$
חדשות טכנולוגיה

פטנט חדש עשוי לשלש את אורך החיים של סוללות הסמארטפונים

הממציא האמריקאי של סוללות הליתיום-יון שמפעילות בין השאר את הסמארטפונים, המחשבים הניידים והגאדג'טים שלכם. פרסם מאמר בו הוא מתאר פטנט שיאפשר להגדיל פי שלושה את הקיבול של הסוללה

נמרוד צוק 11:5106.03.17
הפתרון למגבלות הנוכחיות של סוללות הליתיום-יון עשוי להגיע ממעבדתו של אותו פיזיקאי שנמנה על ממציאי טכנולוגיית הסוללות הפופולרית. פרופ' ג'ון גודינאף (John Goodenough) בן ה-94 חשף בשבוע שעבר את את המחקר החדש שלו, טכנולוגיית סוללות שמבטיחה קיבולת אנרגיה גבוהה פי שלוש, טעינה מהירה יותר, סיכון אפסי להתפוצצות ומשך חיים ארוך יותר.

הבסיס לפריצת הדרך הוא החלפת תווך ההולכה הנוזלי שמחבר בין האנודה לקתודה בסוג מיוחד של זכוכית מוליכת חשמל. השימוש בזכוכית, לטענת צוות המחקר, יאפשר בנוסף להחליף את מתכת הליתיום היקרה בנתרן, אותו ניתן להפיק בעלות נמוכה ממי ים. טכנולוגיית הסוללות הנוכחית הפכה לבעייתית עם התקדמות הסמארטפונים והדרישה הגוברת לקיבול יותר גבוה. יותר ויותר מקרים של התלקחות ופיצוצים התגלו עקב סוללות ליתיום-יון בעייתיות. בנוסף, הוויתור על הליתיום עשוי לסייע במאבק בתנאי העבודה הירודים במכרות המתכת הזו בעיקר באפריקה.

בעתיד הקרוב אולי נוכל להסתובב עם סמארטפון בלי צורך להטעין אותו כל יום בעתיד הקרוב אולי נוכל להסתובב עם סמארטפון בלי צורך להטעין אותו כל יום

 

המחקר נמצא עדיין בשלבים ראשוניים מאוד, כך שהוא עשוי להתגלות כלא ישים מחוץ לגבולות המעבדה. כפי שכבר קרה עם מספר טכנולוגיות שהוצגו כתחליף פוטנציאלי לליתיום-יון. עקרונותיו הוצגו בפרסום בגליון האחרון של הירחון המקצועי "מדעי האנרגיה והסביבה", עליו חתומים מלבד גודינאף החוקרת הבכירה ד"ר מריה הלנה בראגה מאונ' טקסס באוסטין ושני חוקרים נוספים.

 

 

פרופ' גודינאף, מתימטיקאי ופיזיקאי בוגר ייל ואונ' שיקגו, התפרסם כשפיתח בשנות ה-80 את השימוש בתחמוצת הליתיום-קובאלט כחומר הגלם לקתודת הסוללה במסגרת מחקריו במעבדה לכימיה של אוקספורד. פריצת הדרך אפשרה את הייצור ההמוני סוללות הלית'יום-יון לאחר שסוני הצליחה למסחר את הטכנולוגיה. גודינאף זכה ב-2014 בפרס המדעי על שם צ'רלס סטארק דרייפר על התגלית, ומאז 1986 הוא מכהן כפרופ' להנדסה מכנית ואלקטרונית באונ' טקסס באוסטין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x