$
חדשות טכנולוגיה

המדינה תשלם לספקיות אינטרנט שיחסמו גישה לאתרי פורנו והימורים

ועדת השרים צפויה לאשר היום הצעת חוק שמטרתה לעודד ספקיות אינטרנט להתקין מערכות שיחייבו גולשים להקליד קוד אישי כדי לגשת לאתרי פורנו והימורים. התמריץ: 30 אגורות בשנה למשך עשר שנים עבור כל לקוח שעושה שימוש במערכת

עומר כביר 06:5801.01.17

תשלום תמורת סינון: ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר היום הצעת חוק שלפיה המדינה תשלם לספקיות אינטרנט על מנת להפעיל מערכת שתגביל את הגישה של לקוחותיהן לאתרי פורנו והימורים. לפי הצעת החוק, על כל גולש שיעשה שימוש במערכת תקבל הספקית 30 אגורות לשנה — מה שיכול להצטבר למיליוני שקלים.

 

בעבר קידמו חברי כנסת הצעות חוק שנועדו להגביל את הגישה של גולשים לתכנים שלא מצאו חן בעיני המחוקקים. רובם פעלו במתכונת דומה, שבמסגרתה מחויבות כל ספקיות האינטרנט לחסום כברירת מחדל אתרי פורנו והימורים. גולשים שיבקשו לקבל גישה לאתרים אלו יידרשו להצטרף לרשימה מיוחדת.

 

הפתרון שמקדם ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) בהצעת החוק החדשה שלו שונה באופן סינון התכנים ובתמריצים שמוענקים לספקיות. לדברי זוהר, הצעת החוק מעודדת ספקיות להתקין מערכת שבעת הגעה לאתר חסום יידרש הגולש להקליד קוד אישי. רק לאחר מכן ייכנס לאתר.

 

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

"המטרה שלי היא להגן על ילדים מפני תכנים פורנוגרפיים והימורים", אומר זוהר ל"כלכליסט". "לכן הבאתי חוק שונה לחלוטין. לבקשת ראש הממשלה הפכתי אותו לוולונטרי. אני לא כופה על ספקיות האינטרנט לעשות את זה". זוהר אמנם לא כופה דבר, אבל הוא מציע תמריץ כספי שקשה לעמוד בפניו.

 

כדי לעודד ספקיות להפעיל את המערכת, מציע זוהר 30 אגורות לשנה לגולש שעושה שימוש במערכת, לתקופה של 10 שנים. הספקיות לא יצטרכו להציע זאת לגולשים, כי הן יכולות להפעיל את המערכת כברירת מחדל. לפי זוהר, ההטבה הכוללת עומדת על כ־3.5–4 מיליון שקל לשנה. "סיכמתי את זה עם האוצר במסגרת ההסכמים הקואליציוניים שלי", אומר זוהר. "קיבלתי 40 מיליון שקל, והתקצוב לחוק זה חלק מהסיכומים".

 

ח"כ מיקי זוהר ח"כ מיקי זוהר צילום: אוהד צויגנברג

 

לדברי זוהר, יש חשיבות להפעיל מערכת כזו כברירת מחדל, שכן הגולשים עצמם לא ינקטו בפעולה יזומה. "לסמוך על הלקוח שיעשה, זה בעיני שגיאה. אנשים לא טורחים להתקין את תוכנת הסינון הזו (שכיום ספקיות מציעות ללא תשלום; ע"כ). אם אני הורה ורוצה לגלוש לאתר פורנו, אני לא אשים את התוכנה הזו כי אני לא רוצה שיחסמו לי. בנוסף, יש חוסר מודעות: אנשים לא יודעים את ההשלכות או את הנזק".

  

יורם הכהן מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי יורם הכהן מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי צילום: באדיבות איגוד האינטרנט הישראלי

 

עם זאת, מנכ"ל איגוד האינטרנט, עו"ד יורם הכהן, סבור שאין הבדל מהותי בין המערכת שמקדם זוהר לבין חסימה גורפת של אתרים ולמעשה ייתכן שהפתרון החדש בעייתי עוד יותר. "החוק מאפשר לספקיות לסנן כברירת מחדל, ולקבל כסף על כל גולש שלא יצא החוצה. על מנוי שרוצה לצרוך תוכן לא מסונן, הן מפסידות 30 אגורות", אומר הכהן ל"כלכליסט". "זו מוטיבציה עקומה ופוטנציאל השחתה. איך תמדוד את זה? כל שהספקיות צריכות לעשות זה להודיע שהכל מסונן כברירת מחדל ולקבל על כל מנוי כסף".  

 

"אם על כל אתר כזה אתה צריך להגיש קוד, זה פגיעה בחופש הגלישה", הסביר הכהן. "זה מטריד מאוד, והמערכת עלולה לסבול מאותן תקלות של מערכות סינון רגילות, ולחסום דברים שלא אמורים להיחסם, כמו אתרי הסברה מינית. התקלות לא משתנות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x