$
חדשות טכנולוגיה

קוואלקום משיבה אש: "הכוח של אפל מאפשר לה להפיץ שקרים"

סגן נשיא קוואלקום דון רוזנברג נלחם באחד הכוחות החזקים ביותר בעולם: קואליציה של אפל, אינטל וסמסונג, שטוענות שענקית השבבים מחזיקה את עולם המובייל כולו בן ערובה. מה יש להן נגדה?

ויקי אוסלנדר 11:0311.07.17

"לאפל יש כוח שיווק עצום שמייצר הזדמנות נהדרת לספק נרטיב שהוא שקרי לחלוטין שכלל לא מייצג את המציאות", אמר דון רוזנברג, סגן נשיא, היועץ המשפטי והמזכיר של ענקית השבבים קוואלקום. החברה מנהלת בחודשים האחרונים קרב ענקים עם אפל, שצפוי להשפיע על תעשיית המובייל כולה.

 

 

יצרנית האייפון דורשת מקוואלקום פיצויים של מיליארד דולר תוך קריאת תיגר מוחלטת על המודל העסקי של חברת השבבים. קוואלקום מצדה עתרה השבוע לנציבות הסחר הבינלאומית בבקשה לעצור יבוא אייפונים לארה"ב בטענה שהם מפרים פטנטים שלה.

 

 

דון רוזנברג, סגן נשיא בקוואלקום דון רוזנברג, סגן נשיא בקוואלקום צילום: אוראל כהן

 

 

לא פשוט לקרוא לאחד מהשותפים העסקיים הוותיקים והנאמנים שלך שקרן כפי שעושה רוזנברג. במיוחד כשהחברה היא הגדולה ביותר בעולם ושולטת על שוק המובייל העולמי. במוקד הסכסוך עומדת חבילת פטנטים של קוואלקום, שמאפשרת קישוריות סלולרית ומעבר חבילות דאטה גדולות. קוואלקום מוכרת ללקוחותיה שבב שמבוסס על אותם פטנטים, ובמקביל מוכרת להם רשיון שימוש בפטנטים תמורת תמלוגים. אפל, וכעת גם רשות הסחר הפדרלית (FTC), טוענות שמחיר השבב כבר מגלם את עלות השימוש בפטנטים, כך שקוואלקום גובה תמלוגים גבוהים מדי, התנהלות שה-FTC הגדירה כבעלת מאפיינים מונופוליטסיים.

 

 

 

להליך המשפטי שמנהלת ה-FTC נגד חברת השבבים הצטרפו גם אינטל וסמסונג, שרוצות לייצר שבבים על סמך הפטנטים של קוואלקום, אך לא יכולות לעשות זאת שכן היא מסרבת למכור להן רשיונות שימוש. ה-FTC טוענת כי קוואלקום מפרה את חוקי הפטנטים ודורשת תמלוגים לא סבירים, תוך שהיא מאיימת להפסיק את אספקת המעבדים החיוניים שלה לתעשייה. ב-FTC מכנים את ההתנהלות "אין רישיון - אין שבב", וטוענים שהיא גורמת לעלויות גבוהות שפוגעות בתחרות ובצרכנים.

 

"זה נהדר כשמישהו ממציא חרוז קליט", מציין רוזנברג בציניות מעודנת. "אפל עשתה עבודה מצוינת כדי לבלבל את העובדות ולעורר עניין אצל רגולטורים בכל העולם. אנחנו עשינו עבודה פחות טובה להסביר מה קוואלקום עושה. אנחנו חברת פיתוח. 70% מהעובדים הם מהנדסים, אנחנו משקיעים 20% מההכנסות במחקר ופיתוח ולא בשיווק, וזו טעות".

 

 

 

מעצמת שבבים. משרדי קוואלקום בקליפורניה מעצמת שבבים. משרדי קוואלקום בקליפורניה צילום: בלומברג

 

 

"הקניין הרוחני שלנו הפך את אפל לגדולה בעולם"

 

קוואלקום אינה טרול פטנטים: ב-30 שנה האחרונות החברה השקיעה כ-40 מיליארד דולר בפיתוחים שאפשרו יצירת תקשורת אלחוטית. "עכשיו אנחנו בסך הכל דורשים מחיר הוגן לקניין הרוחני שלנו, שהפך את אפל להיות החברה הגדולה ביותר בעולם", אמר רוזנברג.

 

לפני שהגיע לקוואלקום שימש רוזנברג כיועץ משפטי באפל בתקופה שהוא מכנה "מאתגרת": רשות ני"ע האמריקאית (SEC) ומשרד המשפטים חקרו את החברה על שינוי רטרואקטיבי של מועדי הענקת אופציות (בקדייטינג). קודמו של רוזנברג באפל עזב את החברה והיה תחת חקירה, כל זאת רגעים לפני השקת האייפון הראשון. עם פרישתו מאפל קיבל רונזברג טלפון מקוואלקום, שעסקי הרשיונות שלה היו אז במוקד חקירות ותביעות של האיחוד האירופי, נוקיה וברודקום. "אני מבין למה מי שרואה את כל החקירות האלה חושב שיש משהו לא בסדר בקוואלקום", אומר רוזנברג בכנות. מעטה הסודיות שיצרה קוואלקום סביב רשת החוזים המורכבת שלה לא ממש תרמה לניפוץ התדמית של חברה כנוהגת בפרקטיקות סחטניות.

 

כעת עומדות נגד החברה מספר תביעות בנושאים דומים, בין היתר בבריטניה, סין ויפן, שאת כולן פתחה אפל. זאת נוסף על קנסות בהיקף כ-1.8 מיליארד דולר שהוטלו עליה בסין ובדרום קוריאה. לדברי רוזנברג, הקנסות הם תוצאה של מסע ההכפשה שמנהיגה נגדה אפל. "המציאות היא אחרת לחלוטין", אמר.

 

 

 

האייפון לדורותיו. לטענת קוואלקום, בלעדיה לא יכלה אפל להפוך אותו ללהיט האייפון לדורותיו. לטענת קוואלקום, בלעדיה לא יכלה אפל להפוך אותו ללהיט

 

 

דרישתה של קוואלקום לתמלוגים עבור שימוש בפטנטים שלה אינה חריגה. גם חברות שפיתחו תרופות מצילות חיים אוחזות בתקופת בלעדיות ארוכה ופורה. ההיגיון שמנחה את קוואלקום הוא שמי שפיתח במשך שנים רעיון יוצר דופן זכאי לקצור את פירותיו. היגיון שאף הביא לחילוקי דעות פנימיים ב-FTC לגבי התביעה שהיא עצמה הגישה.

 

"אנחנו עמלים על פיתוחים טכנולוגיים, לא אפל"

 

"אם אתה רוצה לקנות את השבב שלנו ולשים אותו בטלפון שלך, אתה חייב לקנות מאתנו רישיון. כבר יותר מעשור שאנחנו שותפים של אפל ולא שינינו דבר במודל העסקי שלנו. החידושים שפיתחנו נמצאים בלב האייפון. פתאום אפל לא רק חושבת שהיא משלמת יותר מדי, היא לא רוצה לשלם בכלל", ציין רוזנברג והאיר נקודה קריטית: למה פתאום שינתה אפל את מדיניותה כלפי שותפתה הוותיקה.

 

המאבק על קניין רוחני בעסקי המובייל היה נושא לוויכוח מאז המצאת הסמארטפון, אך האיזון בין דרישות לקידום תחרותיות והסרת חסמים לבין הצורך בעידוד חדשנות יצר שקט מתוח. כעת, עם צמצום שולי הרווח בשוק וכניסת שחקניות נוספות, בהן יצרניות סיניות שמשווקות מכשירים זולים, המתקפות החריפו.

 

באפל טוענים שאתם חברה מיושנת ושהמוצרים שלכם גם לא כך כך טובים.

"גם זה נרטיב שקרי. יש לנו כ-120 אלף פטנטים וזה מספר שצומח כל שנה. חלק מהפטנטים מתיישנים אבל אנחנו משקיעים שנים בפיתוח טכנולוגיה. עשר שנים השקענו בפיתוח 3G, חמש שנים ב-4G וכבר חמש שנים שאנחנו עובדים על 5G. יש קומץ חברות שעומלות על פיתוחים הנוגעים לזרימת המידע. אנחנו משקיעים את המאמץ הזה, לא אפל".

 

אם המודל שלכם הוגן וראוי למה שילמתם בכל העולם פיצויים בעקבותיו?

"השוק בסין לא חופשי. אם הרגולטור חושב שאנחנו דורשים תמלוגים גבוהים מדי על הפטנטים בגלל שליצרנים המקומיים יש שולי רווח צרים במיוחד, אין מה לעשות. הם יכולים להסתכל על מחיר ופשוט לקבוע כי הוא גבוה מדי. סין היא שחקן חשוב והגענו לפתרון עסקי, אבל בעיני הרגולטור התמלוגים היו גבוהים מדי אז נאלצנו לשלם פיצויים. אנחנו לא אוהבים את זה, אנחנו לא חושבים שזה הוגן, אבל זה מה שנדרש מאתנו".

 

בדרום קוריאה כוחות השוק פועלים.

"אנחנו מאמינים שכל התהליך הזה היה נגוע. לא ניתנה לנו הזדמנות להגן על עצמנו או לחקור חקירה נגדית. בדיעבד אנחנו יודעים בוודאות שסמסונג תזמרה את ההליך כולו, ושבאותה העת קשרי ההון-שלטון בדרום קוריאה היו מושחתים (רוזנברג מתייחס לשערוריית השחיתות הפוליטית במדינה שהביאה להדחת הנשיאה ובכירים בסמסונג - ו"א)"

 

מה יש לאפל נגדכם?

"אפל היא חברה שמאמינה שמגיע לה כל מה שהיא יכולה להשיג. אם תבדקי את כל אחד מהספקים שלהם במכונת אמת, הם יגידו לך שלשאת ולתת עם אפל זה אירוע חד-צדדי. זה רק החריף עם התחזקות החברה במהלך השנים. הם כוח קנייה עצום. כל הספקים של אפל חתכו את שולי הרווח שלהם עד העצם כדי להמשיך לעבוד איתה. גם אנחנו נכנעו הרבה פעמים לדרישות של אפל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x