$
הייטק והון סיכון

MeMed חתמה על חוזה של 9.3 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי

החברה הישראלית פיתחה טכנולוגיה שמסוגלת לזהות זיהומים במהירות ולספק לרופאים מידע קריטי על מינון האנטיביוטיקה הנדרש לטיפול. בכך, יוכלו להציל חיים במקרי חירום, להתמודד עם חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ולצמצם הוצאות בריאות

עומר כביר 14:0119.04.17
חברת הביומד הישראלית MeMed חתמה על חוזה נדיר של 9.3 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי, למימון פיתוח הדור השני של בדיקת הדם החדשנית שלה, שתמצמצם את השימוש באנטיביוטיקה - כך הודיעה החברה היום (ד').

"מזה יותר משנתיים עברנו הליך גילוי נאות רציני מאוד של הסוכנות להפחתת איומים במשרד ההגנה של ארה"ב (DTRA), שבסופו הוחלט להעניק לנו את החוזה", אמר ל"כלכליסט" מייסד ומנכ"ל MeMed, ד"ר ערן אדן. "בסוכנות לא זוכרים מתי היתה הפעם אחרונה שהם נתנו חוזה כזה לחברה מחוץ ארה"ב".

 

MeMed נוסדה ב-2009 על ידי אדן וד"ר כפיר עובד, שמכהן כסמנכ"ל הטכנולוגיות. הבדיקה שפיתחה החברה מסוגלת לזהות בדיוק גבוה האם זיהום בחולים עם מחלת חום הוא ממקור חיידקי או ממקור ויראלי ומספקת לרופאים מידע חשוב על סוג הטיפול שיש לתת. זיהוי מקור הזיהום מהווה כלי חשוב לרופא המטפל, ומסייע לו להחליט בדיוק גבוה האם יש צורך לתת למטופל אנטיביוטיקה.

 

מימין: ערן אדן וכפיר עובד מימין: ערן אדן וכפיר עובד צילום: אלעד גרשגורן

 

"הגביע הקדוש" של זיהוי הזיהומים

 

שימוש יתר באנטיביוטיקה תורם להתפשטות זני חיידקים עמידים, תופעה שמדאיגה גורמים רפואיים ושנמצאת על סף הפיכה למשבר גלובלי. מנגד, חוסר היכולת לזהות את סוג הזיהום מוביל לפעמים גם לשימוש בחסר של אנטיביוטיקה, מה שעלול לחשוף את החולה לסיכונים מוגברים ומגדיל את ההוצאות הרפואיות.

 

בניגוד לבדיקות אחרות, הבדיקה של MeMed לא מתבססת על דגימת הגורם המזהם, אלא על התגובה של המערכת החיסונית. ייתרון זה מאפשר לבצע את הבדיקה באמצעות בדיקת דם פשוטה, בלי צורך להגיע למקור הזיהום שיכול להיות קשה להגעה או לא ידוע, תוך קבלת תוצאות בתוך דקות או שעות במקום ימים.

 

הבדיקה הנוכחית של החברה מיועדת לבתי חולים, וכבר נמצאת בשימוש במוסדות רפואיים בארץ ובחו"ל. ואולם, מדובר בבדיקה שתפעולה מורכב יחסית, דורשת עבודת טכנאי מעבדה ומחייבת המתנה של שעתיים לקבלת התוצאות. הדור השני של הבדיקה מיועד לשימוש בנקודות טיפול כמו מרפאות, יאפשר תפעול פשוט באמצעות מכשיר שולחני לא גדול בלי מיומנות מיוחדת, יצריך טיפות דם ספורות ויאפשר קבלת תוצאות בתוך כמה דקות ובעלות של כמה דולרים. "זה סוג של גביע קדוש", אמר אדן.

 

עובדי MeMed עובדי MeMed צילום: אלעד גרשגורן

 

החוזה הייחודי שעליו חתמה החברה עם משרד ההגנה, שאת הזכייה בו הובילה סמנכ"לית המדע של החברה, ד"ר טניה גוטליב, יממן את השלמת פיתוח הדור השני של הבדיקה. "הם הגיעו למסקנה שבתחום הפעילות שלנו מדובר במשחק היחיד בעיר, והחליטו לתת לנו מימון של 9.3 מיליון דולר, שיועברו על פני שנתיים בהתאם לעמידה ביעדים שונים", אמר אדן. "זה כסף טוב שלא מדלל את אחזקות המשקיעים הקיימים".

 

"לא פחות חשוב זה הקרדיט שאנחנו מקבלים", הסביר. "עברנו תהליך מאוד ארוך שכלל בחינה של הקלינקה, הטכנולוגיה, האנשים, החוסן. העובדה שהם בחרו לבוא ולשים את הכסף בחברה ישראלית זה דבר לא טריוויאלי. חוזה כזה גם הוביל בעבר להתפתחויות מאוד מעניינות בקרב חברות אמריקאיות שקיבלו אותו, דוגמת רכישות או הנפקות. זה זרז לתהליכים עיסקיים וטכנולוגיים משמעותיים מאוד".

 

זיהוי זיהומים בבדיקת דם. אילוסטרציה זיהוי זיהומים בבדיקת דם. אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

"כחלק מהחוזה יש להם ציפיות מסוימות לגבי הגדרות המוצר. אם הוא יתפתח לשביעות רצונם הם ירצו לראות כל מיני עסקאות המשך. הם עושים את זה לא לשם שמיים, אלא כי הם מבינים שזה יכול לעזור לאוכלוסייה ולצבא האמריקאי. המימון שלהם יגרום להבשלה מהירה יותר של מוצר שהם יוכלו להשתמש בו לצרכיהם".

 

עובד הוסיף: "להיבחר זה לא מובן מאליו. יש הרבה הצעות שמגיעות ואתה מתחייב מה לפתח, באילו לוחות זמנים ובאיזה תקציב. אתה מתחיל סוג של ריקוד טנגו עם הממשל האמריקאי, עם כל המשמעויות והאפשרויות. יש כל מיני חוזי המשך שיכולים להגיע כתוצאה מהחוזה הזה. הם סימנו את הטכנולוגיה שלנו כמשהו שיש לו משמעות בעבור ממשלת ארה"ב - וגבר על לא מעט הצעות מתחרות".

 

ניסוי בינלאומי מוצלח

 

החוזה מצטרף לשלושה פרסים ומענקים שקיבלה החברה מהאיחוד האירופי, שעומדים על שווי כולל של יותר מ-11 מיליון דולר. בנוסף, עד היום השלימה MeMEd ארבעה סבבי גיוסים מקרנות בינלאומיות בולטות, ובראשן הורייזן ונצ'רס של לי קא שינג.

 

בדצמבר שעבר רשמה MeMed הישג משמעותי נוסף: ניסוי קליני בינלאומי לבדיקת בדם שלה הסתיים בהצלחה גורפת. תוצאות הניסוי התפרסמו ב-Lancet Infectious Diseases, אחד מכתבי העת המדעיים היוקרתיים בעולם.

 

הניסוי, מחקר כפול סמיות (Double-Blind) שבוצע על ידי חוקרים מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי באוטרכט, הולנד. המחקר כלל 577 ילדים בגילאי חודשיים עד 60 חודשים, עם זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות או חום ממקור לא ידוע. הבדיקה הראתה רמות דיוק גבוהות בהבחנה בין זיהומים חיידקיים לוויראליים בשיעורים גדולים בהרבה לעומת בדיקות המתבצעות כיום באופן שגרתי. בנוסף הראתה הבדיקה הפחתה של יותר מ-50% במספר המקרים בהם זיהום ויראלי אובחן בטעות כחיידקי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x