה חתיכת תרגיל מסריח, אבל במילון כבר יש תמונה של קלאניק לצד הערך "תרגיל מסריח".

 

המהלך של קלאניק נפל על אובר כמו פצצה: בחברה מיהרו לומר שאין התנגדות לאנשים שקלאניק מינה, כי הם ממילא היו ברשימת המינויים הסבירים, אבל הדרך שבה מונו – זה כבר משהו אחר לגמרי. החברה הוציאה הודעה חריגה שאומרת שהמינוי הגיע בהפתעה גמורה ושבדיוק כדי למנוע מינויים כאלה היא עובדת על שינוי מבנה השלטון שלה.

 

קוסרשאהי, שרצה לעסוק בעבודה אמיתית, גילה שהוא צריך להתעסק בבולשיט הזה במקום. הוא הוציא הודעה חריגה משלו לעובדים, שציטטה את ההודעה של החברה, כינה את האירועים "חדשות מאכזבות", ואמר לעובדים שהעבודה החשובה של אובר נעשית על ידיהם. הוא הפציר בהם "להשאר ממוקדים, להשאר ביחד, ולהמשיך".

נעדכן כשיגיע הפרק החדש באופרת הסבון הזו.

 

האם הפתרון יגיע מבריטניה?

 

יש לא מעט דיונים על פרשת החבלה הרוסית בבחירות 2016, אבל אין כמעט מידע חדש. טוויטר הודתה בסוף השבוע בקונגרס שהיא זיהתה 200 חשבונות רוסיים שהיו מעורבים בהפצת מידע שקרי במהלך הבחירות, אבל חלק ניכר מהבלאגן התרחש באמצעות המודעות האפלות – מודעות שמפולחות לאנשים ספציפיים, וששאר האנשים לא רואים – ויש מושג קלוש למדי על מה היה בהן בעצם.

 

זה עשוי להשתנות בקרוב: עיקר העבודה על פילוח ומודעות אפלות בוצעה על ידי חברת Cambridge Analytics הבריטית, ששמה נקשר גם בפעילות לפני ההצבעה על הברקזיט בבריטניה. עד כה החברה הקפידה להשאר בצללים, אם כי ידוע שהיא ערכה עבור הקמפיין של טראמפ פרופיל של 240 מיליון אזרחים אמריקאים.

 

 

האם הקשר שלו יוכח דווקא מבריטניה? טראמפ האם הקשר שלו יוכח דווקא מבריטניה? טראמפ צילום: גטי אימג'ס

 

 

אלא שיש פרצה חוקית שהם לא חשבו עליה. חוקי הפרטיות הבריטיים נוקשים מאלה האמריקאים, והם מתירים לכל אדם שחברה בריטית אספה עליו מידע לדרוש ממנה את המידע שאספה עליו. פרופסור אמריקאי ביקש בדיוק את זה, כדי לברר איך נאסף עליו המידע, וקיימברידג' אנליטיקס סירבה. כיוון שכך, הוא החל לארגן הליכים משפטיים בבריטניה כדי לקבל את המידע. קיימברידג' אנליטיקס נמצאת בבעלות ניכרת של התורם הגדול ביותר של טראמפ, רוברט מרסר, ונוהלה בשעתו על ידי סטיב באנון.

 

פרטים נוספים שנחשפו על מבצע ההונאה הרוסי מגלים שעמוד פייסבוק שהתחזה להיות עמוד של פעילים שחורים בבולטימור, Blacktivist, נוהל ככל הנראה על ידי המודיעין הרוסי. ההתנהלות של העמוד היתה חשודה למדי, וכבר במהלך המהומות בבולטימור הוא משך תשומת לב שלילית מפעילים בבולטימור, שהבינו מיד שלא מדובר באדם מקומי - וחשדו שמדובר בסוכן משטרתי. המציאות היתה שונה מעט: זה היה עמוד רוסי, אומרת היום פייסבוק. היו לו 360,000 עוקבים, יותר מאשר לעמוד הרשמי של Black Lives Matter, והוא הפיץ בעקביות ידיעות לא ברורות על אלימות משטרתית. למרות שהיכולת שלו לפעול בבולטימור היתה כנראה מוגבלת, לא ברור מה הוא השיג בערים אחרות.

 

קצרצרים

 

1. תושבי חבל קטלוניה, שמאז ומעולם ניהלו יחסי אהבה-שנאה עם המדינה הספרדית, מנהלים היום (א') משאל עם שהממשל המרכזי בספרד הכריז עליו כבלתי חוקי. מתנהל שם משחק שוטרים וגנבים, לעתים מילולית (אנשים גונבים קלפיות ומציבים אותן במרתפי יין), והמאבק לא פסח גם על חברות הטכנולוגיה. גוגל הסירה אתמול (ש') את האפליקציה של משאל העם מחנות הפליי, לאחר שבית המשפט העליון של קטלוניה הורה על כך. יש לציין שבית המשפט הורה לא רק על הסרת האפליקציה הספציפית הזו, אלא על כל אפליקציית משאל עם בקטלוניה שתועלה לחנות הפליי בעתיד. חכם מצידם, נראה איך גוגל תאכוף את זה.

 

תור להצבעה במשאל העם בקטלוניה תור להצבעה במשאל העם בקטלוניה צילום: גטי אימג'ס

 

 

2. מארק צוקרברג רצה לחייב את עובדי פייסבוק לעבוד גם ביוזמת הפילנתרופיה שלו. חבר המנהלים של פייסבוק לא התלהב מהרעיון של שילוב בין העסקים הפרטיים של צוקרברג ובין פייסבוק, אבל לא העז לומר לו את הדברים בפרצוף. מארק אנדריסן, משקיע-על שאין לו יותר מדי מה להפסיד, כתב לו מסרון שאמר בדיוק את זה, וצוקרברג ירד מהרעיון. כל זה נחשף במסגרת תביעה שהוגשה כנגד פייסבוק בתגובה לנסיון של צוקרברג לעשות פוילע-שטיקים במניות כך שהוא יוכל לשמור על שליטה בפייסבוק גם אם ימכור את המניות שלו. פייסבוק נמנעה מתגובה, שזה גם מה שאני הייתי עושה.

 

3. שורה של הוריקנים פוגעים בארה"ב, ואחד מהם החריב את פורטו ריקו, שיותר ויותר נראית כאזור אסון טוטאלי. אחד האמצעים לסיוע לאנשים הוא שידורים ברדיו FM, ומכשירי האייפון לא מסוגלים לקלוט שידורים כאלה. יו"ר ה-FCC פנה רשמית לאפל בדרישה שתפעיל את שבבי ה-FM במכשירי האייפון 7 והאייפון 8, כי מדובר בסכנת חיים, ואפל ענתה בתשובה שאין לה מושג על מה הוא מדבר, המכשירים האלה בכלל לא מצוידים בשבב FM והאנטנה שלהם לא ערוכה לקלוט שידורי FM. בדיקה העלתה שמבין המכשירים שלא קולטים FM, כ-94% הם אייפונים. נהדר.

 

 

 

4. אחת התופעות המטרידות בסביבה היא תנועת המתנגדים לחיסונים, מתוך אמונה קונספירטיבית שרופאים מבצעים בילדים שלנו ניסויים לא נחוצים - אמונה שאין לה שמץ של גיבוי מדעי. המחקר שמצא קשר בין חיסונים ואוטיזם לא רק הופרך – הוא הסתבר כמזויף והמחבר שלו איבד את רשיון הרפואה שלו. אף על פי כן, מחקר מצא שמאז 2014 יש בארה"ב עליה חדה בציוצים של מתנגדי חיסונים – אבל מצא גם שבניגוד למה שנהוג לחשוב, לא מדובר בתנועה רחבה. הציוצים האלה מגיעים מפלח מצומצם למדי של אמהות לבנות עשירות, כנראה כאלה שילדו לאחרונה. כמובן, התוצאה היא ירידה בחיסונים בקרב אוכלוסיות מוחלשות שאין להן יכולת לברר את האמת אבל יש להן חוסר אמון נרכש ומוצדק ברשויות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x