$
פטנטים וקניין רוחני

האם הטכנולוגיה תנצח את הטראמפיזם?

חדשנות טכנולוגית תשגשג ברחבי העולם רק אם היא תשתף מאות מיליוני בני אדם שנשארו מאחור ופוחדים ממנה. דברים של מו"ל כלכליסט בוועידת לונדון של כלכליסט

יואל אסתרון 13:1217.11.16

בעוד אנחנו מתאוששים מה"ההלם ומורא" של ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות האמריקאיות, ראוי לשאול האם לטראמפיזם תהיה השפעה משמעותית על צמיחת הטכנולוגיה ברחבי העולם או שהחדשנות חזקה יותר? העצבנות סביב מניות הטכנולוגיה בשווקים בשבוע האחרון מעידה שהשאלה הזו לא מופרכת.

 

יש מאות מיליונים בני אדם ברחבי העולם, שהתפתחויות הטכנולוגיות מאיימות עליהם. זו לא תופעה חדשה. אני לא צריך לספר כאן בלונדון על הלודיטים – האורגים הבריטים שבתחילת המאה ה-19 פעלו נגד המהפכה התעשייתית. ההתנגדות לטכנולוגיה לא נעלמה במאה ה-21.

 

אמריקאים ב"חגורת החלודה", שתעשיות הלו-טק שלהם נסגרו, הצביעו בעד דונלד טראמפ. הוא ניצח במדינות שנשארו מאחור כשהטכנולוגיה האמריקאית מעמק הסיליקון כבשה את העולם. לכן הוא הובס בקליפורניה וגם בניו יורק, שתי מדינות שמובילות חדשנות.

מו"ל כלכליסט יואל אסתרון בוועידת לונדון מו"ל כלכליסט יואל אסתרון בוועידת לונדון צילום: אוראל כהן

 

גם בישראל – מנהיגים פופוליסטים זכו בבחירות האחרונות, רוכבים על הזעם של אזרחים שנותרו מאחור, בין השאר משום לא היו שותפים לפירות הצמיחה. ואני מניח שאותו זעם, ולא רק שנאת מהגרים, שיחק תפקיד משמעותי בברקזיט.

 

זו תופעה רחבה מאד. הטכנולוגיה לפעמים עשויה לצמצם פערים בין אלה שיש להם ואלה שאין להם, אבל בינתיים לא כולם מרגישים שותפים במסיבה. זו אחת הסיבות שפונדמנטליסטים דתיים קיצוניים וגזענים מכל הסוגים יכולים למצוא קרקע נוחה להפצת זעם ושנאה בקרב צעירים שפספסו את השגשוג שהטכנולוגיה מביאה.

 

אני רוצה לומר ליזמים ולמשקיעים: אתם לא יכולים להתעלם מהלודיטים של המאה ה-21. כשאתם מפתחים טכנולוגיה, כשאתם דוחפים חדשנות, אתם חייבים שלא להשאיר מאות מיליוני בני אדם מאחור. זה עלול להיות הרסני. הטכנולוגיה והחדשנות חייבים להיות גם כלי לשינוי חברתי צודק: לצמצם פערים, להקטין אי שוויון, לסייע לעולם כולו להיות טוב יותר, לשתף בפירות הצמיחה את כל בני האדם ברחבי הגלובוס.

 

זה הסיכוי היחיד של המאה ה-21 לשגשג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x