$
חדשות טכנולוגיה

רשות המאגר הביומטרי: המאגר נחוץ לישראל

הרשות פרסמה כתב תשובה לעתירת מתנגדי המאגר, בו היא חוזרת על טיעונים קודמים ומתעקשת על נחיצות הפרויקט במתכונתו הנוכחית. זאת, על אף שטרם הוצגו נתונים שמראים כמה נפוצות, מסוכנות או יקרות הבעיות שהוא נועד לפתור

עומר כביר 15:0225.05.17

תשובת המדינה לעתירה נגד המאגר הביומטרי: "החוק הוא חוקתי, הגיוני וראוי, והוא נועד ולמנוע זיוף תעודות זהות וגניבת זהויות". במרץ עתרו מתנגדי המאגר נגד הפיכת פעילותו לקבועה ואת ההצטרפות אליו לחובה לכלל אזרחי ישראל.

כעת, מגישה המדינה את תשובתה, בה היא דוחה את טענות העותרים ועומדת על נחיצותו של המאגר. "בישראל יש בעיה חמורה של זיוף תעודות זהות ומסמכי נסיעה ישראליים, אשר גורמת לנזקים כבדים", נכתב. "מאגר ביומטרי מבטיח כי אדם לא יוכל להחזיק במספר זהויות במקביל (הרכשות כפולות או מרובות), ומונע את האפשרות לזייף זהויות כדי להשיג במרמה את התיעוד החכם".

 

זיהוי פנים ביומטרי, אחד האלמנטים במאגר זיהוי פנים ביומטרי, אחד האלמנטים במאגר צילום: שאטרסטוק

 

מרבית כתב התשובה כולל חזרה על טענות שנשמעו והופיעו בעבר בדו"חות של הרשות הביומטרית ושל גופים אחרים שפועלים אתה או בשירותה. כך, למשל, בכל הנוגע לטענה כי יש בישראל בעיה חמורה של זיוף תעודות זהות ודרכונים, מביאה המדינה מקרים אנקדוטליים שבהם נעשה שימוש לרעה בתעודות מזויפות, אך לא מציגה נתון מספרי על היקף התעודות המזויפות בישראל.

 

תחת זאת, חוזרת המדינה על טענה ישנה של המשטרה לפיה "שיעור העבריינים מקרב מי שאיבדו תעודות זהות פעמיים ומעלה גבוה פי 2 מאשר שיעור העבריינים באוכלוסייה כולה" (בעיה שאפשר להתמודד אתה באמצעות חיבור המאגר המשטרתי למשרד הפנים וביצוע אימות מולו בעת הנפקת תעודה). כמו כן, מובאים נתונים על מספר תיקי ההתחזות שנפתחו במשטרת ישראל בשנים האחרונות – מספר שנע בין כ-2,300 לקצת יותר מ-2,800. ואולם, נתונים אלו כוללים מגוון גדול של עבירות התחזות, לא רק זיוף תעודות, ובכל מקרה לא מעידים על מספר ההרשעות בפועל בעבירות אלו.

 

"עולה בבירור כי השימוש בתיעוד מזויף במדינת ישראל - ובתוך זאת השימוש בתעודות זהות מזויפות - גורם לנזקים משמעותיים לתושבי המדינה ולמוסודותיה, וזאת בהיקפים נרחבים ביותר", נכתב בתשובת המדינה, מבלי לפרט את ההיקפים הכספיים של נזקים אלו.

 

המדינה מביאה אמנם נתונים נרחבים שמעידים על כך שמעבר לתיעוד חכם יוביל למעבר של עבריינים מניסיונות לזייף תעודות זהות לניסיון לקבל תיעוד אמיתי במרמה. ואולם, מאחר שמלכתחילה אין בתשובה נתונים מוצקים על היקף הזיוף (שלפי המתנגדים הוא קטן מאוד ביחס לאוכלוסייה ולעבירות אחרות), אין בנתונים אלו כדי להעיד על החומרה שתהיה לעבירות ההתחזות עם השלמת המעבר לתעודות ביומטריות.

 

מי הבוס?

 

כן דוחה המדינה טענות שונות שמעלים המתנגדים, ובראשן הטענה שלפיה דינו של המידע השמור במאגר לדלוף. "נקודת המוצא של פרויקט זה אינה כי גורלו של המאגר 'נגזר' וכי הוא צפוי לדלוף", נכתב. "מאגרים ביומטריים קיימים ברחבי העולם ופועלים מזה שנים, אך העותרים אינם מציגים ולו דוגמא אחת אשר יש בה כדי להציג ביסוס כלשהו לטענותיהם בדבר הוודאות בדליפת מאגר ביומטרי והנזק שנגרם בשל כך... בעוד שהעותרים טוענים כי לקביעה שהנזק מדליפת המאגר יהיה בלתי הפיך שותפים כל המומחים שאינם מתפרנסים מהמאגר, הרי שגם טענה זו נטענת בעלמא וללא ביסוס עובדתי, תוך הטלת דופי באנשי מקצוע ישרים ונקיי כפיים".

 

באופן אירוני, כוללת תגובת המדינה גם התייחסות נרחבת לעובדה שהמאגר פועל זה כחצי שנה תחת מנהל זמני, סמנכ"ל משרד הפנים אבי חליבה. זאת, חרף העובדה שרק אתמול הכריז משרד הפנים על מינוי של עצמון מינס למנהל הקבוע של המאגר. "מר חליבה משמש מזה כשנתיים כגורם המתכלל מטעם השר את הנושא הביומטרי בממשקים שנוגעים לרשות לניהול המאגר ולרשות האוכלוסין וההגירים, ומתוקף זאת הכיר היטב את הפרויקט מבחינה מערכתית", נכתב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x