$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

שובו של הצד האפל של אובר

אובר מתנודדת בין חלאנות לפליליות, הבעיה בניסיון המלחמה בחדשות מזויפות של פייסבוק וטינדר בהערה חד משמעית על גזענות

יוסי גורביץ 14:3305.03.17
הגלגלים נופלים?

כשהזרקור מתעכב על אובר, מתחילים לצאת כל מיני דברים לא נעימים. סוף השבוע האחרון היה קשה מהרגיל לחברה. קודם כל, בכיר נוסף בה – סמנכ"ל המוצר והצמיחה, אד בייקר – הודיע במפתיע על התפטרותו, אחרי שלוש שנים בחברה. מקורות טוענים שהסיבה להתפטרות היא פרשיה מינית כלשהי, ושהיא מגיעה אחרי שכמה עיתונאים התקשרו לאובר בנושא. אם כן, זו תהיה ההתפטרות השנייה מסוגה בשורות החברה בתוך שבוע – הקודם היה עמית סינג'ל.

 

ונראה שעובדי אובר, שקצו בהנהלה שלהם, מתחילים להדליף את הסודות השחורים של החברה. קשה להבין איך אחרת צצה הידיעה על פרויקט Greyball של החברה, שתפקידו היה להטעות יריבים שלה – בין אם מדובר ביריבים עסקיים ובין אם מדובר ברגולטורים שמנסים לנהל חקירה נגד החברה. גרייבול, באופן כללי, יצר לאנשים שאובר חשדה בהם מצג שווא של מכוניות שלא נמצאות בסביבה, ובו זמנית נהגי אובר היו מתבקשים לא ליצור קשר עם החשוד. התוצאה: רגולטורים ושוטרים שניסו לחקור את שלל הפרות החוק שביצעה אובר מצאו את עצמם מול ניסיון הונאה מתוחכם ומקיף.

הצד האפל של אובר ממשיך להתגלות הצד האפל של אובר ממשיך להתגלות צילום: בלומברג

 

בין השאר, כדי לזהות שוטרים, יצרה אובר סימון סביב תחנות משטרה. אם השוטר היה מנסה שיטתית לתפוס מונית מסביבות תחנת משטרה (או מבנים חשודים אחרים), הוא היה מוגדר כחשוד. אובר גם עקבה אחרי כרטיסי האשראי שלהם כדי לראות אם הם קשורים לאיגודי אשראי משטרתיים. כאמצעי הגנה נוסף, עובדי אובר אספו בשיטתיות את מספרי הטלפונים המכונים burners, טלפונים חד פעמיים, מהחנויות שמוכרות אותם – מתוך הנחה מוצדקת ששוטרים ינסו לזמן את הרכבים שלהם באמצעות מכשירים כאלה. ולאובר, בתגובתה, לא היו שום עכבות להודות שכן, זה בדיוק מה שהיא עושה.

 

ואם זה לא מספיק, אז העובדת לשעבר של אובר שחשפה את פרשות ההטרדות המיניות בחברה, סוזן פולר, דיווחה בסוף השבוע שהיא נמצאת תחת מעקב של חברת עורכי דין מטעם אובר. באובר אמרו בתגובה שהחברה "בודקת את הטענות של פולר, לא אותה עצמה". לפני שבוע אובר הכחישה שיש מעקב כלשהו אחרי פולר. נזכיר שמדובר בחברה שהפעילה מעקב בלתי חוקי נגד אנשים שתבעו אותה. אם מישהו חשב לרגע שאובר חטפה התקף מצפון ולא התקף פאניקה, שיחשוב על זה שוב.

 

סבלנות, מה בוער?

הבעיה של חדשות מזויפות או בשפה מדויקת יותר תעמולה שמתחזה לידיעות, לא יורדת מסדר היום. אמנם דונלד טראמפ ניסה, כהרגלו, לנכס את המושג ולהפוך כל ידיעה שלא נוחה לו ל"חדשות מזויפות", אבל הבעיה אמיתית למדי. פייסבוק, שמצאה את עצמה על המוקד בעקבות הבחירות בארה"ב, הודיעה שהיא תעשה משהו. זה היה, כמובן, לאחר שהיא הכחישה שיש בעיה כזו בכלל. ובכן, היא עשתה משהו. בימים הקרובים אתם עשויים לראות ידיעות בפיד כשהן מתויגות על ידי פייסבוק כ"מוטלות בספק". למשל, פייסבוק סיווגה כ"מוטלת בספק" ידיעה מונפצת על כך שחלק מההדלפות מהבית הלבן מקורן במכשיר האנדרואיד של דונלד טראמפ עצמו. אם הידיעה תופיע בפיד שלכם, היא תגיע עם תווית "מוטל בספק" ועם קישורים לאתרי בדיקת ידיעות שמצאו שהידיעה שקרית – אם כי לפייסבוק אין את האומץ לומר זאת בגלוי.

פייסבוק החלה לפעול נגד חדשות מזוייפות פייסבוק החלה לפעול נגד חדשות מזוייפות צילום: Pixabay

 

אבל: ההליך של פייסבוק אומר שקודם כל, מישהו צריך לומר לה שיש כאן בעיה – או האלגוריתם (המושמץ בצדק) שלה, או משתמשים שיתלוננו עליה. אחר כך היא מעבירה את הידיעה לכמה ארגונים שתפקידם לבדוק אותה, ואם שניים מהם פסקו שמדובר בזיוף, אז היא תקרא לזה "מוטל בספק." הידיעה הספציפית הזו הועלתה באתר בשם "הסיאטל טריביון", שמגדיר את עצמו כאתר בידור וסאטירה, ומצהיר על הידיעות שמופיעות בו כבדיוניות. הוא משתייך ל-Associated Media Coverage, אתר ידוע של ידיעות מפוברקות. אף על פי כן, פייסבוק נזקקה לשבוע כדי להכריז על הידיעה כ"מוטלת בספק".

 

אם זה קצב העבודה שלה, יש לנו בעיה. כי עד שפייסבוק תכריז על משהו כמוטל בספק, צריכים לקרות שני דברים: קודם כל, שהידיעה תהפוך לנפוצה מספיק כדי פייסבוק תשים לב שיש בעיה; שנית, שיחלוף שבוע. רוב האנשים לא זוכרים מה הם קראו לפני שבוע. הם כבר הפנימו את המידע ועברו הלאה. לומר להם על משהו שהם קראו לפני שבוע שהוא לא נכון, לא מועיל בכלום. ככה זה כשאתה רוצה להיות אתר התוכן החשוב בעולם אבל לא מוכן לקחת את האחריות הנלווית לכך: אתה הופך לאתר החדשות המפוברקות החשוב בעולם.

 

שלום שלום ואל תחזור לנו בחלום

בטינדר הבהירו בבוטות ובגסות את עמדתם ביחס למטרידים גזעניים: בועטים להם בתחת בפומבי. גזען כלשהו התחרפן אחרי שאישה העזה שלא להתייחס לחיזורים המטרידים שלו, ותקף אותה בגסות ותוך שימוש בביטויים גזעניים. האישה פרסמה את המסרונים שלו בפייסבוק, ו – הפתעה! – תוך זמן קצר צצו משתמשות נוספות שחוו גם הן סוג כזה של הטרדה מצד הלוזר הספציפי הזה.

טינדר: לא לגזענים מיזוגניים טינדר: לא לגזענים מיזוגניים

 

ביום רביעי האחרון, פרסמה טינדר בבלוג שלה "מכתב פתוח" למשתמש הספציפי הזה "ולכל מי שמתנהג כמוך", ובו הצהירה סגנית הנשיא של טינדר, רוזט פמבקיאן, שהיא נפגעה אישית מהדברים שלו ולא ברור לה למה מישהו ישתמש בטינדר כדי להפיץ שנאה, אבל שהוא לא יוכל לעשות זאת יותר. טינדר זרקה אותו לכל החיים וגם עשתה לו שיימינג על הדרך.

ככה עושים את זה. טוויטר, לעיונך.

 

קצרצרים

1. מי שזוכר את מערכת הבחירות המעיקה של 2016, עשוי לזכור שהטיעון המרכזי של הרפובליקנים נגד הילרי קלינטון היה משהו על שרת מיילים. הטענה היתה שהשרת של קלינטון לא היה מאובטח ושהתעקשותה על שימוש בשרת פרטי סיכנה סודות מדינה. כמובן, המטרה של קלינטון בשימוש בשרת פרטי היתה להעלים את המיילים שלה מעין הציבור, שטיק שהמציא ממשל בוש, אבל אף אחד לא הצליח להוכיח את זה. כעת מסתבר, במה שוודאי היה מבוכה ניכרת לכל ממשל אחר אבל טובע בשלל הסקנדלים של זה הנוכחי, שסגן הנשיא פנס השתמש בחשבון מייל פרטי לצרכי עבודה כששימש כמושל, שהחשבון הזה נפרץ, ושבין השאר היו שם מיילים על נושאי בטחון לאומי. מה שבאמת מביך בסיפור הוא שפנס השתמש בחשבון AOL.

לסגן הנשיא פנס היה חשבון ב-AOL! לסגן הנשיא פנס היה חשבון ב-AOL! צילום: איי אף פי

 

2. "הניו יורק טיימס" מדווח שבשלוש השנים האחרונות ניהל ממשל אובמה מלחמת סייבר ולוחמה אלקטרונית כנגד המשטר הצפון קוריאני, בדגש על התקפות על תכנית הטילים של המדינה. על פי הדלפות המודיעין האמריקאי, זמן קצר לאחר שאובמה הורה על המתקפה, החלו הטילים של צפון קוריאה להתפוצץ עם שיגורם. זה סוג הידיעות שאין שום אפשרות לדעת מה מידת האמת בהן, כי המקור לא יכול לחשוף את הראיות שלו. מומחים מתחילים לגלות ספקנות כלפי הטענות האלה, כשהם מציינים שבשמונת החודשים האחרונים הצפון קוריאנים דווקא הצליחו לשגר טילים. אובמה הוריש את המלחמה השקטה הזו לטראמפ, כך שאם עוד לא השקעתם במקלט גרעיני, זה יכול להיות הזמן.

 

3. בבריטניה לא ממש מאושרים מ"תוכנות העל", כפי שקרא להן ראש ממשלתנו, שמפלחות את המצביעים ברמת דיוק יוצאת דופן ובונות מסרים שילחצו על הכפתורים המשוערים של כל מצביע. העוסקות במלאכה המפוקפקת מבחינה דמוקרטית הזו הן בעיקר חברות למטרות רווח, רובן מארה"ב. בבריטניה חושבים ברצינות על האפשרות שכל הצבעת הברקזיט, למשל, היא במידה ניכרת השפעה של החברות הללו, וכעת גוף לשמירה על פרטיות האזרחים החל לבצע חקירה בנושא. בניגוד לארה"ב, שם החוק מאפשר לחברות הללו לבזוז את המידע של הבוחרים ולעשות בו כראות עינם ללא קבלת הסכמה, בבריטניה יש צורך בהסכמת המשתמש לשם כך, וקשה לראות אנשים שיסכימו לכך. נעדכן.

תנו סיקור יפה או שלמו לנו 2,000 דולר תנו סיקור יפה או שלמו לנו 2,000 דולר צילום: Bjtonline

 

4. אפליקציה בשם JetSmarter משווקת את עצמה כ"אובר למטוסים פרטיים". ובכן, כנראה שקינאו שם יותר מדי באובר והחליטו להעתיק את מודל הפעולה שלהם: החברה עורכת הדגמה לעיתונאים של השירות שלה, שכולל טיסה הלוך ושוב בתוך ארה"ב. אבל, וזה חתיכת אבל, היא דורשת מהעיתונאים להנפיק כתבה חיובית על השירות בתוך חמישה ימים או שהיא תחייב את העיתונאי בכ-2,000 דולר. במילים אחרות, היא מצפה מעיתונאי למכור את הנשמה שלו בסכום נמוך.

 

5. ממשלת בוליביה הגישה מחאה נמרצת לממשלת צרפת בשל האופן שבו היא מתוארת במשחק האחרון בסדרה של משחקי טום קלנסי. על פי המשחק, שבו אתה משחק לוחמי יחידת קומנדו הייטקיים, בוליביה נשלטת על ידי כנופיית סמים מקסיקנית שהפכה את המדינה למדינת-סמים אלימה ואנרכית. בבוליביה טוענים שזה לגמרי לא המצב ושהתיאור שלה לגמרי לא מדויק. למה המחאה היא לצרפת? כי החברה שהוציאה את המשחק, Ubisoft, נמצאת שם. מאוביסופט נמסר שמדובר בבדיון ושבוליביה נבחרה כיעד בשל "הנופים יוצאי הדופן שלה ובשל התרבות העמוקה שלה", ובכלל לא בגלל החומר שזכה לכינוי Bolivian Marching Powder. שגרירות צרפת בלה פאס נמנעה מתגובה. חכם מצידם. בוליביה איימה בנקיטת צעדים משפטיים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x