$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

שיכורים מניצחון: ארה"ב בדרך לבטל את חוקי הפרטיות

הקונגרס הרפובליקני שמח לסייע לספקיות הרשת לאסוף יותר מידע, בבית הלבן חוששים שהפקידים המתקוממים עוברים להצפנה, ובכיר לשעבר מזהיר את אירופה מהתקפת סייבר רוסית

יוסי גורביץ 14:5516.02.17

סאיונרה, פרטיות 

שבוע לא קל עבר על דונלד טראמפ: בית המשפט ביטל את הצווים שלו, היועץ לביטחון לאומי נאלץ להתפטר ויש כבר דיבורים על חקירה של טראמפ עצמו, ואתמול נאלץ המועמד שלו לתפקיד שר העבודה למשוך את מועמדותו משום שהתחוור לו שהוא לא יוכל למצוא את התמיכה הנדרשת בסנאט. עצוב! אבל בתחום אחד טראמפ בכל זאת רושם הצלחה: הקרבת האזרחים לטובת התאגידים.

 

בניין הקונגרס בוושינגטון בניין הקונגרס בוושינגטון צילום: Pixabay

 

בימי ממשל אובמה העיבר ה-FCC תקנות שאוסרות על ספקיות רשת להשתמש במידע של הצרכנים שלהן, ובמיוחד אוסרות על העברת המידע הזה למפרסמים, ללא קבלת הסכמה מפורשת של המשתמש. המטרה היא לספק לאנשים טיפה של פרטיות. חברות הרשת, כמובן, לא אהבו את ההגבלה הזו על היכולת שלהן להוון את הלקוחות שלהן, והן כתבו לממשל טראמפ ש"הצו של ה-FCC ייצור בלבול ויפגע ביכולת של לקוחות לקבל הצעות מותאמות אישית והודעות על מוצרים חדשים והצעות להנחות." יושב לו האיש הקטן בבית, והממשלה האכזרית מונעת ממנו להיות מוצף בתוכן שהוא לא ביקש, תוכן שבדרך כלל מוגדר כספאם. והרי אם המשתמש רוצה את צינור הזבל הזה, הוא פשוט צריך להודיע לחברת הרשת שלו לחבר אותו. רק שכמובן, הוא לא רוצה, פשוט בדרך כלל הוא לא מעוצבן מספיק בשביל לצעוק על מישהו בנושא.

 

אל דאגה! המפלגה הרפובליקנית רואה את צרותיהם של הטייקונים המסכנים ועיניה כלות. בקרוב יערכו הצבעה תחת סעיף חדש ובעייתי שמאפשר לקונגרס לבטל כל תקינה של סוכנות ממשלתית בהצבעה פשוטה. התאגידים שוב יוכלו לשתות את המידע שלכם בקשית ולהעביר אותו הלאה. נהדר.

 

אמא'לה, הצפנה

שני חברי קונגרס רפובליקנים שלחו מכתב מחאה לסוכנות להגנת הסביבה, סוכנות שטראמפ כבר הודיע שבכוונתו לצמצם אם לא לחסל, ובו הם טוענים שבכירי המשרד עושים שימוש נרחב באפליקציית ההצפנה סיגנל.

 

אפליקציית סיגנל. צ'טים מאובטחים אפליקציית סיגנל. צ'טים מאובטחים צילום: גוגל פליי

 

הסיבה לשימוש באפליקציה די ברור: טראמפ הורה לסוכנות לסתום את הפה מאז שהיא העלתה תמונות שמעידות על מספר האנשים הקטן שהגיע לחגיגות ההשבעה שלו. טראמפ הורה להפסיק את הפעילות של חשבון הטוויטר של הסוכנות, ומיד לאחר מכן צץ חשבון של עובדים מורדים. הסוכנות, כמו לא מעט סוכנויות אחרות, מדליפה בחדווה מידע שמביא לממשל את הסעיף.

 

כדי לעשות את זה ולהישאר בתפקיד, יש צורך בהצפנה. השימוש בסיגנל בקרב עובדי ממשל עלה בחדות בשבועות האחרונים. כמובן, זו לא זווית התקיפה של הרפובליקנים: הם טוענים בהתחסדות שהשימוש בסיגנל לא מאפשר לסוכנות לעקוב אחרי כל תכתובת העבודה של העובדים שלה ובכך התכתובת הזו לא חשופה לחוק חופש המידע.

 

אנחנו מדברים, יש לציין, על אנשים שתחת הנשיא הרפובליקני הקודם טענו שאין שום בעיה שמיילים רשמיים שעוסקים בתכנונים למלחמת עיראק ינוהלו מחשבונות של המפלגה הרפובליקנית, שאינם חשופים לחוק חופש המידע. כפי שציין גלן גרינוולד שלשום, ההתנגדות להדלפות מושמעת תמיד על ידי המפלגה שבשלטון, בעוד שהמפלגה שבאופוזיציה תומכת בהם – רק כדי לשנות עמדה עם שינוי תוצאות הבחירות. די כבר.

 

התעוררו והריחו את הקפה

אנחנו נכשלנו במבחן קריטי. עכשיו הוא בדרך אליכם. אל תעשו את השגיאות שלנו. זה המסר שמעביר בכיר במשרד המשפטים האמריקאי לשעבר, ג'ון קרטין, לעמיתיו באירופה. קרטין היה ראש מחלקת הביטחון הלאומי במשרד המשפטים תחת אובמה, שבין השאר נאבק בפשעי סייבר. בכנס שנערך לאחרונה, אמר קרטין שבכל מה שקשור להתקפות הסייבר הרוסיות על המפלגה הדמוקרטית, "פעלנו מאוחר מדי, והרתעה לא היתה על השולחן".

 

 

קרטין אמר את הדברים בימים שבהם שורה של מדינות אירופאיות, הבולטות שבהן צרפת וגרמניה, נערכות לבחירות ומוצאות את עצמן בתחילתה של מערכה משולבת של תקיפות סייבר והפצה של מידע שקרי. הוא קרא לממשלות אירופה להבהיר בקול מה הקו האדום שלהן, שלאחריו תגיע תגובה אלימה – ולא להציב גבול עליון לתגובה האלימה. "לא תהיה תקרה לתגובה שלנו, כאשר אתם מנסים לערער ערך יסודי".

 

בכירים דמוקרטים מתחו לאחרונה ביקורת על התגובה הרפויה יחסית של ממשל אובמה בחודשי הבחירות האחרונים על התקפות הסייבר הרוסיות, אם כי הודו שהיה קיים חשש להתחיל מלחמת סייבר עם רוסיה בזמן שקלינטון נאבקת על הנשיאות. קרטין, לפחות, לא רוצה שהדפוס הזה יחזור על עצמו באירופה.

 

קצרצרים

 

1. אובר לא רוצה להגיע לשלב של הנפקה ציבורית ראשונית, כי מהרגע הזה היא תהיה חייבת בדין וחשבון לציבור. החברה חוששת מכך מכמה סיבות: קודם כל, היא ממש לא רוצה שידעו שהיא לא רווחית, ושנית, בהתחשב בהיסטוריה שלה, זו רק שאלה של זמן עד שהיא תיתפס בהונאה של המשקיעים. מצד שני, במסגרת תרגיל העוקץ המקובל בעמק הסיליקון, החברה הבטיחה לעובדים שלה אופציות. לאופציות הללו אין משמעות בלי הנפקה, ואנחנו אפילו לא מדברים על החשש הסביר לגמרי שאובר תעשה זינגה – כלומר, תצא להנפקה כשהיא מאפשרת רק לבכירים למכור את המניות שלהם, ועד שיגיע תורם של העובדים למכור את המניות המניה כבר תקרוס והם יישארו עם נייר חסר משמעות. יש תסיסה בקרב העובדים, ובאובר החליטו להשתמש בסעיף לא מוכר, שמאפשר למי שעובד בחברה ארבע שנים או יותר למכור 10% מהמניות שלו חזרה לאובר. העובדים הללו, כמובן, הם המתכנתים של אובר, לא הנהגים שלה.

 

מנכ"ל אובר טראוויס קלניק מנכ"ל אובר טראוויס קלניק צילום: בלומברג

 

2. אלון מאסק רוצה להטיס אתכם למאדים, לחפור מנהרות ענק, וחושב שהמין האנושי צריך להפוך לסייבורגים כדי להתאים את עצמו לבינה המלאכותית. הזיות גדולות, שמצריכות לא מעט אומץ לחזור עליהן בפומבי, אבל האומץ הזה מתנדף מהר. מאסק כתב אתמול שורה של ציוצים שבהם תקף בעדינות את איסור כניסת המוסלמים לארה"ב של טראמפ – הוא כתב שזה "לא בסדר" (not right). אפילו הביקורת הזו היתה מפחידה מדי עבור מאסק, שבמחשבה שנייה מחק את הציוצים. אחרי הכל, אין לדעת מה יקרה אם טראמפ יתרגז.

 

3. ובזמן שלמאסק אין מושג מה בעצם לעשות במאדים כשנגיע אליו, באיחוד נסיכויות המפרץ דווקא חושבים על הנושא. שליט אחת הנסיכויות, שייח' אל מחתום מדובאי, הכריז על תכנית שאפתנית אך שפויה: מאדים 2117. הרעיון הוא לבנות עיר על מאדים בתוך 100 שנים. הפרטים הראשוניים של התוכנית מדברים על שילוב פעולה בין הממשלה ובין תאגידים כדי לפתח את הטכנולוגיות והמדע הנדרשים, ואז ליישם אותם. מדבריו של אל מחתום עולה שהמיזם מיועד להיות מעין מיזם הירח של קנדי – הצבת מטרה שאפתנית כדי למשוך צעירים מוכשרים לתכנית החלל ולתת דחיפה לתעשיות ולמחקר בנושא. אממה, בכלל לא בטוח שאלון מאסק יהיה פה עוד 100 שנה, אלא אולי כסייבורג, וזה נורא עצוב.

 

הדמייה של משלחת למאדים. נאס"א הדמייה של משלחת למאדים. נאס"א צילום: youtube

 

4. בטוויטר יש חשבון שאוסף התבטאויות של מצביעי טראמפ שממש לא מרוצים מהנשיא החדש. מצד שני, חלק ניכר מהאנשים האלה כותבים תחת "ביצה", יוזר ללא תמונה שלעתים קרובות הוא פיקטיבי. ב"ניו יורק טיימס", ארגון עיתונאי רציני, פנו לכתריסר מהאנשים שזוהו בשמם, אחרי שטרחו לברר שיש סיבה לחשוב שהם אכן היו מצביעי טראמפ. ובכן, הם אכן לא מרוצים עד מזועזעים, אבל לא מזועזעים עד כדי כך שיתחרטו על שלא הצביעו לקלינטון. הזעזוע הוא בעיקר מרמת הביצוע וחוסר הנשיאותיות של טראמפ. תריסר אנשים לא אומרים כלום, כמובן, כמיצג סטטיסטי, אבל אם הם מוסיפים עוד קצת לחץ לליצן שלחוץ בעיקר מהרייטינג שלו, מה טוב.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x