$
עשור למהפכת הסמארטפון

פרויקט כלכליסט

עשור למהפכת הסמארטפון: כיצד השתנה העולם מאז היום שבו האינטרנט נכנס לכיס הקטן

עלייתן של כלכלות ותעשיות חדשות, השינוי שעברה החברה האנושית, הזינוק הסיני ומכשירי העתיד והפיתוח שיניע את המהפכה הבאה. 10 שנים לאחר הצגת האייפון הראשון קשה לדמיין את החיים ללא סמארטפון אישי. פרויקט מיוחד

עומר כביר 10:4410.01.17
 איור: יונתן וקסמן

 

לכתבות האחרות בפרויקט:

החיים אחרי מפץ המובייל הגדול: עולם של כלכלה חדשה

הסם של הסמארטפון: הטאץ' שגרם לשינוי הפעילות המוחית

איך משתלטת סין על ייצור הסמארטפונים

עדכון תוכנה: ביקשנו ממעצבים צעירים פרשנות מעודכנת לסמלי האפליקציות המרכזיות

דרוש מנוע צמיחה חדש: מחפשים את המהפכה הבאה 

תראו מי מדבר עכשיו: לאן הסמארטפונים יתפתחו? 

 

 

 

"זה יום שחיכיתי לו במשך שנתיים וחצי", פתח ג’ובס, והקהל הגיב במחיאות כפיים מהוססות. "פעם בכמה זמן מגיע מוצר מהפכני שמשנה את הכול. היום אנחנו מציגים שלושה: אייפוד עם מסך מגע רחב (הקהל מריע); טלפון נייד מהפכני (הדציבלים של התשואות מזנקים); ומכשיר תקשורת אינטרנט פורץ דרך". הקהל, שכבר מבין לאן ג'ובס חותר, צוחק ומריע בתלהבות. "אלו לא שלושה מכשירים נפרדים, זה מכשיר אחד", מכריז ג'ובס, "ואנחנו קוראים לו אייפון. היום, אפל ממציאה מחדש את הטלפון". ג'ובס נודע בסופרלטיבים המוגזמים שלו, אך במקרה הזה נראה שאפילו הוא פספס בהערכתו עד כמה דרמטית תהיה המהפכה שהצית, תשנה מדינות ותעשיות ותיצור גלי הדף שישנו את חיי היומיום שלנו בדרכים שאנחנו עדיין מנסים לפענח.

 


 

האייפון לא היה הסמארטפון הראשון. קדמו לו מכשירים של יצרניות אחרות שהתיימרו להציע יכולות דומות. אך הוא היה זה שהתווה את עקרונות היסוד שהפכו לסטנדרט אצל כל המתחרים: מסך מגע גדול, ויתור על מקלדת פיזית וחוויית שימוש מבוססת אפליקציות. האייפון היה המכשיר שהוציא את הקטגוריה מגטו העולם העסקי לקהל הרחב והפך את הסמארטפון למהפכה הטכנולוגית הגדולה ביותר של הדור הנוכחי.

 

בחרנו למקד את הפרויקט בסמארטפון עצמו כי המהפכה שהצית גדולה הרבה יותר ממנו. היא יצרה תעשיות חדשות יש מאין, שימשה פלטפורמה לצמיחה של כמה מהסטארט-אפים בעלי הערכת השווי הגדולה בעולם, הזניקה חברות מנומנמות לחזית החדשנות וחיסלה עד היסוד חברות אחרותהתשתית שהניח האייפון היוותה את הבסיס לאנדרואיד של גוגל, להצלחתה המחודשת של סמסונג, לעליילתן של יצרניות סיניות בינלאומיות וכמובן לחברות שלא היו יכולות להתקיים לפני עשור כמו אובר, וואסטאפ או ווייז.

 

מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס מציג את האייפון הראשון ב־9 בינואר 2017. הפעם הסופרלטיבים היו מוצדקים מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס מציג את האייפון הראשון ב־9 בינואר 2017. הפעם הסופרלטיבים היו מוצדקים

 

למשתמשים המכשירים העניקו לפתע גישה למידע במרחק תנועת אצבע, קירבה לבני משפחה וחברים וחיבור תמידי לפלטפורמות שיתוף חוויות. אבל לחיבור המתמיד היה מחיר: פגיעה בריכוז, התמכרות לגירויים דיגיטליים, ומעקב וניטור הולכים ומתרחבים של חיי המשתמשים. וגם אם הכוח המהפנט של הסמארטפונים על ילדים גלוי לכל, ההשלכות המלאות שלהם על אלה שנולדו בעשור האחרון עדיין אינן ברורות. איך ייראה הדור שמתבגר לתוך המהפכה? התסריט המבהל הוא של אנשים מנותקים ואנטי־חברתיים, שמבלים את חייהם במכשירים דיגיטליים. אבל ייתכן שנגלה שמהפכת הסמארטפון יצרה דור בעל מודעות ותחכום טכנולוגיים מורכבים, שחבריו מתקשרים ביניהם בדרכים שנראות להוריהם כקרות ומנותקות, אך עבורם הן חיות ומלאות משמעות.

 

 

זו רק שאלה אחת מרבות שילוו את האנושות בעשור השני של עידן הסמארטפון, בעודה תרה אחר הפיתוח שיהווה את הזרז למהפכה הטכנולוגית הבאה. את השינויים העצומים שיצאו לדרך ב־9 בינואר 2007, מכל מקום, כבר אי אפשר לעצור. אפשר רק לנסות להבין אותם ולהפיק מהם לקחים לקראת ההתמודדות עם האבולוציה הבאה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x