$
חדשות טכנולוגיה

אובר הפסידה בקרב על רוסיה: תתמזג עם המתחרה יאנדקס

כשתושלם העסקה, ככל הנראה בסוף 2017 ולפי שווי של 325 מיליון דולר, תהיה החברה הרוסית בעלת המניות העיקרית

ויקי אוסלנדר 12:0714.07.17

אובר הפסידה בקרב על רוסיה. חברת שירותי ההסעות תמזג את פעילותה עם החברה המתחרה המקומית Yandex. כשתושלם העסקה, ככל הנראה בסוף 2017, תהיה החברה הרוסית בעלת המניות העיקרית.

 

 

 

שווי עסקת המיזוג הוא 325 מיליון דולר. אובר תשקיע 225 מיליון דולר שיקנו לה 36.6% ממניות החברה החדשה ויאנדקס תשקיע 100 מיליון דולר שיקנו לה 59.3% מהמניות. שווי החברה מוערך ב-3.725 מיליארד דולר אחרי הכסף. העובדים יחזיקו ב-4.1%. מנכ"ל יאנדקס ישמש כמנכ"ל החברה הממוזגת.

 

 

יאנדקס - הגוגל הרוסי יאנדקס - הגוגל הרוסי צילום: בלומברג

 

 

אובר נכנסה לפעילות ברוסיה במהלך 2014 והשקיעה בה כ-150 מיליון דולר. היום היא נוכחת בכ-16 ערים ברחבי המדינה, כמו גם בחמש ערים נוספות באזרבייג'ן, בבלארוס ובקזחסטן השכנות. על פי הערכות, אובר מכניסה כחצי מיליארד דולר מפעילותה באזורים אלו - כחצי מהכנסות יאנדקס המקומית. במהלך החודש החולף השלימו שתי החברות 35 מיליון נסיעות בהכנסה כוללת של 130 מיליון דולר.

 

שני המותגים ימשיכו לפעול, אך האפליקציות עצמן ימוזגו לממשק אחד שבו משתמשים יוכלו להזמין גם מוניות אובר X או מונית יאנדקס סטנדרטית. סך הכל תעניק החברה הממוזגת שירות ב-127 ערים על פני 6 מדינות.

 

יאנדקס מכונה "גוגל של רוסיה" מחזיקה מנוע חיפוש פופולארי מקומי. בהודעה מסר פייר דימיטרי גור-קוטי, מנכ"ל אובר אירופה כי "שילוב המומחיות המקומית של יאנדקס בחיפוש, מפות וניווט בשילוב המומחיות וההובלה של אובר בתחום שירותי הסעות יאפשרו לנו לספק את השירותים הטובים ביותר ולייצר חלופה אמינה לבעלות על מכוניות באזור".

 

לא הפסד ראשון

 

זו אינה הפעם הראשונה שאובר מפסידה את הבכורה לחברה מקומית. בשנה שעברה מכרה החברה את פעילותה בסין למתחרה דידי תמורת 17.5% ממניות החברה הסינית. המהלך נתפס אז כהפסד צורם של כ-2 מיליארד דולר, לא רק משום ההשקעה הכלכלית הגדולה של אובר בניסיון לחדור לשוק הסיני, אלא גם בשל ויתור על שוק בעל פוטנציאל כלכלי עצום.

 

מלבד זאת, לאובר קשיים מתמשכים בביסוס הפעילות הגלובלית שלה. בישראל, למשל, החברה טרם החלה לפעול באופן מלא בשל מגבלות רגולטוריות. באזורים אחרים באירופה כמו איטליה, גרמניה וצרפת, מנהלת אובר מאבקים כדי לאפשר המשך פעילות שוטפת.

 

במהלך 2016 רשמה אובר הפסד שיא של 2.8 מיליארד דולר, במקביל החברה חוותה שורה של שערוריות ציבוריות שסופן התפטרותו של המנכ"ל והמייסד טרוויס קלאניק ועוד כ-20 מנהלים אחרים. היום החברה פועלת במרץ לשיקום תדמיתה, כמו גם לצמצום ההפסדים. ברבעון הראשון של 2017 דיווחה אובר כי הפסדיה הצטמצמו ל-708 מיליון דולר, זאת לעומת 991 מיליון דולר ברבעון האחרון של 2016. אובר היא הסטארט-אפ הגדול בעולם בשווי מוערך של 68 מיליארד דולר.

 

 

 

גם עסקי המוניות של יאנדקס שהוקמה ב-2011, כשנתיים אחרי אובר, נחשבים הפסדיים. ברבעון הראשון של 2017 דיווחה החברה על הפסד תפעולי של 1.2 מיליארד רובל (כ-20 מיליון דולר), שיפור קל לעומת הרבעון הקודם שהסתכם בהפסד של כ-22 מיליון דולר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x